ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφαιρα πυρά για να κρυφτεί η συναίνεση

Ο Αντ. Σαμαράς σήκωσε χτες τους τόνους της κριτικής σε επιμέρους πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς να διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο από την ενιαία στρατηγική

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική. Εχουν κηρύξει πόλεμο στο λαό και πρέπει με πόλεμο να πάρουν απάντηση
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική. Εχουν κηρύξει πόλεμο στο λαό και πρέπει με πόλεμο να πάρουν απάντηση
Τη σύμπλευση και συναίνεσή του στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα επιβεβαίωσε περίτρανα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση και πως αποτελεί την μοναδική «εναλλακτική λύση για τη χώρα».

Φανερή ήταν η επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ να συσπειρώσει το κόμμα του ενόψει του συνέδριου την άλλη βδομάδα, εμφανιζόμενος ταυτόχρονα ως κυρίαρχος στο εσωκομματικό τοπίο.

Για το σκοπό αυτό, ο Αντ. Σαμαράς, πρώτον υπερασπίστηκε το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων του και εμφανίστηκε συνεχιστής της πολιτικής τους, δεύτερον, άφησε στην άκρη τους υψηλούς τόνους και τις κορόνες περί αυτοκάθαρσης και «απαλλαγής» από τα «βαρίδια» του παρελθόντος, τρίτον ανέβασε κατακόρυφα τους ψευτοαντιπολιτευτικούς τόνους, τέταρτον εμφάνισε τη ΝΔ να δέχεται ένα «αληθινό πόλεμο φθοράς» από την κυβέρνηση, για να τη θυματοποιήσει και να συσπειρώσει το ακροατήριό του και πέμπτον επιτέθηκε κατά του ΛΑ.Ο.Σ. επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ».

Επιχειρώντας μάταια να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική στρατηγική, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση» και πως αυτό το έργο μπορεί να το φέρει σε πέρας «μόνο η ΝΔ». Σημείωσε επίσης με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ «το στηρίζουν πολλοί, ώσπου να ολοκληρώσει την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στήριξη της κυβέρνησης από την πλουτοκρατία έχει «ημερομηνία λήξης», οπότε και θα έρθει η σειρά της ΝΔ.

«Ναι» επί της ουσίας στις ανατροπές

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να δείξει ότι διαφοροποιείται δήθεν από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο, έπεσε στο κενό, αφού φάνηκε καθαρά η σύμπλευσή του τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο ΠΔ για τις εργασιακές σχέσεις.

Δήλωσε ευθέως ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με περισσότερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας», αλλά ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε αυτό να προχωρήσει, η μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις, με δύο προϋποθέσεις, καθαρά προσχηματικές: Να δημιουργηθεί «ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας» και να προωθηθεί σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης.

Να δοθεί δηλαδή ένα ξεροκόμματο σε όσους αναπόφευκτα θα εξαθλιωθούν από τις βάρβαρες ανατροπές ή αυτές να αναβληθούν προς στιγμήν, αλλά σε καμιά περίπτωση να μην εγκαταλειφθούν.

Ειδικά για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δεν έκανε καμία κριτική στις θανατηφόρες διατάξεις του και εστίασε στο ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν ήξεραν τάχα τι ακριβώς προέβλεπε το μνημόνιο.

Από την άλλη καυχήθηκε για τη συμμετοχή του στο μέτωπο κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων και της επίθεσης κατά των ταξικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ. «Ποιος άλλος μπορεί να κάνει δημόσια κριτική στην Αριστερά - όπως κάναμε για τα απαράδεκτα επεισόδια με το "Ζενίθ" - αλλά χωρίς μισαλλοδοξία και χωρίς να κόβει τις γέφυρες διαλόγου μαζί της;», αναρωτήθηκε, φλερτάροντας ανοιχτά με την προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ.

Υπεραμύνθηκε εκ νέου της προσχηματικής καταψήφισης του μνημονίου, επικαλούμενος τα γνωστά φαιδρά επιχειρήματα, ότι δηλαδή με αυτή τη στάση «προσφέραμε στη χώρα εναλλακτική πολιτική λύση», καθώς πλέον δεν υπάρχουν, όπως είπε, από τη μια «τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη οι κραυγές του πεζοδρομίου». Την ίδια στιγμή όμως ζήτησε να δημιουργηθούν «συνθήκες που ευνοούν τις επενδύσεις», υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται περισσότερη ανταγωνιστικότητα».

Εσωκομματικές ισορροπίες

Αναφερόμενος τέλος στα εσωκομματικά, επισήμανε ότι «η παράταξή μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», υπεραμυνόμενος ωστόσο του έργου των κυβερνήσεων της ΝΔ για το οποίο όπως είπε «η παράταξή μας έχει πολλά για τα οποία νιώθει υπερήφανη».

Ειδικά για την γαλάζια διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, είπε ότι «κάναμε λάθη και παραλείψεις αλλά αφήσαμε και θετικό έργο, το οποίο υπερασπιζόμαστε και θα το υπερασπιζόμαστε σε κάθε ευκαιρία». Απευθυνόμενος στους βουλευτές ζήτησε να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών το Νοέμβρη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Επιστολές για το άνοιγμα λογαριασμών

Mε επιστολές τους στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ, χτες, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απάντησαν στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών λόγω εμπλοκής του ονόματός τους.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χ. Βερελής αναφέρει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοιχθούν οι λογαριασμοί του, αλλά επικρίνει την Επιτροπή γιατί όπως λέει τον μεταχειρίστηκε δυσμενώς, αφού μέχρι τώρα δεν έχει αποδεχτεί το αίτημά του να καταθέσει σε αυτήν.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δημόσιας τάξης Γ. Βουλγαράκης αποδέχεται και αυτός το άνοιγμα των λογαριασμών αλλά κάνει λόγο για επιλεκτική μεταχείριση προσώπων, σημειώνοντας ότι ήδη οι λογαριασμοί τόσο οι δικοί του όσο και της οικογένειάς του έχουν ήδη ανοίξει και δεν προέκυψε τίποτα το μεμπτό.

Με τη σειρά του, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε και αυτός σύμφωνος με το άνοιγμα λογαριασμών, σημειώνοντας ότι μένει έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του, αφού όπως λέει δεν υπέγραψε καμία σύμβαση με τη ΖΗΜΕΝΣ.

Αντίθετα, ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε απαράδεκτη μεθόδευση το άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών, τονίζοντας ότι οι λογαριασμοί του περιλαμβάνονται στη δήλωση «πόθεν έσχες». Να σημειωθεί ότι οριστική απόφαση της Εξεταστικής για το από ποια πρόσωπα θα ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών δεν έχει ακόμα παρθεί.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, τέλος, προσπάθησε χτες να περάσει στην αντεπίθεση, σε ό,τι αφορά τον τρόπο απόκτησης της περιουσίας του. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πρωτοφανή επιχείρηση ψεύδους και λάσπης», με στόχο την εναλλαγή της δημόσιας εικόνας του «ως μαχόμενου δημοκρατικού πολιτικού, μ' αυτήν ενός φαύλου κερδοσκόπου, που τώρα δήθεν ξεσκεπάστηκε».

Για το διαμέρισμα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ισχυρίζεται ότι το απέκτησε με τραπεζικό δανεισμό 800.000 ευρώ και εγγραφής σχετικής υποθήκης, καθώς και με ίδιους πόρους. Δηλώνει ακόμα ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με εξωχώρια εταιρεία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΟΓΛΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ
Επιμένουν στα χρονοδιαγράμματα

ΑΓΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε χρονοδιαγράμματα και λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν» επιμένουν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, όπως αποδείχτηκε και από τη χτεσινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κατοχικό ηγέτη, είπε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του 2010, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την ελπίδα να μη «χαθεί η ευκαιρία για ακόμα μία φορά όπως το 2004», κατηγορώντας ξανά την ελληνοκυπριακή πλευρά για το ΟΧΙ στο αμερικανόπνευστο σχέδιο.

Ο Α. Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με «εποικοδομητική και θετική διάθεση», κάτι που ζήτησε να «γίνει κατανοητό από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν χτες την προσήλωσή του στο στόχο μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας, για όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση, υπογραμμίζοντας ότι η «δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη» και ότι «στην πατρίδα μας η επιλογή είναι μονόδρομος».

ΖΕΦΥΡΙ
Ημερίδα για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες

Η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση, ΝΑΤΟικές δαπάνες της Ελλάδας - Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά». Η ημερίδα θα γίνει την Δευτέρα 28 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας και 17ης Νοεμβρίου). Ομιλητές θα είναι η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Νίκος Τζοβλάς, απόστρατος Αξ/κός ΠΝ (Μέλος ΚΕΘΑ).

Ακόμα, η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας και ο Σύλλογος Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», συνδιοργανώνουν εκδήλωση, την Τετάρτη 30 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην ιστορική Μάνδρα του Μπλόκου με θέμα: «Η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου - κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», με ομιλητή τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ