ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν στον αγώνα τους, με τη σημαία των αναγκών τους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Εθνος της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα

Συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα από τη συνέντευξη (Η υπόλοιπη συνέντευξη δημοσιεύεται στη σελ. 5).

-- Η κυβέρνηση μιλά ανοιχτά για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και για την αρχή μιας νέας εποχής. Πώς εκτιμά το ΚΚΕ ότι θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα;

-- Νέα αφαίμαξη στο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Αυτή είναι με δυο λόγια η «επόμενη μέρα» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για τις λεπτομέρειες σας παραπέμπω σε όσα ψήφισε προχτές η κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμα κι αν τα νέα μέτρα και η επιτροπεία βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση «αυξημένη παρακολούθηση», ο λαός ξέρει πως αυτός θα συνεχίζει να πληρώνει το λογαριασμό για να μπορούν οι λίγοι, και με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο - νόμο, να απολαμβάνουν νέες φοροελαφρύνσεις, προκλητικά προνόμια και κέρδη.

-- Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι ότι θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Για παράδειγμα, δεν είναι θετική η επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων;

-- Από πού προκύπτει αυτό; Ισα - ίσα η κυβέρνηση το απέρριψε, αρνούμενη την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατατέθηκε από 530 συνδικάτα και την οποία έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή. Η επαναφορά των ΣΣΕ θα είναι μια καρικατούρα, ένας μηχανισμός μονιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας, των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων και των εκατοντάδων αντεργατικών νόμων που είναι σε πλήρη ισχύ και προστίθενται και νέοι. Τα ψίχουλα που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στον κατώτερο μισθό, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, θα τα ξαναπάρει πίσω από το λαό διπλά και τριπλά από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και απ' όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Αυτό σημαίνει προσαρμογή. Και η μεγαλοεργοδοσία να έχει φθηνούς εργαζόμενους να εκμεταλλευτεί, και το κράτος «μεγαλύτερη ευελιξία», δηλαδή μεγαλύτερες δυνατότητες να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή τους. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ελπίζουν για λύσεις από τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και τους ανθρώπους του. Μπορούν να ελπίζουν στον αγώνα τους, κάτω από τη σημαία των συμφερόντων και των αναγκών τους. Μπορούν να ελπίζουν και να παλέψουν για μία ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Η Ιστορία εφόδιο στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον

-- Σας προβληματίζει ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ χρησιμοποιούν γλώσσα που θυμίζει τις μετεμφυλιακές εποχές;

-- Είναι κι αυτό έκφραση της αντιδραστικοποίησης του πολιτικού συστήματος, παντού, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η οποία δεν εκφράζεται μόνο με την άνοδο ακροδεξιών - φασιστικών - εθνικιστικών δυνάμεων και κομμάτων, όπως η ναζιστική εγκληματική ΧΑ, αλλά και με την αντιδραστικοποίηση των άλλων αστικών κομμάτων, των νεοφιλελεύθερων, των λεγόμενων δεξιών και κεντροδεξιών, όπως είναι η ΝΔ στη χώρα μας, και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, της ονομαζόμενης «κεντροαριστεράς».

Βεβαίως, εκφράζεται και με πιο αντιδραστική μετατόπιση και του οπορτουνιστικού ρεύματος, όλων των ροζ αποχρώσεων της «αριστεράς», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι στη χώρα μας. Μετεμφυλιακές εποχές δεν θυμίζουν μόνο ο αντικομμουνισμός στελεχών της ΝΔ. Μετεμφυλιακές εποχές θύμισε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την προστασία που προσέφερε στο άγαλμα του Τρούμαν και το πώς αντιμετώπισε τους διαδηλωτές. Αυτού που έριξε ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, που σκόρπισε βόμβες Ναπάλμ στα βουνά της Ελλάδας, που οργάνωσε το αντικομμουνιστικό πογκρόμ του Μακάρθι στις ΗΠΑ, που οργάνωσε τον Ψυχρό Πόλεμο που έφερε τόσα δεινά στην ανθρωπότητα και στον ελληνικό λαό. Το «yes men» προς τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρέσβη έχει ενταθεί από την «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

-- Πρέπει να νοιάζει έναν 17χρονο τι συνέβη πριν 50 χρόνια;

-- Εναν 17χρονο τον νοιάζει πώς θα ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, πώς θα καλύπτει τις ανάγκες του στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία, στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, πώς θα εξασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αλλά με δικαιώματα. Σ' αυτόν τον αγώνα πολύτιμο εφόδιο είναι όλη η Ιστορία της ανθρωπότητας, και η πιο πρόσφατη και η πιο παλιά. Αυτή η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται, να γίνεται κτήμα όλο και περισσότερων νέων, μαζί βεβαίως με τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν, με πιο βασικό ότι το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας δεν είναι αιώνιο, ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, όταν αποφασίσει ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Κλειδώνουν» τα μνημόνια διαρκείας

Το συνθετικό πακέτο της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, με κυρίαρχο ζήτημα το «εποπτικό πλαίσιο» της επόμενης περιόδου, καθώς και οι «πιθανές» παρεμβάσεις στο κρατικό χρέος, βρίσκονται στη επίσημη ατζέντα του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Προϋπόθεση για τα παραπάνω βήματα αποτελεί η «θετική αποτίμηση» της 4ης «αξιολόγησης», με βάση και τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης» που ετοιμάζει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φαίνεται να «κλειδώνει» μετά και τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου και των εμπλεκόμενων υπουργών της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» της Ευρωζώνης. «Ρυθμίστηκαν τα τελευταία δύο - τρία ζητήματα τεχνικής φύσεως που θα επιλυθούν», υπογράμμιζαν κυβερνητικοί παράγοντες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εκκρεμότητες αφορούν αλλαγές διοικήσεων σε επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, ζητήματα που σχετίζονται με την έναρξη των έργων για την «επένδυση» στο Ελληνικό, καθώς και τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου από τις μετοχές που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βέβαια, οι παραπάνω παρεμβάσεις έρχονται να σηματοδοτήσουν τις πτυχές των «αξιολογήσεων» της επόμενης περιόδου.

Eποπτικό πλαίσιο με τη συμβολή του ΔΝΤ

Σε κάθε περίπτωση, το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της επόμενης περιόδου περιλαμβάνει νέους κύκλους με αλλεπάλληλες «αξιολογήσεις», και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση, αλλά και τη διαμόρφωση «αποθεματικού ασφαλείας», ύψους 20 δισ. ευρώ, ως «μαξιλάρι» για την ανακύκλωση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος μέχρι το 2019, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ, με αποδέκτες τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, οι ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή» θα διενεργούνται και με τη «συμβολή» του ΔΝΤ.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι «η σχέση με το ΔΝΤ δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, καθώς θα συνεχίσει να συμμετέχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία και στην επιτήρηση (...) Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ έχει πειστεί από τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και είναι σε θέση να την εγκρίνει. Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες της Ευρωζώνης, οι παρεμβάσεις στο κρατικό χρέος αφορούν αποκλειστικά τη δανειακή σύμβαση του 2ου μνημονίου. Μετά από αυτές, για τα αμέσως επόμενα χρόνια οι ανάγκες εξυπηρέτησής του εκτιμάται πως θα είναι «διαχειρίσιμες», καθώς θα διαμορφώνονται στο 7% - 8% του ΑΕΠ και μέχρι το 10% του ΑΕΠ, έως το 2030. Δηλαδή, από την πλευρά της Ευρωζώνης κρίνονται «σχετικά διαχειρίσιμες».

Στο «αποθεματικό ασφαλείας» θα συνεισφέρουν τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενδεχομένως και με την «αξιοποίηση» των αδιάθετων υπολοίπων του 3ου μνημονίου, καθώς και το ελληνικό κράτος, αξιοποιώντας την «κάβα» και τον λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο» από τα ματωμένα υπερπλεονάσματα της επόμενης περιόδου.

Επιπλέον, «στα σκαριά» βρίσκεται η απόδοση τμήματος των κερδών που αποκομίζουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Τα ποσά αυτά εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ και θα εκταμιεύονται τμηματικά με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2019 - 2022, ενώ βέβαια οι εν λόγω «διευκολύνσεις» θα συνδέονται επίσης με την «επιτυχή» ολοκλήρωση των «αξιολογήσεων» και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα συζητηθούν ζητήματα αναφορικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνεδριάσει με το ίδιο θέμα στις 29 Ιούνη.

Σε αυτήν τη φάση, οι τομείς προτεραιότητας αφορούν:

-- Την πορεία για την ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης», γύρω από την οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαλότητες, με φόντο τον επιμερισμό τυχόν χασούρας σε περιπτώσεις νέων κλυδωνισμών.

-- Την αναβάθμιση του ESM σε ζητήματα που αφορούν τις μελλοντικές διασώσεις κρατών και τραπεζών κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» και με το πρόγραμμα της αντιλαϊκής εποπτείας στην Ελλάδα.

«Ντελάληδες» του κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή

Επιχειρηματικές συναντήσεις, παρουσιάσεις και επισκέψεις στην Ουάσιγκτον (18 - 22 Ιούνη) περιλαμβάνει το φετινό «ελληνικό επενδυτικό φόρουμ» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Αλ. Χαρίτση και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου του Αθήνας, «κατά τη διάρκεια του Forum θα παρουσιαστούν οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και συγκεκριμένα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια ώστε να προσελκύσουν Αμερικανούς επενδυτές και διεθνή funds».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Χαρίτσης αναμένεται να εστιάσει στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για την «ενίσχυση της συνεργασίας» μεταξύ των βαλκανικών χωρών και στις πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση των μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων στην περιοχή.

Στο φετινό φόρουμ μετέχουν 23 εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο επιχειρηματικοί όμιλοι. Μεταξύ αυτών, οι 4 «συστημικές» τράπεζες, ΕΛΠΕ, όμιλος Μυτιληναίου, «Motor Oil», OTE, ΓEΚ - ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ κ.ά.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ινδίας

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ινδίας, Ram Nath Kovind, που χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο της Ινδίας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι και η Ελλάδα επιδεικνύει «έναν ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκηνή», λύνοντας «χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας». Ο Πρόεδρος της Ινδίας μίλησε για τις «ανθηρές ανταλλαγές σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο» ανάμεσα στις δύο χώρες και για την ανάγκη ενδυνάμωσης των σύγχρονων δεσμών. Εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ινδίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα του Κασμίρ, όπως και για την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Ινδίας για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ