ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
«Εποικοδομητική συζήτηση» γύρω από την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική»

Και άλλα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας ζητάνε οι βιομήχανοι. Για αναπτυξιακό νόμο και νέα μέτρα που θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση του κεφαλαίου κάνει λόγο η κυβέρνηση

«Με τη διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021, το κράτος αναμένεται να συμβάλει στην κινητοποίηση όλων των υγιών παραγωγικών δυνάμεων του έθνους προς τους αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται».

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, προσβλέποντας σε μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου με άξονα και το σχέδιο για το νέο παραγωγικό πρότυπο, ζήτημα που με τη σειρά του περιλαμβάνεται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο της συγκυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Οι εγχώριοι βιομήχανοι, στο εβδομαδιαίο δελτίο, επισημαίνουν ακόμη πως «ο ρόλος του κράτους στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι καθοριστικός. Πρέπει να κατευθύνει διαθέσιμους πόρους σε οικονομικές και κοινωνικές υποδομές και να υιοθετεί πολιτικές διαμόρφωσης ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος», ενώ ο λεγόμενος «εθνικός στόχος», όπως οι ίδιοι τον προσδιορίζουν, «πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν, να δημιουργούν απασχόληση και να παράγουν αξία για την κοινωνία».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τονίζουν: «Πέραν των δράσεων του κράτους που πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά και να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι υλοποίησης σε αρμονία με τα διαθέσιμα μέσα επίτευξης των στόχων, είναι να πεισθεί ο ιδιώτης επενδυτής να κάνει τηνεπένδυση που θα του αποφέρει κέρδος, ανταγωνιστικό μάλιστα με το κέρδος που θα του αποφέρει η ίδια η επένδυση στο εξωτερικό».

Τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται να «κουμπώσουν» με το κλείσιμο της «αξιολόγησης», καθώς τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν τον «κράχτη» για την προσέλκυση των επενδυτών, αλλά τα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, κατά τον ΣΕΒ, δεν μπορούν να σταματούν εκεί. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει:

-- «Το κόστος εργασίας από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας εξανεμίζεται από το υψηλό και μη ανταποδοτικό μη μισθολογικό κόστος», αξιώνοντας δηλαδή και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία.

-- «Το υψηλό κόστος Ενέργειας για τη βιομηχανία ή τραπεζικού δανεισμού για την πλειονότητα των επιχειρήσεων εξανεμίζει τα όποια οφέλη φέρνουν μαζί τους άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Στο «διά ταύτα» συμπεραίνουν: «Συνεπώς μόνον οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν αρκούν, όταν δεν συνοδεύονται από ένα ευρύτερο και συνεκτικό σχέδιο βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλοντας τη συνεργασία τους με την κυβέρνηση, οι εγχώριοι βιομήχανοι καταλήγουν λέγοντας ότι «αναμένουμε το ολοκληρωμένο κείμενο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021, ώστε να επανέλθουμε με πρόσθετα σχόλια, πάντα σε μια προσπάθεια εποικοδομητικής κριτικής. Ολους μας ενώνει η αγωνία για την προκοπή της χώρας»...

Ο Γ. Δραγασάκης

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, υπογράμμισε πως «κεντρικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας», λέγοντας ότι «βρισκόμαστε, επιτέλους, σε μια φάση μετάβασης από την ύφεση στην ανάκαμψη, τόσο της παραγωγής όσο και της απασχόλησης».

Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στο «ιδιαίτερα μικρό μέγεθος» των επιχειρηματικών μονάδων στην ελληνική οικονομία, τόνισε πως «σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστά προβληματική τη βιωσιμότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, δείχνοντας στην κατεύθυνση επιχειρηματικών συμπράξεων και στα μέτρα που διευκολύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, τόνισε πως «η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, τη δικτύωσή τους, την οργάνωσή τους σε ομάδες, ιδίως στις περιπτώσεις που απευθύνονται στις διεθνείς αγορές». Οπως είπε, «ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει κίνητρα προς αυτήν την κατεύθυνση (...) και ενδεχομένως χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Σταθερή στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

...και «επισημάνσεις» με φόντο τους ανταγωνισμούς

Εμφανώς ικανοποιημένος για μια ακόμη φορά από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίστηκε, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία περνά σε νέα φάση. Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, μίλησε εκτενώς για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι επάνω σε αυτές μπορεί να «χτίσει» η ελληνική κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε το ερχόμενο καλοκαίρι «σημείο καμπής» για την ελληνική οικονομία με την προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, ζήτησε να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις και στάθηκε ιδιαίτερα στην επικείμενη πώληση της «Εθνικής Ασφαλιστικής», λέγοντας πως υπάρχει εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που την διεκδικεί, υποσχόμενος πως εάν τελικά αυτή επιλεγεί (σ.σ. έναντι των κινεζικών ομίλων που ενδιαφέρονται) θα φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας... Πρόσθεσε πως κατά τον προσεχή Ιούνη, οπότε και θα παραστεί μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, θα επαναλάβει την «εμπιστοσύνη» του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις», είπε, και τόνισε πως στον εγχώριο ενεργειακό τομέα υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις αφού η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης που συνδέει την Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Αναφερόμενος γενικότερα στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, επανέλαβε τις πάγιες αμερικανικές θέσεις περί ενίσχυσης της «ενεργειακής ασφάλειας» της Ευρώπης και της «διαφοροποίησης» των πηγών και προμηθευτών Ενέργειας. Ξεκάθαρα υποστήριξε εκ νέου τα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον υπό σχεδιασμό ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα και τα σχέδια για την κατασκευή νέου σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τον κάθετο αγωγό που θα συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου από την Ελλάδα έως την Ουκρανία.

Οπως και στην προηγούμενη δημόσια ομιλία του για τα Ενεργειακά στην περιοχή από το βήμα ανάλογου συνεδρίου, σημείωσε ότι η προώθηση αυτών των σχεδίων και η κατασκευή νέων υποδομών δεν θα εξαλείψουν την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά θα αλλάξουν τους σημερινούς συσχετισμούς περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες της Ρωσίας «να χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο». Επίσης, επανέλαβε τη σταθερή αντίθεση των ΗΠΑ στην κατασκευή του νέου ρωσογερμανικού αγωγού «Nord Stream 2», αλλά και στους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ελληνοϊταλικού «ITGI» - σχεδιάζεται ως προέκταση του υπό κατασκευή «Turkish Stream» - αφού, όπως είπε, δεν εξυπηρετούν τα ευρωπαϊκά και ελληνικά συμφέροντα.

«Εφυγε» ο σύντροφος Γιάννης Κορίτας (Κουρίτας)

Κηδεύτηκε, χτες, στο Λιτόχωρο Πιερίας, ο σύντροφος Γιάννης Κορίτας (Κουρίτας), παρουσία συγγενών, φίλων και συντρόφων.

Η Τομεακή Οργάνωση Πιερίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύντροφο Αγγελική και στα παιδιά του Στέλιο, Αποστόλη, Φωτεινή και Διονυσία.

Σε ανακοίνωσή τους, η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Λιτοχώρου του ΚΚΕ σημειώνουν: «Ο σ. Γιάννης τίμησε το Κόμμα για 42 ολόκληρα χρόνια, με τη μεγάλη του προσφορά, τη συνέπεια και το αγωνιστικό του ήθος. Κομμουνιστής με απαράμιλλη υπευθυνότητα, ασκούσε τα κομματικά του καθήκοντα μέσα από τη συλλογική δράση, με κομμουνιστικά πάντα χαρακτηριστικά.

Γεννήθηκε το 1947 στο Λιτόχωρο Πιερίας. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη δουλεύοντας ως οικοδόμος. Εντάχθηκε στην οργανωμένη πάλη σε νεαρή ηλικία. Συμμετείχε ενεργά στα κοινά του τόπου, στο Σωματείο Οικοδόμων Λιτοχώρου, στο Μορφωτικό Σύλλογο. Το 1982, του απονεμήθηκε το "πρώτο βραβείο διάδοσης «Ριζοσπάστη»" για την Οργάνωση Μακεδονίας - Θράκης. Ο "Ριζοσπάστης" ήταν ο καθημερινός σύντροφός του, και η διάδοσή του η μόνιμη έννοια του μέχρι να καταστεί ανήμπορος στο κρεβάτι.

Ηταν πρωτοπόρος αγωνιστής για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Ακούραστος, χωρίς να υπολογίζει δυσκολίες, με αγωνιστική σεμνότητα στάθηκε σε όλη του τη ζωή περήφανος κομμουνιστής, με στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει. Στις δύσκολες στιγμές για το Κόμμα στην κρίση του 1991 στάθηκε ακλόνητος υπερασπιστής του Κόμματος και του επαναστατικού χαρακτήρα του.

Οσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται και θα τιμούν τη μνήμη του για πάντα. Υπόδειγμα οικογενειάρχη, σεμνός αγωνιστής, μπροστάρης στους αγώνες, αταλάντευτος και πιστός κομμουνιστής μέχρι το τέλος. Αγαπούσε τους ανθρώπους και τον αγαπούσαν. Το παράδειγμά του θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη στους δύσκολους αγώνες που βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Τίμησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.

Πάντα στη μνήμη μας θα κρατάμε μια θέση για τον σ. Γιάννη με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ισπανία

Για τη Μαδρίτη αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Λευτέρη Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να παρευρεθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών της Ισπανίας με Γενικό Γραμματέα τον Αστορ Γκαρσία και να λάβει μέρος στη διεθνιστική εκδήλωση με θέμα «Ούτε γη ούτε θάλασσα ούτε αέρα στους ιμπεριαλιστές!», αύριο Σάββατο 20 Μάη.

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Αύριο, Σάββατο 20 Μάη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αμερικανική βάση του Ακτίου, στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσουν πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας στις 8.30 μ.μ. και συγκέντρωση με αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου της πόλης. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Αρτας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

-- Την Κυριακή 21 Μάη πραγματοποιείται η Πορεία Ειρήνης της ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινήσει στις 10 π.μ., από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, με κατάληξη στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αύριο, Σάββατο 20 Μάη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Αγώνα Δρόμου, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης, και θα καταλήξει στο Μνημείο στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου διοργανώνει Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 21 Μάη, στις 6 το απόγευμα, από το κέντρο κράτησης της Μόριας προς την πλατεία Σαπφούς (η μεταφορά στη Μόρια θα γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ που θα ξεκινήσει από την πλατεία Σαπφούς στις 5 μ.μ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ