ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»

-- Ρεπορτάζ από εξορμήσεις - συζητήσεις με πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας.

-- Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε εκδήλωση στην Παύλιανη, στο πλαίσιο του 4ου Ιστορικού Διημέρου της ΟΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ. Ρεπορτάζ από το Διήμερο.

-- Συνεχίζεται η πλούσια δράση των ΚΟ του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα κοινής πάλης σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας ενόψει του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου στο ΦΙΞ και της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων

Εξόρμηση σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπου μετανάστες και πρόσφυγες περιπλανώνται από ΜΚΟ σε ΜΚΟ για αναζήτηση φαγητού, νομικής στήριξης, ειδών πρώτης ανάγκης για παιδιά, ιατρικής περίθαλψης και κάθε είδους υπηρεσίας, πραγματοποίησε χτες Δευτέρα κλιμάκιο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Τα μέλη του ΚΚΕ συζήτησαν με τους ξεριζωμένους την οδυνηρή για αυτούς καθημερινότητά, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος και καλώντας τους να αγωνιστούν μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα για καλύτερες συνθήκες ζωής, για να απεγκλωβιστούν από την Ελλάδα και να ταξιδέψουν εκεί που επιθυμούν.

Στους πρόσφυγες μοιράστηκε μεταφρασμένη η ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής, με το κάλεσμα για το Πολιτιστικό - Πολιτικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών, που θα γίνει στις 29-30 Ιούνη στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια.

Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εξορμήσεων, περιοδειών και άλλων παρεμβάσεων του Κόμματος σε χώρους δουλειάς και στέκια που συγκεντρώνουν μετανάστες και πρόσφυγες, με αφορμή την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 20ή Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Αδιάψευστοι μάρτυρες της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ

Στην οδό Καποδιστρίου, έξω από τα γραφεία ΜΚΟ, τρεις Κούρδοι από το Ιράκ βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες. «Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Είμαστε άστεγοι», λένε στα μέλη του Κόμματος και παραπονιούνται για την περιπλάνησή τους αναμένοντας το αποτέλεσμα της αίτησης ασύλου. Στη συζήτηση, τα μέλη του ΚΚΕ τούς εξηγούν πως χρειάζεται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να αγωνιστούν ενάντια σε αυτούς που βομβαρδίζουν τις χώρες τους και τους εκμεταλλεύονται με τον πιο στυγνό τρόπο, προκαλώντας φτώχεια και εξαθλίωση, όπως κάνουν και σε συνθήκες «ειρήνης» στους Ελληνες συναδέλφους τους. Να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και να μην περιμένουν λύσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διότι αυτή είναι υπεύθυνη μαζί με την ΕΕ για αυτήν την κατάσταση.

Η Γουέντι είναι έγκυος. Ηρθε στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια από τη Νιγηρία. «Ο βασικός λόγος που φεύγουμε από τον τόπο μας είναι η φτώχεια. Η ανεργία είναι το βασικό μας πρόβλημα. Περνάμε κάθε πρωί από διάφορες ΜΚΟ και μαζεύουμε πράγματα που χρειαζόμαστε για τα παιδιά μας. Γάλατα, πάνες, φάρμακα κ.ά. Χρειάζεται να μάθουμε Ελληνικά, όμως δεν υπάρχει βοήθεια σε αυτό».

Η Πρέσιους είναι και αυτή από τη Νιγηρία και συζητώντας τα προβλήματά της συμφωνεί: «Αυτοί που μας διώχνουν από τις χώρες μας, κόβουν εδώ στους εργαζόμενους τα μεροκάματα».

Δυο γυναίκες από την Γκάνα επεσήμαναν το σοβαρό πρόβλημα με τα παιδιά τους γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πέρσι τα παιδιά πήγαν σε κάποια τάξη υποδοχής, αλλά από εκεί δεν παίρνουν κάποια πιστοποίηση. «Είναι, ουσιαστικά, ταχύρρυθμα μαθήματα Ελληνικών, κι έτσι τα παιδιά παρακολουθούν την επόμενη χρονιά την ίδια τάξη», όπως λένε. «Δεν προβιβάζονται στην επόμενη τάξη».

Παράλληλα, ο Οσμάν από τη Μαυριτανία και η φίλη του από το Κονγκό τόνισαν πως είναι δύσκολο να βρουν δουλειά. Ο Οσμάν μένει σε ξενοδοχείο και πληρώνει πέντε ευρώ τη μέρα, με άλλους 4-5. «Εκεί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε γιατί δεν είσαι ασφαλής το βράδυ. Πρέπει να φυλάς τα πράγματά σου. Κάθε μέρα κοιμούνται άλλοι στο δωμάτιο. Εδώ ερχόμαστε για μπάνιο, να φάμε κάτι, να πλύνουμε τα ρούχα μας. Δεν μπορώ να βρω εύκολα δουλειά γιατί δεν ξέρω καλά Ελληνικά. Προσπάθησα να κάνω μαθήματα, αλλά με τις συνθήκες που ζω, κοιμάμαι ελάχιστα και δεν μπορούσα να τα παρακολουθήσω».

Στη Σόλωνος ο Μπερζά περιμένει και αυτός έξω από τα γραφεία κάποιας ΜΚΟ. Είναι Κούρδος από το Ιράκ. «Εχω έρθει από το 2015. Ημουν διωκόμενος στο Κουρδιστάν. Εχω πάει φυλακή. Είμαι θύμα βασανιστηρίων. Εχω καεί». Ομως, όπως θα πει στα μέλη του ΚΚΕ, έχει πρόβλημα με το άσυλό του. Ψάχνει να βρει δικηγόρο, αφού το αίτημά του δεν έχει εγκριθεί. Παίρνει μόνο μικρές παρατάσεις παραμονής. Τον κόβουν γιατί μπορεί να είναι από το Ιράκ αλλά δεν προέρχεται από «εμπόλεμη ζώνη» της χώρας αυτής. Του ζητάνε να αποδείξει αυτά που ισχυρίζεται. Πρέπει να έχει στοιχεία από εκεί για να τεκμηριώσει αυτά που λέει, ότι έχει όντως μπει φυλακή, αλλά αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατο.

Εξω από την εγκατάσταση άλλης ΜΚΟ στην Αθηνάς, περιμένοντας γιατρό, ο Μπεράν από το Αφρίν της Συρίας τονίζει πως «η κατάσταση είναι χάλια. Μένουμε με την οικογένεια σε ένα σχολείο. Κάθε οικογένεια έχει ένα δωμάτιο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο...». Βλέποντας την προκήρυξη για το κάλεσμα στο διήμερο, ρωτά για το περιεχόμενό του. Ακούει με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι το Κόμμα αγωνίζεται για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες του, για να μην σκοτωθούν οι εργάτες για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Οτι ο εχθρός των εργατών και σε συνθήκες «ειρήνης» και σε συνθήκες πολέμου είναι ο ίδιος, τα αφεντικά. Στο τέλος, ζητά προκηρύξεις για το διήμερο, για να τις μοιράσει σε άλλους πρόσφυγες.

Εργατικό Φεστιβάλ στα Οινόφυτα

Την Κυριακή 24 Ιούνη στο Ανοιχτό Θέατρο θα μιλήσει ο Μανώλης Καραντούσας

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια - μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνεται την Κυριακή 24 Ιούνη, στα Οινόφυτα το Εργατικό Φεστιβάλ από την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Εργατικού Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο Ανοιχτό Θέατρο Οινοφύτων, έχει ως εξής:

-- 8 μ.μ.: Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο από τους Worksongs Project.

-- 9 μ.μ.: Προβολή βίντεο.

-- 9.15 μ.μ.: Ομιλία από τον Μανώλη Καραντούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 10 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν.

-- 10.45 μ.μ. Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

Εκθεση φωτογραφίας για τον πόλεμο, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινάει το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών
  • Στο πάρκο ΦΙΞ οι εκδηλώσεις
  • Το Σάββατο 30/6 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιούνη πραγματοποιείται και φέτος από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργατών.

Οι εκδηλώσεις, που φιλοξενούνται για 18η συνεχή χρονιά στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ.

Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες

Συνεχίζονται όλη τη βδομάδα οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (20 Ιούνη). Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 9 π.μ., τον προσφυγικό καταυλισμό στο Σχιστό θα επισκεφτεί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Εξόρμηση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μαλακάσα.

-- Στις 7 μ.μ., σύσκεψη με κοινότητες και συλλόγους μεταναστών, στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων στα Πατήσια (Πατησίων 252).

Την Παρασκευή 22 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά.

Στη Μακεδονία

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί:

Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., τη Δομή στα Διαβατά.

Αύριο Τετάρτη, στις 9 π.μ., τη Δομή στη Νέα Καβάλα.

Την Πέμπτη 21/6, στις 10 π.μ. τη Δομή στην Καβάλα και στις 12 μ. τη Δομή στη Δράμα.

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί:

Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., τη Δομή στα Λαγκαδίκια.

Αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., τη Δομή στις Σέρρες.

Την Πέμπτη 21/6, στις 10 π.μ., τη Δομή στην Κατερίνη.

Ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την Πέμπτη 21/6, στις 10 π.μ. τη Δομή στην Αλεξάνδρεια και στις 12 μ. τη Δομή στη Βέροια.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org