ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στιγμιότυπο από την πορεία προς τη Βουλή
Στιγμιότυπο από την πορεία προς τη Βουλή
Με δύναμη και αποφασιστικότητα κλαδικά συνδικάτα, σωματεία δήμων και συμβασιούχοι από πολλές περιοχές της χώρας έδωσαν χτες συνέχεια στη μάχη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Η συνεχής και κατά περιόδους έντονη βροχή δε στάθηκε ικανή να αποθαρρύνει τη μαζική και μαχητική κινητοποίηση που έκαναν στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από την πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και φθάνοντας με πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου αντιμετώπισαν με αποφασιστικότητα την προσπάθεια της υπουργού, Ολγας Γεροβασίλη, να αποφύγει ακόμα και τη συνάντηση μαζί τους.

Τα κλαδικά Συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Αχαΐας, Πάτρας, Λάρισας, Μαγνησίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, σωματεία από πολλούς δήμους της Αττικής, συμβασιούχοι από δήμους της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην πλατεία Κλαυθμώνος. Δίπλα τους βρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής και Σ. Βαρδαλής.

Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και από το δήμο Πάτρας, ο αντιδήμαρχος Αν. Αθανασόπουλος. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Σ. Εξαδάκτυλου, συμβασιούχος εργαζόμενη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μπλέκος, συμβασιούχος από τη Λάρισα, η Π. Χάλαρη, από την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμων Πειραιά, ο Κ. Μπούρας, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριότητας δήμου Πάτρας, και ο Χρύσ. Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Ακολούθησε πορεία έως τη Βουλή, όπου καταγγέλθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι οποίοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία των συνδικάτων και των συμβασιούχων. Η πορεία συνέχισε λίγο πιο πάνω, στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου περίπου στις 3 μ.μ. απαίτησαν να συναντηθούν άμεσα με την υπουργό, Ο. Γεροβασίλη.

Η απάντηση που δόθηκε από τη μεριά του υπουργείου, «η υπουργός θα σας δει στις 6 το απόγευμα», προκάλεσε την αγανάκτηση των συμβασιούχων που ταξίδευαν για ώρες και οι οποίοι χρόνια τώρα βιώνουν τον εμπαιγμό των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, που αδιαφορούν για την αγωνία τους για το μεροκάματο. Αντέδρασαν δυναμικά μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, απαιτώντας να γίνει η συνάντηση άμεσα. Το αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους αντίδρασης είχε ως αποτέλεσμα η συνάντηση να γίνει στις 4 μ.μ.

Ενδεικτικό άλλωστε των αγωνιστικών διαθέσεων των συγκεντρωμένων είναι το ότι όσες ώρες κράτησε η κινητοποίηση φώναζαν μαζικά και με αμείωτη ένταση συνθήματα, όπως «Τέρμα πια στις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Στη συνάντηση, η υπουργός επικαλέστηκε νομικά ζητήματα, ωστόσο οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση «να κόψει το λαιμό της» να βρει άμεσα λύση για να μετατραπούν οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ο Σπ. Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συνάντησης, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να συμμετάσχουν στα χτεσινά απογευματινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν μαζικά μέρος στη 48ωρη απεργία στους ΟΤΑ στις 22 και 23 Μάη.

Αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους σε αορίστου χρόνου, απαιτεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει ως παράνομες τις ανανεώσεις των συμβάσεων τους έως τα τέλη του 2017 και την πληρωμή τους, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται στις υπηρεσίες της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου, των κοιμητηρίων. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να οδηγηθούν οι υπηρεσίες αυτές των δήμων σε πλήρες αδιέξοδο, σε αδυναμία λειτουργίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι δήμαρχοι μπορούν να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες αυτές με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού. Αποτέλεσμα θα είναι οι υπηρεσίες αυτές να γίνουν βορά στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Κοινή διακήρυξη αλληλεγγύης από συνδικάτα της Τουρκίας

Από την Πρωτομαγιάτικη απεργία στην Τουρκία, όπου συνδικάτα διαδήλωσαν κρατώντας και πλακάτ του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ
Από την Πρωτομαγιάτικη απεργία στην Τουρκία, όπου συνδικάτα διαδήλωσαν κρατώντας και πλακάτ του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ
Την αλληλεγγύη τους στο ΠΑΜΕ, με αφορμή την προχτεσινή απεργία και τα χτεσινά συλλαλητήρια, εκφράζουν συνδικάτα της Τουρκίας, με κοινή διακήρυξη την οποία υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Birlesik Metal, Μεταφορών Nakliyat Is και Υπηρεσιών - Εμπορίου Sosyal Is.

«Τα νέα μέτρα θα φέρουν αναμφίβολα ανάπτυξη προς όφελος των καπιταλιστών. Ολο και περισσότερη καταστροφή για την εργατική τάξη», αναφέρουν μεταξύ άλλων. «Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Τουρκία, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη με την εργατική τάξη στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας που διεξάγουν οι σύντροφοί μας στην Ελλάδα είναι, ταυτόχρονα, εναντίον των "κίτρινων" συνδικάτων, που είναι οι πιο σταθεροί σύμμαχοι των καπιταλιστών. Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη της εργατικής τάξης!», καταλήγουν.

Η κοινή αυτή διακήρυξη των τουρκικών συνδικάτων αποτελεί συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, έχουν προηγηθεί: Η θετική ανταπόκριση συνδικάτων και συνδικαλιστών από την Τουρκία στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την υπογραφή κοινής διακήρυξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με αφορμή την 1η Μάη. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από ταξικά συνδικάτα σε νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη με τη συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών. Η αλληλεγγύη που εξέφρασε στις αρχές του έτους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος στους Τούρκους μεταλλεργάτες που πέτυχαν με κινητοποιήσεις την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, όπως και η παρουσία και ομιλία συνδικαλιστή από το Συνδικάτο Μετάλλου Τουρκίας σε απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Νέα μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης απ' όλο τον κόσμο

Παράλληλα, συνεχίζουν να καταφθάνουν από συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο μηνύματα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της Ελλάδας που κινητοποιούνται ενάντια στο 4ο μνημόνιο.

Στα όσα έχουν ήδη δημοσιευτεί, προστίθενται τα μηνύματα αλληλεγγύης από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ, τη Συνδικαλιστική Οργάνωση USB Ιταλίας, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Κατασκευές Πορτογαλίας (FEVICCOM), τη Συνομοσπονδία CTB Βραζιλίας, την Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας FNIC CGT Γαλλίας, το Εργατικό Κέντρο Παρισιού (CGT UD 94), το Συνδικάτο CGT Carrefour Port-de-Bouc (Γαλλία), το Συνδικάτο Πόλης Martigues (Γαλλία), το Συνδικάτο SEKO Klubb 111 στο Μετρό Στοκχόλμης (Σουηδία), το Συνδικάτο LAB (Χώρα των Βάσκων) και τη Γενική Συνομοσπονδία Πακιστάν (APFUTU).

Αγροτική σύσκεψη στην Αγιά

Σύσκεψη για την ενημέρωση των αγροτών για τις εξελίξεις στο θέμα του παγετού και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων διεκδίκησης, οργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς.

Δίκη συνδικαλιστών σήμερα στη Λάρισα

Σε μια ακόμα δίκη εναντίον στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στο εδώλιο του δικαστηρίου της Λάρισας θα καθίσουν σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και 8 εργαζόμενοι του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ», (από τους οποίους οι 5 δεν εργάζονται πια εκεί), μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους η εργοδοσία.

Η κατηγορία σε βάρος τους αφορά στην 29ήμερη αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης, που διεκδικούσαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών του έτους 2014, κατά την οποία και το ΕΚΛ και το κλαδικό σωματείο στάθηκαν στο πλευρό τους.

Να επισημανθεί ότι αυτά τα δεδουλευμένα δεν έχουν ακόμα καταβληθεί στο σύνολό τους, ενώ η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης συνεχίζει την ίδια τακτική και σήμερα, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για πολλούς μήνες.

Απαντώντας στη δικαστική δίωξη, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 10 π.μ., μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, απαιτώντας να σταματήσουν οι δίκες και κάθε είδους διώξεις εργαζομένων λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης και της συμμετοχής τους στους αγώνες, να μην ψηφιστεί νέος αντισυνδικαλιστικός νόμος, να απαγορευτούν με νόμο οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ