ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Συλλαλητήριο αύριο ενάντια στις φυλακές της ΕΕ

INTIME NEWS

Σε παλλεσβιακό συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς καλεί αύριο η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, «μπροστά στις εξελίξεις και στους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό που είναι σε αντίθεση με το τι πραγματικά θέλει και έχει εκφράσει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Λέσβου».

Κύρια αιτήματα του συλλαλητηρίου: Να μη γίνει κανένα νέο κέντρο πάνω στο νησί, ούτε κλειστό - ούτε ανοιχτό, να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spot, να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών, να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και από εκεί στις χώρες προορισμού τους.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο «καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, αγροτικούς, πολιτιστικούς - αθλητικούς, γυναικείους, νεολαιίστικους και τοπικούς φορείς του νησιού μας να συμμετέχουν, ακόμα και να συνδιοργανώσουν το συλλαλητήριο με τα παραπάνω αιτήματα».

«Είναι τώρα η ώρα», καταλήγει, «να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το αίτημα: Ούτε στον Καρά Τεπέ, ούτε στη Βάστρια ούτε και πουθενά - στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Στο μεταξύ, αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η σχετική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ξεκίνησε η προθεσμία των 30 ημερών προκειμένου να προχωρήσει η ενοικίαση εκτάσεων γης που ανήκει σε 13 άτομα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δημοσιευθείσα απόφαση και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο της νέας κλειστής δομής της ΕΕ για τους ξεριζωμένους «στην περιοχή Βάστρια (Πλάτη) μεταξύ των διοικητικών ορίων του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου».

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της υπηρεσιακής γραμματέως Φ. Κουλούρη, «οι κύριοι των γεωτεμαχίων καλούνται εντός προθεσμίας 30 ημερών να υποβάλουν στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης».

ΛΕΣΒΟΣ
Συνάντηση του ΚΚΕ με εποχικούς πυροσβέστες

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου των συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών είχε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης στη Μυτιλήνη.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως εποχικοί πυροσβέστες, ξεκινώντας από την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία που προκαλεί η εξάμηνη μόνο εργασία τους, με μόνιμο άγχος να εξασφαλίσουν εργασία για τον υπόλοιπο χρόνο, στην οποία θα πρέπει να αποφεύγουν τραυματισμούς και επιβάρυνση της φυσικής τους κατάστασης, ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Υπηρεσία την επόμενη χρονιά. Και όλα αυτά όταν είναι δεδομένες οι μεγάλες ανάγκες στελέχωσης όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τις οποίες θα μπορούσαν να καλύπτουν μόνιμα, με βάση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Από την πλευρά της, η βουλευτής τόνισε ότι το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην πυρόσβεση και κάνει συνεχώς παρεμβάσεις στη Βουλή, διεκδικώντας την επίλυσή τους. Η διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι ότι από τη στιγμή που το εποχικό προσωπικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έστω και αν αυτές εντάσσονται σε έναν εποχικό κύκλο, πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθεί. Ενώ όσοι ενδεχομένως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να διοχετευτούν με μόνιμη θέση εργασίας σε υπηρεσίες όπως η Δασοφυλακή και άλλους παρεμφερείς τομείς, που είναι εξίσου αναγκαίοι. Είναι επίσης αυτονόητο και επιβεβλημένο να χορηγούνται όλα τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας και εξοπλισμός τόσο στο εποχικό όσο και στο μόνιμο προσωπικό, που με τον ίδιο τρόπο διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε έναν τόσο ευαίσθητο και αναγκαίο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στην Ερώτηση (στις 2-4-2021) την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αφορούσε τη διαρκή έλλειψη μέτρων προστασίας, αλλά και καθαριότητας σε εγκαταστάσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ακόμα και σε τόσο ευαίσθητες υπηρεσίες.

Αντιδράσεις για τις ρατσιστικές δηλώσεις δικαστή

Αντιδράσεις έχουν δημιουργήσει οι προκλητικές και ξενοφοβικές δηλώσεις της αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη, σε τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με το πρόσφατο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, όπου επέδωσε την εγκληματικότητα στην «εισροή ξένων πληθυσμών». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «...η Ελλάδα είναι μια κοινωνία που είχε πολλών αιώνων παράδοση στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η έξαρση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό, νομίζω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή πληθυσμών που δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Ελληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση δηλαδή».

Πρόκειται για μια άκρως ρατσιστική δήλωση, που παρουσιάζει το κοινωνικό φαινόμενο της εγκληματικότητας, απότοκο της σαπισμένης καπιταλιστικής κοινωνίας, με όρους εθνικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό άρθρο στην ιστοσελίδα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από την Αικατερίνη Μάτση, Αντεισαγγελέα Εφετών και β' αντιπροέδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με τίτλο «Εχει η εγκληματικότητα εθνική ταυτότητα;», όπου σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η σύνδεση της εγκληματικότητας με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ή φυλετικά ή εθνικά χαρακτηριστικά, είναι μία προσέγγιση αυθαίρετη, ιδεοληπτική και επικίνδυνη» και συνεχίζει ότι «ακόμα και στατιστικά στοιχεία να διέθετε κάποιος από τα οποία θα προέκυπτε ότι π.χ. η πλειονότητα των δραστών ληστειών το τελευταίο έτος είναι αλλοδαποί, και πάλι αυτό το γεγονός από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, αφού η πρώτη σκέψη που ακολουθεί είναι ότι συχνά διαπράττει εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας όποιος στερείται τα βασικά για τη διαβίωσή του, φαινόμενο που κατεξοχήν παρατηρείται στους αλλοδαπούς που αδυνατούν να ανεύρουν εργασία, όπως επίσης εξηγείται και το γεγονός - χωρίς προφανώς να δικαιολογείται - ότι όσο διακυβεύεται η δική του επιβίωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η κορύφωση της επιθετικότητάς του ή η τάση του να γίνει βίαιος. Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά προφανώς δεν συνδέονται με την καταγωγή του δράστη ή την κουλτούρα της χώρας από την οποία προέρχεται, αλλά με τις συνθήκες κοινωνικής του διαβίωσης. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα μπορούσε ευχερώς χαρακτηριστεί ξενοφοβική και ακραία».

Επικαλούμενη επίσης η αρθρογράφος το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος, που «διαφυλάσσει την προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας οποιουδήποτε βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων», καταλήγει: «Η δικαιοδοτική κρίση πρέπει να ασκείται με κριτήρια αντικειμενικά και όχι με βάση αυθαίρετες κατατάξεις και υποκειμενικές εκτιμήσεις ιδεολογικής υφής. Αυτό δεν είναι ένας ευσεβής πόθος ενός ευνομούμενου κράτους ή ενός πολιτισμένου λαού. Δεν είναι καν θέμα κουλτούρας. Είναι συνταγματική υποχρέωση. Και είναι απολύτως απαγορευτική η παραμικρή σύνδεση του Δικαστή που κρίνει με οποιαδήποτε ιδεοληψία ή προκατάληψη».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ
Οχι στις «φιλανθρωπίες» εξαγοράς της ανοχής του λαού

Την απαράδεκτη πρακτική της διοίκησης του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, που πετάει στα σκουπίδια την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μη δέχεται χορηγίες από τον όμιλο των ΕΛΠΕ και «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι» μεθόδευσε την αποδοχή χορηγίας από την «Elpedison», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κορδελιού - Ευόσμου.

Οπως αναφέρει, «την ώρα που το πρόβλημα με τη ρύπανση και τη δυσοσμία όλο και μεγαλώνει, οι κάτοικοι δεν μπορούν να ανοίξουν ένα παράθυρο και κάθε μέρα βλέπουν να αυξάνεται η ανυπόφορη κατάσταση στην περιοχή, η διοίκηση του δήμου πέρασε από την οικονομική επιτροπή χορηγία της "Elpedison". Προσπαθεί να διαχωρίσει τις δύο εταιρείες, ρίχνοντας "νερό στον μύλο" του ομίλου να εξαγοράζει τη συνενοχή των κατοίκων του δήμου μας με ψίχουλα. Την ώρα που ακούμε εδώ και χρόνια τα περιβόητα μέτρα που θα πάρουν τα ΕΛΠΕ για τον περιορισμό της ρύπανσης και της δυσοσμίας στην περιοχή (κι αυτό στο πλαίσιο της "χάρης" που θεωρεί η εταιρεία ότι κάνει προς τον λαό της περιοχής), βλέπουμε την προσπάθεια με ψίχουλα ύψους των 8.400 ευρώ να πούμε και ευχαριστώ για τη ρύπανση που διαχρονικά μας σερβίρει.

(...) Οι κάτοικοι της περιοχής μας δεν έχουν ανάγκη από φιλανθρωπίες, από "καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς", διεκδικούν να καλύπτονται πραγματικά όλες οι ανάγκες τους».

Τονίζει δε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ότι θα συνεχίσει να μάχεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού - Ευόσμου ώστε τα αυτονόητα δικαιώματα των κατοίκων να μην καλύπτονται από την εκάστοτε χορηγία εταιρειών, αλλά από το κράτος, όχι με τη μορφή περιστασιακών επιδομάτων αλλά με πλήρη δικαιώματα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, των χαμηλόμισθων, όλων των εργαζομένων.

Καταλήγοντας απαιτεί: «Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόφαση τις Οικονομικής Επιτροπής.

Ολες οι ανάγκες για οικονομική στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών να καλυφθούν με επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να επεκταθεί και από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση για μη λήψη χορηγιών από το σύνολο των βιομηχανιών, που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή του λαού στην κατάσταση που βιώνει. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Με ευθύνη της εταιρείας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούν σωματεία, σύλλογοι, φορείς της περιοχής μας».

Σήμερα η διαδικτυακή συζήτηση για την τοξικοεξάρτηση

Το παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση (https://us02web.zoom.us/j/89775067110?pwd=eE1wcVZVc3p5Mm9TSWhuc2dwdi82dz09) με θέμα: «Τοξικοεξάρτηση, ένα κοινωνικό φαινόμενο σε εξέλιξη. Ποιοι ευθύνονται για την επιδημική του έξαρση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, που αποτελούν το κλειδί απέναντι στην εξάρτηση.

Ενταλμα σύλληψης

Ενταλμα σύλληψης για ληστείες κατά συρροή εξέδωσε η 11η τακτική ανακρίτρια σε βάρος του 36χρονου Γεωργιανού, που συνελήφθη την Παρασκευή στον Εβρο με πλαστό διαβατήριο και εξετάζεται από τις αρχές η ενδεχόμενη εμπλοκή του στο έγκλημα ληστείας με θύμα 20χρονη στα Γλυκά Νερά. Η δικαστική λειτουργός εξέδωσε προχτές το ένταλμα, που αφορά ληστείες αλλά και το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, ο 36χρονος, που επιχείρησε να βγει από τη χώρα από τους Κήπους του Εβρου, φαίνεται να συμμετείχε μαζί με άλλα 4 άτομα στη ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού και της οικιακής τους βοηθού στις 7/3 στο Πικέρμι. Οι δράστες της άγριας ληστείας είχαν δέσει και χτυπήσει τους τρεις κατοίκους του σπιτιού. Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει βιολογικό υλικό του 36χρονου στον τόπο του εγκλήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ