ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζουν μπρος νέα σχέδια για εμπέδωση της «εσωτερικής ασφάλειας»

Σε ζητήματα «εσωτερικής τάξης και ασφάλειας» εστιάζει όλο και πιο ανοιχτά το ΝΑΤΟ, θέτοντας μάλιστα αυτήν την πτυχή των επιχειρησιακών σχεδιασμών και της στρατηγικής του ως βασικό συστατικό στοιχείο της νέας Δομής Διοίκησής του.

Η λυκοσυμμαχία στήνει νέα στρατηγεία, επιτελεία, υπηρεσίες, δίκτυα και επικοινωνίες, προκειμένου να αντιπαρατεθεί πιο αποτελεσματικά για τα συμφέροντά της στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, και ενώ τα όρια ανάμεσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών ολοένα και «θολώνουν», όπως παραδέχονται στις αναλύσεις τους τα αστικά επιτελεία.

Και εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο σπεύδει να προπαγανδίσει τις ΝΑΤΟικές αναγκαιότητες, αλλά και να πρωτοστατήσει στον επικίνδυνο αυτό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, κοπτόμενη - όπως διατείνονται τα αρμόδια στελέχη της - για την «ασφάλεια της Συμμαχίας».

«Κέντρο ανάλυσης» για εξωτερικές...

Το θέμα ήταν ανάμεσα σ' αυτά που εξετάστηκαν την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που συνεδρίασε σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών. Η Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι Α/ΓΕΕΘΑ προετοίμασαν το έδαφος για τα όσα θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Ιούνη και όσα θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη.

Μια εικόνα του τι συζητήθηκε στη Σύνοδο, αλλά και τι δρομολογείται περαιτέρω, έδωσε ο ανώτατος ΝΑΤΟικός στρατιωτικός διοικητής Ευρώπης, Αμερικανός στρατηγός Κ. Σκαπαρότι, μιλώντας με το πέρας των εργασιών σε δημοσιογράφους. Στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να παίξει το νεοσύστατο «Hub for the South» («Κόμβος για το Νότο»), κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας.

Η λειτουργία του «Ηub» έρχεται ως απόφαση της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Φλεβάρη του 2017. Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβρη του 2017 και εδρεύει στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη της Ιταλίας.

Επισήμως εστιάζει «σε ποικίλα σημερινά και δυνητικά ζητήματα που περιλαμβάνουν την αποσταθεροποίηση, την πιθανή τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση, τη μετανάστευση και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ρόλος του νέου κέντρου είναι επίσης να συντονίζει και να συνεργάζεται με οργανισμούς εκτός των ΝΑΤΟικών και των εθνικών στρατιωτικών δομών, καθώς επικεντρώνεται στις νότιες περιοχές ώστε να συμπεριλάβει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ, την υποσαχάρια Αφρική και τις παρακείμενες περιοχές, τα ύδατα και τον εναέριο χώρο».

...και «εσωτερικές απειλές»

Βέβαια, ο Αμερικανός στρατηγός ξεκαθάριζε την Τετάρτη ότι το «Hub» θα λειτουργεί όχι μόνο με προσανατολισμό στο νότο, αλλά θα έρθει να καλύψει ένα μέτωπο «360 μοιρών», όπως χαρακτηριστικά είπε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως πρόσθεσε, θα αντιμετωπίζει «εξωτερικές» αλλά και «εσωτερικές απειλές».

Στο ίδιο μοτίβο, πρόσθεσε ότι το «Hub» θα συγκεντρώνει στρατιωτικές αλλά και «πολιτικού» χαρακτήρα πληροφορίες - εξ ου και η «συνεργασία» με μη στρατιωτικές δομές - συνδυάζοντάς τις προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η «αναλυτική» ικανότητα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, και με πολύτιμο στα χέρια του πρόσχημα και εργαλείο τη λεγόμενη «τρομοκρατία», αλλά και όλα τα υπόλοιπα προσχήματα για νέα μέτρα ενάντια στους λαούς.

Σημειωτέον, η λειτουργία του «Hub» έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πλευράς. Χαρακτηριστικά, και μεταφέροντας τη γραμμή της κυβέρνησης, ο μετέχων στη Σύνοδο της Τετάρτης Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, έλεγε για το θέμα ότι η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του «Hub» «θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της Συμμαχίας».

Δρομολογούν «κοινούς κανόνες εμπλοκής»

Μια μέρα νωρίτερα, άλλωστε, την Τρίτη, στην Αθήνα, οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί, Αμυνας Π. Καμμένος και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, προχωρούσαν σε άλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση ότι η επικίνδυνη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πηγαίνει χέρι χέρι με βρώμικα σχέδια για χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια καταστολής και ζητήματα «τάξης» και «εσωτερικής ασφάλειας».

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος, μιλώντας σε συνέδριο με βασικό διοργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και θέμα «Αμυνα και Ασφάλεια σε έναν ψηφιακό κόσμο», και αξιοποιώντας - όπως και ο Σκαπαρότι - ως πρόσχημα την «τρομοκρατία», σημείωσε: «Στην εποχή μας, το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας και πέραν της σκληρής εργασίας που γίνεται μεταξύ των υπουργείων και των Αρχηγείων, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος».

«Μόνο έτσι», συνέχισε, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση, που δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και την άμυνα της χώρας, δεν απασχολεί μόνο την ασφάλεια της Συμμαχίας, αλλά και την άμυνα της Συμμαχίας, και, πιστέψτε με, αυτό το Συνέδριο θα φροντίσει να μπουν οι πρώτες γραμμές για να προχωρήσουμε σε αυτήν την πολύ σημαντική συμμαχία για την πατρίδα μας, αλλά και για τη Συμμαχία».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός προανήγγειλε από το συνέδριο την «ενεργότερη» εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια «εσωτερικής ασφάλειας», αλλά και τον ακόμα «στενότερο» συντονισμό τους με τα Σώματα Ασφαλείας, για τα οποία προβλέπεται η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση και ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη στην υλοποίηση αντιδραστικών και επικίνδυνων μέτρων, που υπηρετούν ευρύτερους σχεδιασμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ν. Τόσκας αναφέρθηκε στη «νέα εποχή ασφάλειας και άμυνας στην Ελλάδα και την Ευρώπη», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός ασταθούς γεωπολιτικού τόξου (...) Στη διάσταση αυτή τα όρια της εσωτερικής ασφάλειας και της άμυνας συγχέονται και οι συνέργειες προκύπτουν ως προϋπόθεση για οποιονδήποτε σχεδιασμό σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δίνοντας στα σχέδια αυτά και ευρωενωσιακό χαρακτήρα.

Διόλου τυχαία και η επισήμανση αυτή, εφόσον τα δύο κέντρα, ΝΑΤΟ και ΕΕ, συντονίζονται ακόμα παραπέρα και διασυνδέονται σε όλα τα επίπεδα αρμόδιων υπηρεσιών και σ' αυτό το πεδίο.


Θ. Μπ.

ΚΚΕ
Απαράδεκτη η πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση τιμής για τον Κ. Ηλιάκη

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για το θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προσκαλέσει τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση δώδεκα χρόνων από το θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο.

Η κυβέρνηση, με αυτές τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις της προς τους ναζιστές υπόδικους της Χρυσής Αυγής, νομιμοποιεί την παρουσία τους και τα ναζιστικά και ρατσιστικά κηρύγματά τους προς τα στελέχη και τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προσκλήσεις των νοσταλγών του Χίτλερ στις εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων προσβάλλουν και όλους εκείνους που διακατέχονται από το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό. Τα στελέχη και οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται αποφασιστικά να απομονώσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Ευθύνες έχει επίσης και ο δήμαρχος Καρπάθου, που προσκάλεσε τη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατήγγειλε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και αποχώρησε από την αποστολή που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από την Αθήνα προς την Κάρπαθο».

Παρέμβαση της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου

Το θέμα ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, κάνοντας παρέμβαση στον δήμαρχο Καρπάθου και απαιτώντας την ακύρωση της πρόσκλησης στο ναζιστικό - εγκληματικό μόρφωμα. Στην ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος σημείωνε:

«Στις 23 Μάη συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη μέρα που ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχασε τη ζωή του, υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σε σύγκρουση με τουρκικό μαχητικό το οποίο είχε παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο δήμος Καρπάθου οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο που έχει στηθεί στο νησί. Ομως, είναι απαράδεκτο το ότι αποστέλλεται επίσημη πρόσκληση στο ναζιστικό - εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής να συμμετέχει. Η παρουσία της ΧΑ θα αμαυρώσει την εκδήλωση που γίνεται προς τιμήν του ηρωικού σμηναγού Κ. Ηλιάκη γι' αυτό καλούμε τον δήμαρχο της Καρπάθου να ακυρώσει αυτήν την πρόσκληση τώρα.

Η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών της περιοχής να τιμήσει τη μνήμη του Κώστα Ηλιάκη, απαιτώντας να φύγει το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, που έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα σύνορα που υπερασπίστηκε ο Ελληνας πιλότος δεν τα προστατεύει το ΝΑΤΟ, αντίθετα τα απειλεί γιατί δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και ενθαρρύνει τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας. Η συμμετοχή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές και το ΚΚ Πολωνίας!

Τη δίωξη που άσκησε η κυβέρνηση της Πολωνίας σε καθηγητή που οργάνωσε συνέδριο για το μαρξισμό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη δίωξη που άσκησαν οι πολωνικές αρχές και η κυβέρνηση της Πολωνίας σε βάρος καθηγητή που οργάνωσε συνέδριο για το μαρξισμό στο Πανεπιστήμιο του Στετίνο. Φέτος, που γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, σε συνέδριο που διεξαγόταν στους χώρους του πανεπιστημίου, με εντολή εισαγγελέα αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν αναζητώντας, όπως ισχυρίστηκαν, στοιχεία που να τεκμηριώνουν την προκλητική κατηγορία περί "προώθησης του ολοκληρωτισμού". Με την ίδια κατηγορία, άλλωστε, συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια η δίκη σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚ Πολωνίας και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Brzask", ενώ ανάλογες διώξεις εξαπολύονται και σε άλλους δημοσιογράφους και περιοδικά.

Παρότι ο αντικομμουνισμός τους έχει τις πλάτες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, δε θα περάσει. Οι διώξεις, οι δίκες και οι χαλκευμένες τους κατηγορίες να καταδικαστούν από τους λαούς. Η αλήθεια που διαδίδουν οι κομμουνιστές δεν διαστρεβλώνεται. Το αξεπέραστο έργο του Μαρξ δεν μπορούν να το αγγίξουν, να το παραχαράξουν.

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές και το ΚΚ Πολωνίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ