ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σηκώνει τα χέρια απέναντι στη γενικευμένη απληρωσιά

Καμιά ουσιαστική απάντηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η εργοδοσία τους εργαζόμενους στο Νεώριο Σύρου και στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»

Από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»
Από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»
Με ευχολόγια και κουβέντες «του αέρα» απάντησε χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να καταβάλει ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Ν. Ταβουλάρης, τα δεδουλευμένα έξι μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους του ναυπηγείου, αλλά και για την τήρηση των μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Οπως ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, χτες το πρωί και λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, η εργοδοσία έστειλε έγγραφο στο σωματείο των εργαζομένων, με το οποίο αξιώνει να σταματήσουν την απεργιακή μάχη που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλη και να συμφωνήσουν στην καταβολή του 50% της μισθοδοσίας του Γενάρη! Επιπλέον, η εταιρεία απειλεί τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχτούν τους εξωφρενικούς της όρους, θα είναι υπεύθυνοι για την τύχη του ναυπηγείου!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για το αυτονόητο, που είναι η καταβολή των μισθών τους και μάλιστα σε μια επιχείρηση, που μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, έχουν επισκευαστεί 27 πλοία στο ναυπηγείο, όταν ολόκληρο το 2014 είχαν επισκευαστεί 60.

Η απάντηση του υπουργού ήταν εξωφρενική, καθώς προσπάθησε να παρουσιάσει τη γενικευμένη απληρωσιά σαν μέσο πίεσης από την εργοδοσία προς τη «φιλεργατική» (!) κυβέρνηση. Είπε επί λέξη ο υπουργός:

«Στις δεδομένες συνθήκες που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε βήμα-βήμα κάποια από τα όσα έκαναν στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, αυτού του είδους οι συμπεριφορές προφανώς έχουν και πολιτική σκοπιμότητα και αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν μία πίεση, σε μία κυβέρνηση που με αποφασιστικό τρόπο υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ομολόγησε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να δώσει λύση και κατηύθυνε τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, προσθέτοντας με θράσος: «Τώρα, μην περιμένετε να σας πω εγώ για τους χρόνους απόδοσης της Δικαιοσύνης, αυτό δεν είναι δικιά μου ευθύνη, αλλά σημασία έχει ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει»...

«Αλλα λόγια» και για τις «Ιχθυοκαλλιέργειες»

Στον υπουργό Εργασίας αναφερόταν και η Ερώτηση για την απληρωσιά στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», που συζητήθηκε επίσης χτες. Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, που κατέθεσε την Ερώτηση, «βρίσκονται και αυτοί οι εργαζόμενοι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και είναι απλήρωτοι από δέκα μήνες έως ένα χρόνο και οι πέντε μήνες από αυτούς είναι με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κατήγγειλε, ακόμη, ότι «παρ' ότι είναι εργαζόμενοι με βαριά χειρωνακτική εργασία και προσφέρουν εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 πήγε αυτούς τους εργαζόμενους από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, να μην παίρνουν επιδόματα, να μην παίρνουν αναρρωτικές άδειες, καθώς ο ΟΓΑ δεν καλύπτει εργατικά ατυχήματα.

Ολα αυτά σ' έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστια ανάπτυξη στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών, είμαστε η πρώτη χώρα παγκόσμια στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού», όπως είπε ο Ν. Μωραΐτης.

Για την απληρωσιά, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε μέσες - άκρες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δυσκολεύονται να διαπιστώσουν το πρόβλημα και ότι «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε μια αναδιοργάνωση. Το πρόβλημα είναι στην Περιφέρεια. Μας λείπουν άτομα».

Οσον αφορά τώρα το θέμα του νόμου, είπε ότι «δεν μπορούμε να το δούμε αποσπασματικά αυτή τη στιγμή», αλλά «στο πλαίσιο της δουλειάς που κάνουμε για τη διαμόρφωση μιας συνολικής και ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία θα είμαστε έτοιμοι να την παρουσιάσουμε το φθινόπωρο, θα πρέπει να δούμε και τέτοιου είδους ζητήματα».

Υποβαθμίζεται κι άλλο το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα

Σε Ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Η κατάργηση του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα, δηλαδή του μοναδικού πνευμονολογικού νοσοκομείου που λειτουργεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, και η μεταφορά των 26 κλινών του από τις 50 που διαθέτει στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», αποτελεί τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό μετέφερε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος θύμισε στον αναπληρωτή υπουργό ότι «η παραμονή του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος στο χώρο του, η αναβάθμιση και η ανάπτυξή του» ήταν «προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ» και ρώτησε «αν εξακολουθούν σήμερα να ισχύουν αυτές οι προεκλογικές δεσμεύσεις».

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ο Αν. Ξανθός ισχυρίστηκε ότι «η μεταφορά του Νοσοκομείου Θώρακος στον "Αγ. Ανδρέα" είναι αναβάθμιση», αφού οι ασθενείς θα γλιτώσουν την καθημερινή μεταφορά τους στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» για καρδιολογικές εξετάσεις, αξονικές τομογραφίες και ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Σημείωσε ακόμα ότι έχει την αίσθηση πως «σε αυτό συμφωνεί τουλάχιστον η πλειονότητα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας».

Απαντώντας ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «μέσα από τη συνειδητή επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων οδηγήθηκε σε υποβάθμιση το Νοσοκομείο Θώρακος, με τις τεράστιες ελλείψεις εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δομές για να αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο χώρο το νοσοκομείο ως νοσοκομείο πνευμονολογικών παθήσεων, που άλλωστε λειτουργεί από το 1930, άρα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο». Θύμισε, επίσης, ότι το 2008, το νοσοκομείο ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε.

Γενικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε μία δεκαετία, συνολικά στην Πάτρα, από τις 600 κλίνες που είχαν τα νοσοκομεία, έχουν μείνει 400, δηλαδή χάθηκε το ένα τρίτο των κλινών και μαζί μ' αυτές προσωπικό και τεχνολογικός εξοπλισμός.

«Αρα, λοιπόν, όχι μόνο αναβάθμιση δεν έχουμε, αλλά στην κυριολεξία έχουμε υποβάθμιση», που, όπως είπε, συνεχίζει απρόσκοπτα η σημερινή κυβέρνηση, αφού «οι εργαζόμενοι στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος μεταφέρθηκαν στον "Αγιο Ανδρέα", με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία ακόμη και στη μετακίνηση των φαρμάκων. Οπως με ενημερώνουν, μιλάμε για φάρμακα που αφορούν τους ασθενείς που έχουν προβλήματα καρκίνου, οι οποίοι νοσηλεύονται εκεί και χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία».

Στο ερώτημα του Ν. Καραθανασόπουλου τι θα γίνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Θώρακος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο κτίριο.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο αύριο και την Κυριακή

Προσκύνημα στη Μακρόνησο, αύριο Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιούνη, οργανώνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών, μέλη της ΟΓΕ, Μακεδονίας, Θράκης και Μαγνησίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στο μαρτυρικό νησί θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στη γυναίκα Μακρονησιώτισσα, που στήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στα αποκαλυπτήρια της προτομής θα παραβρεθεί και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΓΕ.

Στο μεταξύ, με αφορμή την επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο στήθηκε με μεράκι μια θεατρική ομάδα από μέλη και φίλους της ΟΓΕ που θα παρουσιάσει 3 αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών».

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: Για την Κεντρική Μακεδονία, 6945.850.130. Για τη Δυτική Μακεδονία, 6970.361.865. Για την Ανατολική Μακεδονία, 6944.573.737. Για τη Θράκη, 6976.000.091. Για τη Μαγνησία, 6973.311.827. Για την Αττική, 210.3629.460 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Εκδήλωση σωματείων για τα εργατικά «ατυχήματα»

Εκδήλωση, με θέμα «Τα εργατικά "ατυχήματα" και οι επαγγελματικές ασθένειες στους κλάδους της βιομηχανίας. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων» διοργανώνουν συνδικάτα της Αττικής από τους κλάδους της βιομηχανίας, τη Δευτέρα 22 Ιούνη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, ΗΣΑΠ Βικτώρια) και διοργανώνεται από τα εξής συνδικάτα: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπωνοποιών, Ενέργειας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Πρακτορείων Εφημερίδων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Χαρτεργατών και Χημικής Βιομηχανίας.

Νέες παραστάσεις για τις «Γειτονιές του Κόσμου»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ρέντη και ο Οικιστικός Σύλλογος «Ενότητα» διοργανώνουν εκδήλωση με τη θεατρική παράσταση του ποιητικού έργου του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου», με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Η παράσταση θα δοθεί στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Ρέντη «Μίκης Θεοδωράκης» την Κυριακή 21 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. Ακολουθούν και άλλες παραστάσεις, όπως: Σάββατο 4/7, Ηλιούπολη. Κυριακή 5/7, Κορυδαλλός. Κυριακή 12/7, Λιβαδειά. Κυριακή 19/7, Ζωγράφου. Επίσης, συνεχίζονται κάθε Πέμπτη 7 μ.μ. - 9 μ.μ. οι πρόβες της χορωδίας του ΠΑΜΕ. Πληροφορίες στα τηλ. 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786.

Τραυματίστηκε εργάτης στη Στυλίδα

Σοβαρά τραυματίστηκε στα κάτω άκρα ένας 42χρονος λιμενεργάτης στη Στυλίδα, το απόγευμα της Τετάρτης, όταν καταπλακώθηκε από παλέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε, όταν μια από τις παλέτες τις οποίες ξεφόρτωνε γερανός, μετακινήθηκε και έπεσε πάνω στον εργαζόμενο, που την ώρα εκείνη βρισκόταν στο αμπάρι του πλοίου. Ο 42χρονος, πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ