ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυβέρνηση μαύρου μετώπου με διευρυμένη σύνθεση

Συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, ενδεχόμενη η συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ

Από σήμερα κιόλας πρέπει να σημάνει συναγερμός. Είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» είναι απειλή για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού
Από σήμερα κιόλας πρέπει να σημάνει συναγερμός. Είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» είναι απειλή για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού
Σε συμφωνία για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου», που θα αναλάβει να εφαρμόσει με «φαστ τρακ» διαδικασίες τα προαποφασισμένα μέτρα που ισοπεδώνουν και εξαθλιώνουν το λαό, κατέληξαν, όπως αναμενόταν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ εντός της μέρας θα αποσαφηνίσει την τελική στάση της η ΔΗΜΑΡ.

Βασικοί πυλώνες της νέας συμμαχικής κυβέρνησης του κεφαλαίου θα είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον Ε. Βενιζέλο. Η επικύρωση της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει σήμερα σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ηγεσία της ΝΔ θέτει ως προϋπόθεση για τη σύγκληση της σύσκεψης να έχει διασφαλιστεί προηγουμένως η πολιτική συμφωνία για τη στήριξη της νέας κυβέρνησης.

«Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι πρέπει οπωσδήποτε, εντός της προθεσμίας της εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σχηματιστεί η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, τουλάχιστον με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων, είναι δεδομένος.

Τα «παζάρια» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα συνεχιστούν και σήμερα, όπως δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή του με τον Φ. Κουβέλη, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τη «μεγάλη ανάγκη» σχηματισμού κυβέρνησης υπογράμμισε και ο Κάρ. Παπούλιας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση που έκανε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος, εξερχόμενος το πρωί από το Προεδρικό Μέγαρο.

Το παραμύθι της «επαναδιαπραγμάτευσης»

Στη συνομιλία που είχε το μεσημέρι με τον Κάρ. Παπούλια, από τον οποίο παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι στόχος του είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής», που θα στηριχθεί από «τα κόμματα εκείνα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, πιστεύουν στο ευρώ». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «οι αναγκαίες τροποποιήσεις» στο πρόγραμμα προϋποθέτουν «την τήρηση των δεσμεύσεών μας», στέλνοντας εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα στην πλουτοκρατία, στους δανειστές και εταίρους ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα είναι αυτονόητα.

Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις, βασικός στόχος της «επαναδιαπραγμάτευσης» είναι η παράταση της εφαρμογής του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 11,5 δισ., κατά δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016, αντί για το 2014. Ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ, προσδοκώντας να αποσπάσει κάποια παράταση στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, έχοντας όμως αποδεχθεί ως δεδομένο την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων, δηλαδή του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο Αντ. Σαμαράς ανέδειξε εκ νέου σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της ασφάλειας, κάνοντας επίδειξη της πρόθεσής του να κλιμακώσει την καταστολή σε βάρος των λαϊκών αγώνων. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλεί πλέον την κάθε οικογένεια όχι μόνο από πλευράς της οικονομίας, αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας του Ελληνα πολίτη, που είναι επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί αμέσως», τόνισε με νόημα.

Οι άλλες επαφές

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι από τη συζήτηση που είχε μαζί του «προκύπτει σαφώς ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση». Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ για την αρνητική στάση του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» δηλώνοντας μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ότι «ο κ. Καμμένος δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα».

Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια μεταξύ τους συνάντηση.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Να φουλάρει αντιλαϊκά η νέα κυβέρνηση

Ζητάνε πυγμή ενάντια στο λαό και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την τρόικα

Κυβέρνηση συνεργασίας, ικανή να επιβάλλει στο ακέραιο τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των συμφωνιών, αυστηρά υπέρ των συμφερόντων του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, ζητάει ο ΣΕΒ, δηλώντας μάλιστα διατεθειμένος να παίξει «πολύ ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης», προσδοκώντας γι' αυτό το σκοπό νέα προνόμια και χρήμα.

Σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ΣΕΒ ξεκαθαρίζει ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» και προειδοποιεί ότι η ντόπια αστική τάξη βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών από μια συγκυβέρνηση σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστική κρίσης:

«Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας που υποδεικνύει το αποτέλεσμα των εκλογών, θα κριθεί από την πολιτική και διαχειριστική επάρκεια την οποία θα επιδείξει στην αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Θα κριθεί από την ικανότητά της να πείσει το λαό ότι ο δρόμος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων είναι η μόνη έξοδος από την κρίση», σημειώνει ο ΣΕΒ, καλώντας σε ενσωμάτωση και καταστολή όποιου αντιδρά στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Οι βιομήχανοι προσθέτουν και το ζήτημα της «νέας εθνικής συμφωνίας με μια Ευρώπη που κι αυτή πρέπει να αλλάξει», δείχνοντας πως ο νέος συμβιβασμός στο πλαίσιο της ΕΕ είναι πρώτα και κύρια αίτημα της ντόπιας αστικής τάξης, που ζητάει την καλύτερη προσαρμογή των συμφωνιών με την τρόικα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που προκαλεί η κρίση και η αστική διαχείριση.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν ακόμα από «όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης» να ταυτιστούν σε ένα σκοπό: Την «ανάγκη της αλλαγής - του κράτους, του παραγωγικού μοντέλου, του κοινωνικού ήθους», για τα οποία άλλωστε έχουν ήδη δεσμευθεί τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στα προεκλογικά τους προγράμματα.

«Ανακούφιση στην αγορά» διαπιστώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Μιλώντας για λογαριασμό του «επιχειρηματικού κόσμου» που εκπροσωπεί, ζήτησε «τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης μακράς πνοής και να ξεχάσουμε τη λέξη εκλογές τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2014», εκθειάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να αρνηθούν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ και ταυτόχρονα θα διαπραγματευτεί τους όρους εκείνους του Μνημονίου που θέτουν προσκόμματα στην ανάπτυξη και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές της 17ης Ιούνη, είναι η εξής:

1. Αλέκα Παπαρήγα, Β' Αθήνας

2. Θανάσης Παφίλης, Επικρατείας

3. Λιάνα Κανέλλη, Α' Αθήνας

4. Σπύρος Χαλβατζής, Β' Αθήνας

5. Χρήστος Κατσώτης, Β' Αθήνας

6. Διαμάντω Μανωλάκου, Β' Πειραιά

7. Γιάννης Γκιόκας, Αττικής

8. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Α' Θεσσαλονίκης

9. Ελένη Γερασιμίδου, Β' Θεσσαλονίκης

10. Νίκος Μωραΐτης, Αιτωλοακαρνανίας

11. Νίκος Καραθανασόπουλος, Αχαΐας

12. Γιώργος Λαμπρούλης, Λάρισας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ