ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπράβο, Γιώργο»
  • Συγχαρητήρια από τον τουρκικό Τύπο στον Ελληνα ΥΠΕΞ
  • Αμετακίνητη στις θέσεις της η Αγκυρα για το Κυπριακό και το Αιγαίο

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την πάγια θέση της Αγκυρας σε συζήτηση που έγινε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος «αποθέωνε» τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, γιατί υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία θα κάνει ό,τι απαιτείται προς το συμφέρον της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειου Κύπρου «και δεν υπάρχει όριο σ' αυτό που θα κάνουμε», είπε ο κ. Τζεμ, επαναλαμβάνοντας ταυτόσημες δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στη Λευκωσία, τον περασμένο μήνα.

Ο Τούρκος υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είπε ακόμα ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής λόγω της οικονομικής βοήθειας που δίνεται στην Τουρκία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις του επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του για εφ' όλης της ύλης διάλογο, υποστηρίζοντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν κύκλοι που δεν επιθυμούν το διάλογο.

Στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικέντρωσε, χτες, τις προσπάθειές του στη δικαιολόγηση και ανασκευή των όσων υποστήριξε ο υπουργός ενώπιον των 14 εταίρων του της ΕΕ. Εκεί ο Γ. Παπανδρέου, αυτόκλητα, υποστήριξε ότι η Αγκυρα έχει πραγματοποιήσει σοβαρά βήματα στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νεκροί και μελλοθάνατοι στα τουρκικά «λευκά κελιά» δεν εμπόδισαν τον Ελληνα υπουργό να επιμείνει στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, κερδίζοντας ένα πρωτοσέλιδο «μπράβο» από την εφημερίδα «Μιλιέτ».

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παρουσίασε χτες μια άλλη εκδοχή για τα όσα υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

«Ο υπουργός, είπε ο εκπρόσωπος, τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών, όπου συζητήθηκε το θέμα, όσο και στις δηλώσεις του μετά στους Ελληνες δημοσιογράφους, επισήμανε ιδιαίτερα το σοβαρό έλλειμμα στα θέματα υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία από την εταιρική σχέση. Τόνισε ότι με την πολιτική μας έχουμε διαμορφώσει πλέον ένα εργαλείο ελέγχου της Τουρκίας σε όλα τα θέματα πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και χάρη στην προσπάθεια της Ελλάδας έχουν τεθεί οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τις αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα και στο σύστημα των τουρκικών φυλακών, στην εταιρική σχέση. Ο κ. Παπανδρέου, συνέχισε ο εκπρόσωπος, ανέφερε επίσης ότι γίνονται κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για την αλλαγή του άρθρου 16 του αντιτρομοκρατικού νόμου, όπως διαπίστωσε και αντιπροσωπεία του ΣτΕ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία, μένει όμως να δούμε την έμπρακτη εφαρμογή των αλλαγών αυτών».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας «ότι ορισμένοι οι οποίοι εγκαλούν τον υπουργό Εξωτερικών για έλλειψη ευαισθησίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι σήμερα παραμέναμε σ' ένα καταγγελτικό επίπεδο στην πολιτική μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, σήμερα όμως - χάρη και στην προσπάθεια που σας είπα της ελληνικής πλευράς - έχουμε ένα αξιόπιστο πλαίσιο παρακολούθησης της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το πλέγμα των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει, εάν βεβαίως επιθυμεί την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μελλοντική της ένταξη».

Την πολιτική του Γ. Παπανδρέου στήριξε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, λέγοντας «ότι είναι ένας πολιτικός που έχει διεθνή ακτινοβολία. Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική και ο λόγος του έχει ιδιαίτερο βάρος στο πλαίσιο της ΕΕ, επειδή ακριβώς οι πρωτοβουλίες του έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σήμερα σε μια θέση πολύ καλύτερη από εκείνη στην οποία βρισκόταν λίγα χρόνια πριν. Η κυβέρνησή μας έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Πρέπει να επαινούμε - εσείς, ο ελληνικός λαός - τους πολιτικούς, οι οποίοι στον τομέα τους οδηγούν τα πράγματα σε ένα τέτοιο επίπεδο, αντί να μεμψιμοιρούμε».

Για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες οι εξοπλισμοί

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Το θέμα της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-4E ήταν το αντικείμενο Επερώτησης βουλευτών της ΝΔ, την οποία κατήγγειλαν ότι είναι χαριστική και επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι η χώρα μας ξοδεύει περισσότερα από κάθε άλλη χώρα για τις πολεμικές δαπάνες, πολλές από τις οποίες όμως γίνονται για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχει, είπε, διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για την άμυνα, ενώ, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη σύμβαση, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι ενημερωμένο για το περιεχόμενό της. Υπενθύμισε δε ότι από το περασμένο φθινόπωρο έχει καταθέσει Ερώτηση στον υπουργό Αμυνας αλλά παρόλο που πέρασε τόσος καιρός δεν του δόθηκε το κείμενο της σύμβασης. Κατήγγειλε ότι στον τομέα των εξοπλισμών παρατηρείται το φαινόμενο πρώην αξιωματικοί να στελεχώνουν εταιρίες όπλων και τόνισε ότι σχετικές συμβάσεις συνήθως γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι ισχυροί «σύμμαχοί μας» και οι ισχυρές εταιρίες.

Αναφερόμενος στην ελληνική αμυντική βιομηχανία τόνισε ότι βρίσκεται σε προοπτική ιδιωτικοποίησης, κάτι που δε βρίσκει αντίθετη ούτε τη ΝΔ. Η προοπτική αυτή, είπε, δημιουργεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια αφού υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν οι αμυντικές βιομηχανίας σε ξένα συμφέροντα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ήδη η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία υπολειτουργεί, την ίδια στιγμή που η Τουρκία ή το Ισραήλ αναπτύσσουν την κρατική αμυντική τους βιομηχανία και μάλιστα εξάγουν και τεχνογνωσία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, υπερασπίστηκε τη σύμβαση με τη γερμανική εταιρία για τον εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων αεροσκαφών, λέγοντας ότι το κράτος δε θα χάσει ούτε δραχμή και θέλοντας να δικαιολογήσει την επιλογή της είπε ότι τη συγκεκριμένη εταιρία την έχει επιλέξει και το γερμανικό δημόσιο.

Σε εκδήλωση της ΚΝ Φιλανδίας

Αναχώρησε για το Τούρκου της Φινλανδίας ο Αλέκος Χαλβατζής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, προκειμένου να πάρει μέρος σε εκδήλωση της ΚΝ Φιλανδίας, αφιερωμένη στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλανδίας, που ολοκληρώνει τις εργασίες του την Κυριακή 20 Μάη.

Γ' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
Μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό

Στη Θεσσαλονίκη η έδρα πολεμικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ που θα στελεχωθεί με το επιτελείο το Γ' Σώματος

Εδραιώνεται και θεσμοθετείται η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Γίνεται έτσι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας και της μονιμοποίησης της κατάστασης που διαμορφώθηκε με τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που επιβεβαιώνεται από στρατιωτικές πηγές, ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη έδρα ΝΑΤΟικού στρατηγείου με αντίστοιχη μετεξέλιξη του Γ' Σώματος Στρατού. Η στελέχωση του εν λόγω στρατηγείου, που θα αρχίσει το 2002 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2004, θα γίνει με το υπάρχον επιτελείο του Γ' Σώματος στο οποίο θα προστεθούν ακόμα περίπου 200 αξιωματικοί. Οι δε μονάδες που σήμερα υπάγονται στο Γ' Σώμα θα ενταχθούν σε άλλους σχηματισμούς.

Να σημειωθεί ότι το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο εντάσσεται στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει τέσσερα στρατηγεία στη νότια περιοχή του ΝΑΤΟ, στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), στην Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), στο Μιλάνο (Ιταλία) και τη Βαλένθια (Ισπανία). Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο στα ΝΑΤΟικά όργανα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν το είχε ανακοινώσει φοβούμενη τυχόν αντιδράσεις. Τα στρατηγεία αυτά είναι επιχειρησιακά στρατηγεία, δηλαδή καθαρά πολεμικού χαρακτήρα - τα υπάρχοντα, όπως αυτός της Λάρισας είναι επιτελικά - δεν έχουν καθορισμένους εκ των προτέρων χώρους ευθύνης αλλά, όπως εκτιμάται, το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης θα υπηρετεί τα ΝΑΤΟικά σχέδια στο χώρο των Βαλκανίων και ιδιαίτερα σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η ΚΝΕ στην Αλβανία

Στην Αλβανία βρίσκεται από σήμερα ο Εγγλέζος Κώστας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, εκπροσωπώντας την Οργάνωση στο 1ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Ενωσης Νέων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org