ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η 34η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και κατάληξη στις 7 μ.μ., στην ισραηλινή πρεσβεία

Στιγμιότυπο από προηγούμενη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης
Στιγμιότυπο από προηγούμενη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης
Από τον Τύμβο του Μαραθώνα, στις 8 το πρωί, ξεκινάει σήμερα Κυριακή, η 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο τερματισμός θα γίνει στις 7 το απόγευμα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το πανό της οποίας θα βρίσκεται στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στην πορεία έχουν καλέσει με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας έχει ως εξής:

  • 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - τελετή έναρξης.
  • 8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας - κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη: Στάση - εκδήλωση.
  • 12 μ. Διασταύρωση Ραφήνας: Στάση - εκδήλωση.
  • 1.30 μ.μ. Πικέρμι: Στάση - ξεκούραση.
  • 2.30 μ.μ. Παλλήνη: Στάση - ξεκούραση - εκδήλωση.
  • 3.30 μ.μ. Αναχώρηση από Παλλήνη.
  • 5.30 μ.μ. Αγία Παρασκευή: Στάση - εκδήλωση.
  • 6.30 μ.μ. Υπ. Εθνικής Αμυνας: Στάση 5'.
  • 7 μ.μ. Πρεσβεία Ισραήλ: Τερματισμός πορείας - ομιλία - παράσταση διαμαρτυρίας.
Πούλμαν για Μαραθώνα

Η ΕΕΔΥΕ δρομολογεί δυο πούλμαν προς Τύμβο Μαραθώνα, σήμερα, Κυριακή, στις 6.30 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 210.3844.853-4). Εξάλλου από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, πούλμαν θα αναχωρήσουν από τα εξής σημεία:

-- 6.30 π.μ. Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, 6.45 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (Λ. Βουλιαγμένης).

-- 6.45 π.μ. Δημαρχείο Πετρούπολης, 7.00 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου, 7.15 π.μ. Αγ. Ανάργυροι («Goody's»), 7.20 π.μ. Καματερό στο «ΜΕΛΙΝΑ».

-- 6.45 π.μ. Ν. Ηράκλειο (κιν/φος «ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ») και ΟΤΕ Ν. Ιωνίας.

-- 7 π.μ. Πλατεία Χαλανδρίου, 7.20 π.μ. Αγία Παρασκευή.

-- 6.30 π.μ. Κερατσίνι (Πλατεία Λαού), 6.45 π.μ. Νίκαια (Περιβολάκι), 7 π.μ. Πειραιάς (πλατεία Κοραή).

-- 3 μ.μ. Κερατσίνι (Πλατεία Λαού), 3.15 μ.μ. Νίκαια (Περιβολάκι), 3.30 μ.μ. Πειραιάς (πλατεία Κοραή).

Σε άλλες πόλεις

-- Παγκρήτια κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, σήμερα Κυριακή, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

-- Πορεία Ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Σάμου, με συμμετοχή και της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης, σήμερα Κυριακή, από την πλατεία Παλαιοκάστρου, μέχρι την πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

-- Από τις Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου, σήμερα Κυριακή, πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα μέχρι την Τρίπολη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μαγνησίας οργανώνει πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 26/5. Θα ξεκινήσει το απόγευμα από την Ανακασιά και θα καταλήξει στην παραλία του Βόλου.

-- Την Κυριακή 26/5, οι αντίστοιχες Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ διοργανώνουν πικετοφορίες - λαμπαδηδρομίες σε Πάτρα, Πύργο, Ζάκυνθο.

ΕΔΥΕΘ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Την άλλη Κυριακή 26/5 η πορεία Ειρήνης

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Τρίτη 21/5, 7 μ.μ., αντιπολεμική συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο (πρώην 3ο Σώμα Στρατού) και πορεία προς το κέντρο της πόλης.
  • Τετάρτη 22/5, 12 μ., Λαϊκός Δρόμος, σε συνεργασία με το ΜΑΣ και τη συμμετοχή της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ». Εκκίνηση από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τερματισμός στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  • Κυριακή 26/5, 9.30 π.μ., πορεία ειρήνης από το Στρατόπεδο Κόδρα στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη (ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο).
  • Τετάρτη 29/5, 8 μ.μ., στο Θέατρο «Κήπου», καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετάσχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.
Πατριδογνωμόνιο
Η πυραμίδα που έγινε χαλίκι...

H εταιρεία είχε τα κλασικά της σχέδια ως πολυεθνική και την επίσης καπιταλιστική της κλασική μεθοδολογία και δράση. Δηλαδή, τα πάντα κονιορτοποιούνται, πρώτα οι άνθρωποι και μαζί τους κι ο πολιτισμός, όταν πρόκειται για κέρδος. Η υπόθεση της εργολαβικής ασυδοσίας στο Μπελίζε (μικρή ανεξάρτητη δημοκρατία με λιγότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους στην Καραϊβική, στα ανατολικά με το Μεξικό) όπου εταιρεία κατασκευής αυτοκινητοδρόμων μετέτρεψε σε μπάζα μια πυραμίδα των Μάγια ύψους τριάντα μέτρων, επισκιάστηκε από τις τρέχουσες ιμπεριαλιστικές φρικαλεότητες σε κοντινότερη από μας απόσταση... Κοτζάμ BBC κι έσπευσε να πάρει συνέντευξη από τον ανθρωποφάγο Σύρο «αντάρτη» που επιδείκνυε πως έτρωγε την ξεριζωμένη με τα χέρια του καρδιά του αντιπάλου του, κάπου εκεί κοντά στο Χαλέπι. Εκεί όπου τις προάλλες έγραφα ότι γκρεμίζονται μνημεία χιλιάδων χρόνων από τους μισθοφόρους των Αμερικανών, Ευρωπαίων, Καταριανών και Σαουδαράβων και Ισραηλινών ιμπεριαλιστών. Μεγάλη επιτυχία να σκορπάς τον τρόμο ως ψυχολογικό υπερόπλο, χωρίς να ξοδεύεις για προπαγάνδα ούτε μισή λίρα διαφημιστικού κονδυλίου.

Αν δε βγει μετά από χρόνια κάποιος να πουλάει μεταφυσικό τρόμο για την «κατάρα των Μάγια», η πυραμίδα που έγινε χαλίκι της πολυεθνικής, θα ξεχαστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εγκλημα! Η δίκη θα περιοριστεί στη δημοκρατία του Μπελίζε όπου και προβλέπεται πρόστιμο δέκα χιλιάδων δολαρίων. Οχι σε μια Νυρεμβέργη του Παγκόσμιου Πολιτισμού όπου θα είχαν αμετάκλητα καταδικαστεί ανάμεσα σ' άλλους και οι ναζί κάθε εποχής. Σαν αυτό το σούργελο του ελληνικού αστικού κοινοβουλευτισμού, το χρυσαυγίτη παπατζή, που νόμισε ότι πιάνοντας το Ρίτσο στο στόμα του και βάζοντας στη θέση του κομμουνισμού τον «εθνικισμό», έχτισε μια πυραμίδα από ναζιστικά ζόμπι με το φύρερ θεό στην κορφή και σκότωσε τη νιότη του κόσμου.

Κι επειδή οι λέξεις είναι όπλα κι η γλώσσα τεράστιο οπλικό σύστημα, η ποίηση δε, παντιέρα που ανεμίζει μόνον σε έναρθρα μυαλά, θέλουν υπεύθυνη φύλαξη και χρήση. Μόλις την περασμένη Κυριακή κουδούνισα καμπανάκι για κείνη τη ρήση Δένδια περί «μαρξιστικής τρομοκρατίας». Και πριν ο κόκορας λαλήσει τρις, να 'σου κι ο ΣΕΒ να πιπιλάει Μαρξ, να σιγοντάρει και με Λένιν ο «Αλέξης που παίζει με τις λέξεις», μπας και κονιορτοποιηθεί εγκαίρως η κόκκινη και μόνη προοπτική ενός καλύτερου κόσμου, σαν πυραμίδα που γίνεται χαλίκι απ' όσους βλέπουν τη φτώχεια, την πείνα και το αίμα, σαν ευκαιρία για χρήμα κι εξουσία. Συστημική άγνοια μεγεθών...

Αμ δε μασάνε για πάντα οι λαοί τις ανθρωποφαγίες και τον ιδεολογικό κανιβαλισμό όπως τις λέξεις οι ταξικοί εχθροί τους. Οσες πυραμίδες κι αν δοκιμάσουν να μετατρέψουν σε χαλίκια, όσα πισωγυρίσματα κι αν επιδαψιλεύσουν στη δόξα της εργατικής τάξης του κόσμου, όσο κι αν ασελγούν πάνω στα νιάτα της Γης τα φασισταριά, αυτό που χτίστηκε στη συνείδηση της Ιστορίας δε γκρεμίζεται. Είναι πανί υφασμένο από μιλιούνια καταπλακωμένες υφάντρες, ποτισμένο με αίμα από μιλιούνια άντρες με σφυριά και με δρεπάνια, πνιγμένους στο μόχθο και τον ιδρώτα της μάχης. Είναι παιδιά που μετράνε άστρα κι όχι απλώς βαθμούς... Κι επελαύνουν. Χτίστες κι όχι οι κατεδαφιστές πολιτισμών.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα στην Παλλήνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια της 34ης Μαραθώνιας πορείας Ειρήνης, σήμερα Κυριακή, στις 2.30 μ.μ., στην Παλλήνη.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Σύσκεψη αύριο στην Αττική για το Ασφαλιστικό

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που αναμένεται να κλιμακωθεί, καλούν φορείς και σωματεία της Αττικής οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και ΜΑΣ στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασής τους για την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την Ασφάλιση. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Δευτέρα 20 Μάη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Επίσης, αύριο Δευτέρα, πρωτοβάθμια συνδικάτα εργατών και αυτοαπασχολουμένων του Βόλου καλούν σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό στις 6.30 το απόγευμα σε αίθουσα του ΕΚΒ.

Αντίστοιχη σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, γυναικείων συλλόγων και σπουδαστικών συλλόγων, οργανώνουν την Πέμπτη, 23 Μάη στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), τα ΔΣ του ΕΚΛ και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ