ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
Ενα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων

Ανακοίνωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ

Τα νέα βάρη και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δουλεύοντας με το καθεστώς της τηλεργασίας αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Σε έναν κλάδο όπου η τηλεργασία εφαρμόστηκε γενικευμένα τους τελευταίους μήνες, στο έδαφος που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας, η εργοδοσία και τα στελέχη της προετοιμάζουν πλέον το έδαφος ώστε το «προσωρινό και έκτακτο» μέτρο να μετατραπεί σε «νέο» και «πρωτοπόρο μοντέλο» που ήρθε για να μείνει και την «επόμενη μέρα».

Ποιος επωφελείται από την καθιέρωση και την επέκταση της τηλεργασίας; Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού υπενθυμίζει ότι το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί από τον ΣΕΒ και συνολικά τους εργοδότες, που εδώ και χρόνια προκρίνουν την εφαρμογή της τηλεργασίας, καθώς και από την κυβέρνηση, που βρήκε αφορμή την επιδημία για να τους ανοίξει το δρόμο.

Πολυεργαλείο για την εργοδοσία - Χαμένοι με πολλούς τρόπους οι εργαζόμενοι

«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι από την τηλεργασία βγαίνουν κερδισμένοι και οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι», σχολιάζει η Οργάνωση και αναφέρεται αναλυτικά στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή της τηλεργασίας σε διάφορους τομείς και πτυχές της κοινωνικής ζωής, καθώς και στην υγεία των εργαζομένων.

«Ωράρια "λάστιχο", επέκταση του εργάσιμου χρόνου, ακόμα πιο εντατικοποιημένη εργασία». Αυτά έφερε μαζί της η τηλεργασία για τους εργαζόμενους στο Χρηματοπιστωτικό, με περισσότερες ώρες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεφωνήματα εκτός ωραρίου, σε βραδινές ώρες ή Σαββατοκύριακα για να δουν μηνύματα και να διευθετήσουν «εκκρεμότητες». Στο έδαφος αυτό, η Κομματική Οργάνωση προειδοποιεί για τον δρόμο που ανοίγει ώστε να αξιοποιηθεί η εξ αποστάσεως εργασία και να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της άδειας, όταν απουσιάζουν λόγω ασθενείας, όταν κάνουν χρήση της άδειας μητρότητας.

Οι ρυθμοί της δουλειάς στο σπίτι αποδείχθηκε πως δεν είναι ...χαλαροί, αφού η εργοδοσία εφαρμόζει μεθόδους «αξιολόγησης» και «στοχοθεσίας», βρίσκει τρόπους να πιέζει για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και πιο εντατικοποιημένη εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι να «χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή», οι εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στο σπίτι τους δίπλα στις οικογένειες και τα παιδιά τους. «Δεν εναρμονίζεται με αυτόν τον τρόπο η επαγγελματική και η οικογενειακή ζωή», υπογραμμίζει η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού και ξεκαθαρίζει πως το να προσπαθεί ένας εργαζόμενος γονιός να δουλέψει και ταυτόχρονα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να ασχοληθεί με τις ανάγκες των παιδιών «δε σημαίνει ότι συνδυάζει τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και την εργασία», ούτε εξασφαλίζει δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο για κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά.

«Το λειτουργικό κόστος που γλιτώνουν οι επιχειρήσεις», τονίζει η ανακοίνωση, «το φορτώνονται οι εργαζόμενοι», ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν παρέχεται εταιρικός εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον δικό τους!

Παράλληλα, «εντείνονται προβλήματα υγείας όπως μυοσκελετικά, νοητική και οπτική κόπωση», καθώς «η εργοδοσία "πετάει" από πάνω της την υποχρέωση να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (π.χ. ανατομική καρέκλα - οθόνες κατάλληλες κ.λπ.)», ενώ «δεν φέρει πια καμία ευθύνη για τυχόν εργατικά ατυχήματα!».

«Ο εργαζόμενος αποξενώνεται και απομονώνεται», επισημαίνει η ανακοίνωση της Οργάνωσης, αφού καθένας δουλεύει «μακριά από τους συναδέλφους του, από τις ομαδικές και κοινωνικές συζητήσεις, από τη δυνατότητα της συλλογικής συζήτησης, οργάνωσης και διεκδίκησης».

Οσο μένει στα χέρια του κεφαλαίου η τεχνολογία, αξιοποιείται για την ένταση της εκμετάλλευσης

«Οσες έρευνες και να καταθέσουν, όσα στατιστικά και να παρουσιάσουν, όσα ερωτηματολόγια και να βγάλουν οι επιχειρήσεις, η πραγματικότητα δεν αλλάζει! Η πανδημία δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή για την περαιτέρω εφαρμογή της τηλεργασίας. Από αυτή πάλι θα θησαυρίσουν οι τράπεζες και όλες οι επιχειρήσεις στον κλάδο και οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι», τονίζει η ανακοίνωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού.

Οσον αφορά την προώθηση των στόχων της εργοδοσίας, επισημαίνει τις ευθύνες που έχουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για τη στάση που κρατάνε οι δυνάμεις τους μέσα στα επιχειρησιακά σωματεία, «που είτε στηρίζουν και προωθούν την τηλεργασία είτε δήθεν βλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν την ένταξή της στις επιχειρησιακές συμβάσεις που είναι σε διαδικασία να υπογραφούν, όπως στην Τράπεζα Πειραιώς».

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στην παραγωγή και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που ανέπτυξε η ανθρώπινη εργασία μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους. Αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Οσο παραμένoυν στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, ο σχεδιασμός και η αξιοποίησή τους θα γίνεται πάντα με γνώμονα το κέρδος, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως γίνεται και με την τηλεργασία», αναφέρει η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να χαράξουν, στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, «το δρόμο για τη δική τους κοινωνία, απαλλαγμένη από την ατομική ιδιοποίηση του πλούτου που παράγουν», προκειμένου να τεθούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία των δικών τους αναγκών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ
Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να σταματήσει η τηλεργασία

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στις 26 Μάη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων "First Data"
Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να σταματήσει το καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Το Σωματείο σχεδιάζει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προκηρύσσει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή στις 6 μ.μ.

«Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα "έκτακτα" μέτρα κυβέρνησης - τραπεζιτών - εργοδοτών που ήρθαν για να μείνουν, όπως αυτό της τηλεργασίας, της μετακίνησης των εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καμιά διασφάλιση των δικαιωμάτων τους», υπογραμμίζει το Σωματείο. Παράλληλα, καταγγέλλει τα σχέδια των τραπεζιτών για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων μετά το κύμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τη δουλειά από το σπίτι, επισημαίνοντας ότι «είναι προ των πυλών η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις».

Οσον αφορά το καθεστώς της τηλεργασίας, το Σωματείο συνοψίζει τις επιπτώσεις που έχει η μετατροπή του σπιτιού σε χώρο δουλειάς, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, χωρίς όρια μεταξύ προσωπικού και εργάσιμου χρόνου, με απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά τις βραδινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

Κινητοποίηση για την καταβολή δεδουλευμένων

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», καταγγέλλοντας τη μη καταβολή των δεδουλευμένων πέντε εργαζομένων που βρέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω υπόπτων συμπτωμάτων για κορονοϊό. Την ώρα της κινητοποίησης έγινε στάση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με τηλεργασία.

Το Σωματείο καταγγέλλει το υπουργείο γιατί κράτησε κλειστές τις πόρτες του στο αίτημα των εργαζομένων για συνάντηση, αλλά και για την πρακτική να μη διεξάγονται έλεγχοι στους χώρους εργασίας, σε μια περίοδο που η εργοδοτική ασυδοσία έχει κορυφωθεί.

Μετά από επικοινωνία με εκπρόσωπο του ΣΕΠΕ, η Διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε να απαντήσει μέχρι αύριο για το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Με αφορμή τη χτεσινή διαμαρτυρία, το Σωματείο κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη μέρα δράσης των εργαζομένων του κλάδου στις 26 Μάη.

ΣΥΡΙΖΑ
Υπερθεματίζει στην επιχείρηση μονιμοποίησης της τηλεργασίας

Σχόλιο της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής του ΚΚΕ

Τον υπερβάλλοντα ζήλο του ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιήσει και να «ρυθμίσει» τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, την οποία προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ κατ' απαίτηση της εργοδοσίας, σχολιάζει η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τους «τέσσερις αναγκαίους κανόνες για την τηλεργασία» που πρότεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Στον αντεργατικό αυτό διαγωνισμό κυβέρνησης και «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την «παραδοχή» πως η τηλεργασία για μεγάλο μέρος των εργαζομένων «ενδεχομένως να μονιμοποιηθεί», προτείνει ένα «αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας» για τη μονιμοποίησή της.

«Τι ζητάνε λοιπόν; Πλειοδοτούν για άλλη μια φορά στην επιδοματική πολιτική, ζητούν κατοχύρωση της επέκτασης του εργάσιμου χρόνου αλλά με έλεγχο του συστήματος "Εργάνη", πράγμα που κάνει δώρο άδωρο το "δικαίωμα στην αποσύνδεση", και για κερασάκι στην τούρτα επιτρέπουν κάμερες μέσα στα σπίτια των εργαζομένων αλλά ...υπό προϋποθέσεις!», σχολιάζει η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών.

Και προσθέτει: «Οι ίδιοι που ως κυβέρνηση αποψίλωσαν από προσωπικό και αρμοδιότητες τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ζητάνε να γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος των ωρών εργασίας, που είτε με την ελεγχόμενη επέκτασή τους είτε όχι, η εντατικοποίηση θα "χτυπάει κόκκινο". Οι ίδιοι που ως κυβέρνηση ενίσχυσαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης έρχονται να νομιμοποιήσουν το βάθεμά τους».

«Η τηλεργασία επεκτείνει τη δουλειά και ζωή - λάστιχο» - ξεκαθαρίζει η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - σε έναν κλάδο όπου οι εργαζόμενοι ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «ευελιξία» για τα ωράρια, τον ελεύθερο χρόνο, τις συνθήκες δουλειάς τους.

«Με προτάσεις αντιδραστικών ρυθμίσεων των "έκτακτων" αντιλαϊκών διατάξεων που νομοθέτησε η ΝΔ εν μέσω πανδημίας, από το "θα λογαριαστούμε μετά" στην "εποικοδομητική αντιπολίτευση" προς όφελος του κεφαλαίου, είναι μια σπιθαμή δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθειά του να δώσει φιλεργατικό άλλοθι στις μόνιμες επιδιώξεις του κεφαλαίου για "ευελιξία" μπορεί να συναντήσει τη συσσωρευμένη πείρα και αντίθεση των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Οργάνωση.

«Δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς τη νέα κρίση του εκμεταλλευτικού συστήματος», τονίζει και προτάσσει το αίτημα να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις και οι ΠΝΠ, που περιλαμβάνουν και την τηλεργασία, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Διαμαρτυρία στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Διαμαρτυρία στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων, συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία. Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα δεδουλευμένα μας - Κατοχύρωση τώρα συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων», η Επιτροπή Αγώνα υπογράμμισε ότι «η συντεχνιακή γραμμή του ΔΣΑ είναι αδιέξοδη. Εργοδότες και εργαζόμενοι δικηγόροι έχουμε αντιτιθέμενα συμφέροντα» και κατέθεσε σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις μονομερείς από την εργοδοτική πλευρά αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην «ελαστικοποίηση» και την εντατικοποίηση της εργασίας, στις μειώσεις μισθών, στις καθυστερήσεις στην καταβολή τους κ.ο.κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ