ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε από τον λαό να δει το 4ο μνημόνιο ως θετική εξέλιξη και ελπίδα!

Eurokinissi

Ενα άθλιο κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν, να συμβιβαστούν αλλά και να θεωρήσουν ως «θετική εξέλιξη» και ...«ελπίδα» τη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 4ο μνημόνιο, απηύθυνε ξεδιάντροπα, για άλλη μια φορά, χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. «Πρόκειται - είπε - για μια ισορροπημένη συνολική συμφωνία που κλείνει την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος και ανοίγει προοπτικές επίλυσης του ζητήματος του χρέους. Οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία».

Αποκαλύπτοντας ότι στην πραγματικότητα, η θετική ατζέντα για την οποία μίλησε αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αφού το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησής του, εξυπηρετεί τη στρατηγική της ανάκαμψης των κερδών του και της θωράκισης της ανταγωνιστικότητάς του, που έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση τα αντιλαϊκά μέτρα ο πρωθυπουργός είπε: «Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για να εξασφαλιστεί η δόση, να παρθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Ενα προς ένα, όλα όσα ταυτίζονται με τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για «ζεστό χρήμα», στην προσπάθεια να ανακάμψει η κερδοφορία του.

«Κοινωνικό κράτος» τα «αντίμετρα» της κοροϊδίας

Το θράσος, βέβαια, του πρωθυπουργού έφτασε στο αποκορύφωμά του όταν επιχείρησε να παρουσιάσει τα περίφημα «αντίμετρα» που περιλαμβάνει το 4ο μνημόνιο, που προβλέπεται υπό προϋποθέσεις να εφαρμοστούν πιθανά από το 2019, και αφορούν κατά βάση μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου ως «στρατηγική επιλογή για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας, κάτι που είναι σημαντικό για χιλιάδες συμπολίτες που θα έχουν σημαντική ενίσχυση και ανακούφιση».

Είπε, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα ελάχιστα ψίχουλα - εάν και εφόσον - επιστραφούν αφού θα έχει προηγηθεί μία τεράστια επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα, αποτελούν τον πυρήνα ενός νέου κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Και είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκεί οδηγεί την κατάσταση. Στο να θεωρούνται στις συγκεκριμένες συνθήκες, τα συσσίτια, η πενιχρή επιδότηση ενοικίου, τα μικρά γεύματα στα σχολεία, ως βασικός πυλώνας κοινωνικής πολιτικής! Σε αυτό δηλαδή που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πως «το 2019 προχωράμε με ακόμα πιο φιλόδοξες ενεργητικές πολιτικές γι' αυτά τα στρώματα».

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες στον λαό, συνοδεύτηκε και από κορόνες και σπόντες προς τα άλλα αστικά κόμματα όπως ότι «ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες, τις θυσίες, κατά βάθος ξέρει ποιοι είμαστε, τι σκοπό έχουμε. Ξέρει ότι δεν είμαστε παιδιά της διαπλοκής, ούτε της SIEMENS, της NOVARTIS». Και τα λέει αυτά όταν η κυβέρνησή του έχει φτάσει στο σημείο να διαγράφει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή με τροπολογία σε νομοσχέδιο ακόμα και τα πρόστιμα των λαθρεμπόρων ή όταν το 4ο μνημόνιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που τους μόνους που ανακουφίζουν είναι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο πρωθυπουργός, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και στην πρόθεση μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Με αυτήν τη συμφωνία εισερχόμαστε σε μια περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης. Αυτές είναι οι προβλέψεις. Μπαίνουμε σε ένα νέο πεδίο που περιλαμβάνει νέες επενδύσεις, καινοτομία, έρευνα, στήριξη κοινωνικής οικονομίας, αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, κρύβοντας βέβαια το ταξικό περιεχόμενο της ανάπτυξης που επαγγέλλεται προς όφελος του κεφαλαίου και που αποτυπώνεται ήδη στα εργασιακά γκέτο που στήνουν οι «επενδυτές».

Αντιπαράθεση που δεν κρύβει τη στρατηγική σύμπλευση

Σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, κάνοντας βεβαίως αναφορές και σε υπαρκτές υποθέσεις σκανδάλων. «Ερχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», είπε.

Τη στρατηγική σύμπλευσή τους, την ανέδειξε με την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, αφού απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, είπε: «Κατανοώ γιατί είναι πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη που κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια, σε μια συνολική συμφωνία. Και εσείς που καταψηφίσατε γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές φέρνετε τροπολογία και μας λέτε, άλλο τόσο τώρα, χωρίς συνεννόηση και ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Και την ίδια στιγμή καταθέτετε τροπολογία με άλλα αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί» (...) «τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τη χώρα; Το 95% το αφιερώνετε σε καταστροφική κριτική. (...) Αναπαράγετε την ίδια επιχειρηματολογία ξανά και ξανά. Δεν καταφέρνετε να πείσετε γιατί έχετε στρατηγική αυτοεγκλωβισμού».

Η ουσία είναι πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ προσπάθησαν, για άλλη μια φορά, να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές στη συζήτηση στη Βουλή, για να κρύψουν την ταξική ουσία των αντιλαϊκών μέτρων. Και κυρίως, για να συγκαλύψουν την επί της ουσίας συμφωνία τους στην πολιτική θωράκισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, που επέβαλε τα προηγούμενα μνημόνια, όπως επιβάλλει και τα μέτρα που τώρα συζητιούνται και ψηφίζονται στην Ολομέλεια της Βουλής. Το 4ο μνημόνιο, και τα προηγούμενα που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, αποτελούν κομμάτια ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες. Σ' αυτό το στόχο συγκλίνουν όλα τα κόμματα και οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πιο «αποφασισμένος» για το κεφάλαιο...

Eurokinissi

Το προφίλ του πιο «αποτελεσματικού» και «αποφασισμένου» για το κεφάλαιο, σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κατά τα άλλα υλοποιεί κι αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου, «κλέβοντας την μπουκιά απ' το στόμα» της ΝΔ, επιχείρησε να φιλοτεχνήσει, μιλώντας χτες βράδυ στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ η χώρα επέστρεφε στην «κανονικότητα» και έβγαινε στις «αγορές», ενώ σήμερα ζει ένα «εφιάλτη», μετατρεπόμενη σε μια «αποικία λιτότητας», καθότι «εξαπατήθηκε» από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε ότι αν δεν είχε ανακοπεί η κυβερνητική πορεία της ΝΔ, η χώρα θα είχε επιστρέψει στην καπιταλιστική ανάπτυξη, «ενώ σήμερα έχουν χαθεί 3 χρόνια με 14 δισ. επιπλέον βάρη για την εγχώρια οικονομία», όσο ο «λογαριασμός των Τσίπρα - Καμμένου».

Στο ίδιο φόντο, υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μετριοπάθεια», «αλήθεια» και «ελπίδα», που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο ίδιος και το κόμμα του, παρουσιάζοντας εαυτόν ως ικανότερο να στοιχίσει το λαό στα προτάγματα του κεφαλαίου για διεύρυνση της κερδοφορίας και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προς τούτο.

Ταυτόχρονα, έχοντας πάντα κατά νου την απαίτηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας έναντι των δανειστών και εταίρων τους στο εξωτερικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεσμεύει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία για πολλά χρόνια μπροστά σε προγράμματα λιτότητας και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που όπως είπε θα εξοντώσουν την πραγματική οικονομία. Στο ίδιο πλαίσιο, και πιάνοντας σημεία του 4ου μνημονίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει γίνει «η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη», ότι το νέο μνημόνιο «δεν προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση», αλλά έχει «σκληρά μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα».

Παραπέρα, γνωμάτευσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει. «Πρώτον, γιατί έχει στρεβλό μείγμα πολιτικής. Με περισσότερους φόρους από ό,τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία μας. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασής του στην οικονομία. Και δεύτερον, γιατί δεν είστε εσείς ικανοί να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, την οποία διαρκώς αναπαράγετε».

«Οσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ετσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις, ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται», επέμεινε, με έγνοια πάντα να παρουσιαστεί καλύτερος διαχειριστής της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ζήτησε, τέλος, ξανά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές, για να «προχωρήσουν οι φιλελεύθερες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», από τις οποίες, όπως είπε ο Μητοστάκης, ο Τσίπρας δεν ξέρει, ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε ξανά να φέρει «επενδύσεις», με λιγότερους φόρους και μικρότερες εισφορές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, όλα για να εξασφαλιστεί «ζεστό» χρήμα για το κεφάλαιο.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Η Φ. Γεννηματά, αφού εξέφρασε την «αγανάκτησή» της για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των «εργαζομένων και των αγροτών», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποτελεί εμπόδιο για την καπιταλιστική ανάπτυξη λόγω «της εξοντωτικής φορολογίας επιχειρήσεων» και «της συνεχούς υπονόμευσης επενδύσεων». Απηύθυνε κάλεσμα για την «εθνική συνεννόηση» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ώστε «όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διεκδικήσουμε την ανασυγκρότηση», την «αναπτυξιακή πορεία του τόπου».

Ο Στ. Θεοδωράκης, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις, επέμεινε με έγνοια για το κεφάλαιο και για το πώς να ανοίξουν «μπίζνες», ότι «αν δεν ξεμπλέξουμε με τη βαριά φορολογία, την ατέλειωτη γραφειοκρατία, την αργή απονομή δικαιοσύνης και την καθυστέρηση στην έγκριση των αδειοδοτήσεων, ξεχάστε τους επενδυτές». Ζήτησε «κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» και «διάλυση του κομματικού κράτους», «μια άλλη στρατηγική (...) σε μια ανοιχτή κοινωνία πιστή στις ευρωπαϊκές ιδέες. Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, βρήκε και πάλι τους «εχθρούς» του λαού και την αιτία που «πτώχευσε η χώρα» στους «αργόμισθους του Δημοσίου». Εξέφρασε με τη σειρά του την αγωνία του για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ δήλωσε διαθέσιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ