ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Υπόσχεται συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης

«Δε θα βρεθούμε εμπόδιο» σε κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ, είπε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά

Γρηγοριάδης Κώστας

Ετοιμος να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με πυρήνα τη ΝΔ δήλωσε επί της ουσίας ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτήν ενώ ανέφερε ότι ακόμα κι αν του δοθεί η διερευνητική εντολή θα την καταθέσει! Θυμίζουμε ότι η δήλωση αυτή προέρχεται από τον αρχηγό του κόμματος που έστησε ολόκληρο επικοινωνιακό σόου με τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές της 6ης Μάη.

Κλείνοντας το μάτι στη ΝΔ, αλλά και στην αστική τάξη, που βιάζεται να προχωρήσουν τα μέτρα που έχει ανάγκη για να ξελασπώσει απ' την κρίση, μέτρα τσακίσματος του λαού, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευσης που (...) δεν πρέπει να σπαταληθούν. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του»! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε ό,τι αφορά αυτές τις δυνατότητες, «εμείς δεν θα βρεθούμε εμπόδιο»!

Επιμένοντας να πιέζει με ιδιαίτερο ζήλο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, που με βεβαιότητα δηλώνουν ότι θα εφαρμόσει με πυγμή τα αντιλαϊκά μέτρα, ανέφερε: «Είμαι απόλυτα αντίθετος με λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος. Πιστεύω ότι κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί με πυρήνα τη ΝΔ (...) Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε από τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, γιατί η συνέχεια των μνημονίων δεν μπορεί να αποτελεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τώρα όμως πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Και πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε τον θεσμικό, ουσιαστικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να την ελέγχουμε...»!

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης και δημαγωγίας, εγκάλεσε όσους «προτείνουν επικοινωνιακού χαρακτήρα διαδικασίες παράτασης διερευνητικών εντολών», αναγγέλλοντας πως «εάν δεν υπάρχει εξέλιξη σήμερα το βράδυ και μας καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα αναλάβουμε διερευνητική εντολή διότι πιστεύουμε ότι πρέπει με βάση την κρίση και την ετυμηγορία του λαού που πρέπει όλοι να σεβαστούμε, να έχουμε άμεση εξέλιξη»!

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας καθησύχασε ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ θα αρκεστεί στο «να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα, να ελέγχει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα και να παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο».

Επειτα απ' αυτά τα αποκαλυπτικά για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετεκλογικά, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το δίλημμα των εκλογών «ήταν σαφές, ή κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα το αντικαταστήσει με εθνικό σχέδιο ανόρθωσης ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική». Παρ' όλα αυτά «παραπονέθηκε» που δεν άκουσε τον Αντ. Σαμαρά «να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση (...) Ελπίζω να ήταν εκ παραδρομής»!

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανοίγει το ζήτημα μετασχηματισμού του «σε ένα πιο ενιαίο συνεκτικό σχήμα», όπως δήλωναν, χτες, στελέχη του σε δημόσιες παρεμβάσεις τους.

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Ζήτησαν κυβέρνηση «εθνικού σκοπού»

Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τη ΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κόμμα του θα ψηφίζει στη Βουλή νόμους «για την αποδέσμευση της χώρας από τους δανειστές»! Οπως είπε, πρότεινε στον Α. Σαμαρά να γίνει κυβέρνηση «εθνικού σκοπού» με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει ως αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι αυτός πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι πρότεινε να γίνει καταγγελία του μνημονίου, αλλά ο Α. Σαμαράς αντιπρότεινε την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου χωρίς να διευκρινίσει σε ποια ακριβώς σημεία θα γίνει αυτή η «αναδιαπραγμάτευση». Κατά τον Π. Καμμένο, ο Α. Σαμαράς δεν εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει πτώχευση της χώρας εντός του μνημονίου και στην πρότασή του για την τιμωρία των πολιτικών που οδήγησαν την χώρα στο μνημόνιο, του απάντησε ότι θα γίνει μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα ερευνήσει το θέμα.

Πολιτικό παπατζιλίκι

Εδωσε και πήρε χτες ξανά το παραμύθι της «ενότητας της αριστεράς» από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πρώτα ανακοίνωσαν περιχαρείς ότι όσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, άλλο τόσο είναι και αυτός της αντιπολίτευσης, διευκρίνισαν ότι δε θα συμμετάσχουν σε συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ότι δε θα πάρουν τη διερευνητική εντολή σαν δεύτερο κόμμα. Συμπληρωματικά στα παραπάνω και όταν στριμώχνονταν για την αντιφατική τους στάση σε σχέση με τις εκλογές του Μάη, έλεγαν ότι τότε, εξαιτίας κυρίως του ΚΚΕ, χάθηκε τάχα η ευκαιρία να γίνει κυβέρνηση της αριστεράς, ώστε να μη συζητάμε σήμερα για κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ζητούσαν, μάλιστα, χτες διά του προέδρου τους, να σταματήσουν τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση με κόμματα που - όπως οι ίδιοι λένε - τους χωρίζουν πολλά.

Από μάστορες στο πολιτικό παπατζιλίκι και τον τυχοδιωκτισμό, δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από κοροϊδία και καιροσκοπικούς ελιγμούς. Η κραυγαλέα αντίφαση τους ξεμπροστιάζει: Λένε ότι θα στηρίξουν την «επαναδιαπραγμάτευση» που θα κάνει η συγκυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ, όταν προεκλογικά κατήγγειλαν αυτήν ακριβώς την επαναδιαπραγμάτευση. Προσπαθούν να πείσουν ότι τους χωρίζει χάος από τα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση με τη ΝΔ, όταν συμφωνούν στα βασικά, δηλαδή στη πάση θυσία παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στη δήθεν «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι θα ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, καλώντας μάλιστα τον Σαμαρά να αξιοποιήσει την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση! Τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο Σαμαράς στον Παπανδρέου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Κατά τα άλλα: Οταν το ΚΚΕ έλεγε πως η θέση του δεν είναι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά στην αντιπολίτευση μαζί με το λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αστικά ΜΜΕ έπεφταν να φάνε τους εκπροσώπους του ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει! Οταν το ΚΚΕ έλεγε ότι δε θα πάρει τη διερευνητική εντολή, επειδή θα ήταν προδοσία του λαού να πρωταγωνιστήσει ή να συμμετάσχει στο σχηματισμό μιας οποιασδήποτε αντιλαϊκής συγκυβέρνησης, κατηγορούνταν και λοιδορούνταν απ' όλους και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν το ΚΚΕ έλεγε να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση που θα συγκροτούσαν δυνάμεις με τις οποίες το ΚΚΕ έχει ριζικές διαφορές, το Κόμμα κατηγορούνταν για περιχαράκωση και δογματισμό! Κι από πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο ψέμα ότι χάθηκε η ευκαιρία για κυβέρνηση της αριστεράς, ενώ αυτή, πέρα από το γεγονός ότι το ΚΚΕ ούτως ή άλλως δε θα συμμετείχε, ήταν και μαθηματικά αδύνατη.

Την υποκρισία και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει και το σόου που έδωσε με τις διερευνητικές στον πρώτο γύρο. Τα κόμματα στα οποία απευθύνονταν το Μάη για κυβέρνηση της αριστεράς, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, συγκέντρωναν συνολικά μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ 97 έδρες, ενώ τώρα το άθροισμα είναι 100. Δηλαδή, το Μάη που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κάγκελα για να κάνει «κυβέρνηση της αριστεράς», εξαντλώντας και τις τρεις μέρες της διερευνητικής, τα κουκιά ήταν λιγότερα από τώρα που λέει πως δε θέλει τη διερευνητική! Οσο περνάνε οι μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ, τη θέση του οποίου εποφθαλμιά στη νέα σοσιαλδημοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, οι θέσεις του θα έρχονται πιο κοντά και με τη ΝΔ. Κοινός τους παρονομαστής είναι η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ. Το ΚΚΕ γρήγορα θα δικαιωθεί για τις εκτιμήσεις του ακόμα και στους πλέον δύσπιστους...


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ