ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προσβλέπουν σε πολιτικές συναινέσεις και «αναπτυξιακά αντίβαρα»

Καλούν τα αστικά πολιτικά κόμματα να συμβάλουν σε μια «νέα συμφωνία», που θα εξασφαλίσει την ανοχή του λαού στις «επώδυνες πλην απαραίτητες λύσεις»...

Τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που «έχει ήδη δρομολογηθεί με τα τελευταία μέτρα» δίνει ο ΣΕΒ...

Eurokinissi

Τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που «έχει ήδη δρομολογηθεί με τα τελευταία μέτρα» δίνει ο ΣΕΒ...
Στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, καθώς και στα «αναπτυξιακά αντίβαρα» και τις διορθωτικές κινήσεις με επίκεντρο τα ζητήματα της φορολογίας, εστιάζουν την παρέμβασή τους οι εγχώριοι βιομήχανοι, δείχνοντας παράλληλα μια σαφή... προτίμηση στην παρούσα συγκυβέρνηση ως την πλέον κατάλληλη, στην παρούσα φάση, να υπηρετήσει τους αντιλαϊκούς στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου...

Παράλληλα, ο ΣΕΒ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ανοίγει και το ζήτημα των νέων χτυπημάτων στις εργασιακές σχέσεις (με ειδική έμφαση στο συνδικαλιστικό νόμο και το δικαίωμα της απεργίας), ως απαίτηση του εγχώριου κεφαλαίου και όχι ως «σχέδιο κάποιων ακραίων κύκλων», όπως επιχειρεί να το εμφανίσει η συγκυβέρνηση...

Ανοίγει ο δρόμος για τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά

Χαρακτηριστική για όλα τα παραπάνω είναι η τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ο οποίος παρουσιάζοντας το βιομηχανικό συνέδριο που θα διοργανώσει με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», επικέντρωσε στα παρακάτω:

-- Για τα Εργασιακά, ανέφερε ότι θα απασχολήσουν την επόμενη «αξιολόγηση», ωστόσο ήδη συζητούνται με τους κοινωνικούς εταίρους και ο ΣΕΒ θεωρεί ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται αλλαγές και επικαιροποίηση (στο όνομα του ότι «έχει παλιώσει»), κυρίως σε σχέση με ρυθμίσεις που δεν αφορούν κατά κύριο λόγο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ). Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.

-- Για το πολιτικό κλίμα σημείωσε ότι «σαφώς η πολιτική διαμορφώνει το επενδυτικό κλίμα», για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλους και εκτιμούμε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προχωρήσει και είναι θετικό ότι θα έχει τη μερική στήριξη της αντιπολίτευσης. Ευχής έργον θα ήταν να συνεννοηθούν οι πολιτικοί και να χαράξουν σχέδιο. Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία για τη χώρα, να καταλάβει ο κόσμος τις επώδυνες πλην απαραίτητες λύσεις».

Σχετικά μάλιστα με τη στάση της ΝΔ, που ζητά εκλογές - αδειάζοντάς την ουσιαστικά - ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος βάζει βάρος σε μια οικονομία που είναι έτοιμη να τρέξει, αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς. Με τη σωστή κατεύθυνση η οικονομία μπορεί να προχωρήσει ιδιαίτερα, αφού η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη δρομολογηθεί με τα τελευταία μέτρα»...

-- Εκτίμησε ότι τα όποια φορολογικά βάρη φέρνει το νέο μνημόνιο σε τμήματα του κεφαλαίου, μπορεί να αμβλυνθούν είτε από διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον είτε από «αναπτυξιακά αντίβαρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι που λείπει και «αποτρέπει τους επενδυτές». Μάλιστα, αναφερόμενος στα φορολογικά ζητήματα σημείωσε ότι στη συνέχεια, «άδικα ή παράλογα μέτρα θα αναθεωρηθούν με την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διελκυστίνδα για το κρατικό χρέος

Με νέα αντιλαϊκά μέτρα θα συνοδευτεί η όποια «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, όποια κι αν είναι η εξέλιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Associated Press

Με νέα αντιλαϊκά μέτρα θα συνοδευτεί η όποια «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, όποια κι αν είναι η εξέλιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Συνέχεια στην - έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκή - διελκυστίνδα γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους έδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, εκπρόσωπος του οποίου, απαντώντας στις προτάσεις του ΔΝΤ, τόνισε ότι «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους». Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση στο Γιούρογκρουπ και το διαχωρισμό των ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη περίοδο, λέγοντας ότι «στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα».

Σε αυτό το επίπεδο, εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς ελληνικού κρατικού χρέους από το ΔΝΤ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με ταυτόχρονη ελάφρυνση των επιτοκίων στη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, τα ζητήματα που αφορούν στο κρατικό χρέος θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», ωστόσο, όπως είπε, η «προσδοκία» για την προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ είναι να υπάρξει «πολιτική συμφωνία», σχετικά με τη μορφή των ρυθμίσεων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, και «εφόσον κριθεί απαραίτητο», δεδομένου, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων».

Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση βρίσκεται και το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί από τα δάνεια της Ευρωζώνης με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, και η συγκεκριμένη εκταμίευση θα αξιοποιηθεί καταρχάς για την εξυπηρέτηση των αποπληρωμών του κρατικού χρέους και στη συνέχεια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» ζητούν να συγκροτηθεί ειδικός μηχανισμός παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης.

Ολα για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, δήλωσε πως «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», λέγοντας ότι διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία - πλαίσιο και στα τρία σημεία τα οποία έχουν τεθεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο», ο Γ. Σταθάκης ανέφερε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνη, ενώ σχετικά με το νέο «παραγωγικό πρότυπο» που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση με στόχο την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, σημείωσε ότι έχει κλείσει η πρώτη φάση επεξεργασίας από το ΚΕΠΕ και αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «σημαντική υποστήριξη» στην προοπτική της ανάκαμψης αναμένεται να προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - '20, ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» και το «σχέδιο Γιούνκερ».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο δόκανο των «τεκμαρτών κριτηρίων»

Στο δόκανο των «τεκμαρτών κριτηρίων» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού πιάνονται και φέτος δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ακόμη και για ελάχιστα εισοδήματα, όπως από μισθούς, επιδόματα και μικροποσά από άλλες πηγές, π.χ. εισοδήματα από νοίκια. Οι κατηγορίες αυτές, εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και καλούνται να καταβάλλουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ (χωρίς το αφορολόγητο όριο) και μάλιστα επί του υπολογιζόμενου τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το πραγματικό εισόδημα. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, υπολογίζει και προκαταβολή φόρου στο 75%, όπως ισχύει για τους επαγγελματίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, «η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων γίνεται κανονικά όπως και πέρυσι με βάση τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το ΤΑΧΙS».

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα που προκύπτει από άλλες πηγές (π.χ. νοίκια), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, δήλωσε χτες πως «υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα» και ότι «θα υπάρξει μέριμνα ώστε να διορθωθεί η δυσλειτουργία».

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους. Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, υπολογίζεται σήμερα τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ. και 65 ευρώ για τα 81 - 120 τ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ