ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η... ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Αναπτυξιακά» μέτρα για το κεφάλαιο λιτότητα για τους λαούς

Οι μεταλλεργάτες της Γαλλίας βρέθηκαν πολλές φορές φέτος σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά
Οι μεταλλεργάτες της Γαλλίας βρέθηκαν πολλές φορές φέτος σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά
ΠΑΡΙΣΙ.--

Οσο περνάνε οι ημέρες τόσο περισσότερο αποσαφηνίζεται από τους στενούς συνεργάτες του νέου Γάλλου Προέδρου Ολάντ, και σημαίνοντα πλέον στελέχη της κυβέρνησής του, ότι τα περί «αναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου» και τα περί «στήριξης της Ελλάδας», ουδόλως σημαίνουν αυτό που ευαγγελίζονται οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας (από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ μέχρι τη ΝΔ) που έχουν σπεύσει να «αγκαλιάσουν» τον Ολάντ ως τον «άνεμο αλλαγής που πνέει στην ΕΕ». Αυτό που φαίνεται είναι η προσπάθεια για ένα νέο συμβιβασμό ανάμεσα στο γερμανικό και στο γαλλικό κεφάλαιο και γενικότερα στις αστικές τάξεις της λυκοσυμμαχίας, που έχουν κοινό στόχο να ισωπεδώσουν τα λαϊκά δικαιώματα.

Μετά τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος δίπλα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο, επανέλαβε τα περί «εμπλουτισμού» του Συμφώνου με μέτρα (καπιταλιστικής) ανάπτυξης αποφεύγοντας τις μεγαλοστομίες, ήρθε η σειρά του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό και του υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να πάρουν τη σκυτάλη.

Μιλώντας σε διαφορετικά ξένα δίκτυα, και οι δύο επισήμαναν ότι «η ΕΕ έχει χάσει πολύ χρόνο ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης», κάτι που έχει οδηγήσει σε χειροτέρευση των πραγμάτων. Επανέλαβαν ότι «η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ». Τόνισαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μέτρα «τόνωσης της ανάπτυξης, όπως είναι παραδείγματος χάριν η αποδέσμευση διαρθρωτικών κεφαλαίων - γνωστή πρόταση του Ολάντ» - συμπληρώνοντας με έμφαση ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα συνοδεύει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους», κάτι που σημαίνει αυστηρή συνέχιση της εφαρμογής του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, λιτότητα και περικοπές για τους λαούς.

Ως προς τη Γαλλία, ο Μοσκοβισί επέμεινε στο «σκληρό» ύφος λέγοντας ότι το Παρίσι δε θα εγκρίνει το Σύμφωνο αν δεν υιοθετηθεί αναπτυξιακή παράμετρος, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε κάποιες συγκεκριμένες εναλλακτικές. Δήλωσε ότι «δημοσιονομική υπευθυνότητα και ανάπτυξη συμβαδίζουν».

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό έθεσε ως χρονικό όριο την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας με τη Γερμανία κυρίως σ' ό,τι αφορά την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι πρέπει, μέχρι τότε, «να μιλήσουμε με μεγάλη ειλικρίνεια μεταξύ μας» και «να εργασθούμε πολύ». Θα προηγηθεί επίσης η άτυπη σύνοδος της ΕΕ στις 23 Μαΐου, όπου υποτίθεται θα διερευνηθεί το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης». Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των παζαριών, των νέων συμβιβασμών, είναι δεδομένη η κοινή επίθεση κατά των λαών.

33η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αύριο Κυριακή από τον Τύμβο του Μαραθώνα

Εκκίνηση στις 8 το πρωί και τερματισμός στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Αύριο Κυριακή 20 Μάη θα γίνει η 33η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το πρόγραμμα της Πορείας έχει ως εξής: 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - τελετή έναρξης. 8.30 π.μ. Εκκίνηση. 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη, στάση - εκδήλωση. 12 μ. Διασταύρωση Ραφήνας, στάση - εκδήλωση. 1.30 μ.μ. Πικέρμι, στάση. 2.30 μ.μ. Παλλήνη, στάση - εκδήλωση. 3.30 μ.μ. Αναχώρηση. 5.30 μ.μ. Αγία Παρασκευή, στάση - εκδήλωση. 6.30 μ.μ. Τερματισμός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας - ομιλία - χαιρετισμοί - συναυλία.

Για τη μετάβαση στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρούν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3844.853, 210.3827.303.

Επίσης, πούλμαν αναχωρούν για Μαραθώνα από: Αγ. Δημήτριο (6.30 π.μ. από Δημαρχείο, 6.45 π.μ., από Δάφνη - Γυμναστική Ακαδημία - 6.50 π.μ. από Υμηττού και Ηλιουπόλεως), Ιλιον (6.45 π.μ. από Δημαρχείο Πετρούπολης, 7 π.μ. από Ιλιον - ΟΤΕ, 7.10 π.μ. από πλατεία Αγ. Αναργύρων και 7.15 π.μ. από Καματερό - Μελίνα), Ν. Ηράκλειο (7 π.μ., από Λ. Ηρακλείου «ΣΙΝΕ 3 ΑΣΤΕΡΙΑ», Ν. Ιωνία από τον ΟΤΕ Λ. Ηρακλείου, Περισσός από Ηλεκτρικό Σταθμό Λ. Ηρακλείου), Πειραιά (6.30 π.μ. από πλατεία Κοραή για Μαραθώνα, 3 μ.μ. από πλατεία Κοραή για Αγ. Παρασκευή), Κερατσίνι (3.30 μ.μ. από πλατεία Λαού για Αγ. Παρασκευή), Νίκαια περιβολάκι 3.30 μ.μ. Αγ. Παρασκευή.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα Σάββατο 19 Μάη διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη η Πορεία Ειρήνης από την ΕΔΥΕΘ. Η εκκίνηση θα γίνει στις 11 το πρωί από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο (πρώην Γ' Σώμα Στρατού) και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνη προπαγάνδα

Προχτές το πρωί ο Θ. Πάγκαλος φιλοξενούνταν στην εκπομπή του ΣΚΑΪ και ξεδίπλωνε την «αριστεροσύνη» του επικαλούμενος ότι προέρχεται από το ΚΚΕ και περιγράφοντας τη μετέπειτα πορεία του για να δείξει ότι είναι ένας συνεπής αριστερός. Κάπου εκεί όμως ένιωσε την ανάγκη να... ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο τη γνωστή πολιτική του ταυτότητα, λέγοντας: Διαβάζω ένα βιβλίο που (...) περιγράφει τα στρατόπεδα του Στάλιν όπου κλείνονταν άνθρωποι που είχαν άλλη άποψη ή υπερασπίζονταν το δικαίωμα να υπάρχει άλλη άποψη... Λίγη ώρα αργότερα ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έκανε λόγο για «νεκρανάσταση του σφυροδρέπανου»... Οι Χρυσαυγίτες βουλευτές όταν στριμώχνονται για το θαυμασμό τους στο Χίτλερ αρχίζουν να μιλούν για... τα «εγκλήματα του Στάλιν»! Οι ΣΥΡΙΖΑίοι που πασχίζουν να πείσουν - κοροϊδεύοντας συνειδητά το λαό - ότι έχουν κοινά σημεία με το ΚΚΕ, νιώθουν συχνά πυκνά την ανάγκη να πουν ότι η μόνη(!) διαφωνία τους με το ΚΚΕ είναι η αντίληψή μας για το σοσιαλισμό στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και... για το Στάλιν!

***

Ολο το φάσμα των αστικών κομμάτων, ανασύρει με κάθε ευκαιρία το Στάλιν, χρόνια τώρα. Γιατί; Διότι η αστική προπαγάνδα έχει οικοδομήσει έναν «μπαμπούλα» όπως έκαναν οι γιαγιάδες για να τρομάξουν τα παιδάκια να φάνε το φαγητό τους. Κι αντί να τα πείσουν να φάνε και να εκτιμούν το φαγητό τους τα φοβέριζαν με τον «μπαμπούλα». Ετσι κι όσοι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν αλλιώς με το σοσιαλισμό, με τα επιτεύγματα και τις αξίες του, πετάνε έναν «Στάλιν» που ήδη προηγουμένως του έχουν προσδώσει την εικόνα του «μπαμπούλα» για να... καθαρίσουν με ένα σύστημα που είχε εξασφαλίσει σε όλο το λαό δουλειά, παιδεία υψηλού επιπέδου, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, διακοπές, να ξεμπερδέψουν με ένα σύστημα που ο λαός καρπώνονταν τον πλούτο που παρήγαγε. Ετσι και μιλήσεις σήμερα, το 2012, για την πραγματικότητα του σοβιετικού εργάτη πριν 60 χρόνια και τη συγκρίνεις με την πραγματικότητα του εργάτη στην Ελλάδα τότε ή τώρα... δε θα 'χεις πού να κρυφτείς αν είσαι υπερασπιστής του σοσιαλισμού!

Κι όχι μόνο επειδή δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με το σοσιαλισμό, αλλά και επειδή δεν μπορούν να εξηγήσουν και να απαντήσουν για το χάλι στο οποίο έχουν φέρει το λαό μας, επειδή δεν μπορούν να πείσουν το λαό με επιχειρήματα για την αναγκαιότητα εφαρμογής της πολιτικής τους που κυριολεκτικά τον πτωχεύει ανεξέλεγκτα είναι η εύκολη λύση ένας «μπαμπούλας - Στάλιν». Ακόμα κι όταν στριμώχνονται από το ΚΚΕ που τους αποκαλύπτει, κάποιοι ανασύρουν για να του αντιπαρατεθούν τη... λύση «Στάλιν», για να αντιπαρατεθούν στη λύση που προτείνει το ΚΚΕ για λαϊκή διακυβέρνηση, για το λαό κυρίαρχο με την οικονομία και την εξουσία στα δικά του χέρια.

***

Αυτή η προπαγάνδα με την εμμονή στην ταύτιση «Χίτλερ-Στάλιν» είναι επίσημη κρατική προπαγάνδα της ΕΕ. Το ψέμα και η διαστρέβλωση (Γκαίμπελς), «πατάει» στο πες και ξαναπές θα θεωρείται ως αλήθεια που πιάνει τόπο. Κι αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για το ΚΚΕ, αλλά συνολικά για την κοινωνία.

Κι όταν τα τελευταία χρόνια διάφοροι μηχανισμοί, από την ΕΕ έως τα σχολικά βιβλία και κάποιους εκπαιδευτικούς με υπερβάλλοντα ζήλο, έχουν αντιγράψει την προπαγάνδα της CIA και των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών επιτελείων και διδάσκουν ως «μάθημα ιστορίας» την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, είναι πραγματική υποκρισία να αναρωτιούνται τώρα ποιος φούσκωσε τη «Χρυσή Αυγή» στη χώρα μας. Γιατί αυτοί είναι που έχουν επιδοθεί σε μια διαδικασία νομιμοποίησης του φασισμού, αφού - εξωφρενικά - τον ταυτίζουν με μια δίκαιη κοινωνία που ο λαός κάνει κουμάντο κι έχει την εξουσία στα χέρια του. Δεν δικαιούνται τώρα να κάνουν τις «μωρές παρθένες» όταν ταυτίζουν τους φασίστες με τους κομμουνιστές. Αφού ο λαός γνωρίζει το ΚΚΕ, γνωρίζει τους κομμουνιστές ως αγωνιστές, ως σάρκα από τη σάρκα του, ως πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.... αν τον ταυτίζεις με το φασισμό είναι σα να λες ότι κι αυτοί είναι λαϊκοί αγωνιστές!


Γ.Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ