ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για τη συμμετοχή στην επέμβαση στη Συρία

«Σταγόνα» που «ξεχείλισε το ποτήρι» οι επιθέσεις στο Ρέιχανλι

Από φοιτητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Από φοιτητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Σειρά λαϊκών αντιδράσεων προκαλεί η διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο 11 Μάη στην περιοχή Ρέιχανλι της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία, στην επαρχία Χάταϊ. Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν στην πολιτική της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και την περιοχή, που σχετίζεται με τη γενικότερη επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο στη γεωστρατηγική σκακιέρα, και τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, σε μια περιοχή με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και πέρασμα των δρόμων μεταφοράς τους. Αυτή η επιδίωξη εκφράστηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Μετά τη διπλή επίθεση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα - σύμφωνα με τις επίσημες πηγές - περισσότεροι από 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, δεκάδες να τραυματιστούν, να υποστούν ζημιές 450 επιχειρήσεις, 620 αυτοκίνητα, 11 κυβερνητικά κτίρια και 293 διαμερίσματα, οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση 17 φερόμενους ως υπόπτους, κάνοντας δηλώσεις περί δέσμευσης της κυβέρνησης για τιμωρία των ενόχων και αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις στο Ρέιχανλι δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις αιματοχυσίας στην τουρκοσυριακή μεθόριο, καθώς η Τουρκία έχει ακόμα τέσσερα περιστατικά που αποδεικνύουν πως δρομολογούνται εξελίξεις, με πρώτο περιστατικό τον όλμο που έπεσε τον Οκτώβρη του 2012 στο Ακτσάκαλε, με πέντε νεκρούς, την έκρηξη στο Γκαζίαντεπ το Γενάρη του 2013, την έκρηξη το Φλεβάρη του 2013 στο συνοριακό πέρασμα Τζιλβεγκιεζού, όπου σκοτώθηκαν ακόμα 14 άνθρωποι και την τελευταία επίθεση στις 2 Μάη επίσης στο Ακτσάκαλε, όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που τους ζήτησαν διαβατήρια.

Κατηγορίες για απόκρυψη στοιχείων στην κυβέρνηση του ΑΚΡ

Την επίθεση του κατασταλτικού μηχανισμού δέχτηκαν οι αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές στην Τουρκία
Την επίθεση του κατασταλτικού μηχανισμού δέχτηκαν οι αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές στην Τουρκία
Πληροφορίες που δημοσιοποίησε το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), καθώς και διάφορα ΜΜΕ, από την περιοχή του Ρέιχανλι, κάνουν λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς - κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 140 - καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις. Αγνωστος παραμένει και ο πραγματικός αριθμός των τραυματιών, εκ των οποίων αρκετοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η τουρκική κυβέρνηση αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Ρέιχανλι απαγόρευσε τη δημοσιογραφική κάλυψη των εξελίξεων στην περιοχή, επικαλούμενη τον κίνδυνο «αποκάλυψης κρατικών μυστικών», συλλαμβάνοντας μάλιστα και τρεις δημοσιογράφους οι οποίοι δεν υπάκουσαν στην εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές δε δίστασαν να προχωρήσουν ακόμα και σε καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων στο σημείο των επιθέσεων, καθώς, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μεβλούτ Ντούντου -ο οποίος βρέθηκε στο Ρέιχανλι ώρες μετά τις επιθέσεις- η αστυνομία «αντί να συλλέγει πληροφορίες θάβει τις αποδείξεις», προσθέτοντας ότι οι μπουλντόζες καθάριζαν το σημείο...

Αντιφατικές ήταν αρχικά και οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης, που επιχείρησαν να συνδέσουν μεταξύ άλλων τα γεγονότα με το Κουρδικό και τη συμφωνία περί αποχώρησης των ενόπλων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), καταγγέλλοντας όσους ήθελαν να σαμποτάρουν την «ειρηνευτική συμφωνία» και να υπονομεύσουν τον τερματισμό των συγκρούσεων, σύμφωνα και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός επέλεξε να συνδέσει τις επιθέσεις με τις εξελίξεις στη Συρία και να αποδώσει την ευθύνη στις δυνάμεις που συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαρχής πρόβαλλε το ενδεχόμενο της «προβοκάτσιας» από την πλευρά της Συρίας, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει τη δύναμη της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι όποιος είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη πράξη θα πάρει την απαιτούμενη απάντηση. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι δε δίστασε να ονοματίσει τους φερόμενους ως «ενόχους» δείχνοντας ως δράστες της διπλής βομβιστικής επίθεσης τη φιλοκυβερνητική ένοπλη ομάδα, «Συριακή Αντίσταση», της οποίας ηγείται ο Αλεβίτης Μιχράτς Ουράλ.

Διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να τιμωρήσει τους ενόχους των δύο επιθέσεων στο Ρέιχανλι, απορρίπτοντας ωστόσο τις κατηγορίες ότι η στήριξη στις ομάδες των «αντικαθεστωτικών» συνέβαλε στα γεγονότα, έδωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή την Πέμπτη, σε μία προσπάθεια να δείξει την «αλληλεγγύη» του στους κατοίκους και να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για τα τεκτενόμενα, καθώς από την αρχή «χρησιμοποιούσε μόνο ρητορεία και λεονταρισμούς στην προσέγγισή της στο συριακό πρόβλημα».

Εντονες αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Η διπλή βομβιστική επίθεση στο Ρέιχανλι λειτούργησε σαν καταλύτης ώστε να εκφραστούν σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις αναφορικά με την πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Συριακό, με βάση τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο η Τουρκία να συρθεί σε έναν αιματηρό πόλεμο άρχισαν να εκδηλώνονται αμέσως μετά τα γεγονότα στο Ρέιχανλι, με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αρχικά στην Αντάκια, με απαίτηση την παραίτηση του κυβερνήτη της περιοχής, η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα εισροής προσφύγων, αλλά και «αντικαθεστωτικών» από τη γείτονα χώρα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, και επιβεβαίωσε και η πρόσφατη Διεθνής Διάσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στην Αντάκια στα τέλη Απρίλη, η περιοχή του Ρέιχανλι και όλη η επαρχία Χάταϊ έχει εξελιχθεί -με ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης- σε ορμητήριο του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», καθώς και ανεφοδιασμού των «αντικαθεστωτικών» με όπλα, αποδεικνύοντας τον ξεκάθαρο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στις εξελίξεις.

Η κίνηση «Ενωση για την αποτροπή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία», κατήγγειλε ως δράστες της επίθεσης στη μεθοριακή πόλη τους «αιμοδιψείς δολοφόνους της αλ Κάιντα, τις συμμορίες των τζιχαντιστών και την κυβέρνηση του ΑΚΡ που προσφέρει στήριξη και προστασία σε όλες αυτές τις ομάδες».

Μέλη οργανώσεων που αντιτίθενται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούνται στη Συρία, χαρακτήρισαν τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ρέιχανλι ως «αποτέλεσμα των πολιτικών του πολέμου του ΑΚΡ, που οδηγούν στη διάρρηξη των ιστορικών, οικονομικών, πολιτιστικών και οικογενειακών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των λαών της Συρίας και της Τουρκίας», τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες επιλογές το μόνο που μπορούν να επιφέρουν είναι αιματοχυσία, πόνο και θάνατο. Στις διαδηλώσεις υπογραμμίστηκε η βούληση του τουρκικού λαού για ειρήνη και η απαίτηση να τεθεί τέλος στην αξιοποίηση των τουρκικών εδαφών, για επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα οδηγήσουν σε αιματηρά γεγονότα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να δώσουν καταφύγιο στους πραγματικούς πρόσφυγες της επέμβασης, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη των συγκρούσεων, αλλά την ίδια στιγμή απαιτούν την απομάκρυνση των ενόπλων «μαχητών», δηλώνοντας την εναντίωσή τους σε κάθε ξένη παρέμβαση στη Συρία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Μερσίνη, τη Σμύρνη και το Εσκί Σεχίρ. Τη σκυτάλη καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας πήραν οι φοιτητές στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, παρά τα έντονα φαινόμενα αστυνομικής βίας, που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να τους διαλύσει.

Στις κινητοποιήσεις πήρε μέρος και το ΚΚ Τουρκίας, καταγγέλλοντας το ΑΚΡ ως υποστηρικτή της αιματοχυσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρασύρει τη χώρα σε μία φοβερή δίνη, στο όνομα της «διεθνούς διπλωματίας». Το ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει ότι ο λαός της Τουρκίας, ξεκινώντας από τους κατοίκους του Χάταϊ, πληρώνουν ακριβό τίμημα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει περιφερειακή δύναμη, ενισχύοντας τους εχθρούς του συριακού λαού, ενώ καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την περιοχή και απαιτεί την παραίτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δηλώνοντας την στήριξη και αλληλεγγύη του στο συριακό λαό, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ