ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Βάζει πλάτη αν δεν επιβληθούν νέοι φόροι στην ... επιχειρηματικότητα

Από τη χτεσινή παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη Γεν. Συνέλευση του ΣΕΒ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη Γεν. Συνέλευση του ΣΕΒ
Επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι καθυστερεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δεν προχωρά άμεσα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να υπερψηφίσει στη Βουλή τη συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνηση, αρκεί να μη φέρνει νέους φόρους στην περιλάλητη επιχειρηματικότητα.

«Η χώρα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη θέση που βρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και ως εκ τούτου απαιτούνται τρία πράγματα. Αποφάσεις, όπως είπατε, ευθύνη και αλήθειες», τόνισε ευθύς εξαρχής ο Σαμαράς στην ομιλία του, εκφράζοντας ξεκάθαρα ανησυχίες του ντόπιου κεφαλαίου για τις γραμμές χρηματοδότησής του και τη θέση του στο διεθνές περιβάλλον εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της δικής του κυβέρνησης επέμεινε για «μεταρρυθμίσεις», κάνοντας και αυτοκριτική για το γεγονός ότι «τις ξεκινήσαμε, δεν τις ολοκληρώσαμε. Επρεπε να γίνουν ακόμα πολλά».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για στάση πληρωμών στο εσωτερικό και έλλειψη ρευστότητας («η πιο άμεση απειλή στην οικονομία μας»). Επιπλέον, κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι «συζητούν σήμερα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων μόνο για φέτος και 14 δισεκατομμύρια σωρευτικά για τα επόμενα χρόνια, 14 δισεκατομμύρια που, βεβαίως, σε ξαναβάζουν σε μνημόνιο».

«Εθνική συνεννόηση για λιγότερο κράτος και μεταρρυθμίσεις»

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Από την επομένη των εκλογών καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές (...) Ξοδεύει πολύτιμο χρόνο, που σήμερα δεν υπάρχει. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες! Και πρέπει να είναι μια συμφωνία που δεν θα πνίγει την ανάκαμψη (...) Και ανάκαμψη, βέβαια, δεν πρόκειται να γίνει με νέες αυξήσεις φόρων, αλλά μόνο με τη μείωση των αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που είχαμε ξεκινήσει. Και είναι ολέθριο λάθος και αποτελεί πολιτική αμαρτία, να πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας φόρους, επειδή η κυβέρνηση θέλει να ικανοποιήσει την κομματική της πελατεία και να οικοδομήσει το κομματικό της κράτος (...) Εχει, επομένως, ιστορική ευθύνη ο πρωθυπουργός να αποφασίσει, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

Συνέχισε: «Αν κατανοεί την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης που θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις όσων ζουν σε ένα ξεπερασμένο κομματικό μικρόκοσμο, εμείς δεν θα κλείσουμε την πόρτα. Θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον (...) Θεωρούμε πως είναι ολέθριο λάθος η φορο-επιδρομή που λέγεται ότι ετοιμάζουν, η ύφεση που λέγεται ότι φέρνουν και το κομματικό κράτος που σίγουρα φαίνεται ότι οικοδομούν. Είμαστε, λοιπόν, υπεύθυνη αντιπολίτευση (...) Δεν είμαστε δεκανίκι μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς της, αλλά επιμένει να σέρνει τη χώρα στα βράχια. Και είμαστε πάνω από όλα φιλοευρωπαϊκή δύναμη, που πιστεύει στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Οχι στο μεγάλο κράτος και στην αναδιανομή δανεικών».

«Κι αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι;»

Απαντώντας εξάλλου σε μια σειρά από επιτελεία, αλλά και σε στελέχη της ΝΔ που ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει την όποια συμφωνία, είπε: «Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε αυτά που... ούτε ακόμα είδαμε, ούτε και γνωρίζουμε. Και που κανείς δεν ξέρει αν καν θα υπάρξουν... Και τους ρωτάω: Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, ποιος θα τα εφαρμόσει στη συνέχεια; Πώς θα εφαρμοστούν; Πώς θα συνεχίσει να παίρνει η Ελλάδα χρηματοδότηση, για μια συμφωνία που κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα στηρίζουν; Αυτό δεν θα ήταν ο ορισμός της ακυβερνησίας;»...

Το θέμα της στάσης της ΝΔ σε μια τέτοια ψηφοφορία αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, παρουσία του Σαμαρά. Στο όργανο μετέχουν στελέχη πρώτης γραμμής, όπως οι Ευ. Μεϊμαράκης, Νικ. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά.

Ηδη, ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης της όποιας συμφωνίας τάχτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Τύπο της Κυριακής»: «Η ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα έχει μια στάση υπεύθυνη, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Είναι καλύτερα μια συμφωνία με τους εταίρους από τη μη συμφωνία, που θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία».

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real fm» δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 - εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου - στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή»

Τη διαθεσιμότητά του να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση, ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν κεφάλαιο και ευρωμονόδρομος, διακήρυξε ο Στ. Θεοθωράκης, μιλώντας την Κυριακή σε κομματικού ακροατήριο του Ποταμιού, μιλώντας ανοιχτά για «μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή».

Είπε, μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η κυβέρνηση σήμερα - μια κυβέρνηση που δεν σώζεται. Μια κυβέρνηση που δεν μπορείς να βρεις λόγους να την υποστηρίξεις. Με ρώτησαν και γιατί ψάχναμε λόγους να υποστηρίξουμε αυτήν την κυβέρνηση. Και ίσως το ίδιο να αναρωτήθηκαν και κάποιοι από εσάς. Είναι λάθος. Ψάχναμε και ψάχνουμε λόγους να στηρίξουμε τη χώρα»...

Συνέχισε: «(...) προκύπτει ένα ερώτημα: "Και τι θα κάνετε αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια συμφωνία με τους εταίρους μας". Αυτό το ερώτημα είναι εύκολο για μας (...) μια συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη εμείς θα την ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στη συνέχεια θα στηρίξουμε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική νέων φόρων και νέας λιτότητας - αυτή τη φορά με αριστερή σφραγίδα», πρόσθεσε τασσόμενος ενάντια σε μέτρα που πολλοί απ' αυτούς φοβούνται ότι θα βυθίσουν σε νέο κύκλο ύφεσης την ντόπια καπιταλιστική οικονομία.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε: «Οταν μια κυβέρνηση δεν πάει πουθενά, οι λύσεις είναι μόνο δύο, φίλοι μου. 'Η μια νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή. 'Η εκλογές. Το Ποτάμι, για να αρχίσω από τα εύκολα, δεν θέλει εκλογές (...) Αν αποκλείσουμε όμως τις εκλογές, τι μας μένει; Μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή. Είναι δυνατόν; Είναι εύκολο; Τίποτα δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα του 2015 - και πολλές φορές το ένα σενάριο είναι χειρότερο από το άλλο, και μέχρι να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε το λιγότερο κακό σενάριο».

Συμπλήρωσε: «Ο τόπος έχει ανάγκη λοιπόν από μια νέα κυβέρνηση λογικής και σύνεσης. Μια υπεύθυνη που θα υπηρετήσει ένα πατριωτικό σχέδιο και όχι ακροαριστερές και ακροδεξιές μονομανίες. Και μια τέτοια κυβέρνηση το Ποτάμι θα την στήριζε - χωρίς παζάρια για υπουργεία».

Παρακάτω, εξήγησε και τη χρησιμότητα του κόμματός του ως κομμάτι αυτής της νέας κυβερνητικής συμμαχίας στον εξωραϊσμό της ΕΕ και στην αποδοχή από μέρους του λαού της φτώχειας όπου τον καταδικάζουν: «Θα κρατήσουμε, λοιπόν, την Ελλάδα στην Ευρώπη και θα εξηγήσουμε στον κόσμο ότι η συμφωνία δεν είναι της κακής Ευρώπης αλλά είναι της κακής διαπραγμάτευσης. Θα δείξουμε, δηλαδή, τον άλλο δρόμο που θα έπρεπε να είχαμε ακολουθήσει. Η μικρή συμφωνία που έρχεται, βέβαια, δεν θα σημάνει το τέλος της κρίσης», παραδέχτηκε κάνοντας σαφές ότι ράβεται νέο κουστούμι για το λαό.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ζητά ενημέρωση, διατίθεται για ρόλο

Ενημέρωση στο Κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σχετικά με το πώς προχωρούν τα παζάρια με τους δανειστές. Ταυτόχρονα, θέτει ζήτημα ικανότητας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποδοτικά για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, ενώ επιδιώκει για τον εαυτό του και το κόμμα του ενεργό ρόλο, ξανά, στις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ο Βενιζέλος μιλά για «παράταση της αβεβαιότητας κάτω από την οποία πορεύεται η χώρα μετά τις εκλογές, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα οικονομικά της μεγέθη και στη διαπραγματευτική της θέση».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Τσίπρα, σημειώνει: «Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την εναγώνια επιστολή σας προς τους επικεφαλής των τριών θεσμών και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τα όσα ελέχθησαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, εντείνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθαρή γραμμή και παραπαίει».

Προσθέτει: «Η κυβέρνηση, ρητορικά αυτάρεσκη και πρακτικά απολύτως αδύναμη, κινείται ερήμην της Βουλής και αγνοεί τα κόμματα και όσους χειρίστηκαν προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Δεν ενδιαφέρεται για ένα στοιχειώδες επίπεδο εθνικής συναίνεσης και συστράτευσης». Σε αυτή τη βάση, ζητά από τον πρωθυπουργό «να ενημερώσει τη Βουλή καθαρά, υπεύθυνα και συγκεκριμένα για το πού πορεύεται η χώρα».

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Τρίτη

-- Στη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στις 7 μ.μ., παρουσίαση των εκδόσεων «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ», με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7.30 μ.μ., στην αυλή του Μουσείου Μακρονήσου (Θησείο), η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Βίκυ Κιτάνη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

-- Στη Βέροια, στις 6 μ.μ., στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, παρουσίαση των εκδόσεων «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ», με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ