ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλό ταξίδι σύντροφε

Κηδεύτηκε χτες ο σ. Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος

Κηδεύτηκε χτες ο αγαπημένος μας σύντροφος, στέλεχος του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος. Στην πολιτική κηδεία, που έγινε στον Αγιο Βασίλειο στο Περιστέρι, με οδύνη τον αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, η συντρόφισσά του στη ζωή Κωνσταντίνα και τα παιδιά του Μαρία και Σπύρος, πολλοί σύντροφοί του από την εφημερίδα και τη «Σύγχρονη Εποχή», στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και οι φίλοι του.

«Σύντροφε Μήτσο, σε τούτες τις δύσκολες ώρες που περνάει το εργατικό κίνημα θα λείψεις και σε μας και στο Κόμμα και στο εργατικό κίνημα, τόνισε ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Νοτιοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Εμείς, όμως, που μας έμαθες το πώς θα αγωνιζόμαστε, τόσο για να παραμείνουν τα μαρξιστικά - λενινιστικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, όσο και το πώς θα χτυπήσουμε τον ταξικό αντίπαλο, θα σε αισθανόμαστε δίπλα μας κάτω από το μεγάλο κόκκινο πανό που θα λέει: Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε στους δρόμους του μέλλοντος».

«Στο μυαλό και την καρδιά μας, σύντροφε, ποτέ δε θα λείπεις, θα είσαι δίπλα μας, μαζί μας. Θα μας συντροφεύεις, απλός, ευθύς και αταλάντευτος στη ζωή και τη δράση. Θα μας συντροφεύει η στέρεη σκέψη σου, η ανιδιοτελής βοήθεια που έδινες απλόχερα στους φίλους και συντρόφους σου», τόνισε αποχαιρετώντας τον σύντροφο Μήτσο εκ μέρους του «Ρ» ο Μ. Ραγκούσης, υπεύθυνος του Τμήματος κυκλοφορίας της εφημερίδας μας.

Ο σ. Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος γεννήθηκε το 1958. Οργανώνεται στη ΜΟΔΝΕ και το 1976 στην ΚΝΕ, όπου αναλαμβάνει γρήγορα καθοδηγητικές θέσεις. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει καθοδηγητική δουλειά στον τομέα των ΚΑΤΕΕ, αναδεικνύεται στη συντακτική επιτροπή του «Οδηγητή», στο ΚΣ της ΕΣΕΕ και στην Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγεται αντιπρόσωπος από τη Συνδιάσκεψη της Αχτίδας του Περιστερίου και δίνει μάχη, προκειμένου το Κόμμα να κρατήσει τη φυσιογνωμία του και τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του. Το 1991 ήταν μέλος της προσυνεδριακής επιτροπής της ΚΝΕ στο 5ο Συνέδριο και βοήθησε αποφασιστικά στην ανασυγκρότησή της, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στον τομέα διακίνησης και διανομής του «Ρ».

Ανέλαβε γραμματέας της ΚΟΒ Ανθούπολης και ήταν μέλος της ενιαίας Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια εκλέγεται μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Περιστερίου και σε μικρό χρονικό διάστημα εκλέγεται γραμματέας της. Κάτω από την καθοδήγησή του ανασυγκροτούνται οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Περιστέρι. Η τεράστια συμβολή του συνεχίστηκε και ως μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής της μετέπειτα ενιαίας Νοτιοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ. Ως μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟΑ και της Νοτιοδυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ βοήθησε στην ανάδειξη δεκάδων σημερινών κομματικών στελεχών. Ως τις τελευταίες του στιγμές ήταν γραμματέας της ΚΟΒ Ανθούπολης - Ιεροθέου - Κηπούπολης.

Στη Κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του «Ριζοσπάστη» με επικεφαλής τον Στέφανο Λουκά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του «Ρ», αντιπροσωπεία της ΚΟΑ και αντιπροσωπεία της «Σύγχρονης Εποχής» με επικεφαλής την Καίτη Φειδάκη, διευθύντρια.

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου και φίλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ που τόσο πρόωρα και άδικα έφυγε από κοντά μας, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ελένη Μπέλου, Δημήτρης Παπαλεωνίδας, Αποστόλης Κοσμόπουλος, Καίτη Φειδάκη.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμερικανική «πίεση» για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

Στην Αθήνα, τον Ιούνη, ο Ταγίπ Ερντογάν, για να δημιουργήσει την εικόνα των «άψογων» ελληνοτουρκικών σχέσεων

Να ανεχτεί την τουρκική επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και να συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα το σχεδιασμό της Αγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καλείται η ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στις 20 του ερχόμενου μήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προγραμματίζει να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Το πιεστικό για την ελληνική κυβέρνηση «αίτημα» επανεμφανίστηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία. Κατά την πρώτη εμφάνιση σε ευρωπαϊκό έδαφος, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, είχε υπογραμμίσει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κατηγορηματικός τόνος του Ομπάμα, θα πρέπει να σημειωθεί πως είχε ενοχλήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σαρκοζί και Μέρκελ, όπως είναι γνωστό με δημόσιες τοποθετήσεις έχουν παγώσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Η αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως και δημόσια διακήρυξε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα, δίνει το περιθώριο στην Αγκυρα να συντηρεί και να προωθεί την ατζέντα της σε βάρος της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ η Αθήνα πιέζεται να στηρίξει την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η Αγκυρα συνεχίζει και αναβαθμίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο παρακολουθεί αδιαμαρτύρητα τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο (ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το Αγαθονήσι) αλλά υποχρεώνεται να «παίξει» και στο παιχνίδι του «θετικού ελληνοτουρκικού κλίματος» που έντεχνα καλλιεργεί η τουρκική κυβέρνηση. Ακολουθώντας αυτήν την τακτική ο νέος υπουργός της Τουρκίας Νταβράντογλου μίλησε πρόσφατα για «ανέφελες» ελληνοτουρκικές σχέσεις και φρόντισε για την οργάνωση της επίσκεψής του, μαζί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν στην Αθήνα.

Από την επικείμενη επίσκεψη, όπως σημειώνουν αρμόδιοι διπλωμάτες, το μόνο που θα μείνει θα είναι η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί ενός τουλάχιστον κατοικημένου νησιού, όπως είναι το Αγαθονήσι.

Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
Δε θα λάβουν αυξήσεις οι βουλευτές

Με αφορμή πληροφορίες ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε συνταξιούχο βουλευτή που προσέφυγε προκειμένου να εξομοιωθούν οι αποδοχές των βουλευτών με τις νέες αυξημένες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας δήλωσε:

«Είναι πάγια αρχή του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτριου Σιούφα να μην κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για κανένα θέμα. Αυτό αποτελεί πάγια αρχή του και θεσμική του υποχρέωση.

Σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές επαναλαμβάνει αυτό το οποίο δήλωσε και πρόσφατα, δηλαδή ότι ισχύει η συμφωνία όλων των πολιτικών αρχηγών και του ιδίου, πως οι βουλευτές δε θα λάβουν ούτε αναδρομικά, ούτε αυξήσεις, κατ εφαρμογήν της αναπροσαρμογής του μισθού του Προέδρου του Αρείου Πάγου».

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής είχε δηλώσει όταν προέκυψε το θέμα ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατά της χορήγησης αναδρομικών και αυξήσεων στους βουλευτές λόγω της αναπροσαρμογής του μισθού του προέδρου του Αρείου Πάγου.

ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Δυναμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

«Ο Αστακός λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τα πλοία σας και μπρος», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα με τα οποία δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών υποδέχθηκαν αγωνιστικά για άλλη μια φορά στο λιμάνι του Αστακού τον εκ νέου ελλιμενισμό δυο αμερικανικών φορτηγών πλοίων που συνδράμουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Αστακού επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στην νέα απόβαση των ιμπεριαλιστών στο λιμάνι του Αστακού, δηλώνοντας πως είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή οι αρχιμακελάρηδες των λαών. Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δόνησαν την παραλία και τα στενά του Αστακού απαιτώντας να φύγουν τα αμερικάνικα πλοία του θανάτου από το λιμάνι, να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι οποίες μετατρέπουν τα ελληνικά λιμάνια σε πολεμικά ορμητήρια, να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αυτή ακριβώς η επαναλαμβανόμενη αντίθεση του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην μετατροπή του λιμανιού του Αστακού σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών οδήγησε στον απόπλου από το λιμάνι των πλοίων του θανάτου λίγη ώρα πριν από την κινητοποίηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ