ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

Eurokinissi

«

Οπως κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων θα περισσέψουν η υποκρισία και τα λόγια συμπάθειας από όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ ή δεν βγάζουν άχνα για τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τη στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και πολέμους με δισ. ευρώ κάθε χρόνο και με επέκταση των βάσεων του θανάτου, από όλους όσοι ευθύνονται για τη δημιουργία των κυμάτων προσφύγων».

Αυτό επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα η Γραμματεία Προσφύγων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων στις 20 Ιούνη. Και συνεχίζει:

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη στα εκατομμύρια των προσφύγων, των ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο, στους δεκάδες χιλιάδες που παραμένουν στοιβαγμένοι στα hot spots και εγκλωβισμένοι στη χώρα μας με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με τις αποφάσεις της ΕΕ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε και υλοποίησε.

Το έγκλημα και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων συνεχίζονται και για όσους γλίτωσαν από τη φωτιά του πολέμου. Συνεχώς μετράμε νεκρούς πρόσφυγες, μάνες, παιδιά και βρέφη, όπως και τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο. Η κάνουλα ανοιγοκλείνει κάθε φορά για τους κυνηγημένους από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση, με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, του κεφαλαίου. Τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, όπως και των ντόπιων εργατών, βρίσκονται μονίμως στην πρέσα των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

(...)

Ολα τα ευρωΝΑΤΟικά κόμματα υποστηρίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υπηρετώντας τους στόχους και τις επιδιώξεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη της Τουρκίας κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες και συνολικά οι εξελίξεις στο πλαίσιο της όξυνσης της διαπάλης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της Ενέργειας και των δρόμων περάσματός της (π.χ. Περσικός Κόλπος) βάζουν στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, τους λαούς της περιοχής.

Η σύγκρουση ιμπεριαλιστικών κέντρων και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια αποτελούν κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και κινδύνου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ο καλύτερος σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Δίνει γην και ύδωρ σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ανάγει σε εγγυητές τα γεράκια του πολέμου, που βέβαια ούτε σύνορα, ούτε κυριαρχικά δικαιώματα αναγνωρίζουν, ενώ όπου πηγαίνουν σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους».

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουν από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους τους για δουλειά με δικαιώματα και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καλεί τους εργαζόμενους ακόμα πιο αποφασιστικά να απομονώσουν τους φασίστες - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, όπως και κάθε δύναμη που ρίχνει ή ανέχεται το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καλλιεργεί το διαχωρισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους προκειμένου να βαθαίνει η εκμετάλλευση για όλη την εργατική τάξη. Και διεκδικεί:

«Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Καμιά αλλαγή συνόρων.

Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις του θανάτου.

Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να κλείσουν τα hot spots.

Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες όσον καιρό παραμένουν στη χώρα μας.

Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νοιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατόν - σε κανονικές συνθήκες.

Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ και υπογραφή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καταστροφές από το χαλάζι σε καλλιέργειες

Μεγάλα προβλήματα από τις βροχές στο Λεκανοπέδιο

Πλημμύρισε η Αθήνα από το χτεσινό μπουρίνι
Πλημμύρισε η Αθήνα από το χτεσινό μπουρίνι
Για μια ακόμα φορά φέτος σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε την επαρχία Φαρσάλων της Λάρισας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Το χοντρό χαλάζι που έπεσε για αρκετά λεπτά της ώρας το απόγευμα της Κυριακής 16/6 «χτύπησε» ιδιαίτερα τα χωριά Αγ. Γεώργιος, Σταυρός, Κατωχώρι.

Επίσης, για τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες, χαλάζι έπληξε την περασμένη Κυριακή τις καλλιέργειες στο χωριό Δαμάσι Τυρνάβου, αποτελειώνοντας ό,τι είχε απομείνει από τις προηγούμενες χαλαζοπτώσεις σε αμπέλια και δένδρα, ενώ επλήγησαν και εποχικές καλλιέργειες (κηπευτικά, καρπούζια κ.ά.).

Μπουρίνι χτύπησε χτες το κέντρο της Αθήνας, ενώ νεροποντή έπληξε τα νότια προάστια, αλλά και το Χαλάνδρι, όπως και την Αγία Παρασκευή.

Ο καιρός ήταν ασταθής και χτες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις κατά τόπους, αλλά και τους κεραυνούς. Η καιρική αστάθεια προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον και σήμερα και αφορά τόσο την Αττική όσο και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Ενας 37χρονος σκοτώθηκε ακαριαία χτες όταν τον χτύπησε κεραυνός στο χωράφι του στον κάμπο του Φενεού, στην Γκούρα Κορινθίας. Διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν αρκετοί δρόμοι της Αττικής από την ξαφνική καταιγίδα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Στα νότια προάστια, κυρίως στη Βάρκιζα και τη Βουλιαγμένη, είχαν πλημμυρίσει δρόμοι και η Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα. Δέχτηκε δε 10 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στο δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετώπισαν οι οδηγοί που κινούνταν στις κεντρικές οδούς του Λεκανοπεδίου, εξαιτίας της κίνησης αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που είχε συγκεντρωθεί σε πολλά σημεία. Χαρακτηριστικά, στη Βουλιαγμένη έκλεισε για λίγη ώρα η οδός Απόλλωνος. Παράλληλα, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς οι δρόμοι σε Βάρκιζα και Βουλιαγμένη μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Χωρίς ρεύμα έμεινε μεγάλο μέρος της παραλιακής οδού μετά τον κεραυνό που χτύπησε εναέρια γραμμή του τραμ στο Καλαμάκι. Η κυκλοφορία του τραμ είχε διακοπεί και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να αποκατασταθεί η βλάβη. Οι λουόμενοι στα νότια προάστια της Αττικής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις παραλίες.

Στους 12 οι νεκροί από το ναυάγιο

Στους 12 ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο λέμβου που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοιχτά της δυτικής Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τουρκική Ακτοφυλακή.

Το πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά του Μπόντρουμ. Η Ακτοφυλακή διέσωσε τους υπόλοιπους από τους 40 επιβαίνοντες, οι εθνικότητες των οποίων δεν ανακοινώθηκαν. Η Τουρκία, που φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, είναι χώρα διέλευσης για ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Τουλάχιστον 555 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΣΥΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μαζικό και πολυδιάστατο και φέτος

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) πραγματοποιεί το 14ο Φεστιβάλ του με κεντρικό σύνθημα «Ζήσε την πραγματικότητα! Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε! Γίνε νικητής της ζωής!».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις με τη συμμετοχή 12 ποδοσφαιρικών σωματείων, 2 ομάδων χάντμπολ, θεατρικών σχημάτων 7 σχολείων, 3 χορευτικών και 2 καλλιτεχνικών ομάδων του ΠΑΜΕ. Στις εκδηλώσεις αυτές θα συμμετάσχουν και θα αναδείξουν το ταλέντο και τη δουλειά τους πάνω από 600 παιδιά.

Στην Κάτω Πλατεία, στις 29 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί τουρνουά χάντμπολ, ενώ μέχρι και τις 24 Ιούνη θα συνεχίζονται οι πολιτιστικές δράσεις στο Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό.

Το παράρτημα Κέρκυρας καλεί σε στήριξη του ΕΣΥΝ «για ενίσχυση των δομών που λειτουργούν στο νησί μας, οι οποίες βιώνουν τις συνέπειες των αντικοινωνικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και των κατευθύνσεων της ΕΕ! Σας καλούμε να προβάλετε με αποφασιστικότητα το σύνθημά μας "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ"».

Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι και φέτος η ΟΓΕ, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Προγράμματος «Διάπλους» και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ενώ το υποστηρίζουν πολύμορφα δεκάδες πολιτιστικοί, αθλητικοί και επιστημονικοί σύλλογοι, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ