ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Σκηνικό «κοινωνικού αυτοματισμού» στην Κρήτη

Στο δρόμο της κοινής πάλης αγροτών και εργαζομένων καλεί η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς οι ναυτεργάτες έχουν προκηρύξει απεργία που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Από το πρωί οι ναυτεργάτες είχαν ριχτεί στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ οπότε και θα καθορίσει τη στάση της. Χτες, τη σκυτάλη των εργοδοτικών παρεμβάσεων ενάντια στην απεργία πήρε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), που έκανε λόγο για «εκβιαστικές διεκδικήσεις» που καθιστούν «αιχμάλωτους» τους τουριστικούς πράκτορες.

Στο μεταξύ, κινήσεις που δείχνουν ότι προετοιμάζεται το γνωστό σκηνικό «κοινωνικού αυτοματισμού», με κινητοποιήσεις αγροτών ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες, βρίσκονταν χτες σε εξέλιξη στην Κρήτη. Αγρότες του νησιού κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών, ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση, λόγω αναρμοδιότητας, και οι αγρότες, μέσω του δικηγόρου τους, προτίθενται να καταθέσουν την αίτηση στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Για μια ακόμα φορά, βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια να στραφεί η μικρομεσαία αγροτιά ενάντια στους ναυτεργάτες, βγάζοντας λάδι τον πραγματικό ένοχο, συσκοτίζοντας ποιος είναι ο κοινός αντίπαλος.

Στο δρόμο της κοινής πάλης αγροτών και εργαζομένων καλεί η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου. «Ο μικρομεσαίος αγρότης του Τυμπακίου πρέπει να δει καθαρά τον εχθρό του, τις κυβερνήσεις που με διάφορα μέτρα τον βγάζουν από την παραγωγή, τους μεγαλοαγρότες, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, που αβαντάρονται από την ίδια αυτή πολιτική. Να γυρίσει την πλάτη στους εκπρόσωπους μεγαλοαγροτών και εφοπλιστών, που λένε ότι μας φταίνε οι ναυτεργάτες, και δε βγάζουν τσιμουδιά για το 4ο μνημόνιο που ψηφίζεται και τσακίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και αβαντάρει τις μεγάλες επιχειρήσεις, τσιμουδιά για το παιχνίδι των μεγαλεμπόρων στις τιμές και τις εισαγωγές κηπευτικών από τα Βαλκάνια που αφήνει τον ιδρώτα μας στα αζήτητα!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. «Αν γίνουν ζημιές στα προϊόντα λόγω διακοπής θαλάσσιων συγκοινωνιών, ο μόνος φταίχτης θα είναι η κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, και από αυτήν πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, όχι από τους ναυτεργάτες που παλεύουν κι αυτοί να επιβιώσουν!», καταλήγει.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ιεράπετρας.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, αγρότες με νταλίκες με πρώιμα κηπευτικά μετέβαιναν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με σκοπό να φορτώσουν, καθώς έλαβαν δέσμευση από ναυτιλιακή εταιρεία ότι θα δρομολογήσει πλοίο για τη μεταφορά των προϊόντων τους, παρά την απεργία. Μέχρι αργά το βράδυ περίπου 50 νταλίκες παρέμεναν στο λιμάνι και ασκούσαν πιέσεις να μπουν στο «Φαιστός Παλλάς» των Μινωικών Γραμμών, παίζοντας ρόλο απεργοσπαστικού μηχανισμού, με τις πλάτες και των εφοπλιστών.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Στην απεργία με ταξικό προσανατολισμό

Να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας στους ΟΤΑ, στις 22 και 23 Μάη, έχοντας ταξικό προσανατολισμό και με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η ΔΑΣ ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της. Στο πλαίσιο της απεργίας καλεί στις 22 Μάη στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί και στις 23 Μάη, σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.30 το πρωί.

Παράλληλα, η ΔΑΣ αναδεικνύει τον επιζήμιο για τους εργαζόμενους ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕ ΟΤΑ). Στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στις 16 Μάη, οι παρατάξεις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ), ΔΑΚΕ και «Συσπειρώσεις» αποφάσισαν τη 48ωρη απεργία συμφωνώντας στο ίδιο πλαίσιο. Για τους συμβασιούχους προτείνουν «να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι τις 31/12/2017 ώστε να μαζέψουν μόρια οι συνάδελφοι για το διαγωνισμό που έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει η κυβέρνηση. Υιοθετούν δηλαδή πλήρως την επιχειρηματολογία Σκουρλέτη που προσπαθεί (...) να κρύψει ότι πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχονται να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της συμφωνίας για απολύσεις και μείωση των κρατικών δαπανών. Οι δηλώσεις Γεροβασίλη ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι θα δώσει σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα σε ιδιώτες δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες».

Ακόμα, για τους παιδικούς σταθμούς «το αίτημα είναι μόνο να παρθεί πίσω η εξαγγελία Γαβρόγλου για τη 2χρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ μαζί με τη φιλοκυβερνητική ηγεσία της ΠΑΣΥΒΝ έχουν παγιδέψει τον κλάδο στην "έξυπνη" επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης να στραφεί η προσοχή στα 4χρονα την ίδια ώρα που:

  • Η ΚΕΔΕ προτείνει την αλλαγή του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας (με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας με άνοιγμα των σταθμών και στις γιορτές κ.λπ.).
  • Η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή δωρεάν δομές για 135.000 παιδιά που θα υλοποιηθούν μέσα από ΚΟΙΝΣΕΠ, που εξαγγέλλουν ότι οι προσλήψεις για όλο το Δημόσιο θα είναι 2.000 - 3.000 τα επόμενα χρόνια, άρα κανένα μέλλον για μονιμοποίηση των συναδέλφων του ΕΣΠΑ».

Με αυτό το πλαίσιο «και με την πρόταση που θέλει η 48ωρη να κοπεί σε 2 θεματικές ενότητες, μία μέρα για παιδικούς και μία μέρα για συμβασιούχους, η ΔΑΣ ΟΤΑ δεν συμφώνησε και αντιπροτείναμε αποχή το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Μάη, Δευτέρα 22 Μάη καταλήψεις σε όλα τα δημαρχεία και Γενικές Συνελεύσεις, Τρίτη 23 Μάη 24ωρη απεργία για όλο τον κλάδο και για όλα τα ζητήματα που έχει ανοίξει η πολιτική της κυβέρνησης». Ακόμα, πρότεινε να στηριχθεί η χτεσινή κινητοποίηση, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία. Η ίδια πλειοψηφία αρνήθηκε να εγγράψει στη δύναμη της Ομοσπονδίας «το Σωματείο Εργαζομένων Νομού Σερρών γιατί στο Καταστατικό του δεν φαίνεται καθαρά ότι απαγορεύεται να ψηφίζουν οι συμβασιούχοι».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την απεργιακή μάχη διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση και μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην κλείσει καμιά δομή στους παιδικούς σταθμούς, καμιά απόλυση, δημόσια ενιαία Προσχολική Αγωγή, κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, «κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ».

Αρχαιρεσίες σε εμποροϋπαλλήλους - τρόφιμα - πρακτορεία

Κάλεσμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων στις εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνει στους εργαζόμενους η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων (ΔΑΣΕ). Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου θα ξεκινήσουν στις 21 Μάη και θα ολοκληρωθούν στις 4 Ιούνη. Οι εμποροϋπάλληλοι θα μπορούν να ψηφίζουν με το βιβλιάριο υγείας και την αστυνομική τους ταυτότητα, όλες τις μέρες, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β). Κάλπη θα στηθεί και στα παραρτήματα στο Περιστέρι και το Μενίδι.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣΕ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρίσκεται σταθερά στο τιμόνι του σωματείου, στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα και δυναμώνουμε τις ταξικές δυνάμεις στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζικοποιούμε το κλαδικό μας σωματείο που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, έχει γραμμή σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, με την αντιλαϊκή πολιτική που ξεθεμελιώνει δικαιώματα και κατακτήσεις για να ενισχύεται η κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που λυμαίνονται τον κλάδο».

Αποκούμπι όλων των εργαζομένων το Συνδικάτο

Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής, από τις 21 έως τις 30 Μάη. «Ισχυροποιούμε το Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε την πάλη μας», είναι το κάλεσμα της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Σωματείου. Την Κυριακή 21/5 κάλπη θα στηθεί στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΑ (10 π.μ., - 6 μ.μ.) και στο Κορωπί (Δημοτική Βιβλιοθήκη, 9 π.μ. - 9 μ.μ.). Τη Δευτέρα 22/5 στο εργοστάσιο της «ΕΒΓΑ» (10 π.μ. - 5 μ.μ. και 9 μ.μ. - 11 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

«Πιο αποτελεσματικά και αποφασιστικά να οργανώσουμε την πάλη μας όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας», αναφέρει η ΔΑΣ και συνεχίζει: «Κανείς συνάδελφος δεν είναι μόνος του απέναντι στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Είτε δουλεύουμε με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, είτε ως εποχικοί και μέσω εργολάβου, το δικό μας αποκούμπι, η δική μας δύναμη βρίσκεται στην ισχυροποίηση του κλαδικού μας συνδικάτου, στον κοινό αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Ψήφο στη ΔΑΣ κόντρα στις αξιώσεις για «εργασιακή ειρήνη»

Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών καλεί τους εργαζόμενους η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ). Οι εκλογές του σωματείου θα γίνουν στις 25, 26 και 27 Μάη. Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ, η οποία είχε την πλειοψηφία στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, υπενθυμίζει τους αγώνες που έδωσε το Σωματείο, επιλέγοντας το δρόμο της συσπείρωσης με το ΠΑΜΕ. Η ΔΑΣ αναφέρεται ακόμα στις ανακατατάξεις και τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ και προειδοποιεί πως η «επόμενη μέρα» που ετοιμάζουν οι εργοδότες θα είναι δύσκολη για τους εργαζόμενους. «Εμφανίζονται νέοι "σωτήρες", που απαιτούν εργασιακή ειρήνη! Δηλαδή να κάτσουμε ήσυχα και να αποδεχθούμε τη σφαγή μας! Θα μπουν εκ νέου πλαστά διλήμματα στα οποία όλοι θα πρέπει να πάρουμε θέση», σημειώνει και προσθέτει: «Η καλύτερη απάντηση στις εργοδοτικές επιδιώξεις είναι η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ».

ΠΑΜΕ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Συναυλία για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά

Την Παρασκευή 26 Μάη, στο Θέατρο Πέτρας

Συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, την Παρασκευή 26 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

«Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά» είναι το σύνθημα με το οποίο το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να πάρουν μέρος στη συναυλία. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην επιτυχία της συναυλίας θα συμβάλουν με το τραγούδι τους οι καλλιτέχνες: Ανδρεάτος Γεράσιμος, Κανέλλος Δημήτρης, Καράκογλου Πολυξένη, Καρελάς Λάμπρος και Σαρρής Γιώργος. Επίσης θα συμμετάσχει το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org