ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Τα «non paper»...

Οχι μία αλλά πέντε ολόκληρες σελίδες «non paper» απέστειλε το υπουργείο Εργασίας, για να προβάλει το έργο του και να υποστηρίξει δήθεν «μια άλλη πρακτική για τα ζητήματα της εργατικής πολιτικής». Στα λόγια και στα χαρτιά, το υπουργείο Εργασίας «φτιάχνει ανώγεια και κατώγια», όμως μέσα στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας, δεν έχει αλλάξει ούτε το ελάχιστο σε όφελος των εργατών. Γράφει το υπουργείο π.χ. για το νομοσχέδιο που ετοίμασε για τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, το οποίο όμως παραμένει στα συρτάρια του... Μήπως θα ήταν καλύτερα ο αρμόδιος υπουργός να μιλήσει ευθέως και να μας πει τι τελικά θα περιέχει και πότε θα το καταθέσει, αντί να στέλνει στα δημοσιογραφικά γραφεία σημειώματα; Και τέλος, για τις συναντήσεις που κάνει με εκπροσώπους σωματείων το υπουργείο, προβάλλοντας την πολιτική των «ανοικτών θυρών», όπως επαίρεται: Μήπως πιο ουσιαστικό θα ήταν να μάθαινε ο κόσμος πόσες φορές οι εργατικές αντιπροσωπείες έφυγαν με «άδεια χέρια» από τέτοιες συναντήσεις και χορτάτες με υποσχέσεις και «καλά λόγια», χωρίς όμως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους; Φτάνουν πλέον τα επικοινωνιακά τερτίπια με τις «καλές πρακτικές» υπουργών και υπουργείων, όταν η αντεργατική πολιτική και πρακτική συνεχίζει να ρημάζει την εργατική τάξη.

Φάτε μάτια ψάρια...

Οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» είναι απλήρωτοι από δέκα μήνες έως ένα χρόνο. Ο κλάδος, όμως, στον οποίο απασχολούνται, είναι από εκείνους που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τεράστια ανάπτυξη, αφού η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκόσμια στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού. Μάλιστα, η ιχθυοκαλλιέργεια επιδοτείται αδρά και με νόμο που ψηφίστηκε το 2014, προβλέπονται για τις επιχειρήσεις του κλάδου 388 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Ο συγκεκριμένος νόμος, βέβαια, προσαρμόζει πλήρως τις ιχθυοκαλλιέργειες στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διευκολύνει πραγματικά τους σχεδιασμούς όσων δραστηριοποιούνται και όσων στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν το χώρο, όπως κατήγγειλε και από τη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης. Η αντίθεση είναι κραυγαλέα: Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών ακμάζει με σπρώξιμο και από το κράτος και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανέχεια. Αλλο ένα δείγμα για το τι σημαίνει «ανάπτυξη» στον καπιταλισμό και ποιος ωφελείται απ' αυτή.

Κανείς να μην ξεγελαστεί

Η κυβέρνηση εμφανίζει την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της και την εμπλοκή, που προς το παρόν έχει παρουσιαστεί, σαν κάτι που έπεσε από τον ουρανό. Και ζητά απ' το λαό να εστιάσει σ' αυτό, να σταθεί στο πλάι της.

Προσπερνά, δηλαδή, το γεγονός ότι ήδη έχει συμφωνήσει μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων με τους εταίρους της, ότι ήδη εφαρμόζει κανονικότατα τα πακέτα μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης και επίσης ότι στην παρούσα διαπραγμάτευση η ίδια έχει καταθέσει προτάσεις - φωτιά για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Καλεί το λαό να συνταχθεί κάτω από μια σημαία ξένη, τη σημαία του εχθρού.

Κανείς να μην ξεγελαστεί. Ο λαός δεν δημιούργησε το χρέος, δεν χρωστά σε κανέναν, η μόνη σημαία την οποία πρέπει να σηκώσει είναι αυτή του δικού του αγώνα, για να αναπληρωθούν οι απώλειες και γιατί όχι να υπάρξουν νέες κατακτήσεις. Κι αυτό σημαίνει σύγκρουση με το σύνολο των πολιτικών της ΕΕ, τις οποίες στηρίζει η κυβέρνηση, σύγκρουση με το μονοπωλιακό κεφάλαιο, που επίσης στηρίζει η κυβέρνηση, άνοιγμα του δρόμου για τη δική του εξουσία, τη δική του οικονομία. Ενα δρόμο που φοβάται σαν ο διάολος το λιβάνι και η σημερινή κυβέρνηση.

Στον πάγκο του

«Φιρί - φιρί» το πάει ο υπουργός Εργασίας. Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», αξίωσε από το ΚΚΕ να συνταχτεί με την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, αξίωσε από το ΚΚΕ να στηρίξει την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συνάψει μια συμφωνία σαν αυτή των 47 σελίδων αντιλαϊκών μέτρων, ένα νέο δηλαδή αντιλαϊκό μνημόνιο προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων! Για την ταμπακιέρα, που ήταν και το αντικείμενο της Ερώτησης που του έγινε, δηλαδή τους απλήρωτους εργάτες στις ιχθυοκαλλιέργειες, έκανε «την πάπια», παραπέμποντας εμμέσως την αντιμετώπιση του προβλήματος στις καλένδες, μαζί με την επαναφορά των 751 ευρώ κ.λπ. Ας έχει καθαρό ο κ. υπουργός ότι οι επικοινωνιακές κωλοτούμπες, όπως το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, έχουν κοντά ποδάρια. Ας έχουν καθαρό, επίσης, οι ίδιοι οι εργάτες ότι μόνο η δική τους πάλη είναι αυτή που θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Σε αυτή την πάλη, το ΚΚΕ έδινε και δίνει όλες του τις δυνάμεις και γι' αυτό δεν πρόκειται να συμβάλει στο να γίνει ο λαός, οι εργαζόμενοι, το εργατικό κίνημα ντεκόρ μιας αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1919 Συγκροτείται στην Αγκυρα το Τουρκικό Εθνικό Κογκρέσο. Ο Μουσταφά Κεμάλ καταγγέλλει τον ιμπεριαλιστικό διαμελισμό της Τουρκίας που σφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1925 Στο Χονγκ Κονγκ 250.000 εργάτες κατεβαίνουν σε γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το ματοκύλισμα της Σαγκάης από τους ιμπεριαλιστές. Στις 23 Ιούνη στην Καντόνα πραγματοποιείται επίσης παλλαϊκή διαδήλωση με κύριο αίτημα την αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από την Κίνα. Βρετανοί και Γάλλοι αποβιβάζουν ναυτικά αγήματα και χτυπούν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα το θάνατο 52 και τον τραυματισμό 117 εξ αυτών. Η γενική απεργία στο Χονγκ Κονγκ και την Καντόνα κράτησε 16 μήνες και υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην Ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

1947 Στον Τούρλο Αίγινας εκτελούνται 17 κομμουνιστές από τις φυλακές της Αιγινας.Είναι οι: Αποστολάκης Νίκος, Αυγέρης Μήτσος, Βουτσινάς Κώστας, Γκινανιώτης Θανάσης, Γκίνης Δημήτρης, Δημητρακόπουλος Παναγιώτης, Καλογιάννης Κυριάκος, Κόλλιας Αλέκος, Κωτούλιας Κώστας, Λάτσος Συνοδινός, Μονέδας Μιχάλης, Μπουρδής Αντώνης, Ντάλιος Δημήτρης, Σιδέρης Θόδωρος, Τόλιας Παναγιώτης, Τριαντάφυλλου Θόδωρος, Χατζόπουλος Βαγγέλης.

1951 Πεθαίνει ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός. Ο Α. Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων - Καλλιτεχνών και γι' αυτήν τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

1953 Το ζεύγος Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ - θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ - εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα, κατηγορούμενοι για κατασκοπία υπέρ της ΕΣΣΔ.

1963 Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ζυρίχη, ορκίζεται η κυβέρνηση του Παναγιώτη Πιπινέλη.

1965 Στην Αλγερία πραγματοποιείται πραξικόπημα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Αμυνας, Χουαρί Μπουμεντιέν, ο οποίος ανατρέπει τον Πρόεδρο Μπεν Μπελά.

1969 Την αποχώρηση 350.000 μάχιμων από το Βιετνάμ μέχρι το τέλος του 1970, υπόσχεται ο Πρόεδρος Νίξον. Ωστόσο, οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν στις 29/3/1973.

1970 Επιστρέφει στη Γη το σοβιετικό επανδρωμένο σκάφος «Σογιούζ 9», έχοντας παραμείνει στο διάστημα 17 μέρες, 26 ώρες και 59 λεπτά, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαν οι Αμερικανοί, κατά 4 ολόκληρες μέρες.

1986 Με λουτρό αίματος καταστέλλεται εξέγερση πολιτικών κρατουμένων σε τρεις φυλακές του Περού. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι κρατούμενοι που δολοφονούνται εν ψυχρώ ξεπερνούν τους 300, ενώ η κυβέρνηση προσδιορίζει τον αριθμό τους σε 250.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ