ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθορίζει τις επόμενες αντιλαϊκές προτεραιότητες

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έτοιμο να υπηρετήσει την πλουτοκρατία
Το νέο υπουργικό συμβούλιο έτοιμο να υπηρετήσει την πλουτοκρατία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο «οδικός χάρτης» των επόμενων αντιλαϊκών ανατροπών στη Γαλλία συζητήθηκε στη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του νέου 22μελούς υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ.

Αξιοποιώντας στοιχεία όπως την αυξημένη συμμετοχή γυναικών (κατά 50%) και την επιστράτευση ατόμων που δεν έχουν εκλεγεί ξανά σε δημόσια πόστα, η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως κάτι διαφορετικό, ενώ αποστολή της είναι η υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα αποτελεί μια νέα μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οπως σημείωνε δημοσίευμα της «Φιγκαρό», τους αμέσως επόμενους μήνες θα ετοιμαστούν διατάξεις που θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην κατά περίπτωση «ρύθμιση» ζητημάτων όπως τα ωράρια εργασίας, οι αμοιβές, υπηρετώντας καλύτερα τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας αλλά και τη διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Στόχος είναι π.χ. «η αποκέντρωση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης χωριστά», αλλά και «η απλοποίηση των νόμων». Επίσης, η κυβέρνηση επιμένει να εμφανίζεται αποφασισμένη να μην πειράξει το 35ωρο, που βέβαια, ήδη, μόνο τυπικά ισχύει για ένα μεγάλο μέρος των εργατοϋπαλλήλων, αλλά από την άλλη πλευρά θα διαμορφωθούν νέα «όρια» για τις υπερωρίες, όπως και για τους όρους των απολύσεων.

Οπως δήλωσε προχτές το απόγευμα, αφού υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από βούληση για να διεξάγει μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, διαθέτει «ισάξια βούληση και για να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη» ώστε να γίνει «λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο πολιτική». Γι' αυτό, «η επόμενη βδομάδα θα σημαδευτεί από διάφορες διεθνείς συναντήσεις: για το κλιματικό ζήτημα, το διεθνές εμπόριο...».

Αλλωστε, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να εργαστούν από κοινού σε τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Υπογράμμισαν «τη σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας με το "σχήμα της Νορμανδίας"» (για την Ουκρανία), ενώ συζήτησαν και πιθανότητες για να συναντηθούν από κοντά.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας «Harris», που έγινε ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Ιούνη, δίνει στο κόμμα του Μακρόν (REM) 32%, στους Ρεπουμπλικάνους 19%, στο Εθνικό Μέτωπο 19%, στο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ανυπότακτη Γαλλία» 15% και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) 6%.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιχμηρές δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Ιντσιρλίκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Αν (οι Γερμανοί) θέλουν να φύγουν, είναι δική τους απόφαση... Εμείς δεν πρόκειται να ικετέψουμε». Αυτά είπε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δίκτυο NTV και απαντώντας σε ερώτημα για το ζήτημα που φαίνεται να δημιουργείται σχετικά με την παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων στο Ιντσιρλίκ (στρατιωτική βάση στη νότια Τουρκία).

Ο Τσαβούσογλου σχολίασε «εκείνοι ήταν αυτοί που ήθελαν να έρθουν (στο Ιντσιρλίκ) κι εμείς τους βοηθήσαμε. Αν επιθυμούν να αποχωρήσουν θα τους πούμε "αντίο"», ενώ σε άλλο σημείο συμπλήρωσε σχετικά με σειρά διαφωνιών Αγκυρας - Βερολίνου: «Δε μπορείς άλλο να φέρεσαι στην Τουρκία όπως θέλεις... αν θέλεις να συνεργαστείς πιο στενά μαζί της, πρέπει να της συμπεριφέρεσαι ως φίλος, όχι να ενεργείς σαν να είσαι (εσύ) το αφεντικό».

Τις τελευταίες βδομάδες, οι διαφωνίες για τη «μεταχείριση» προσώπων που η Τουρκία κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και η Γερμανία δέχτηκε αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου, η τουρκική απόρριψη αιτημάτων επισκέψεων Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, αλλά και πλευρές που αφορούν τις σχέσεις Αγκυρας - ΕΕ φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που «βράζουν», σε ένα φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και διαφόρων διεργασιών. Οι γερμανο-τουρκικές αυτές «τριβές» αναζωπυρώνουν και συζητήσεις για την κατάσταση εντός του ΝΑΤΟ (του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη), όπως έχει συμβεί κατά καιρούς και εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Στην ίδια συνέντευξη στο NTV, o Τσαβούσογλου φέρεται να σχολίασε ως «ανεπαρκή» την προστασία που το ΝΑΤΟ έχει προσφέρει για την προστασία του εναέριου τουρκικού χώρου. Πάντως, την προηγούμενη βδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, υποστήριξε: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ιδέα ή σχέδιο για την εξώθηση ενός σημαντικού εταίρου όπως είναι η Τουρκία από το ΝΑΤΟ... Εχουμε ισχυρό συμφέρον από την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία».

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ» υποστήριξε ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την πρόσβαση Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, επειδή επρόκειτο για άτομα που έχουν εκφράσει στήριξη σε «τρομοκράτες» (βλ. δυνάμεις του ΡΚΚ). Μεταξύ άλλων, παρέθεταν και δηλώσεις του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, μέλους της Επιτροπής Αμυνας της τουρκικής Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο «γερμανικά μαχητικά δεν μοιράζονταν πληροφορίες (στρατιωτικής αξίας) με την Τουρκία. Αυτό παραβιάζει τις σχετικές συμφωνίες».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι με «άτυπες μορφές εργασίας»

Ξεπέρασαν τα 7,5 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι με χαμηλά αμειβόμενη (της τάξης των 450 ευρώ) και βραχυπρόθεσμη εργασία, οι λεγόμενοι mini jobbers, στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) του συνδικαλιστικού Ιδρύματος «Χανς Μπόκλερ» για το 2016. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 5 εκατ. εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά σε «μίνι τζομπς» και πάνω από 2,5 εκατ. συμπληρωματικά, επειδή ο μισθός τους από την «κύρια απασχόληση» δεν αρκεί για να ζήσουν. Να σημειωθεί ότι συχνά αυτές οι θέσεις εργασίας είναι χωρίς Ασφάλιση.

Συνολικά οι «άτυπες μορφές εργασίας», δηλαδή η μερική απασχόληση, οι προσωρινοί ή έκτακτοι εργαζόμενοι και τα «μίνι τζομπς» αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών θέσεων εργασίας (χωρίς τους δημόσιους υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους), ξεπερνώντας τα 14 εκατ. και καταγράφοντας ανοδική τάση. Αν υπολογιστούν και αυτοί που εξαναγκάζονται σε «μίνι τζομπ» ως «δεύτερη δουλειά» για να καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδα του μήνα, τότε ο αριθμός των «άτυπα απασχολούμενων» αγγίζει τα 16,5 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας που φανερώνουν μια «ανάπτυξη άνευ προηγουμένου». Ως στοιχείο αυτής της «αλματώδους ανάπτυξης», που κατατάσσει τη Γερμανία τέταρτη πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία μετά τις ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, αναφέρεται και η αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας με ασφαλιστικά δικαιώματα. Ωστόσο, τονίζει η έρευνα του WSI, ακόμη περισσότερο αυξήθηκαν το 2016 αυτές οι «άτυπες μορφές εργασίας». Μπορεί η γερμανική οικονομία να χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους σαν μια «ατέλειωτη επιτυχία» με «ρεκόρ ευημερίας», όμως αυτοί οι χαρακτηρισμοί αφορούν κυρίως τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Το καλύτερο που μπορεί να επιδείξει η «ατμομηχανή της Ευρώπης», είναι εκατομμύρια κακοπληρωμένοι, «ευέλικτοι» εργαζόμενοι και ημιαπασχολούμενοι, εκατομμύρια άνεργοι, εκατομμύρια συνταξιούχοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Κι έπονται χειρότερα, αφού οι οικονομολόγοι προβληματίζονται για τη διάρκεια αυτής της οικονομικής ανάπτυξης και ζητούν - ανάμεσα σε άλλα - διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υποσχέσεις Συντηρητικών για σκληρό Brexit και μείωση της μετανάστευσης...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Νέο συμβόλαιο» μεταξύ κυβέρνησης - λαού και μονοπωλίων διαβεβαίωσε χτες πως θα συνάψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Τερέζα Μέι, παρουσιάζοντας το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της στο Χάλιφαξ της βόρειας Αγγλίας, που θεωρείται ένα από τα «προπύργια» των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «μανιφέστο» των Συντηρητικών ονομάζεται: «Εμπρός μαζί: Το σχέδιό μας για ισχυρότερη Βρετανία και ελπιδοφόρο μέλλον που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, πέρα από το Brexit» σημειώνοντας ότι η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μια «κακή» συμφωνία. Διαβεβαιώνει πως θα πάρει μέτρα με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ετησίως, υποχρεώνοντας τους μετανάστες να καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απώτερος στόχος αυτής της υπόσχεσης είναι η «ρυμούλκηση» ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο περσινό δημοψήφισμα, επειδή δυσφορούσαν για την παρουσία μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφησε, παράλληλα, ανοικτή την αύξηση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας μόνον ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι θα αντιμετωπιστούν «επίμονες» κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια στερλίνες την επόμενη πενταετία, αύξηση των δαπανών για τα σχολεία της Αγγλίας έως το 2022, αλλά τερματισμό της δωρεάν σίτισης σε μικρούς μαθητές.

Μερίδα του αστικού Τύπου στη Βρετανία, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του προγράμματος που παρουσίασε η Μέι διέκρινε μικρή «στροφή» προς το κέντρο, πιθανολογώντας πως η πρωθυπουργός επιδιώκει να αυξήσει τις πιθανότητες «αλίευσης» ψήφων από ψηφοφόρους των Εργατικών που μπορεί να «δυσαρεστηθούν» από το δήθεν «αριστερό» πρόγραμμα του Κόρμπιν.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 60 δισ. δολ. το 2016, φτάνοντας σε επίπεδο ψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα με κοινή έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο Ομιλος (αναλύσεων και παροχής επιχειρηματικών συμβουλών) και η Εθνική Επιτροπή για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας (MKO).

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Μεξικό την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να συζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική» (NAFTA) που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ