ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Επεσαν οι υπογραφές στην ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία

Eurokinissi

Υπό την επίβλεψη της αρμόδιας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, και του επιτρόπου Διεύρυνσης Γ. Χαν, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, παρουσία των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, υπογράφτηκε το μεσημέρι της Κυριακής, απ' τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, σε ειδική τελετή στο χωριό Ψαράδες της Μ. Πρέσπας, για να μεταβούν αμέσως μετά και να παρακαθίσουν όλοι μαζί σε γεύμα στο Οτέσοβο των Σκοπίων.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που αναλώθηκαν σε μεγαλοστομίες και ευχολόγια υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, κρύβοντας ότι το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, για το οποίο δεν είπαν κουβέντα, τορπιλίζει κάθε τέτοια προοπτική.

Για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της γείτονος ότι «βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» και ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα μετέωρο».

Βαφτίζοντας προκλητικά τα ευρωατλαντικά σχέδια, που καταγράφονται ευθέως στη συμφωνία και σηματοδοτούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παράγοντα «ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τα σχέδια αυτά - που συνιστούν γόνιμο έδαφος όπου αναφύονται αλυτρωτισμοί και εθνικισμοί, αμφισβητήσεις συνόρων, διενέξεις και πολεμικές συγκρούσεις, όπως δείχνει και η συμφωνία που διατηρεί το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού με τις αναφορές σε «μακεδονική» ιθαγένεια και γλώσσα - ως απάντηση «στο σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου» που έχουν γνωρίσει οι λαοί των Βαλκανίων.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία για το κεφάλαιο, μιλώντας για τα νέα έργα υποδομών, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, αλλά και τα έργα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η νέα συνοριακή διάβαση.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και ο χαιρετισμός του Ζ. Ζάεφ, με τον πρωθυπουργό της γείτονος να σημειώνει ότι «όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα (...)», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σημειώνοντας ότι «με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε». «Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

Την ικανοποίηση της ΕΕ για την εξέλιξη εξέφρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι, δηλώνοντας ότι η ΕΕ στήριξε αυτήν την προσπάθεια, που αποτελεί, όπως είπε, «μια πηγή έμπνευσης για πολλούς ώστε να λάβουν σημαντικές αποφάσεις». Πρόσθεσε - σκιαγραφώντας τους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή - ότι «πολλοί ήταν απέναντι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε», ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ θα βρίσκεται πάλι δίπλα στις δυο χώρες, γιατί «τώρα υπάρχει η πραγματική σκληρή δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί».

Τα χρονοδιαγράμματα

Σε ό,τι αφορά τη «σκληρή δουλειά» που είναι μπροστά, ενδεικτικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι και τα επόμενα βήματα, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από τα ευρωατλαντικά χρονοδιαγράμματα και αποτυπώνονται και στη συμφωνία.

Με ορίζοντα το φθινόπωρο, τα «επόμενα βήματα» είναι:

Στα τέλη της βδομάδας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Στις 25-26 Ιούνη το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με τη «Βόρεια Μακεδονία».

Στις 28-29 Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί το θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις 11 Ιούλη θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία («Βόρεια Μακεδονία») στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τότε η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμφωνία - «συστατική επιστολή» για ΝΑΤΟ και ΕΕ, που δεν δίνει λύση προς όφελος των λαών

Για το ζήτημα της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπως και για τα Ελληνοτουρκικά, ερωτήθηκε στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:

-- Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, φαίνεται ότι το Σκοπιανό κλείνει. Πιστεύετε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τους δύο λαούς;

-- Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, αυτό που κατάφεραν είναι να δώσουν στη γειτονική χώρα «συστατική επιστολή» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η συμφωνία, η οποία είναι προϊόν της απροκάλυπτης παρέμβασης αυτών των δυνάμεων, στόχο έχει να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια. Αρκεί να δεις ποιοι έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία, πριν καν μάλιστα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και ο λαός για το περιεχόμενό της. Ηταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ διά στόματος Τουσκ. Γι' αυτόν το λόγο, η όλη διαδικασία επικεντρώθηκε στο όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των ανιστόρητων θέσεων περί «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» γλώσσας, που αποτελούν βασικά στηρίγματα του αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει λύση προς όφελος του ελληνικού λαού, του λαού της γειτονικής χώρας και όλων των λαών της περιοχής.

-- Επειδή δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του ΝΑΤΟ, από τη μεριά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται κατηγορίες προς το ΚΚΕ ότι άλλαξε τη θέση του πάνω στο θέμα...

-- Πριν από τρεις μήνες, όταν με είχατε ρωτήσει αν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό, σας είχα με σαφήνεια διατυπώσει τη σταθερή θέση μας. Επί λέξει σας είχα πει ότι πραγματική λύση σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων. Σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον. Σημαίνει ότι η όποια σύνθετη ονομασία, erga omnes, πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, και ότι εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανακάλυψαν αλλαγή στάσης του ΚΚΕ μπορούν να διαβάσουν ακόμα και ανακοίνωση του ΚΚΕ πριν από 10 χρόνια, το 2008, λίγο πριν από την τότε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου και τότε μιλούσαμε για το παζάρι για το όνομα της ΠΓΔΜ στο έδαφος των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε τη «φανέλα» του ΝΑΤΟ τη φορούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ τώρα τη μοιράζονται και με το ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και τα στελέχη του «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα», γιατί παίζουν στο εχθρικό για τους λαούς γήπεδο των ιμπεριαλιστών.

-- Θα σταθώ λίγο ακόμα στα εθνικά θέματα. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί την επιθετική ρητορική; Θεωρείτε ότι το σενάριο του θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι ακόμα υπαρκτό;

-- Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ερμηνεύεται, αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή για τις αγορές, τους δρόμους Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής. Στο έδαφος αυτό, η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα, διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα, δηλαδή με την ελληνική άρχουσα τάξη. Απ' αυτήν τη σκοπιά θεωρούμε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από τα «παιχνίδια» στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπως λέει η κυβέρνηση, με τη γνωστή τακτική του εφησυχασμού και την προσπάθειά της να εμφανίσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως δήθεν εγγυητές του διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων της χώρας.

Με «ευρωπαϊκό σημαιάκι»

Οπως μετέδωσε χτες το απόγευμα το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που είχε εγκριθεί νωρίτερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου συνοδεύεται με «ευρωπαϊκό σημαιάκι», ένα διακριτικό γνώρισμα που φέρουν τα νομοσχέδια που αφορούν την ευρωενωσιακή πορεία της χώρας και τα οποία δύναται να συζητηθούν με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», ενώ αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για αυτά τα νομοσχέδια είναι η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα συνεδρίαση σχετικά με την υιοθέτηση του σχεδίου νόμου για την κύρωση της συμφωνίας, με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, το Κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να ψηφίσει για την ανάγκη υιοθέτησης του σχεδίου νόμου, το οποίο στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, που θα πρέπει να το συζητήσει εντός δύο ημερών. Ακολούθως, το σχέδιο νόμου θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

Για την έγκριση του σχεδίου νόμου κύρωσης της συμφωνίας απαιτείται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών από τους 120 που διαθέτει το Κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του στο «MIA», o Τζαφέρι εξέφρασε την προσδοκία ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή και πρόσθεσε πως για το θέμα αυτό είχε σήμερα συντονιστικές συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων.

Στο μεταξύ, επεισόδια με συλλήψεις και τραυματίες έγιναν έξω από τη Βουλή της ΠΓΔΜ την Κυριακή το βράδυ, σε συγκέντρωση που οργάνωσε το VMRO κατά της συμφωνίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ