ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Πρόβα τζενεράλε» της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ανοίγει - και με ελληνική εμπλοκή - μια επικίνδυνη για τους λαούς «βεντάλια» θεμάτων, με την ΕΕ να διεκδικεί ακόμα πιο ενεργά ρόλο «παρόχου ασφάλειας διεθνώς»

Σε μια «πρόβα τζενεράλε» της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, χτες, συνεδρίασαν στη βελγική πρωτεύουσα οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Βασικά θέματα στην ατζέντα ήταν η στενότερη στρατιωτική συνεργασία των δυο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η καλύτερη διάρθρωση των στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού πόλου του ευρωατλαντικού άξονα, ώστε να αυξηθεί η μαχητική τους ικανότητα συνολικά στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες, προσερχόμενος στο Συμβούλιο: «Πλέον πραγματικά οδηγούμε τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ σε νέα επίπεδα. Μετασχηματίσαμε τη συνεργασία μας και παράγουμε πια πολλά συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πέρυσι το Δεκέμβρη συμφωνήσαμε σε 42 συγκεκριμένα μέτρα και τώρα τα εφαρμόζουμε».

Παραθέτοντας ένα παράδειγμα του πώς το ΝΑΤΟ μοιράστηκε την περασμένη Παρασκευή προειδοποίηση με την ΕΕ για κυβερνο-επιθέσεις και στη συνέχεια η ΕΕ, με τη σειρά της, μοιράστηκε ό,τι πληροφορίες είχε με το ΝΑΤΟ, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα (...) του πώς κάνουμε βήμα προς βήμα, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, πρόοδο για την ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ θα αποτελέσει επίσης ένα σημαντικό θέμα, όπου θα εστιάσουμε όταν θα συναντηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ακριβώς σε μία εβδομάδα από τώρα στις Βρυξέλλες».

Πρόσθεσε, δε, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι «θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με 2 θέματα: το διατλαντικό δεσμό και την κατανομή των βαρών (σ.σ. ζήτημα που εγείρει αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ιδιαίτερα τις απαιτήσεις των ΗΠΑ), και τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να εντείνει τη συμβολή μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας»...

«Ταχεία στρατιωτική αντίδραση» και «παροχή ασφάλειας διεθνώς»

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ ενέκρινε χτες Συμπεράσματα, με στόχο ανάμεσα σε άλλα την «ενίσχυση των δυνατοτήτων ταχείας στρατιωτικής αντίδρασης συμπεριλαμβανομένων των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ» (EU battlegroups)». «Τα έχουμε εδώ και 10 χρόνια και δεν αναπτύχθηκαν ποτέ κύρια για οικονομικούς λόγους, τους οποίους σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε η Μογκερίνι, δείχνοντας την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν τα επικίνδυνα σχέδια. Παραπέρα, παραπέμποντας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, μίλησε και για «πολιτικά ζητήματα» που ανακύπτουν στη λήψη σχετικής απόφασης και «πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Επιγραμματικά, εξάλλου, όπως λέγεται στις Βρυξέλλες, η ΕΕ, θέλοντας να ενισχύσει τις «δυνατότητές της» στους τομείς «Ασφάλειας και Αμυνας», βάζει προς υλοποίηση «αποστολές» όπως:

-- «Ανταπόκριση στις εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης με ταχεία ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αποτελούμενων από Ειδικές Δυνάμεις» και «παροχή βοήθειας σε ασταθή περιβάλλοντα με παροχή εκπαίδευσης και αναμόρφωση σε στρατό, αστυνομία και δικαστικό σώμα». Αλλωστε, όπως δήλωνε η ίδια η Μογκερίνι, με τη λήξη της Συνόδου οι υπουργοί Αμυνας επιβεβαίωσαν την απόφαση η ΕΕ να δρα ως «πάροχος ασφάλειας διεθνώς».

-- «Προστασία της ΕΕ και των πολιτών της με διασφάλιση των υποδομών κρίσιμης σημασίας, προστασία των δικτύων στον κυβερνοχώρο, τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση». Ολοι όροι - «λάστιχο» στα χέρια του κεφαλαίου, για τη θωράκιση της εξουσίας του.

Στο μενού και η «ασφάλεια» με ελληνική εμπλοκή

Αλλωστε, οι υπουργοί Αμυνας, σε άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα συνεχούς και άκρως επικίνδυνης διαπλοκής του αντικειμένου τους με αυτό της «εσωτερικής ασφάλειας», συζήτησαν χτες το μεσημέρι, σε «γεύμα εργασίας», θέματα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» μαζί με τους συναδέλφους τους, υπουργούς Εσωτερικών. Μια συνάντηση που έγινε για πρώτη φορά, όπως παρατήρησε με νόημα η Μογκερίνι.

Σε έναν τέτοιο καμβά, ο συμμετέχων στη Σύνοδο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, τόνισε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης «την ανάγκη όπως επισπευσθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυνας, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη δραστηριότητα της τρομοκρατικής δράσης και των λοιπών απειλών κατά της ΕΕ».

Επισήμανε, μάλιστα, «την ετοιμότητα της χώρας μας» για συμμετοχή σε σχέδια όπως η περιλάλητη «Ευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία», που κατά την Φ. Μογκερίνι έχει στόχους όπως την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων μεταξύ των πολεμικών βιομηχανιών κρατών - μελών, ώστε με μικρότερα έξοδα να έχουν πιο προηγμένη και περισσότερη παραγωγή. «Από τη μια δαπανούμε ως ΕΕ λιγότερα από τις ΗΠΑ, και από την άλλη έχουμε ακόμα μικρότερα αποτελέσματα απ' ό,τι οι Αμερικανοί», παρατήρησε η Μογκερίνι, παραπέμποντας, ξανά, σε ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και για το εξοπλιστικό κενό που θέλουν να καλύψουν σε σύγκριση με τον ατλαντικό τους εταίρο.

Διόλου άσχετα με τα παραπάνω, την Τρίτη η Κομισιόν παρουσίασε την «7η Εκθεση προόδου προς μια αποτελεσματική και πραγματική Ενωση Ασφάλειας», που όπως λέγεται χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες, «εστιάζει στο εν εξελίξει έργο με στόχο να βελτιωθεί η διαχείριση των πληροφοριών για τα σύνορα και την ασφάλεια και καθορίζει τη νέα προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά την επίτευξη της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ για τη διαχείριση της ασφάλειας, των συνόρων και της μετανάστευσης έως το 2020».

Ο ίδιος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωνε σχετικά: «Η αξία των πληροφοριών ασφαλείας μεγιστοποιείται όταν τα συστήματά μας "συνομιλούν" μεταξύ τους. Τα περίπλοκα και κατακερματισμένα συστήματα που διαθέτουμε σήμερα, μας καθιστούν ευάλωτους (...) Σήμερα, έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα πώς πρέπει να δράσουμε προκειμένου να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, προκειμένου να συνδεθούν τα επιμέρους στοιχεία».

Πρακτικά, η Εκθεση προωθεί συστήματα και λειτουργίες όπως η «κοινή υπηρεσία βιομετρικής αντιστοίχισης», η οποία θα παρέχει δυνατότητα αναζήτησης στα διάφορα συστήματα πληροφοριών που περιέχουν βιομετρικά δεδομένα.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στη συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο «Focus» (περιοχή αεροδρομίου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ