ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών

Παμπατραϊκή κινητοποίηση την Τρίτη 22 Μάη και νέα κινητοποίηση στις 17 Ιούνη με αίτημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα»

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία που είχε διοργανώσει ο δήμος τον Απρίλη του 2016
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία που είχε διοργανώσει ο δήμος τον Απρίλη του 2016
Με τη διοργάνωση της μεγάλης παμπατραϊκής κινητοποίησης ενάντια στους πλειστηριασμούς την Τρίτη 22 Μάη, ο δήμος Πάτρας, στέκεται δίπλα στις διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων, ομοσπονδιών και ενώσεων των ΕΒΕ, στους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες, που δέχονται μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι γνωστό ότι από την 1η Μάη και οι δήμοι πλέον μπορούν να «βγάλουν στο σφυρί» περιουσιακά στοιχεία εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη ακόμα και για πρόστιμα από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, για χρέη στους παιδικούς σταθμούς, για απλήρωτους λογαριασμούς νερού και αποχέτευσης. Ετσι, τα φτωχά νοικοκυριά δέχονται μια ανελέητη επίθεση που δυναμώνει ακόμα περισσότερο, καθώς με όπλο τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, κράτος τράπεζες και τώρα και οι δήμοι απειλούν να τους αρπάξουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.

Ο δήμος Πάτρας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση παίρνει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που ξεκινούν από την κινητοποίηση της Τρίτης και συνεχίζονται και τον Ιούνη, με τη διοργάνωση συγκέντρωσης ενάντια στην ανεργία στις 17 του επόμενου μήνα. Κινητοποιήσεις που γίνονται από κοινού με σωματεία εργαζομένων, Συλλόγους και Ενώσεις ΕΒΕ και φτωχών αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανακοίνωσε αυτές τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:

-- Τη Δευτέρα 21 Μάη, συναντήσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής, για το θέμα των πλειστηριασμών.

-- Την Τρίτη 22 Μάη, μέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, θα γίνουν επισκέψεις και συναντήσεις με φορείς, Σωματεία και Συλλόγους της πόλης. Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 8.30, θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου με ομιλία και μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οπως εξηγεί ο Κώστας Πελετίδης: «Διεκδικούμε από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν. (...) Μας απασχολεί ως δημοτική αρχή, το πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη λεηλατηθούν η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, προστατεύσαμε τις λαϊκές οικογένειες, αρνούμενοι να στείλουμε στοιχεία στην εφορία για μικροοφειλέτες και να δεσμεύσουμε το ΑΦΜ, όπως κάνουν άλλοι δήμοι. Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως δημοτική αρχή, δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, για χρέη, έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στα εξής:

  • Πλήρης διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ
  • Πλήρης διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσον όρο έως 12.000 ευρώ, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
  • Πλήρης διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία κατοικία.
  • Από 12.000 - 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
  • Από 25.000 - 50.000 ευρώ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν και αποφασίστηκαν τα παραπάνω, έκδηλη ήταν η προσπάθεια των παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής να ταυτίσουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που τσακίζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές, με όσους επί χρόνια και με την κάλυψη των αστικών νόμων απέφευγαν να πληρώνουν. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει πως όσοι χρωστούν στο δήμο είναι μεγαλοεπιχειρηματίες και κλέφτες... Η προσπάθειά τους κατέληξε στην κατάθεση αντιπαραθετικής πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία επί της ουσίας ακύρωνε την προσπάθεια να αποφασίσει το Συμβούλιο για τη διαγραφή των χρεών λαϊκών οικογενειών, και η οποία βέβαια δεν πέρασε.

Κινητοποίηση στις 17 Ιούνη

Ομως, οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν εδώ. Ο δήμος αποφάσισε στις 15 Ιούνη να πραγματοποιηθούν δράσεις σε γειτονιές της Πάτρας ενάντια στην ανεργία και την Κυριακή 17 Ιούνη να πραγματοποιηθεί στο Νότιο Πάρκο εκδήλωση με ομιλία και αμέσως μετά συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Στο επίκεντρο αυτής της λαϊκής κινητοποίησης, ο δήμος θέτει και πάλι το επίκαιρο αίτημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα». Οπως μάς λέει ο Κώστας Πελετίδης: «Φέτος, σε αυτήν την πρωτοβουλία και με αυτό το σύνθημα, θεωρούμε αναγκαίο να δώσουμε περισσότερη έμφαση και στο δυστυχώς επίκαιρο "κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί!", θεωρώντας το ένα από τα μείζονα προβλήματα των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών σήμερα. Χαρακτηριστικά αποτυπώνεται η κατάσταση και στο δήμο μας. Από το 2010 μέχρι 31/12/2017 είχαμε 567 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και καμία αναπλήρωση. Την ίδια στιγμή μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται με τα 8μηνα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, όπου στο δήμο μας το 2017 εργάστηκαν 623 εργαζόμενοι για να επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Αντίστοιχος ήταν ο αριθμός τους και τα προηγούμενα χρόνια. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κοινωνικός Οργανισμός και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Στους 240 περίπου εργαζόμενους οι 146 είναι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν το 2019 οπότε και απολύονται.

Με τη μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, να γεμίσει η Πάτρα και οι γειτονιές της, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή των ανέργων και αυτών που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική!».

Συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες ΚΟ του ΚΚΕ

«Δυνατό εργατικό κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την Ανατροπή. Αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό!». Με το σύνθημα αυτό, που είναι και ο τίτλος του νέου 4σέλιδου φυλλαδίου του ΚΚΕ, είναι σε εξέλιξη πλατιά εξόρμηση των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ, ενώ στελέχη του Κόμματος μιλούν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, συσκέψεις και περιοδείες, σε τόπους δουλειάς και συνοικίες.

Το Σάββατο 19 Μάη, η ΚΟΒ Σκάλας Λακωνίας καλεί σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητή τον Θανάση Κολιζέρα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ.

Την Κυριακή 20 Μάη:

-- Η ΚΟΒ Νεάπολης Κοζάνης διοργανώνει εκδήλωση, στις 11.30 π.μ., στην ταβέρνα «ΜΗΤΡΟΣ». Θα μιλήσει ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Η ΚΟ Β. Θάσου διοργανώνει συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., στο «ΜΠΑΡΑΚΙ» στην Παναγία με ομιλητή τον Γιώργο Πυργελή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

ΚΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση διεκδίκησης άμεσων μέτρων για το Πεδίον του Αρεως

Την Τετάρτη 23 Μάη, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό

Κινητοποίηση με σύνθημα «Το Πεδίον του Αρεως ανοιχτό στο λαό - Οχι στην εγκατάλειψη και τη μετατροπή του σε χώρο χρήσης ναρκωτικών» διοργανώνουν Οργανώσεις της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ την Τετάρτη 23 Μάη, στις 11 π.μ., στη Λ. Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων (άγαλμα Κωνσταντίνου). Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης για την κατάντια του πάρκου: «Το Πεδίον του Αρεως, όπως και όλοι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου, είναι λαϊκή περιουσία. Είναι δικαίωμά τους να το απολαμβάνουν ελεύθερα και δωρεάν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Χρειάζεται να γίνει υπόθεση των φορέων του λαϊκού κινήματος η απαίτηση για: Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σταματήσουν όλες οι ενέργειες ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, επισκευών κ.λπ.».

«Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Τρίτη 29 Μάη

Εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τρίτη 29 Μάη, στις 8 μ.μ., στο υπαίθριο αμφιθέατρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Σάββας Κωφίδης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, και Κώστας Λεβέντης, βετεράνος ποδοσφαιριστής και ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΠ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ