ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ
Συνεχίζει το έγκλημα στην Παλαιστίνη - Εντείνονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης

Από τη χτεσινή γενική απεργία των Παλαιστινίων
Από τη χτεσινή γενική απεργία των Παλαιστινίων
Με συστηματικούς βομβαρδισμούς σε κρίσιμες υποδομές και σε δομές υγείας, με ισοπέδωση εκατοντάδων κατοικιών, εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένους στη Λωρίδα της Γάζας, με άγρια καταστολή και δολοφονίες διαδηλωτών στη Δυτική Οχθη, το κατοχικό ισραηλινό κράτος συνεχίζει το νέο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων, με τις «πλάτες» ΗΠΑ και ΕΕ που το βαφτίζουν «νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα», που εμφανίζονται να στηρίζουν «παζάρια» για κατάπαυση πυρός την ίδια ώρα που εγκρίνουν την πώληση νέων οπλικών συστημάτων για πυραύλους «ακριβείας» στο Ισραήλ.

Εντείνονται οι κίνδυνοι για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή

Καθώς μάλιστα συνεχίζονται οι φονικές ισραηλινές επιθέσεις, αποκαλύπτονται όλο και πιο καθαρά οι κίνδυνοι για γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι φυσικά δεν θα εκλείψουν μετά από μια προσωρινή εκεχειρία, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Παλαιστίνης και καθώς εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

«Η εκτίμησή μου είναι πως διακυβεύεται ευρύτερη αποσταθεροποίηση και ρισκάρεται μία σειρά αρνητικών συνεπειών εάν συνεχιστεί η σύγκρουση» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, σε δημοσιογράφους, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ΝΑΤΟικούς ομολόγους του.

Οι ΗΠΑ βέβαια είναι αυτές που πρώτες - πρώτες οπλίζουν το «χέρι» του Ισραήλ, επικαλούμενες το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» - όπως έκανε στις ίδιες ακριβώς δηλώσεις και ο Μίλεϊ - και προχωρώντας ακόμα παραπέρα, με κινήσεις όπως η πρόσφατη έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν για πώληση στο Ισραήλ οπλικών συστημάτων της Μπόινγκ, ύψους άνω των 730 εκατομ. δολαρίων, για τις βόμβες «ακριβείας» με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός δολοφονεί τους Παλαιστίνιους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας από το Λίβανο (για δεύτερη φορά από την περασμένη Πέμπτη) και η απάντηση με πυρά του ισραηλινού στρατού, η πρόταση της σιιτικής λιβανέζικης Χεζμπολάχ για στρατιωτική συνδρομή στη Χαμάς εάν της ζητηθεί, το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος με εκρηκτικά που φαίνεται πως εισήλθε το τελευταίο 48ωρο στο Ισραήλ από τη Συρία προτού καταρριφθεί από τον ισραηλινό στρατό, το «παρών» που δηλώνουν ηγετικά στελέχη των ειδικών δυνάμεων «Αλ Κουντς» των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης για βοήθεια στην ισλαμική Χαμάς «εάν χρειαστεί», είναι στοιχεία ενδεικτικά της σοβαρής πιθανότητας «διάχυσης» της σύρραξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το κλίμα, οξύνεται η κατάσταση και στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ. Καταγγέλλοντας τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες στα σύνορα, με συνθήματα κατά του κατοχικού ισραηλινού στρατού. Οι Ισραηλινοί, από την άλλη μεριά των συνόρων, απάντησαν με βροχή δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και με «ηχητικά κανόνια» (LRAD), προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε νεαρών Λιβανέζων και αναπνευστικά προβλήματα σε δεκάδες άλλους.

Κλιμακώνονται οι ισραηλινές φονικές επιδρομές και οι απειλές

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν και χθες δεκάδες δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό για τον παλαιστινιακό λαό.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 217 νεκρούς, εκ των οποίων τα 63 ήταν παιδιά, πάνω από 1.400 τραυματίες, μεγάλες καταστροφές σε οδικό, ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυο υδροδότησης, σοβαρές υλικές ζημιές σε 18 νοσοκομεία και κλινικές, ελλείψεις στα μισά είδη βασικών φαρμάκων αλλά και σε καύσιμα και νερό.

Περισσότεροι από 60.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.

Σε μία προσπάθεια να εξωραΐσει το φονικό πρόσωπο της επίθεσης, το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Κερόμ Σαλόμ με τη Γάζα, για να ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός της αποκλεισμένης περιοχής με ορισμένα καύσιμα και φάρμακα. Ακολούθως ωστόσο το έκλεισε με τη δικαιολογία ότι εκτοξεύτηκαν οβίδες προς αυτό.

Με τη γνωστή επίκληση ότι όλα τα παραπάνω γίνονται... για να χτυπηθεί η Χαμάς, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, επιθεωρώντας ναυτική βάση στο νότιο Ισραήλ απείλησε: «Κανένα πρόσωπο και καμία περιοχή ή συνοικία στη Γάζα δεν είναι απρόσβλητη. Εχουμε χιλιάδες στόχους για επιθέσεις (...) Ο Ισραηλινός στρατός έχει πολλά σχέδια και συνεχίζει να χτυπά τη Χαμάς και να την πολεμά και δεν θα σταματήσει μέχρις ότου επιφέρουμε πλήρη και μακροπρόθεσμη ηρεμία».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, από την ρουκέτες που εκτοξεύουν σε απάντηση η Χαμάς και η ισλαμική τζιχάντ, οι νεκροί στο Ισραήλ ανέβηκαν χθες στους 12, εκ των οποίων οι δύο ήταν Ταϊλανδοί μετανάστες εργάτες.

Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία - Νέες δολοφονίες από ισραηλινά πυρά

Απέναντι στο νέο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ, μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση είχε χτες το κάλεσμα σωματείων, παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων και κομμάτων για γενική απεργία και κινητοποιήσεις στη Δυτική Οχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του Ισραήλ με Αραβες εργαζόμενους.

Στη Ραμάλα, στη Ναμπλούς, στην Ιεριχώ και σε άλλες 18 πόλεις και κωμοπόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι, αρκετοί μαζί με τα παιδιά τους, συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και κατά της ισραηλινής κατοχής.

Σε πόλεις του Ισραήλ με ισχυρή αραβική μειονότητα (π.χ. Χάιφα) είχαν ερημώσει τα εργοτάξια και τα καταστήματα Αράβων που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για γενική απεργία.

Οι κατοχικές δυνάμεις απάντησαν με επιθέσεις για τη διάλυση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, προκαλώντας την αντίδραση των διαδηλωτών.

Τρεις νέοι Παλαιστίνιοι (ηλικίας 15, 20 και 25 χρονών) έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ραμάλα, ενώ στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το απόγευμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ξέσπασαν νέες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού και "skunk water" (υγρή χημική ουσία που προκαλεί αφόρητη δυσωδία στο δέρμα, τα ρούχα και τα κτίρια, έντονη ναυτία και εμετό) στην περιοχή του τεμένους Αλ Ακσα και στη συνοικία Σεϊχ Τζαραχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Συνελήφθησαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι, ενώ ένα 12χρονο κορίτσι χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα στο σπίτι του...

Υπενθυμίζεται ότι από τις 10 Μάη μέχρι προχθές οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης σκοτώσει τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιους που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά της επίθεσης στη Γάζα.

Παζάρια για μια εύθραστη εκεχειρία

Με αυτό το φόντο, συνεχίζονταν από διάφορες πλευρές «παζάρια» για μια εύθραστη «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «προσπαθούν να τερματίσουν τη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων το συντομότερο δυνατόν» και «δεν θέτουν εμπόδια στη διπλωματία», μολονότι έχουν μπλοκάρει τουλάχιστον τρεις φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκδοση ακόμα και ψηφίσματος που να καλεί σε τερματισμό των επιθέσεων.

Τα ίδια είχε πει νωρίτερα και στον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν τη σχετική τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Για το ίδιο θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ - Αφρικής στο Παρίσι, σε συνεννόηση με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β'.

Παράλληλα στην Αγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες για τις ευθύνες του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, ενώ ο πολιτικός σύμμαχός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε να μπει η Τουρκία στην Ιερουσαλήμ, αν της ζητηθεί, για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους και την πόλη.

Σε αυτό το σκηνικό δρομολογήθηκε χθες νέα (κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ αύριο (Πέμπτη) αναμένεται και η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε έκθεση ειδικών εισηγητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ επισημαίνεται πως η «βασική αιτία της σύρραξης είναι η άρνηση των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ενώ υπενθυμίζουν ότι δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες κανένα από τα πάνω από 30 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και τις εκατοντάδες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν τις δράσεις στήριξης στον Παλαιστινιακό λαό

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε χτες τον πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, στον οποίο παρέδωσε το ψήφισμα των συνδικάτων της Ελλάδας που καταγγέλλουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Το ΠΑΜΕ μετέφερε την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας στον Παλαιστινιακό λαό αυτές τις δύσκολες ώρες και διαβεβαίωσε ότι τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις στήριξης στο λαό της Παλαιστίνης.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπέγραψαν τη διακήρυξη, τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας για τη σταθερή τους αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Νέες υπογραφές στην κοινή ανακοίνωση για την Παλαιστίνη

Στα 53 έφτασαν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο που καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και την κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ.

Στο κόμματα που υπογράφουν την ανακοίνωση (ο σχετικός κατάλογος δημοσιεύτηκε στον χτεσινό «Ριζοσπάστη») προστίθενται τα εξής: Βραζιλιάνικο ΚΚ, Κόμμα Κομμουνιστών ΗΠΑ, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ιρλανδίας, Ενωση Λαού Γαλικίας (Ισπανία), Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, ΚΚ Σουαζιλάνδης, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ