ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια στο έδαφος των μονοπωλίων

Ανάμεσα στις συμπληγάδες των κάθε είδους «μηχανισμών διάσωσης» συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια συγκυβέρνησης και δανειστών, ενώ, όπως αναμενόταν, η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ δεν κατέληξε σε συμφωνία.

«Ηρθε η ώρα να συζητήσουμε για την Ελλάδα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, αναγγέλλοντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, με μοναδικό ζήτημα τη διαχείριση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Διαδοχικά μνημόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και πρόταση των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών για νέα παράταση του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του, μέχρι το τέλος του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η εκ νέου απόδοση των 11 δισ. ευρώ που διακατέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, προκειμένου να πληρωθούν τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Επίσης, θα αυξηθεί το όριο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια) προς το ελληνικό αστικό κράτος κατά 2 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, θα αποφασιστεί το νέο πακέτο «χρηματοπιστωτικής στήριξης» που θα συνδυαστεί με την επόμενη συμφωνία - μνημόνιο και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Ρόλο - κλειδί θα έχει το ΔΝΤ, το οποίο, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα συμφωνία - μνημόνιο, θέτει ως όρο το «κούρεμα» του χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης...

«Εμπλουτίζονται» οι αντιλαϊκές προτάσεις της συγκυβέρνησης

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών τελούν εν αναμονή των νέων συμπληρωματικών μέτρων που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση.

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη λήξη των εργασιών, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε προτάσεις στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, που «αν γίνουν δεκτές θα δώσουν ένα τέλος στο ελληνικό δράμα». Παράλληλα, ανέφερε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες προτάσεις της συγκυβέρνησης κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν.

«Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα, είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και έτσι η μπάλα παραμένει στην ελληνική πλευρά», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, για να τονίσει επίσης πως «δεν χρειάζεται να γίνει λόγος για θυσίες και υπερβολικές περικοπές». Το «τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, είπε: «Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να επανέλθουν τις επόμενες μέρες με προτάσεις που θα περιλαμβάνουν απτά και αποτελεσματικά μέτρα». Η ίδια είπε ότι στην παρούσα φάση ο διάλογος με την ελληνική πλευρά είναι περιορισμένος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί «με ενήλικες μέσα στην αίθουσα»...

Διεμβολισμοί από ΗΠΑ - ΔΝΤ

Στο μεταξύ, συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, είχε προχτές στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, αναφέρεται πως η Α. Σλοτ επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Ομπάμα για μια σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει επειγόντως έναν «πραγματιστικό συμβιβασμό» και τόνισε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσα δυσπραγία στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Να σημειωθεί ότι η «επίσκεψη» της Α. Σλοτ έγινε την παραμονή της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα, στη Μόσχα...

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες επισημαίνει: «Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμοι εφόσον ληφθούν μέτρα συντονισμένα με στόχο να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και να καταστεί πιο ανθεκτική»...

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σενάρια «ελάφρυνσης» με όρο την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 είναι ακόμη σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για την ειδική ρήτρα που υπάρχει στο σημερινό μνημόνιο, στη βάση της οποίας προβλέπεται δυνατότητα «ελάφρυνσης» (όπως με επιμήκυνση αποπληρωμών, μείωση επιτοκίων). Προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης, η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ιδιαίτερα για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα παραπάνω συνιστούν πτυχές του «κουρέματος» και της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους που έγινε το 2012 και στη συνέχεια πέρασε κατά κύριο λόγο στα κράτη της Ευρωζώνης, με τα «σπασμένα» να φορτώνονται στις πλάτες του λαού και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μεταφοράς χρέους (από ΔΝΤ, ΕΚΤ) στον ESM, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «νέο πρόγραμμα», με νέα κεφάλαια από τον ESM και κατά συνέπεια θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, απείλησε με τη δυνατότητα του μηχανισμού να κάνει άμεσα απαιτητά τα ποσά των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σε περίπτωση «αθέτησης» των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ. Τα συγκεκριμένα διακρατικά δάνεια φτάνουν περίπου στα 142 δισ. ευρώ... Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους και μάλιστα επανέλαβε πως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι «ιδιαίτερα ευνοϊκά».

Στη σχετική έκθεση, ο ESM επισημαίνει ότι είναι εντελώς λάθος να αποτιμάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση την ονομαστική αξία.«Μία σωστή ανάλυση εξετάζει τη δομή του ελληνικού χρέους» τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει τα εξής:

-- Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενικές έως το 2023 (αναφέρονται στα δάνεια της Ευρωζώνης).

-- Οι μελλοντικές αποπληρωμές της Ελλάδας συνοδεύονται από ευνοϊκά επιτόκια (πάντα από την πλευρά της Ευρωζώνης). Ετσι συμπεραίνει ο ESM, αν και το ύψος του ελληνικού χρέους ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

-- Τονίζουν ότι το ελληνικό κράτος δανείζεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, με επιτόκιο μόλις 1,35%, χαμηλότερο έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, έναντι επιτοκίου που φτάνει στο 3,6% για τα δάνεια του ΔΝΤ.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωζώνη, ανέρχεται στα 32,5 χρόνια.

Το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, αξιώνει την καταβολή της δόσης προς το Ταμείο στο ακέραιο και εγκαίρως. Προσερχόμενη στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, υπογράμμισε ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα «θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, θα βρεθεί με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιούλη, αλλά ελπίζω ότι δε θα συμβεί αυτό».

ΣΕΒ
Στη «σωστή κατεύθυνση» η καρατόμηση των συντάξεων

«Η πρόταση των θεσμών για την περικοπή δαπανών 1,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αν και άκαιρη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί στο βαθμό που δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταξιοδοτική αποταμίευση, αλλά ούτε και περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη των συντάξεων», διαπιστώνει ο ΣΕΒ στο «Εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι οι διαφορές της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» της τρόικας αφορούν στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων, κάτι που εντοπίζει και ο ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για «άκαιρη» αλλά προς τη «σωστή κατεύθυνση» πρόταση των «θεσμών». Ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος, η πλήρης ανάπτυξη των αντιλαϊκών μέτρων συνεπάγεται την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ με τους σημερινούς όρους).

Βάζοντας στο τραπέζι το δικό τους μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής, οι Ελληνες βιομήχανοι επισημαίνουν: «Μια εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, με κατάργηση εξόφθαλμων προνομίων, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μείωση φόρων ώστε να τονωθεί η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση, τα εισοδήματα των εργαζομένων και, σε τελευταία ανάλυση, οι ασφαλιστικές εισφορές».

Παράλληλα, από τη σκοπιά του κεφαλαίου, ο ΣΕΒ ασκεί «κριτική» τόσο στις προτάσεις της συγκυβέρνησης όσο και σε αυτές των «θεσμών», τονίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση το πακέτο μέτρων θα έχει άκρως υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς στηρίζεται υπέρμετρα σε πρόσθετη φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της συγκυβέρνησης σημειώνουν πως «η πλειοψηφία των προτεινόμενων μέτρων είναι έκτακτου χαρακτήρα και δεν οδηγούν σε μόνιμο δημοσιονομικό όφελος ή επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αποδυναμώνοντας, σε τελική ανάλυση, την απόδοσή τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Τυράκι στη φάκα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας η όποια απόφαση για το χρέος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η όποια απόφαση στο ζήτημα του χρέους, που θέτει ως όρο η κυβέρνηση, θα είναι το "τυράκι στη φάκα" της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με τους δανειστές. Μια τέτοια απόφαση, όπως και άλλες αντίστοιχες στο παρελθόν, δεν θα ληφθεί με κριτήριο την ικανοποίηση του λαού, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει το χρέος στο διηνεκές, αλλά με γνώμονα την κρατική στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Λύση στο ζήτημα του χρέους προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει κι αυτό αποδεικνύεται από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν μία τέτοια εξέλιξη, γι' αυτό το χρέος πρέπει να διαγραφεί μονομερώς, σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο που το δημιούργησε».

Εντείνονται οι εκροές καταθέσεων

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, συνεδριάζει σήμερα μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου ν' αποφασίσει για αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού». Σύμφωνα με τραπεζίτες, οι χτεσινές εκροές έφτασαν στο 1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 3 δισ. τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημάδια εξάντλησης της διαθέσιμης ρευστότητας. Αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η άντληση επιπλέον ρευστότητας, ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με «άτυπη» κυβερνητική ενημέρωση, «υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης».

«Δεν είμαστε σίγουροι αν θα είναι ανοικτές οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα 22 Ιούνη», τόνισε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, μετά από αίτημά της. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εμφανίστηκε «καθησυχαστικός», τόσο για το ενδεχόμενο «κεφαλαιακών ελέγχων» όσο και για την κατάληξη της αντιλαϊκής συμφωνίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ