Η υποκρισία και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτονται για μια ακόμα φορά σε όλο τους το μεγαλείο. Πριν ο Γ. Παπανδρέου και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ρίξει στο τραπέζι της «κούφιας» αντιπολιτευτικής τακτικής το «χαρτί» της διενέργειας δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε φροντίσει, από τις 20 Φλεβάρη του 2008, να αποκλείσει μια τέτοια προοπτική, διά της ψήφου του, στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μαζί μ' αυτούς της ΝΔ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν καταψηφίσει τροπολογία που ζητούσε τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ(!!!) καθώς και τροπολογία που θα δέσμευε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σεβαστεί την απόφαση του Ιρλανδικού λαού!!
Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα όρια της πολιτικής απάτης, καθώς από τη μια στο μεν ελληνικό κοινοβούλιο προτείνει και ψηφίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη και από την άλλη έχει ήδη καταψηφίσει ανάλογη πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο. Μήπως ο Γ. Παπανδρέου που προχτές μέσα στη Βουλή δήλωνε ότι «ο αγώνας για τα δημοψηφίσματα είναι αγώνας για μια κοινωνικά δίκαια, δημοκρατική Ευρώπη», δε γνώριζε τι είχαν ψηφίσει οι ευρωβουλευτές του κόμματος του στο Ευρωκοινοβούλιο; Φυσικά και γνώριζε. Αυτή ήταν η πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ, αυτή εφάρμοσε από τη θέση της κυβέρνησης, αυτή ακολουθεί και σήμερα.
Τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών από τις διαδικασίες στο ευρωκοινοβούλιο είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα στις 20 Φλεβάρη 2008 κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του ψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σύσσωμη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν τις δυο συγκεκριμένες τροπολογίες που κατέθεσε η GUE/NGL (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών) στην οποία συμμετέχει και το ΚΚΕ.
Ειδικότερα, στην πρώτη τροπολογία που κατέθεσε η GUE/NGL, σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, ζήτησε να συμπεριληφθεί στην πρόταση του ψηφίσματος που θα επικύρωνε το Ευρωκοινοβούλιο το ακόλουθο απόσπασμα: «Είναι πεπεισμένο ότι, προκειμένου για μια επιλογή που δεσμεύει ριζικά το μέλλον, η κύρωση μιας ευρωπαϊκής συνθήκης πρέπει να γίνεται σε όλα τα κράτη - μέλη με δημοψηφίσματα, ύστερα από πλουραλιστική συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο και τα διακυβεύματα». Ενώ στη δεύτερη τροπολογία προτείνεται να συμπεριληφθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο «δεσμεύεται να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία».
Οι εταίροι του δικομματισμού, σε αγαστή συνεργασία, απέρριψαν το αίτημα για καταγραφή της λαϊκής βούλησης απέναντι στην Ευρωσυνθήκη, ενώ παράλληλα φρόντισαν με την πολιτική τους θέση να «θωρακίσουν» και το ευρωενωσιακό «κατασκεύασμα», σε περίπτωση απόρριψής του από το λαό της Ιρλανδίας, η οποία τελικά και έγινε με το ηχηρό «όχι» των Ιρλανδών.
Γίνεται φανερό ότι η υποκρισία και η δημαγωγία της ηγεσίας και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει «κοντά ποδάρια». Ο Γ. Παπανδρέου που όλο αυτό το διάστημα μιλούσε για τη «συμμετοχή του πολίτη» για τη σημασία της διενέργειας δημοψηφίσματος «που αποτελεί ουσιαστικό και συμβολικό βήμα για τη δημοκρατία», επιχειρώντας μ' αυτόν τον τρόπο να συγκαλύψει την πλήρη σύμπλευσή του με τη ΝΔ στη λογική του «ευρωμονόδρομου» και της προάσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, κορόιδευε το ελληνικό λαό, αφού απέκρυπτε ότι το συγκεκριμένο αίτημα το κόμμα του, είχε φροντίσει να το ακυρώσει από πολύ νωρίς...
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ιρλανδικό «ΟΧΙ»
«To ηχηρό OXI του ιρλανδικού λαού κατέστησε τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" ανεφάρμοστη», είπε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, στη συζήτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για «τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία και την προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ». Οπως τόνισε, «το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ - τη ΝΔ και το ΠAΣOK στη χώρα μας - καθώς και γενικότερα οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, που πρωτοστάτησαν να ακυρώσουν την καταψήφιση του "ευρωσυντάγματος" από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας και να ανακόψουν το αυξανόμενο κίνημα αμφισβήτησης και απόρριψης της "Συνθήκης της Λισαβόνας", της ίδιας της ΕΕ, δέχτηκαν σημαντική ήττα».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «οι ίδιες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις είναι που συγκροτούν τη μεγάλη συμμαχία στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ευρωκοινοβούλιο της ΕΕ - λαϊκό κόμμα, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, πράσινοι και άλλοι θιασώτες του ευρωμονόδρομου - με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στις 20 Φλεβάρη 2008, καταψήφισαν τόσο την πρόταση να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ιρλανδικού λαού, όσο και να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα για τη "Συνθήκη της Λισαβόνας»" στα κράτη - μέλη».
Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι «η πολιτική πυγμής του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης της "Συνθήκης της Λισαβόνας" αποτελεί αυταρχική πράξη περιφρόνησης της βούλησης του ιρλανδικού λαού γενικότερα των λαών. To αισιόδοξο μήνυμα του ισχυρού ΟΧΙ του Ιρλανδικού λαού στη "Συνθήκη της Λισαβόνας", αποτελεί κάλεσμα για την κλιμάκωση της πάλης του εργατικού κινήματος γενικότερα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και της ίδιας της ΕΕ».
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να τοποθετηθεί ο λαός για την Ευρωσυνθήκη ζητούν μια σειρά από συνδικάτα του Νομού Λάρισας. Πρόκειται για τα παρακάτω:
-- Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας
-- Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού
-- Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές
-- Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων
-- Σωματείο Κεραμοποιών - Πλινθοποιών
-- Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου
-- Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων
-- Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
-- Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος
-- Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Λάρισας
-- Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών
-- Σωματείο Οδηγών
-- Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων
-- Σωματείο Εργαζομένων στην «Καράτζη»
-- Σωματείο Εργαζομένων στο «Πράκτικερ»
-- Ενωση Λογιστών
-- Σωματείο Μηχανοξυλουργών
-- Σωματείο Εργαζομένων DIA - Καρφούρ - Μαρινόπουλος
-- Σωματείο Αποκλειστικών Νοσοκόμων
-- Σωματείο Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Θεσσαλίας
-- Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων
-- Σωματείο Οικοδόμων Αμπελώνα
-- Σωματείο Οικοδόμων Τυρνάβου
-- Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας
-- Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ
-- Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Το αίτημα για δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη συνυπογράφουν και οι παρακάτω εργαζόμενοι - μέλη των ΔΣ των συλλόγων «Μέριμνα» και ΟΦΟΝ του Δήμου Νίκαιας. Να σημειώσουμε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων «Μέριμνα» και ΟΦΟΝ έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις στηρίζοντας το αίτημα για δημοψήφισμα.
-- ΚΟΤΖΑΣΑΡΙΔΟΥ ΑΛΕΚΑ εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου «Μέριμνα»
-- ΠΑΤΣΟΥΛΙΝΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου «Μέριμνα»
-- ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ πρόεδρος του ΔΣ του ΟΦΟΝ
-- ΠΟΖΑΤΣΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΟΦΟΝ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Να επικρατήσει η λογική ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ζητώντας να ληφθούν υπόψη τόσο το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας όσο και τα δημοψηφίσματα που απέρριψαν το Ευρωσύνταγμα. Τόνισε ότι ο ίδιος θέλει να πιστεύει πως «οι ηγέτες της ΕΕ δε θα αγνοήσουν την ετυμηγορία ενός ολόκληρου λαού, η οποία, ήταν ξεκάθαρη».
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, «η Συνθήκη της Λισαβόνας για τους Ιρλανδούς και για πολύ άλλο κόσμο δε διαφέρει ουσιαστικά από τη Συνταγματική Συνθήκη, την οποία απέρριψαν σε δημοψηφίσματα μερικοί λαοί. Κατά συνέπεια η ευχή μου είναι να μην αποφασιστεί απλώς κάποιο χρονικό διάστημα περίσκεψης και να γίνουν μεθοδεύσεις, χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή, να περάσει η Συνθήκη». Σημείωσε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε στις Βρυξέλλες τώρα, και ελπίζω να επικρατήσει η λογική, οποία θα εξυπηρετήσει και τους λαούς της Ευρώπης και την ίδια την ΕΕ».