ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη

Οπως προκύπτει από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον γγ του ΝΑΤΟ

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την εκτίμησή τους ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (11 - 12 Ιούλη) θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας και θα σταλεί ένα «ισχυρό μήνυμα συνοχής» εξέφρασαν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου βρίσκονται - ανάμεσα σε άλλα - οι αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η «καταπολέμηση» της διεθνούς τρομοκρατίας, μια νέα αποστολή σταθεροποίησης στο Ιράκ και μεγαλύτερη «δέσμευση» στο Αφγανιστάν.

«Από τις προπαρασκευαστικές εργασίες των υπουργών Αμυνας προκύπτει ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα έχει πολύ σταθερά αποτελέσματα» και «θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις», απάντησε η Μέρκελ σε ερώτηση για τον απόηχο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας στην πρόσφατη Σύνοδο του G7 και την απόσυρση των ΗΠΑ από το τελικό ανακοινωθέν. Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Σε αυτήν τη Σύνοδο θα δείξουμε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις για το Ιράν, την κλιματική αλλαγή, το εμπόριο (...) δεν έχουμε αποδυνάμωση των διατλαντικών δεσμών, αντίθετα ενίσχυσή τους» στην άμυνα και την ασφάλεια.

Επίσης σε σχετική ερώτηση, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Τραμπ θα υπογραμμίσουν τις δεσμεύσεις τους προς τη διατλαντική ενότητα και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Από τότε που ο Tραμπ ανέλαβε την προεδρία, διαπιστώσαμε ότι οι Αμερικανοί δαπανούν 40% περισσότερο για την άμυνα στην Ευρώπη. Μετακινείται περισσότερος εξοπλισμός. Σταθμεύουν περισσότεροι στρατιώτες και αναλαμβάνεται η δέσμευση της ομάδας μάχης στην Πολωνία. Διαπιστώσαμε επίσης βελτιώσεις όσον αφορά την αυξημένη ετοιμότητα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η συμμαχία πρέπει να προσαρμόζεται ξανά και ξανά σε νέες καταστάσεις ασφάλειας. Ο προσανατολισμός του ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία έχει αλλάξει σημαντικά», υπογράμμισε η καγκελάριος. Σχετικά με τη Ρωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «διττή προσέγγιση», σημειώνοντας: «Η σχέση μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο απλή. Ομως, όσο πιο δύσκολες είναι οι σχέσεις μας, τόσο σημαντικότερος είναι ο διάλογος».

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκαν στην ενεργό συμμετοχή της Γερμανίας στις «δραστηριότητες» του ΝΑΤΟ, όπως στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ηγείται ενός τάγματος στη Λιθουανία, αλλά και ως επικεφαλής χώρα σε μια σειρά αποστολές στο Αφγανιστάν.

Η Αγκ. Μέρκελ υπενθύμισε την «ισχυρή δέσμευση» της Γερμανίας να αυξήσει έως το 2024 τις αμυντικές της δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό το ζήτημα αποτελεί «σημείο τριβής» με τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση ότι συνεισφέρει οικονομικά πολύ λιγότερα από το στόχο του 2% του ΑΕΠ. Η καγκελάριος δήλωσε ότι αναγνωρίζει το στόχο του 2% έως το 2024, «βρισκόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση», αν και «δεν πρόκειται να τον φτάσουμε». «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» και «να δίνουμε ρεαλιστικές πληροφορίες», πρόσθεσε.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ο νεοφιλελεύθερος Ντούκε στην προεδρία

Ο νεοφιλελεύθερος υποψήφιος του αντιδραστικού «Δημοκρατικού Κέντρου», Ιβάν Ντούκε, κέρδισε την Κυριακή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία με 53,99% ή 10.373.080 ψήφους, έναντι 41,81% και 8.034.080 ψήφων του σοσιαλδημοκράτη Γκουστάβο Πέτρο, ενώ το «λευκό» έφτασε στο 4,20% και η συμμετοχή στη διαδικασία στο 53,04% από το εκλογικό σώμα των περίπου 37 εκατομμυρίων.

Ο 41χρονος Ντούκε, πρώην γερουσιαστής και δεξί χέρι του αντιδραστικού πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, είχε επίσης τη στήριξη του συντηρητικού Χερμάν Βάργκας που ήρθε 4ος στον πρώτο γύρο με 7,2%, επίσης δύο πρώην Προέδρων, των Σεζάρ Γκαβίρια και Αντρές Παστράνα, και σημαντικού μέρους των μελών του κόμματος του απερχόμενου Προέδρου Μανουέλ Σάντος. Ο 58χρονος Πέτρο, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, ο οποίος τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στο ένοπλο κίνημα «M-19» (που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο αστικό σύστημα), με τη συμμαχία «Ανθρώπινη Κολομβία», στηρίχθηκε από διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και το Κολομβιάνικο ΚΚ, ενώ στον β' γύρο πήρε και τη στήριξη της «Συμμαχίας Πρασίνων» και του «Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου», σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Οι δυνάμεις αυτές στον α' γύρο στήριξαν τον Σέρχιο Φαχάρντο, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Αντιόκια (είχε ποσοστό, 23,7%), αλλά ο ίδιος κάλεσε σε «λευκό» στον β' γύρο, όπως και ο προερχόμενος από το Φιλελεύθερο Κόμμα Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε (με 2% στον α' γύρο), που κατά τις συζητήσεις στην Αβάνα το 2016 ήταν διαπραγματευτής στην ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις FARC - EP.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντούκε επιχείρησε να εμφανιστεί «ενωτικός κατά της διαφθοράς και υποστηρικτής της ειρήνης» (είχε αντιταχθεί, όπως και ο Ουρίμπε, στην ειρηνευτική συμφωνία), αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις της, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες των πρώην ανταρτών - σήμερα στο κόμμα με ακρωνύμιο FARC («Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας») και σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης πρόγραμμα - «πρέπει να μπουν στη φυλακή, αλλά και να συνεχιστεί η προσπάθεια ενσωμάτωσης της βάσης των ανταρτών». Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της «ελεύθερης αγοράς», προβάλλοντας ως αρνητικό παράδειγμα αυτό της γειτονικής Βενεζουέλας.

Ο Πέτρο, που καλούσε σε μεταρρυθμίσεις για έναν «δίκαιο καπιταλισμό» ώστε να «πλουτίσουν οι φτωχοί χωρίς να φτωχύνουν οι πλούσιοι», αναγνώρισε τη νίκη του Ντούκε. Επικαλούμενος τα 8 εκατ. ψήφους που πήρε, είπε ότι το εγχείρημά του «δεν υπέστη ήττα (...) αλλά προς το παρόν δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι έχασε λόγω των «ψεμάτων της δεξιάς» ότι θα έκλεινε τις εκκλησίες και θα μετέτρεπε την Κολομβία «σε νέα Βενεζουέλα». Τόνισε ότι από την αντιπολίτευση θα συνεχιστεί η προσπάθεια «να μην μπουν εμπόδια στην ειρήνη και τη συμφιλίωση».

Από την πλευρά της η FARC κάλεσε «να μην υπάρξει παράκαμψη από τη συμφιλίωση» και ζήτησε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο, που επίσημα θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο για 4ετή θητεία.

Σημειώνουμε ότι στις 15/6 ολοκληρώθηκε στην Αβάνα της Κούβας ο 5ος γύρος των διαπραγματεύσεων της κολομβιανής κυβέρνησης με την ένοπλη οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ΕLN), τη δεύτερη αντάρτικη ομάδα που συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός και επιδιώκει «συμφιλίωση». Τη διαδικασία αυτών των διαπραγματεύσεων συνοδεύουν επίσης Νορβηγία, Βραζιλία, Χιλή και Βενεζουέλα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νεκροί από σεισμό κοντά στην Οσάκα

ΤΟΚΙΟ.--

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες, λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) κοντά στην πόλη Οσάκα, που βρίσκεται στα κεντρικά της νήσου Χονσού της Ιαπωνίας. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 13 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, μετά τη δόνηση σταμάτησε η ηλεκτροδότηση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ σημειώθηκαν καταστροφές σε σωλήνες του δικτύου υδροδότησης. Ακόμα, επηρεάστηκε η λειτουργία αρκετών εργοστασίων και αναφέρθηκαν πυρκαγιές στις περιφέρειες Οσάκα, Χιόγκο, Κιότο, Μίε.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν καταγραφεί τρία θύματα. Ενα 9χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε αφού καταπλακώθηκε από τοίχο μιας πισίνας. Ακόμα, δύο 80χρονοι έχασαν τη ζωή όταν έπεσαν πάνω τους μέρος ενός τοίχου και μια βιβλιοθήκη. Εκφράζονταν φόβοι για πολλούς θανάτους ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 300.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Ενα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε συναυλία τη Δευτέρα τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και τρεις να τραυματιστούν σοβαρά. Ο 34χρονος Ολλανδός δράστης εγκατέλειψε αρχικά τον τόπο του συμβάντος, στη συνέχεια όμως παραδόθηκε στην αστυνομία στο Αμστερνταμ και τέθηκε υπό κράτηση. Η αστυνομία ερευνά αν ο οδηγός έπεσε σκοπίμως πάνω στους ανθρώπους που βρέθηκαν στη μουσική διοργάνωση «Pinkpop» - το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής της Ολλανδίας - στο Λάντγκρααφ ή αν πρόκειται για ατύχημα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Ρενό» Κάρλος Γκοσν ανακοίνωσε χτες ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο Ιράν, παρά την επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο Ρούπερτ Στάντλερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας «Audi», θυγατρικής της «Volkswagen», συνελήφθη χτες και τέθηκε υπό κράτηση στη Γερμανία, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο με το λογισμικό που παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν, μετά από έκρηξη αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά στη Νανγκαχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν. Η επίθεση έγινε ενώ η κυβέρνηση παρέτεινε την ολιγοήμερη εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί με τους «Ταλιμπάν» και ενώ διευρύνεται η δράση του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» χρησιμοποίησαν μικρά κορίτσια για τη διάπραξη δύο επιθέσεων αυτοκτονίας το Σαββατοκύριακο στην περιοχή Νταμπόα της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σκοτώνοντας 31 άτομα και τραυματίζοντας αρκετές δεκάδες άλλους.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επιδρομές σε περιοχές της ανατολικής Λιβύης εξαπέλυσαν την Πέμπτη έως προχτές το πρωί αεροσκάφη της λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας, προκαλώντας ανησυχία σε στελέχη της κρατικής λιβυκής εταιρείας πετρελαίου NOC για καταστροφή εγκαταστάσεων στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου των λιμανιών Ρας Λανούφ και Αλ Σιντρ.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- To τεχνολογικό μονοπώλιο «Google» ανακοίνωσε χτες πως θα επενδύσει 550 εκατ. δολάρια στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του κινεζικού μονοπωλίου διαδικτυακών πωλήσεων «Alibaba», την εταιρεία «JD.com».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org