ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Στον αέρα» η επαναφορά της λειτουργίας τους από το καθεστώς της «μίας νόσου»

Παρέμβαση από τη ΔΗΠΑΚ χτες σε συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ

Ο αποχαρακτηρισμός από «μίας νόσου» (Covid) των Νοσοκομείων «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ερυθρός Σταυρός», «Σωτηρία», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Παμμακάριστος» και η επαναφορά τους στην προηγούμενη λειτουργία, καθώς και η λειτουργία των χειρουργείων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Π. Στάθη.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ, Ηλίας Σιώρας, έθεσε ξανά επιτακτικά τα θέματα των προσλήψεων και της απρόσκοπτης λήψης κανονικής άδειας, δεδομένου ότι «σε πολλούς συναδέλφους γιατρούς, αλλά και σε όλους τους υγειονομικούς, αθροιστικά οφείλονται άδειες 2 ετών, λόγω της γνωστής απαγόρευσης». Παράλληλα, η ΔΗΠΑΚ τόνισε την ανάγκη για εξασφάλιση περισσοτέρων κλινών σε non-Covid ΜΕΘ, είτε στα δημόσια νοσοκομεία είτε με επιτάξεις ιδιωτικών, δεδομένου ότι με την άρση μέτρων στην κυκλοφορία πανελλαδικά, και λόγω θερινής περιόδου, π.χ. είναι γνωστό ότι τα βαριά τροχαία ατυχήματα αυξάνουν κατακόρυφα.

Οι απαντήσεις της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΥΠΕ ήταν στο πνεύμα των κατευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, δηλαδή σταδιακός αποχαρακτηρισμός των νοσοκομείων Covid, αρχής γενομένης από το «Θριάσιο», κατόπιν με το «Σισμανόγλειο» και αργότερα με τον «Ερυθρό Σταυρό». Επίσης, απόδοση μερικών κοινών Covid κλινών σε non-Covid ασθενείς σε «Γεννηματά» και «Ευαγγελισμό», καθώς και μετατροπή 20 κλινών ΜΕΘ Covid σε non-Covid σε ΚΑΤ, «Σισμανόγλειο» και «Γεννηματά».

Σε ό,τι αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», θα σταματήσει ακόμα κι αυτή η ψευτο-«επίταξη» (με διπλάσιες αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ για κάθε κρεβάτι) στις 31 Μάη, γιατί «όπως αναφέρθηκε έβαλε βέτο ο "κεντρικός τραπεζίτης"».

Η ΔΗΠΑΚ στάθηκε επίσης στην επικίνδυνη διακοπή λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό» και στη μεταφορά ασθενών στο «Ωνάσειο», καθώς «όχι μόνο δεν εξυπηρετήθηκε εκεί μεγάλο μέρος ασθενών, αλλά δεν γίνονταν δεκτοί ανασφάλιστοι ασθενείς». Η διοίκηση της ΥΠΕ έδωσε αόριστες υποσχέσεις για την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής, ενώ «καμία κουβέντα προοπτικής από το υπουργείο Υγείας για επιπλέον προσλήψεις δεν δόθηκε». Να σημειωθεί ότι μόνο στο 54% των προκηρυγμένων θέσεων μόνιμων γιατρών έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρίσεων.

Εγινε δε σαφές ότι καμία νέα προκήρυξη μόνιμων γιατρών δεν προβλέπει η κυβέρνηση, ούτε για μονιμοποίηση των επικουρικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώθηκε, στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» η μετατροπή του σε «μίας νόσου» εξώθησε 15 (!) ειδικευόμενους πολλών ειδικοτήτων να αποχωρήσουν, καθότι σταμάτησε αιφνίδια έστω αυτή η κουτσουρεμένη εκπαίδευση.

Η θέση της ΔΗΠΑΚ διατυπώθηκε με σαφήνεια: Επάνοδος όλων των νοσοκομείων αποκλειστικά για Covid στην προηγούμενη λειτουργία τους. Επαναλειτουργία όλων των χειρουργείων. Εξασφάλιση της χαμένης κανονικής άδειας 2 ετών του προσωπικού, με προσλήψεις και σωστό προγραμματισμό. Προσλήψεις προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα και σε δομές ΠΦΥ.

Θα ακολουθήσουν νέες διαδοχικές συναντήσεις με την 1η και 2η ΥΠΕ, με θέμα τα Κέντρα Υγείας και τους εμβολιασμούς.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΚΥ
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό» προχωρά σε νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 21 Μάη, με συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου και πορεία στην 1η ΥΠΕ, διεκδικώντας την άμεση επαναφορά του «Ερυθρού» στην πρότερη λειτουργία του και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» Βούλας, «μετά την παραδοχή του διοικητή του νοσοκομείου μας ότι διαφημιστικό βίντεο θα προβληθεί στην Ελβετία προς αναζήτηση επενδυτικών ομίλων για ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο μας», καλεί τους εργαζόμενους σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση μετά το πέρας της συνέλευσης.
  • Το Σάββατο 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Μεγάρων, από σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής, για την άμεση ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, χτες τα σωματεία πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία, με αφετηρία το ΚΥ Μεγάρων.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Προκλητική η προσπάθεια ωραιοποίησης από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις

Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Ικαρίας, ενώ το Κόμμα κατέθεσε νέα Ερώτηση για τη Ρόδο

Την ώρα που και το νησί της Ικαρίας έχει μπει στο «βαθύ κόκκινο», με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το νοσοκομείο του νησιού δεν διαθέτει έστω πνευμονολόγο, ο μοναδικός αναπνευστήρας οξυγόνου του νοσοκομείου βρίσκεται στη χειρουργική αίθουσα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα έκτακτα περιστατικά (για ουσιαστική Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν γίνεται βέβαια λόγος), ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης επιδόθηκε σε διάφορες αοριστολογίες και «θα», ενώ τα έβαλε με τους κατοίκους του νησιού που «χαλάρωσαν τις μέρες του Πάσχα»!

Πρόκειται για τις ...απαντήσεις που έδωσε την περασμένη Δευτέρα από τη Βουλή στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα.

Οπως τόνισε η βουλευτής του Κόμματος, η κυβέρνηση παρουσιάζει με φιέστες τα «Covid free» νησιά και ετοιμάζεται για το «πολυπόθητο» άνοιγμα του Τουρισμού, όμως ο κορονοϊός καλπάζει και μέτρα δεν λαμβάνονται. Στην Ικαρία, όσον αφορά το νοσοκομείο, που καλύπτει ανάγκες και του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της πολιτικής της ΕΕ που ακολουθούν δεν υπάρχει καν πνευμονολόγος. Ειδικότητες σοβαρές (παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος, γυναικολόγος) καλύπτονται από έναν μόνο γιατρό, ο μοναδικός αναισθησιολόγος ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση χωρίς να υπάρχει αντικαταστάτης. Το νοσοκομείο μετά από χρόνια κινητοποιήσεων των κατοίκων και των υγειονομικών απέκτησε αξονικό τομογράφο, όμως δεν υπάρχει ακτινολόγος να τον λειτουργήσει! Οι νεφροπαθείς πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στη Σάμο.

Το 1/4 των εργαζομένων του νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους στο τέλος της χρονιάς, κι από πάνω η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει έκκληση για χορηγίες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή PCR test, τα οποία έχουν εξαντληθεί.

Η κατάσταση είναι ήδη επικίνδυνη και θα επιδεινωθεί με το άνοιγμα του Τουρισμού, επεσήμανε η Μ. Κομνηνάκα.

Απαίτησε από τον υφυπουργό αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και των ελάχιστων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου, ενίσχυση της δομής του ΕΟΔΥ ώστε να γίνεται στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με μαζικά τεστ, και βέβαια διασφάλιση της επάρκειας σε τεστ διάγνωσης, μοριακά κ.ά. του νοσοκομείου.

Οι απαντήσεις του υφυπουργού ήταν ότι «έχουν προκηρυχθεί θέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού γιατρών», προκηρύξεις και προσλήψεις βέβαια που παραμένουν «μαγική εικόνα» συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το μόνο στο οποίο ήταν συγκεκριμένος ήταν η τοποθέτηση τριών επικουρικών γιατρών, που ήδη έγινε. Αποφάνθηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει έλλειψη» στα αποθέματα PCR διαγνωστικών ελέγχων και ότι είναι «μια χαρά» η χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

Η Μ. Κομνηνάκα σχολίασε ότι η κυβέρνηση για δεύτερη φορά «επιχειρεί να ανοίξει τον Τουρισμό υπακούοντας μόνο στις επιταγές και στα υγειονομικά πρωτόκολλα των μεγάλων τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών», χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, εναποθέτοντας την ανάσχεση της πανδημίας στην «αυτοδιάγνωση» και στον αναγκαίο μεν εμβολιασμό, που όμως όχι μόνο δεν είναι μαζικός αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αναγκαία θωράκιση συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μόνο ένας αναισθησιολόγος αντί για 10 στο Νοσοκομείο Ρόδου, αδύνατη η λειτουργία χειρουργείων

Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου με αναισθησιολόγους και όλο το απαιτούμενο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

Οι βουλευτές του Κόμματος αναδεικνύουν ότι στον Οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται 10 θέσεις αναισθησιολόγων για να λειτουργεί με ασφάλεια η χειρουργική μονάδα. Αυτήν τη στιγμή, από τους τρεις αναισθησιολόγους που υπηρετούσαν, αριθμός ήδη πολύ μικρότερος από το προβλεπόμενο για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, έχει μείνει μόνο ένας, μετά την παραίτηση ενός και λόγω ασθένειας άλλου ενός. Η λειτουργία του χειρουργείου έχει γίνει σχεδόν αδύνατη υπ' αυτές τις συνθήκες, ακόμα και για τα επείγοντα περιστατικά.

«Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, κ. Χρ. Ροϊλός, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί παρέπεμψε με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στην εγκύκλιο με την οποία έχει επιβληθεί μείωση των τακτικών χειρουργείων! Επιμένοντας στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, πρότεινε μεταξύ άλλων τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από τα τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία του Πειραιά και της Αθήνας. Κατά τ' άλλα, διαβεβαίωσε ότι το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί ...καλά σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία των νησιών, που είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Ολο το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου εργάζεται σε συνθήκες αφόρητης και απάνθρωπης πίεσης. 12.000 ρεπό τους οφείλονται, που είναι πολύτιμος και απαραίτητος χρόνος για την ανάπαυσή τους, με συνέπεια ένα τραγικά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων να υποφέρει και το ίδιο από διάφορες ασθένειες.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη με την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών στο νησί το καλοκαίρι. Σε συνθήκες πανδημίας αποτελεί έγκλημα η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Να στελεχωθεί το νοσοκομείο άμεσα με αναισθησιολόγους και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα τακτικά και τα επείγοντα χειρουργεία, χωρίς αναβολές.
  • Να στελεχωθεί το νοσοκομείο με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί γιατροί όλων των τμημάτων.
Πέντε χιλιάδες νεκροί σε μόλις δυόμισι μήνες

63 οι νεκροί, 639 οι διασωληνωμένοι χτες

Χτες 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους νεκρούς πλέον να ανέρχονται σε 11.534, ενώ σχεδόν οι μισοί, 5.000 άνθρωποι, έχουν πεθάνει από την 1η Μάρτη!

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών αυξήθηκαν και χτες κατά 5,3%.

Παρά τον μειωμένο αριθμό τεστ, χτες καταγράφηκαν 2.812 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.395 στην Αττική, 245 στη Θεσσαλονίκη, 114 στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 381.266, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για τη βδομάδα 10 - 16 Μάη καταγράφει καθαρά αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο σε 4 από τις 11 περιοχές που ελέγχει: +198% στα Χανιά, +94% στο Ηράκλειο, +45% στην Αλεξανδρούπολη, +36% στη Θεσσαλονίκη. Το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει σταθερό σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή -3%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ