ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Ανετα το Βέλγιο, με άγχος η Αγγλία

Με πολύ διαφορετικό τρόπο, τα δύο φαβορί για την πρόκριση από τον 7ο όμιλο, Βέλγιο και Αγγλία, ξεκίνησαν νικηφόρα στη διοργάνωση. Το πρώτο επιβλήθηκε με 3-0 του Παναμά και η δεύτερη με 2-1 της Τυνησίας.

Το Βέλγιο ήταν ανώτερο του «πρωτάρη» σε τελική φάση Μουντιάλ Παναμά, στο α' ημίχρονο όμως απέτυχε να μετατρέψει σε γκολ κάποια από τις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε. Οι Βέλγοι εμφανίστηκαν επιπόλαιοι στην τελική προσπάθεια και έδωσαν δικαιώματα, στην επανάληψη όμως ήταν πιο συγκεντρωμένοι και η πίεσή τους απέδωσε καρπούς. Το σκορ άνοιξε ο Μέρτενς στο 47', για να «καθαρίσει» τον αγώνα ο Λουκάκου με γκολ στο 69' και στο 75'.

Με πολύ άγχος και χάνοντας σωρεία ευκαιριών, η Αγγλία έφτασε μέχρι τις καθυστερήσεις μέχρι να κάμψει την αντίσταση της Τυνησίας. Τα «Λιοντάρια» προηγήθηκαν νωρίς (11') με σκόρερ τον Χάρι Κέιν και θα μπορούσαν να έχουν πετύχει κι άλλα γκολ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, όμως ο Λίνγκαρντ στάθηκε ιδιαίτερα άστοχος (24', 42', 43' δοκάρι), ενώ στο μεταξύ η Τυνησία είχε ισοφαρίσει με εύστοχο πέναλτι του Σάσι (35'). Στην επανάληψη ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με την Τυνησία να ρίχνει το βάρος στην άμυνα και την αγχωμένη Αγγλία να αδυνατεί να δημιουργήσει τις ευκαιρίες του α' μέρους. Η λύτρωση για τους Αγγλους ήρθε με γκολ και πάλι του Κέιν, από κεφαλιά στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης.

Ο Κέιν ήταν αυτός που έδωσε τη λύση στην Αγγλία, στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Τυνησία

Associated Press

Ο Κέιν ήταν αυτός που έδωσε τη λύση στην Αγγλία, στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Τυνησία
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Για πρόκριση η Ρωσία, απειλεί η Αίγυπτος

Ο αγώνας της διοργανώτριας Ρωσίας με την Αίγυπτο για τον 1ο όμιλο ανοίγει σήμερα την αυλαία της 2ης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ. Οι Ρώσοι, με τον «αέρα» της άνετης νίκης τους στην πρεμιέρα επί της Σαουδικής Αραβίας, ψάχνουν το 2/2 που θα τους στείλει από σήμερα στους «16». Πλήγμα για τους Ρώσους αποτελεί ο τραυματισμός του Τζαγκόεφ, που θα χάσει όλο το υπόλοιπο της φάσης των ομίλων.

Η δε Αίγυπτος - η οποία στην πρεμιέρα, παρά την ήττα από την Ουρουγουάη, πραγματοποίησε καλή εμφάνιση - στοχεύει στη διατήρηση των ελπίδων της για πρόκριση. Οπλο της η παρουσία του Σαλάχ, που είναι έτοιμος να αγωνιστεί.

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Μεξικάνικη γιορτή, γερμανική «σιέστα»

Η νίκη του Μεξικού επί της Γερμανίας με 1-0 (35' Λοσάνο) για τον 6ο όμιλο ήταν το αποτέλεσμα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ανάμεσα στους αγώνες του Σαββατοκύριακου.

Οι Μεξικανοί, παρουσιάζοντας ένα επιθετικογενές σύνολο, όχι μόνο δεν φοβήθηκαν τους παγκόσμιους πρωταθλητές αλλά διεκδίκησαν στα ίσια τη νίκη. Ταχύτατοι στις αντεπιθέσεις, εκμεταλλεύτηκαν ιδανικά τα αμυντικά προβλήματα και τις αργές επιστροφές των Γερμανών, που εμφανίστηκαν μέτριοι έως κακοί. Παράλληλα, όσες φορές χρειάστηκε, ο έμπειρος πορτιέρο Οτσόα είπε «όχι» στα «Πάντσερ» με καθοριστικές επεμβάσεις.

Στον άλλο αγώνα, η Σουηδία έκαμψε την αντίσταση της Νότιας Κορέας νικώντας με 1-0, χάρη στο VAR, με το οποίο υποδείχθηκε πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Γκράνκβιστ (62').

ΒASKET LEAGUE
Διατήρησε τον τίτλο ο Παναθηναϊκός

Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 84-70 στον 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ και κάνοντας το 3-2 στις νίκες. Εφτασε έτσι τους 36 τίτλους στην ιστορία του και 17 τις τελευταίες 21 σεζόν.

Οι «πράσινοι» ανέβασαν στροφές μετά το 25', όταν με πρωταγωνιστές τους Παππά και Τζέιμς και με τα μακρινά σουτ του Λοτζέσκι βρήκαν τις λύσεις επιθετικά. Μετέτρεψαν έτσι το μέχρι εκείνο το σημείο ντέρμπι (42-39) σε παράσταση για ένα ρόλο, αποκτώντας διαφορά ασφαλείας μέχρι το 30' (60-50), η οποία έφτασε στη μέγιστη τιμή της στις αρχές της 4ης περιόδου (68-52).

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο α' μέρος, με μπροστάρηδες τους Σπανούλη και ΜακΛιν (25-30 στο 15', 31-35 ημίχρονο), στην επανάληψη όμως δεν είχε απαντήσεις στο ξέσπασμα του Παναθηναϊκού, ενώ υπέπεσε και σε πολλά λάθη - 18 συνολικά. Πάντως οι «ερυθρόλευκοι» εξέφρασαν παράπονα για τις διαιτητικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι στην αρχή του β' μέρους υπήρξε 15λεπτη διακοπή, εξαιτίας προσωρινής αποχώρησης του Ολυμπιακού με αφορμή επίθεση στον πάγκο της ομάδας. Ο σύλλογος του Πειραιά κατήγγειλε επίσης λεκτική επίθεση σε βάρος των παικτών του από άτομα που έφεραν διαπίστευση, την ώρα που οι πρώτοι κατευθύνονταν στα αποδυτήρια για τη διακοπή του ημιχρόνου.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Εφυγε» ο Κώστας Πολίτης

Το θάνατο του προπονητή Κώστα Πολίτη, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό, θρηνεί το ελληνικό μπάσκετ. Ο εκλιπών ως τεχνικός της Εθνικής ανδρών συνδέθηκε με τη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ 1987 στην Αθήνα, που θεωρείται κομβικό σημείο για την πορεία του αθλήματος στην Ελλάδα. Ο Κ. Πολίτης είχε αναλάβει Ομοσπονδιακός από το 1982, φτάνοντας να κλείσει την καριέρα του στην Εθνική με το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο. Διετέλεσε επίσης προπονητής στον Παναθηναϊκό - όπου είχε περάσει όλη του την καριέρα ως παίκτης - κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, αλλά και σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Νήαρ Ηστ.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Κώστα Πολίτη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτήν αναφέρει: «Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, για την απώλεια του Κώστα Πολίτη. Η προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό αφήνει σημαντικές παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές».

3ος ΟΜΙΛΟΣ
«Τα χρειάστηκε» η Γαλλία

Με μεγάλη δυσκολία πήρε τη νίκη η Γαλλία, ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης, απέναντι στην αξιόμαχη Αυστραλία για τον 4ο όμιλο, με σκορ 2-1. Οι «Τρικολόρ», που βρέθηκαν σε μέτρια μέρα, συνάντησαν αρκετά προβλήματα απέναντι στα «Καγκουρό» και χρειάστηκαν την παρέμβαση της τεχνολογίας (VAR) προκειμένου να ανοίξουν το σκορ, με το εύστοχο πέναλτι του Γκριζμάν στο 58'. Η Αυστραλία απάντησε άμεσα με το επίσης εύστοχο πέναλτι του Γέντινακ (63'), μέχρι ο Πογκμπά να λυτρώσει τους Γάλλους στο 81'.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Δανία με γκολ του Πόουλσεν (59') νίκησε το Περού με 1-0. Η λατινοαμερικάνικη ομάδα στο πρώτο ημίχρονο έχασε πέναλτι, με τον Κουέβα να στέλνει την μπάλα απελπιστικά άουτ.

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Επεσε σε «παγόβουνο» η Αργεντινή

Με μια εμφάνιση βγαλμένη από την προ διετίας εντυπωσιακή πορεία της στο Εuro της Γαλλίας ξεκίνησε η Ισλανδία τις υποχρεώσεις της και στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Απέναντι στο φαβορί Αργεντινή, οι «Βίκινγκς» αντιπαρέταξαν συμπαγή άμυνα και ταχύτητα στις αντεπιθέσεις, και απέσπασαν ισοπαλία 1-1 (Αγκουέρο 19' - Φιγμπόγκασον 23'), μεγάλη επιτυχία με δεδομένη τη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Η δε «Αλμπισελέστε» απογοήτευσε με την εμφάνισή της. Παρουσιάστηκε νωθρή και τα βασικά της αστέρια κινήθηκαν σε «ρηχά νερά». Χαρακτηριστικό ήταν το κακό πέναλτι του Μέσι, που απέκρουσε σχετικά εύκολα ο Ισλανδός τερματοφύλακας, Χάλντορσον.

Για τον ίδιο όμιλο η Κροατία επικράτησε σχετικά εύκολα της Νιγηρίας με 2-0, χάρη στο αυτογκόλ του Ετέμπο στο 32' και σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μόντριτς στο 71'.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15.00 Κολομβία - Ιαπωνία (ΕΡΤ1)

17.00 Πολωνία - Σενεγάλη (ΕΡΤ1)

21.00 Ρωσία - Αίγυπτος (ΕΡΤ1)

5ος ΟΜΙΛΟΣ
«Σκόνταψε» η Βραζιλία, «κεφάλι» η Σερβία

«Φρένο» στη Βραζιλία έβαλε η Ελβετία, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 (Κουτίνιο 20' - Τσούμπερ 50') στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου. Η «Σελεσάο» παρουσιάστηκε κατώτερη του αναμενόμενου, παρά τις χαμένες ευκαιρίες και τα παράπονα για τη διαιτησία, με τον Μεξικανό διαιτητή Ράμος να αρνείται πεισματικά να καταφύγει στο VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Από την πλευρά τους οι Ελβετοί στηρίχθηκαν κυρίως στα αμυντικά τους πλάνα και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις αντεπιθέσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού και το γκολ τους προήλθε από στημένη φάση.

Η πλέον κερδισμένη της πρεμιέρας στον όμιλο ήταν η Σερβία, που επικράτησε με 1-0 της Κόστα Ρίκα χάρη σε πολύ όμορφο γκολ του Κολάροφ (58') και πήρε «κεφάλι» στη βαθμολογία.

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

1ος ΟΜΙΛΟΣ:

Ρωσία 3, Ουρουγουάη 3, Αίγυπτος 0, Σαουδική Αραβία 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ:

Ιράν 3, Πορτογαλία 1, Ισπανία 1, Μαρόκο 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ:

Γαλλία 3, Δανία 3, Αυστραλία 0, Περού 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ:

Κροατία 3, Ισλανδία 1, Αργεντινή 1, Νιγηρία 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ:

Σερβία 3, Βραζιλία 1, Ελβετία 1, Κόστα Ρίκα 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ:

Μεξικό 3, Σουηδία 3, Γερμανία 0, Ν. Κορέα 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ:

Βέλγιο 3, Αγγλία 3, Τυνησία 0, Παναμάς 0



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ