ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα - Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!

Συλλαλητήριο στις 28 Μάη στο Σύνταγμα και κινητοποιήσεις σε τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα

Από τη συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου στο Σύνταγμα
Από τη συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου στο Σύνταγμα
Η φωνή των εργαζομένων του κλάδου και το μήνυμά τους σε κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν δέχονται να πληρώσουν το μάρμαρο της νέας κρίσης ακούστηκαν δυνατά το Σάββατο με τη συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία, στο Σύνταγμα.

Με την πρώτη τους αυτή απάντηση τα σωματεία έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τον αγώνα τους.

Στην Αττική προχωρούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 28/5, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα. Παράλληλα, κινητοποιήσεις σχεδιάζονται σε μια σειρά από περιοχές της χώρας.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν σχεδόν το σύνολο των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου στην Αττική. Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν τα Σωματεία στα ξενοδοχεία «Grand Resort Lagonisi», «Marriott», «Royal Olympic», «Intercontinental», «Sofitel», «Novitel», «Stanley», «Zafolia», «Crowne Plaza», καθώς και τα σωματεία στα κέτερινγκ «Newrest» και «Select», πολλά από αυτά με τα δικά τους πανό.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ζωές μας!»

«Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία», είναι το βασικό μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι επιτροπές αγώνα στον κλάδο.

«Μπροστά στους ανέμους που σπέρνουν μετά την πανδημία, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, με στόχο τις ζωές άνω των 600.000 οικογενειών, τους λέμε σήμερα να περιμένουν θύελλες εργατικών κινητοποιήσεων. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ζωές μας», σημείωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου.

«Τα εκατοντάδες ξενοδοχεία και κέτερινγκ, τα χιλιάδες εστιατόρια και καφέ είμαστε εμείς! Τίποτα δεν κινείται χωρίς εμάς!», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής. Υπενθύμισε ότι η σκληρή δουλειά των εργαζομένων «με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής, μίας μέρας, με ατελείωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και απληρωσιά, με θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα" και επαγγελματικές ασθένειες» βρίσκεται πίσω από τα 120 δισ. ευρώ που γέμισαν τα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τα 6 τελευταία χρόνια.

«Πριν μας έλεγαν ότι ο Τουρισμός είναι η "βαριά βιομηχανία" της χώρας. Τότε τους λέγαμε ότι ο Τουρισμός είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλλά και στις συνέπειες των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου. Τώρα μας λένε ότι για όλα φταίει η πανδημία. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κρίση στον κλάδο μας εμφανίστηκε ξανά γιατί τα μονοπώλια δεν βγάζουν κέρδη. Γιατί ο Τουρισμός ποτέ δεν ήταν δικαίωμα, ποτέ δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του λαού για διακοπές και αναψυχή», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης. «Εμείς οι εργαζόμενοι δεν συμμετείχαμε στο σχεδιασμό μιας τέτοιας ανάπτυξης, δεν ευθυνόμαστε, δεν κερδίσαμε, μόνο χάσαμε», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθούν να φορτωθούν τη... χασούρα της νέας κρίσης.

«Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε όλοι στο Συνδικάτο μας, να παλέψουμε συλλογικά, για να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα!», υπογράμμισε και κάλεσε σε αγώνα «για να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου όπως προβλέπουν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις».

Στον αγώνα αυτό, επισήμανε, οι εργαζόμενοι θέλουν να έχουν συνοδοιπόρους τους χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης, τα μικρά μαγαζιά, «που αντιμετωπίζουν όπως και οι εργαζόμενοι γενικευμένα αδιέξοδα από αυτήν την πολιτική».

Αγωνιστικός βηματισμός στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, τα Σωματεία σχεδιάζουν παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία, γειτονιές και συνοικίες της Αττικής και τουριστικές σχολές. Τα Παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις στις 22/5 στον Πειραιά, στις 23/5 σε Περιστέρι, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 25/5, μέρα που θα ανοίξουν τα εστιατόρια, θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» προχωρά σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., σε Γενική Συνέλευση έξω από το ξενοδοχείο. Σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 21/5 καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» στην Αττική.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις επαναπροσλήψεις:

-- Στα Χανιά, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων - Μαγείρων συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει αύριο, Τετάρτη, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρεθύμνου καλεί αύριο, Τετάρτη, στην κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στις 25/5 οργανώνει συγκέντρωση στην Ενωση Ξενοδόχων και στις 28/5 πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.

-- Στο Ηράκλειο η Επιτροπή Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε από το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αύριο, Τετάρτη, καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Δημοκρατίας 20).

-- Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» έκαναν χτες παρέμβαση στη ΔΕΗ, καταθέτοντας υπόμνημα με αιτήματα ανακούφισης των εργαζομένων του κλάδου. Τα τρία σωματεία συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Παρασκευή 22/5, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Στην Πάτρα, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μαγείρων και Σερβιτόρων, καθώς και το Εργατικό Κέντρο καλούν σε συγκέντρωση την Παρασκευή 22/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 25/5, καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις, να συγκεντρωθούν στις πύλες των ξενοδοχείων και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, την 1η Ιούνη σχεδιάζει μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 22/5, σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και νέο συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει στις 28/5 κινητοποίηση.

Κινητοποίηση χτες έξω από το «Royal Olympic»

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο
Το Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου «Royal Olympic» μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο προχώρησαν χτες σε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, διεκδικώντας τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και καταγγέλλοντας την πρακτική της εργοδοσίας να εμποδίζει την πρόσβαση του Σωματείου στα γραφεία του, που βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν με την παρουσία τους μια σειρά επιχειρησιακά σωματεία, ενώ κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας στον χώρο.

Οπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο, η εργοδοσία «παράνομα και καταχρηστικά δεν αποδίδει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, παραδέχεται ότι δεν θέλει να βάλει χέρι στα αποθεματικά του και προκλητικά δηλώνει σε ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους ότι θα τους πληρώσει μόνο όταν επανέλθει σε ομαλή λειτουργία η επιχείρηση, βγάζοντας από τη συζήτηση ότι τα προηγούμενα χρόνια το ξενοδοχείο έσπαγε κάθε ρεκόρ πληρότητας και τζίρων».

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης και στη Θεσσαλονίκη

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα αγκαλιάσει χώρους δουλειάς και θα κορυφωθεί στις 28 Μάη, με κινητοποίηση στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, απέναντι στη σκληρή επίθεση και τους εκβιασμούς που εξαπολύει η μεγαλοεργοδοσία, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου χτες και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλαδικό Συνδικάτο προγραμματίζει μεταξύ άλλων:

-- Αύριο Τετάρτη, 11 π.μ., παρέμβαση στον πεζόδρομο Καλαμαριάς.

-- Την Πέμπτη 21/5, 11 π.μ., παρέμβαση σε χώρους μαθητείας και στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη με εργαζόμενους στην Καλαμαριά.

-- Την Παρασκευή 22/5, 11 π.μ., παρέμβαση στα Λαδάδικα και στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας με εργαζόμενους της περιοχής.

-- Το Σάββατο 23/5, 11.30 π.μ., παρέμβαση στην Τούμπα.

-- Την Κυριακή 24/5, 7.30 μ.μ., σύσκεψη με σπουδαστές του κλάδου, σε συντονισμό με τους αντίστοιχους συλλόγους.

-- Τη Δευτέρα 25/5, 11.30 π.μ., παρέμβαση στον Εύοσμο και στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο των Εθνών (Εύοσμος) σύσκεψη με εργαζόμενους της περιοχής.

-- Την Τρίτη 26/5, 7 μ.μ., μηχανοκίνητη πορεία με έναρξη το υπαίθριο πάρκινγκ δίπλα από την πλατεία Ευόσμου.

-- Την Πέμπτη 28/5, 11 π.μ., συγκέντρωση στην Καμάρα για παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ