ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά

Το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Για πέντε νησιά, και πιο συγκεκριμένα Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ισχύει για άλλους πέντε μήνες (μέχρι τις 31/12/20) ο μειωμένος ΦΠΑ. Μια απόφαση που προστίθεται σε προηγούμενες παρατάσεις ως «αντιστάθμισμα» στη μετατροπή των νησιών αυτών σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από κυβερνητικά στελέχη κατά καιρούς έχουν ασκηθεί εκβιασμοί στους νησιώτες για να αποδέχονται τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε άθλιες συνθήκες στα νησιά, στο όνομα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ.

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ απαιτεί να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, τονίζοντας ότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα των νησιωτών, ειδικά τώρα που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Φλεβάρη του 2019, με την οποία ζητά να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου έχει ως εξής:

«Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Αυτό το δίκαιο αίτημα των νησιωτών τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθεί άμεσα, ώστε να δώσει μια μικρή ανάσα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες των νησιών. Είναι ένα στοιχειώδες μέτρο άμβλυνσης των συνεπειών, λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών και την κάνουν πιο ακριβή. Επιπλέον, τώρα που πλήττονται σκληρά από τη νέα οικονομική κρίση και τις συνέπειες που έχει υποστεί ο τουρισμός από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Τα κόμματα (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ), που ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους νησιώτες.

Το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Φλεβάρη του 2019, με την οποία ζητά να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Οφείλουν όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Αρκετά με την υποκρισία και τον εμπαιγμό!

Για να στηρίξουν τώρα το εισόδημα των νησιωτών, για να ενισχύσουν τις δομές της Υγείας και τις κρίσιμες υποδομές των νησιών, υποκρίνονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ομως για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εφοπλιστές, εκτός από φοροαπαλλαγές και προνόμια, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους δίνουν με επιδοτήσεις και δάνεια με κρατική εγγύηση. Καλούμε το λαό των νησιών, τα σωματεία και τους άλλους φορείς τους να στηρίξουν τη νέα πρωτοβουλία του ΚΚΕ, να πιέσουν την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων και του λαού των νησιών για να μην πληρώσουν ξανά τις συνέπειες της νέας κρίσης».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση για το έργο του κινηματογραφικού - φωτογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ

Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ
Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του κινηματογραφικού - φωτογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, τη Δευτέρα 22 Ιούνη 2020, στις 20.30, στο Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ). Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ δημιούργησε έργο μοναδικό, καθώς αποτύπωσε σημαντικά γεγονότα και στοιχεία από την εξέλιξη της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης σε Γράμμο και Βίτσι, τη ζωή του ΔΣΕ, την οργάνωση της κοινωνικής ζωής σε αυτές τις περιοχές, καθώς και το πέρασμα των μαχητών και μαχητριών στην πολιτική προσφυγιά.

Μέσα από προσφορές στο Αρχείο του ΚΚΕ από την οικογένεια του Απόστολου Μουσούρη και του Φώτη Ματσάκα, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου, έγινε δυνατό να δημιουργηθεί μια συλλογή με περισσότερα από 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Το αρχείο αυτό ψηφιοποιήθηκε και εντάχθηκε στις συλλογές του ΕΚΧΦ, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς, στον καθένα που ενδιαφέρεται.

Το ψηφιοποιημένο πλέον αρχείο έχει τη δική του συμβολή στην ιστορική γνώση για τον τιτάνιο αυτό αγώνα, στον οποίο πήραν μέρος χιλιάδες λαού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση της δραστηριότητας του Επιμορφωτικού Κέντρου και των νέων υλικών με τα οποία εμπλουτίστηκαν οι συλλογές του, από τον υπεύθυνο λειτουργίας του, Νίκο Παπαγεωργάκη.
  • Παρουσίαση της δράσης και του έργου του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, από τον σκηνοθέτη Κώστα Σταματόπουλο.
  • «Σοφοκλής οχτώ υπό το μηδέν»: Κείμενο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή θα διαβάσει ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος.
  • Παρουσίαση μέρους των φωτογραφιών του ΔΣΕ, από τον δημοσιογράφο Θανάση Λεκάτη.
  • Μουσικό πρόγραμμα με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Λόγω ειδικών συνθηκών, η συμμετοχή θα είναι περιορισμένη και με σχετική πρόσκληση. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ «902.gr».

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε εκδήλωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής, με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών», την Πέμπτη 25 Ιούνη και ώρα 19.30.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ευαγγελισμού (έναντι στάσης Μετρό).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ