ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για πλήρη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ στον Παλαιστίνιο πρέσβη

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα και του Ν. Αμπατιέλου με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα και του Ν. Αμπατιέλου με τον Παλαιστίνιο πρέσβη
Την παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα επισκέφτηκε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, Μαρουάν Τουμπάσι, και υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την πρόσφατη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το στρατό του Ισραήλ. Ο Δ. Κουτσούμπας συνοδευόταν από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κατά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, ο Δ. Κουτσούμπας ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον σταθερό αγώνα του ΚΚΕ να καταδικαστεί η επίθεση του Ισραήλ και από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και στις παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στις κινητοποιήσεις που έγιναν και θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Ο Μ. Τουμπάσι εξέφρασε την εκτίμηση των Παλαιστινίων προς το ΚΚΕ, για τον σταθερό, πολύχρονο και ανυποχώρητο αγώνα του στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού.

Στη συνέχεια υπέγραψε το ακόλουθο μήνυμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων:

«Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εκφράζουμε τη βαθιά αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για τους δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους και τους χιλιάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα. Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό τη σφαγή του κράτους - τρομοκράτη του Ισραήλ, όπως και την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια απόφαση κατάφωρα παράνομη. Απαιτούμε την ύπαρξη ανεξάρτητου, κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση την επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σταματήσει η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ευχές θερμές στον αγώνα των Παλαιστινίων. Με τιμή και βαθιά εκτίμηση, Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ».

Εξερχόμενος από την πρεσβεία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, καταδικάσαμε απερίφραστα τη σφαγή στην οποία προχώρησε το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Καταδικάζουμε την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, για μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια πράξη κατάφωρα παράνομη, η οποία πυροδότησε τις δικαιολογημένες και νόμιμες διεκδικήσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Παλαιστινιακού λαού, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να δολοφονήσει άνανδρα δεκάδες Παλαιστίνιους και να τραυματίσει εκατοντάδες ακόμα Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, εκατοντάδες παιδιά.

Η θέση του ΚΚΕ είναι εκφρασμένη και σταθερή. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υπάρξει πλήρης αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, και από την ελληνική Βουλή, έτσι όπως έχει υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πράξει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σταματήσει να υπάρχει οποιαδήποτε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ. Και βεβαίως θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και όλους τους οργανισμούς που υπονομεύουν τον δίκαιο παλαιστινιακό αγώνα. Θα βρισκόμαστε κάθε μέρα στους δρόμους».

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: «Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, αλλά και ενός σημαντικού τμήματος της νεολαίας της πατρίδας μας. Να είστε σίγουροι ότι νιώθουμε την αδικία των επιθέσεων και της κατάστασης που ζει η νεολαία και ο λαός της Παλαιστίνης σαν αδικία σε εμάς τους ίδιους. Γι' αυτό, θα συνεχίσουμε την ενημέρωση, την οργάνωση της αλληλεγγύης, τη μάχη για να μπορέσουν και οι νέοι της Παλαιστίνης, αλλά και της Ελλάδας, να κατακτήσουν μια ζωή και ένα μέλλον με σύγχρονα δικαιώματα».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν την ισραηλινή βαρβαρότητα

Κοινή ανακοίνωση, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, υπογράφεται από 63 κόμματα έως τώρα

Στην κοινή ανακοίνωση σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουν αποφασιστικά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή γη, στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προκαλέσει λουτρό αίματος, δολοφονώντας εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρά και ενάντια στη γενική κατακραυγή διεθνώς, αποχαλίνωσε την επιθετικότητα του Ισραήλ, που συνεχίζει να κατέχει παράνομα τα εδάφη της Παλαιστίνης και να σφαγιάζει το λαό της.

Ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών που ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων, εξομοιώνοντας τον θύτη με το θύμα, ενώ είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκή Ενωσης, η οποία την ώρα της οργανωμένης σφαγής των Παλαιστινίων καλεί σε "αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών", αναβαθμίζοντας την ίδια στιγμή τις σχέσεις της με το κράτος του Ισραήλ.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον Παλαιστινιακό λαό και στον δίκαιο αγώνα του για το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τα κόμματα που υπογράφουν έως τώρα είναι:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, PADS

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

4. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλλονίας - Βρυξελλών (Βέλγιο)

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

7. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

9. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

10. Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

11. Επαναστατικό Κόμμα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, Γαλλία

12. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

13. Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

14. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

16. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

18. Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

20. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

21. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

22. Ενωση του Λαού της Γαλικίας

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

24. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

25. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

27. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

28. ΑΚΕΛ

29. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

30. Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας (Μ)

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

32. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

34. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπανγκλαντές

35. Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα, Μπαχρέιν

36. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

37. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

38. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

39. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

40. Ενωση των Κομμουνιστών της Ουκρανίας

41. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

42. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

43. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

44. Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

45. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

46. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

47. Κομμουνιστικό Κόμμα Πουέρτο Ρίκο

48. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

49. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

50. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

51. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

52. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

53. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

54. Κόμμα των Σέρβων Κομμουνιστών

55. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

56. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

57. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

58. Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα

59. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

60. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

61. Φιλιππινέζικο ΚΚ [PKP 1930]

62. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

63. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας


Εκδήλωση αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό διοργάνωσε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στην οποία παραβρέθηκε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μ. Τουμπάσι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τους συγκεντρωμένους με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Στο χαιρετισμό του ο πρέσβης απαρίθμησε τα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού και τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή βίντεο του ΠΑΜΕ που ήταν αφιερωμένο στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, στην ηρωική στάση της 16χρονης φυλακισμένης αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι και τις κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης του Μετώπου.

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Πετρόπουλος, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση του ισραηλινού στρατού, την περασμένη Δευτέρα, στην παλαιστινιακή γη, στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προκαλέσει λουτρό αίματος, δολοφονώντας εν ψυχρώ δεκάδες άοπλους διαδηλωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Εκφράζοντας τη σταθερή αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, στο δίκαιο αγώνα του κατά της ισραηλινής κατοχής, που διαιωνίζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Επισήμανε δε τις εγκληματικές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Βαλεντίν Πάτσο, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ενώ ο πρέσβης της Παλαιστίνης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ έδωσε τιμητική πλακέτα στην Εκτελεστική του Γραμματεία. Επίσης, τίμησε με αναμνηστικά μετάλλια τους συντελεστές της δημιουργίας «Ενα Τραγούδι για την Αχέντ», Ανθή Μητροπέτρου (στίχοι), Ανδρέα Μανωλίδη (μουσική και τραγούδι), Σύλβια Καπερνάρου (τραγούδι) και Κώστα Σταματόπουλο και Γιάννη Μαρούδα (επιμέλεια βίντεο).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ