ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του δεκαήμερου δράσης που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη
Από παλιότερη κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη
Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για δεκαήμερο πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης. Μεταξύ άλλων:

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποιεί κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία στις 27/6, ενάντια στις υψηλές χρεώσεις ρεύματος και τις απειλές διακοπών σε αγροτικές παροχές λόγω χρεών. Στις 4/7 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Περιφέρεια, όπου μαζί με το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων θα τεθούν ζητήματα όπως η αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα ύδρευσης, η δακοκτονία κ.ά.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων οργανώνει κινητοποίηση στις 20/6 στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζεται ο πρόεδρός της για κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Πάσχα του 2013 στο κεντρικό κατάστημα της «Μαρινόπουλος». Στις 29/6 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων, ενάντια στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών στις 30/6, ως κορύφωση του δεκαήμερου δράσης.
  • Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο στις 20/6 στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πλατεία ΙΚΑ) στις 11.30 π.μ.
  • Εξάλλου, μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), στο Χανδρινού Πυλίας στη Μεσσηνία, αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα κινητοποιήσεων:

-- 22 Ιούνη κινητοποίηση στο δημαρχείο στην Πύλο, στις 9.30 π.μ.

-- 25 Ιούνη κινητοποίηση στα Δικαστήρια Καλαμάτας, στις 10 π.μ.

-- 4 Ιούλη συμμετοχή στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της ΟΑΣΠΠ στην Τρίπολη, στο σταθμό του ΟΣΕ, στις 9.30 π.μ.

Επίσης αποφασίστηκε να οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τη μαζικοποίηση των συλλόγων και τη δημιουργία νέων.

Ζημιές από χαλάζι στα Τρίκαλα

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την προηγούμενη βδομάδα καλλιέργειες σε χωριά του νομού Τρικάλων. Πρόκειται για τρίτη φορά μέσα σ' ένα μήνα που οι αγρότες της περιοχής δέχονται ισχυρό χτύπημα. Στα χωριά Λόγγος, Αγία Κυριακή, Γλίνος, Μεγάλα Καλύβια και Φανερωμένης, το σύνολο των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών εκτιμάται στα 8.800 στρέμματα και άλλα 5.500 στρέμματα στα χωριά Βασιλική, Μεγάρχη και Μικρό Κεφαλόβρυσο. Επλήγησαν ιδιαίτερα καλλιέργειες με βαμβάκι, μηδική, αραβόσιτο, πεπονοειδή, αμπέλια, κηπευτικά, αχλάδια, καπνά και δενδρώδη (ροδάκινα - ακτινίδια).

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ που αφήνουν απροστάτευτους τους μικρομεσαίους αγρότες και καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιούνη στα γραφεία των ΟΠΕΚΠΕ, ΟΓΑ και ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις 11 π.μ., στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού 10ήμερου αγωνιστικής δράσης στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη που αποφασίστηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Διαμαρτυρία στην Ηλεία

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πύργου πραγματοποίησαν χτες το πρωί αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σε ένδειξη συμπαράστασης σε διωκόμενο, από εταιρεία γάλακτος, αγροτοκτηνοτρόφο. Η δίκη δεν διεξήχθη τελικά χτες, καθώς δόθηκε αναβολή για σήμερα στις 8.30 το πρωί.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για την Υγεία αύριο Τετάρτη

Αγωνιστική κινητοποίηση για τα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν εργατικά σωματεία, αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγενείου» και ΑΧΕΠΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σε σύσκεψη για τα προβλήματα στο «Ασκληπιείο» Βούλας καλεί η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 21/6, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Ασκληπιείου».

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, το «Ασκληπιείο» Βούλας είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Νοτιοανατολική Αττική, σε μια περιοχή που έχει γεμίσει από ιδιωτικά μεγαθήρια («Metropolitan», «Ιατρικό» κ.ά.). «Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, έχει φέρει τα πράγματα στο απροχώρητο. Στόχος της είναι να μεταφερθούν κονδύλια από την Υγεία για την ισχυροποίηση της επιχειρηματικής δράσης και την εξυπηρέτηση των δανειστών, να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας», καταγγέλλει η Επιτροπή.


«Ξεκρέμαστοι» οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ

Ο κίνδυνος να διακοπεί οριστικά η παραγωγή ζάχαρης (καλλιέργεια και βιομηχανική επεξεργασία) στη χώρα, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και οι πάνω από 200 εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να μείνουν στο δρόμο, ύστερα από χρόνια δουλειάς, ήταν τα θέματα που συζήτησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνάντηση που έγινε χτες στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν τα σχέδια που απεργάζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Τράπεζα Πειραιώς και τα οποία οδηγούν στο κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ, της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα. Μια κατάσταση που είναι στενά δεμένη με τη διαρκή συρρίκνωση της τευτλοπαραγωγής στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πάνω από 200 μόνιμοι εργαζόμενοι βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πάνω από 50 και 55 ετών. Από τη μεριά της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ τονίστηκε η σταθερή στήριξη του αγώνα των εργαζομένων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.


ΕΣΚ ΟΤΕ
Να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι τα προγράμματα «εθελούσιας αποχώρησης»

Μετά την απόλυση εργαζόμενου με 33 χρόνια υπηρεσίας στα Γιάννενα και την ανακοίνωση του νέου συστήματος «αξιολόγησης» και ατομικής στοχοθεσίας, ήρθε, καθόλου τυχαία, η ανακοίνωση από τη διοίκηση του ΟΤΕ για ένα ακόμα πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, με στόχο τη νέα μείωση του προσωπικού κατά περίπου 300 εργαζόμενους.

Οπως σημειώνει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της, τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν «τις στρατηγικές επιδιώξεις της εργοδοσίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας της, παράλληλα με τις συγχωνεύσεις, τις αναδιοργανώσεις και τους κάθε είδους μετασχηματισμούς. (...) εξασφαλίζει τη μείωση "μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους"».

Προκειμένου η διοίκηση του ΟΤΕ να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, «αποθρασυνόμενη από τη συνολική στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού εντείνει τις πιέσεις και τον ωμό εκβιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες που θέλει να "ξεφορτωθεί". Ιδιαίτερα προς τους εργαζόμενους στη φύλαξη, στην καθαριότητα και, με την απόλυση του συναδέλφου στα Γιάννενα, στους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο σύστημα "αξιολόγησης" με την ατομική στοχοθεσία ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος».

Η ΕΣΚ απευθύνεται στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι «το φετινό πρόγραμμα είναι χειρότερο από το περσινό στη βάση της φορομπηχτικής πολιτικής και το θεσμοθετημένο - αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος στο όνομα της "καθαρής εξόδου" να έρθει νέα αντιασφαλιστική επίθεση, αλλάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίσει, όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση του προγράμματος, ότι τελικά θα συνταξιοδοτηθούν».

Περαιτέρω, η ΕΣΚ παρουσιάζει την αρνητική πείρα για τους εργαζόμενους από την εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων. Συνέπειες αυτών ήταν η μείωση ή και κατάργηση των σταθερών σχέσεων εργασίας με μερική αντικατάστασή τους από ελαστικές μορφές, φτηνές και ευέλικτες. Η ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, αφού όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν όλο και περισσότερο έργο. Το χάσιμο πάνω από το 40% των θέσεων εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, σοβαρές επιπτώσεις στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Σε όλα αυτά η αντίδραση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία και στα σωματεία στον όμιλο ΟΤΕ ήταν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τον μονόδρομο της ΕΕ και τους «κοινωνικούς διαλόγους». Ακόμα και τώρα «αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τον χαρακτήρα των "εθελούσιων απολύσεων"».

Η απάντηση των εργαζομένων, τονίζει η ΕΣΚ, «πρέπει να είναι ενιαία. Αντίσταση και αγώνας στην αντεργατική πολιτική (...) Να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργαζομένων τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ως λύση βολική για τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Αμεσα να γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό και να ενταχθούν οι ευέλικτοι, μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μέσω των τρίτων εταιρειών στον όμιλο. Ενιαία ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Να δώσουμε ηχηρή απάντηση και μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής, μαζί με τα 530 σωματεία που παλεύουν γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει ΣΣΕ, χωρίς απώλειες και με την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org