ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκατάσταση βυζαντινού ναού

Ο βυζαντινός ναός μετά την αναστήλωσή του
Ο βυζαντινός ναός μετά την αναστήλωσή του
Η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου για την αποκατάσταση όλων των μνημείων της μεσαιωνικής Παλαιοχώρας Αίγινας έγινε με την αποπεράτωση της αποκατάστασης του ναού του Αγ. Γεωργίου από την «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πρόκειται για έναν από τους, περίπου, 35 βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της περιοχής, ο οποίος χτίστηκε ανάμεσα στον 14ο και 15ο αιώνα. Τη μελέτη αποκατάστασης συνέταξε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Μάρας, ενώ τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Αλίκη Σημαντώνη - Μπόκολα. Την επίβλεψη του έργου είχε η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Συνεργάστηκε επίσης η Παναιγινίτικη Επιτροπή για τη διάσωση της Παλαιοχώρας.

Η Παλαιοχώρα εξακολουθεί να αποτελεί ιστορικό «μυστήριο» για τους αρχαιολόγους, αφού η πρώιμη ιστορία της είναι άγνωστη. Σύμφωνα με τον Χ. Πέννα, διευθυντή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αργοσαρωνικού - Κυκλάδων, «δεν έχουν διασωθεί άμεσες μαρτυρίες από τη μεσοβυζαντινή περίοδο, μέχρι το 1204, ενώ από τις 35 εκκλησίες που σώζονται στο λόφο της Παλαιοχώρας ελάχιστες χρονολογούνται πριν το 1450».

Η καταστροφή του Μπαρμπαρόσα το 1537, σε συνδυασμό με τις μετέπειτα τύχες της Παλαιοχώρας, αλλοίωσαν κατά πολύ την αρχική εικόνα της. Ο ναός που αναστηλώθηκε θεωρείται ένας από τους αξιολογότερους της περιοχής.

Εικαστικά
Εκθεσιακή περιπλάνηση

Εργο του Γ. Αδαμάκη
Εργο του Γ. Αδαμάκη
Στην «Γκαλερί Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20) παρουσιάζεται η δουλιά του Γιάννη Αδαμάκη. Πρόκειται για έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων με ματιέρες κυρίως χαρτιά, ενσωματωμένα στο μουσαμά, που λειτουργούν συμπληρωματικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Οπως λέει ο Γ. Αδαμάκης: «Η προσωπική μου αγωνία είναι η αγωνία του ακροβάτη, που πασχίζει για κάτι όχι σπουδαίο, αλλά για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Για τα πράγματα που μας φορτίζουν, μας ευχαριστούν, μας εγκλωβίζουν. Ερευνώ την αναπηρία μας, απέναντι σε όλα αυτά...». Διάρκεια έκθεσης μέχρι 26/5.

  • Με το έργο του Αγγελου Παπαδημητρίου, «Χάουζ εντ Γκάρντεν», εγκαινιάστηκε το εκθεσιακό πρόγραμμα του «365 αρτ πρότζεκτ» (Πορίνου 2, Μετρό Ακρόπολη). Ο καλλιτέχνης, καυστικός, μπαίνει στο πνεύμα της ιδέας ενός εκτεθειμένου σκηνικού και τοποθετεί στον τεράστιο τοίχο το έργο του. Διάρκεια έκθεσης έως 17/6.
  • Τόπος συνάντησης γνωστών Ελλήνων σκιτσογράφων είναι το Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Κουντουριώτου και Νεότητας), όπου έως τη Δευτέρα φιλοξενείται η έκθεση «Η γυναίκα μέσα από τα μάτια των σκιτσογράφων». Συμμετέχουν οι: Κώστας Μητρόπουλος, Βασίλης Μητρόπουλος, Γιάννης Κυριακόπουλος, Βασίλης Χριστοδούλου, Γιάννης Λογοθέτης, Ηλίας Σκουλάς, Γιώργος Ακοκαλίδης, Αρχέλαος, Γάλλιας, Γιάννης Κοσμάς, Κώστας Βλάχος.
  • «Γελοιογλυπτική» τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση και το συμπόσιο ξυλογλυπτικής, που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Πιερίδη (Λεωφ. Ποσειδώνος 29). Εκτός από τα 103 γελοιογλυπτά, μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα εργάζονται στο χώρο του συμποσίου, ώστε να βλέπουν οι επισκέπτες της έκθεσης πώς μετατρέπεται ένα ξύλο σε έργο τέχνης.
  • «Οσο η έμπνευση είναι ακόμα νωπή», τιτλοφορείται η πρώτη ατομική έκθεση της Θεοδώρας Κοκκίνου, που εγκαινιάζεται στις 23 του Μάη (8μμ) στην γκαλερί «8 Δυτικά». Εως τις 6 Ιουνίου θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.
  • Εγκαινιάζεται στις 12 Ιουνίου (8μμ) στην γκαλερί «Θεόφιλος» (Μητροπόλεως 59, Στοά Πανδρόσου), έκθεση ζωγραφικής του Βασίλειου Πούλου. Διάρκεια έως 29 Ιουλίου.
Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Τα «Ελληνικά Γράμματα» σήμερα (12μ) στου Ελευθερουδάκη (Πανεπιστημίου 17) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Ιωάννας Κυρίτση - Τζιώτη «Η φώκια που τραγουδούσε». Στις 22/5 (7.30μμ) στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Τριπόδων 28, Πλάκα) την εκπαιδευτική σειρά «Παρακολουθήματα».
  • Η «Αγκυρα» θα παρουσιάσει στις 21/5 (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» τα βιβλία του Δημοσθένη Δαββέτα «Αρχιτεκτονική των δακρύων», «Ορέστης», «Γη και βράχοι» και «Για μια άλλη χρήση του κόσμου».
  • Το θρακιώτικο περιοδικό «icona» στις 22/5 (12μ) στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης» (Θεμιστοκλέους 104) θα παρουσιάσει μια συλλογή διηγημάτων για τον έρωτα, τα οποία έγραψαν για το περιοδικό 23 Ελληνες συγγραφείς, με τίτλο «Των εμών ερώτων».
  • Οι εκδόσεις Πατάκη (Ακαδημίας 65) στις 22/5 (7μμ) παρουσιάζουν το βιβλίο της Αννας Παπασπύρου «Τέλος καλό, όλα καλά».
  • Οι εκδόσεις Παπαζήση και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας στις 22/5 (12.30μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του καθηγητή Στέργιου Μπαμπανάση «Σύγχρονα οικονομικά συστήματα».
  • Το «Μεταίχμιο» στις 23/5 (7.30μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα παρουσιάσει τον Αλγερινό, γαλλικής υπηκοότητας, συγγραφέα Μαρτέν Βενκλέρ και το βιβλίο του «Η ασθένεια του Σαξ» (γυρίστηκε και σε ταινία).
  • Οι εκδόσεις Καστανιώτη στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης» (Θεμιστοκλέους 104) θα παρουσιάσουν: Στις 22/5 (8μμ) την ποιητική συλλογή της Μαριέττας Πεπελάση «Ολα ήταν μια στιγμή». Στις 24/5 (8μμ) το νέο παιδικό βιβλίο της Αλκης Ζέη «Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα...».
  • Ο «Κέδρος» στις 22/5 (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσει το βιβλίο του Μάικ Ροκ «Η αλήθεια για τα ναρκωτικά».
  • Ο «Μανδραγόρας» στις 22/5 (8.30μμ) στην Πολιτιστική Λέσχη του Συλλόγου Τραπέζης Ελλάδας (Σίνα 16) θα παρουσιάσει το νέο τεύχος του, αφιερωμένο στην «ποίηση της "ήτας"» και στους Θανάση Κωσταβάρα και Βύρωνα Λεοντάρη.
  • Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Ελληνο-ινδικός Σύνδεσμος στις 23/5 (7.30μμ) στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 30) θα παρουσιάσουν το Σανσκριτικό-Αγγλικό-Ελληνικό Λεξικό του Δημητρίου Γαλανού (ευεργέτη του ιδρύματος).
  • Η «Αγρα» στις 23/5 (9μμ) στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια) θα παρουσιάσει το βιβλίο του κορυφαίου ποιητή Τ. Σ. Ελιοτ «Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ», σε μετάφραση Παυλίνας Παμπούδη - Γιάννη Ζέρβα. Θα παρουσιαστούν και μελοποιημένα ποιήματα του βιβλίου από τον Νίκο Ξυδάκη.
Μουσικό «Φεστιβάλ Δάσους»

Ο Δήμος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί για πρώτη φορά, το «Φεστιβάλ Δάσους». Εναν κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το «Θέατρο Δάσους», τον πιο καταξιωμένο ανοιχτό συναυλιακό χώρο στη Θεσσαλονίκη, που θα ξεδιπλωθεί από τις 9-30 Ιούνη, σε τρεις χώρους: Στο «Θέατρο Δάσους», το Πάρκο των Κήπων του Πασά και στο «Γηπεδάκι» (Ευαγγελίστρια).

Στο Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Ανάμεσά τους οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χαρούλα Αλεξίου, Σωκράτης Μάλαμας, Μάριος Φραγκούλης, Μελίνα Κανά, Μανώλης Μητσιάς, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Νίκος Τουλιάτος με την «Ηχόδραση», Μαριώ, Πετρολούκας Χαλκιάς, Manu Chao, το συγκρότημα περιστρεφόμενων δερβίσηδων «Mutrip» από την Κωνσταντινούπολη και πολλοί άλλοι.

«Η συμμετοχή των κορυφαίων καλλιτεχνών αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του Φεστιβάλ, το οποίο ο Δήμος φιλοδοξεί να αποτελέσει το πολιτιστικό γεγονός της θερινής σεζόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγίου Παύλου και καλεί τους δημότες του και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις.

Η φωνή των «Animals»

Ο Ερικ Μπάρντον, ο τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος των «Animals», θα δώσει στην Ελλάδα μία και μοναδική συναυλία. Ο γνωστός καλλιτέχνης, που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή με την τεράστια επιτυχία του «The House of the Rising Sun», θα εμφανιστεί στις 18 Ιουνίου στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει μαζί με τους «New Animals», θα περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του, ανάμεσα στις οποίες τα κλασικά «Don' t let me be misunderstood», «When I was young», «It's my life» κ.ά. Θυμίζουμε πως μετά τη διάλυση των «Animals» o Ερικ Μπάρντον συνεργάστηκε με το συγκρότημα «War». Στα τέλη της δεκαετίας του '70 τα μέλη των «Animals» ξαναβρέθηκαν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια ο Μπάρντον ακολούθησε σόλο καριέρα.

Φωτογραφικές ματιές

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Ναυπλίου, παρουσιάζουν από τις 3/6 στο Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου (Βασ. Αλεξάνδρου 1), έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βραχνού με τίτλο «Πραγματική εικονικότητα». Ο φωτογράφος επιστρέφει στη γενέτειρά του, παρουσιάζοντας 45 νέες και παλιές φωτογραφίες. Πρόκειται για φωτογραφίες από περιπλανήσεις των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οπως σημειώνεται: «Ο τίτλος της έκθεσης δηλώνει μία πρόθεση σχολιασμού πάνω στη δικτατορία της εικόνας, του δήθεν, του φαίνεστε και του στησίματος... Ολων αυτών που αποκρύπτουν το περιεχόμενο και αναστέλλουν την αναζήτηση, καθώς και την ανάπτυξη βασικών αξιών και ουσιαστικών σχέσεων στη σύγχρονη κοινωνία μας».

Εκθεση φωτογραφίας της Μάρθας Λυμπέρη με τον τίτλο «Every Day» φιλοξενείται στην γκαλερί «DOWN TOWN» (Αγ. Αναργύρων 20-22). Πρόκειται για τη νέα δουλειά της φωτογράφου, με σημείο αναφοράς τον προσωπικό της χώρο: το βραδινό φουστάνι, το ψυγείο, η οδοντόβουρτσά της, τα πρωινά τσαλακωμένα σεντόνια, το καλοριφέρ, τα πεταμένα φύλλα στη βεράντα, τα απλωμένα ρούχα...

Για τη Μάχη της Κρήτης

Ξεκινούν σήμερα (7.30μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνουν η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και το Αρχείο Κρήτης, για τα 60 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: ζωγραφική του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη με θέμα: «60 χρόνια μετά...». Εκθεση βιβλίων (ελληνικών και ξένων) για τη Μάχη της Κρήτης, από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων. Παρουσίαση κινηματογραφικών και φωτογραφικών ντοκουμέντων της Μάχης από το Αρχείο Κρήτης των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 24 του Μάη (10πμ-2μμ και 6μμ-9μμ). Από 26-31/5 η έκθεση ζωγραφικής του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη και η προβολή των ντοκουμέντων και φωτογραφιών για τη Μάχη της Κρήτης θα παρουσιαστούν στην αίθουσα «Ανδρόγεω» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Ενωση Βρονταδουσίων Αττικής (Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη) εγκαινιάζει αύριο μια βιβλλιοθήκη προς τιμήν του πρόωρα χαμένου φιλολόγου και ποιητή από τους Βροντάδες Χίου Ματθαίου Μουντέ. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσει η Λουκία Ν. Βασιλάκη.

Ημερίδα με θέμα «Φωτογραφία και κοινωνία της πληροφορίας» πραγματοποίησε χτες στο Ζάππειο η «Πυραμίδα Ελλήνων Φωτογράφων» (πανελλαδικός φορέας των σωματείων των φωτογράφων της χώρας), στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συνάντησης των Ενώσεων Φωτογράφων, στην Αθήνα (18-20/5).

Το Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν ανακοινώνει τις παρακάτω διαλέξεις: «Οι κλασικές σπουδές στην Ελλάδα ως αγαθό εμπορίας: Ζήτηση και προσφορά» με ομιλητή τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη (21/5), «Βυζάντιο και Σερβία: Μίμηση και πρωτοπορία στην εικονογραφία των εκπροσώπων της εκκλησίας» με ομιλήτρια τη Χαρά Κωνσταντινίδη (22/5), «Ο "ξένος" στις πηγές του βυζαντινού εκκλησιαστικού δικαίου» με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Πιτσάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ