ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2009
Σελ. /48
ΛΑ.Ο.Σ.
Γκαιμπελισμός και ψέμα για το ΚΚΕ

Προκλήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν όσα ψέματα (μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Πάγκαλο) προπαγανδίζει. Οτι τάχα το ΚΚΕ είχε μετοχές στην επιχείρηση «Γερμανός». Κι αυτός, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Καρατζαφέρης, στριμωγμένος το «γύρισε», καταφεύγοντας (πάντα ψευδολογώντας) εναντίον του Κόμματος, της προσπάθειας ανάδειξης του ιστορικού αρχείου, αλλά και της γνωστής σε όλους εκτυπωτικής επιχείρησης που διατηρεί το ΚΚΕ. Πάντα με το γνώριμο, χωλό, αντικομμουνιστικό του μένος.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην Κοζάνη υποστήριξε ότι «δεν είμαστε ένα μεγάλο Κόμμα με δικές του επιχειρήσεις όπως το ΚΚΕ στου οποίου το τυπογραφείο τυπώνεται το "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ" και μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια με ανάθεση και όχι με διαγωνισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Και μου προξενεί εντύπωση πως το ΚΚΕ, που σε άλλες περιπτώσεις αντιδρά όταν ακούει για απευθείας αναθέσεις, δεν αντιδρά στη δική του περίπτωση. Εύκολα κατασπαταλώνται τα χρήματα και μου κάνει εντύπωση πώς η κυβέρνηση ενέκρινε ένα κονδύλι 250.000 ευρώ για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚ που πλημμύρισε το 1994. Γιατί το ΚΚΕ έχει τέτοια αντιμετώπιση από την κυβέρνηση;».

Ακολούθως, από την Καβάλα όπου βρέθηκε, συνέχισε το παραμύθι του λέγοντας ότι το κλείσιμο της Βουλής και έτσι η αποφυγή εξέτασης υποθέσεων όπως ο «Γερμανός», εξυπηρετεί ΝΔ/ΠΑΣΟΚ «ενδεχομένως και το ΚΚΕ (...) όσον αφορά το "Γερμανό" δεν υπάρχει κανείς που να μη πιστεύει ότι έγινε "λοβιτούρα", τη στιγμή που μόνο η εξαγορά του "Γερμανού" κόστισε σχεδόν όσο όλος ο ΟΤΕ. Και το ΚΚΕ αντί να ανταπαντά στα βασανιστικά γι' αυτό ερωτήματα, ανταπαντά μόνο με ύβρεις και χαρακτηρισμούς (σ.σ: απαιτεί από το ΚΚΕ να αποδείξει ότι δεν είναι ...ελέφαντας). Δεν είναι ψέμα ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ. Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι συνεχίζει την ανίερη συμμαχία του 1989, χρηματοδοτώντας σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ. Ηδη η ιστορία των αγώνων των προγνωστικών του "Πας στοίχημα;" τυπώνεται με ανανεωνόμενες απευθείας αναθέσεις από την "Τυποεκδοτική" του ΚΚΕ. Να θυμίσω ότι υπάρχουν μια σειρά τυπογραφείων τα οποία βέβαια δε έχουν αυτή την τύχη να παίρνουν αυτά τα 2,5 περίπου εκατομμύρια ετησίως. Τέλος Μαρτίου με μια απόφαση εντελώς αδικαιολόγητη ο ΟΠΑΠ χορήγησε στο ΚΚΕ 250.000 ευρώ για τη διάσωση του ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, το οποίο είχε βραχεί στις πλημμύρες του 1994. Μετά από 15 χρόνια ήρθαν χρήματα για τη διάσωση του Αρχείου».

Δηλαδή, ούτε ένα στοιχείο δεν κατόρθωσε να προσκομίσει για την υποτιθέμενη σχέση ΚΚΕ - «Γερμανού». Τη σημερινή προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού αρχείου του Κόμματος σε ειδικό ξεχωριστό κτίριο, επίτηδες τη συγχέει με την προσπάθεια διάσωσής του το '94. Γκαιμπελικά μιλά για σχέσεις του Κόμματος με τη ΝΔ, αυτός που διακηρύσσει διαρκώς ότι δε θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει και ότι είναι ίδια «πολυκατοικία» με τον Καραμανλή. Και παγιδευμένος στα αντικομμουνιστικά του αδιέξοδα, καταντά να κρίνει τις δουλειές που τεχνικά έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει η «Τυποεκδοτική».

«Νέο κύμα» δημοσκοπήσεων

Καταιγιστικό ρυθμό προσλαμβάνει ο «βομβαρδισμός» των λαϊκών στρωμάτων με τις δημοσκοπήσεις, σε μια εμφανή προσπάθεια εγκλωβισμού και εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας στις ευρωκάλπες.

Από τα ενδιαφέροντα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι η «στροφή» της «κοινής γνώμης» απέναντι στην ΕΕ, καθώς, όπως εμφανίζεται σε δημοσκόπηση της VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το 57,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ευθέως ότι έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ, έναντι 42,3% που έχουν θετική.

Στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η ίδια εταιρεία το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 37%, η ΝΔ 32,5%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 5%.

Στη δημοσκόπηση της «Public Issue» για την «Καθημερινή της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 26,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 21% της ΝΔ, 6% του ΚΚΕ, 5,5% του ΣΥΡΙΖΑ, 3% του ΛΑ.Ο.Σ. και 6,5% του Οικολόγων Πράσινων.

Στη δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 29,9%, η ΝΔ 25,7%, το ΚΚΕ 6,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, οι Οικολόγοι 4,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,3%.

Η «Rass» για το «Παρόν» δίνει ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΝΔ 27,7%, ΚΚΕ 8,1%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,7%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,3% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της «Marc», που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA, το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές προηγείται με 31,6%, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2%. Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η ψαλίδα ανοίγει στο 5,3%. Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 37,8%, η ΝΔ 32,5%, το ΚΚΕ 9,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,8%. Στην πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται στο 5,5%. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,7%, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2%, το ΚΚΕ 8,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 4,5%.

Στη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» που μεταδόθηκε χτες το βράδυ από τον ΑΝΤ1, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 29,9%, η ΝΔ 25,5%, το ΚΚΕ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,6%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 6,6%, ενώ η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 19,2%.

Αποπροσανατολισμοί

Μπορούν να αποπροσανατολίζουν ή όχι οι δημοσκοπήσεις; Φαίνεται πως η γνωστή εταιρεία GPO βάλθηκε να απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από κάποιες ερωτήσεις που υπέβαλε στους ερωτώμενους και που αφορούσαν τη σύνθεση των ψηφοδελτίων και όχι τη πολιτική των κομμάτων που αυτά εκπροσωπούν. Γιατί αποπροσανατολίζεις ή όχι αν αφήνεις την εντύπωση πως η τέτοια ή άλλη σύνθεση του ψηφοδελτίου και όχι η πολιτική κάθε κόμματος κρίνει την πολιτική - έτσι και αλλιώς - τοποθέτηση του κάθε ευρωβουλευτή στην Ευρωβουλή;

Γιατί, όμως, η ανάγκη τέτοιου αποπροσανατολισμού; Μήπως για να οδηγηθεί και ο ερωτώμενος στην προτίμησή του με κριτήριο όχι την πολιτική των κομμάτων αλλά το πόσο «χλιδάτη» είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων; Τελικά ποιος είναι ο σκοπός τέτοιων δημοσκοπήσεων; Να απεικονίσουν τη πραγματικότητα ή μήπως να τη διαμορφώσουν;

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Τριάντα κατηγορούμενοι με έξι κακουργήματα

Συνολικά 30 άτομα κατηγορούνται, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που άσκησε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ο Κ. Καρούτσος απάλλαξε 33 από τα 63 άτομα που εξετάστηκαν ως ύποπτοι για εμπλοκή τους στην υπόθεση, καθώς όπως θεωρήθηκε, δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις. Μεταξύ άλλων, απαλλάχθηκαν μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου καθώς και ο πρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οι 30 κατηγορούμενοι βαρύνονται για συνολικά έξι κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Ειδικότερα, οι κατηγορίες αφορούν απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, απάτη από κοινού, ψευδή βεβαίωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ηθική αυτουργία, άμεση συνέργεια σε ορισμένες από τις παραπάνω πράξεις, παράβαση καθήκοντος, παράνομη μεταβίβαση μνημείου και παράβαση του νόμου περί κτισμάτων.

Σε αυτούς, είναι μεταξύ άλλων, ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας της Διονύσης, ο αδελφός της Δημήτρης καθώς και ορκωτοί εκτιμητές - μέλη της ΚΕΔ αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και η κύρια ανάκριση αφού η ανακρίτρια, Ε. Καλού, προσωποποιήσει τις διώξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ