ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Το ευρώ στο επίκεντρο προβληματισμών και αντιπαραθέσεων

Γάλλοι σιδηροδρομικοί σε παλιότερη απεργία. Το βάθεμα της κρίσης θα βγάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο στις χώρες μέλη της ΕΕ

Associated Press

Γάλλοι σιδηροδρομικοί σε παλιότερη απεργία. Το βάθεμα της κρίσης θα βγάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο στις χώρες μέλη της ΕΕ
Με τη ληστρική για το λαό δανειοδότηση της Ελλάδας να «τρέχει», καθώς χτες εκταμιεύτηκε το πρώτο τμήμα των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθεται στα 5,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα από το ΔΝΤ, οι αντεγκλήσεις στους κόλπους της Ευρωένωσης διατηρούνται σε υψηλούς τόνους. Ταυτόχρονα, όλο και πιο συχνά εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της «Eurostat», ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση από 3,9% σε 4,7% τον Απρίλη σε σχέση με τον Μάρτη. Στην ευρωζώνη αυξήθηκε από 1,4% το Μάρτη σε 1,5% τον Απρίλη. Πριν από ένα χρόνο ήταν 0,6%, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε από 1,9% σε 2% (1,3% πριν από ένα χρόνο).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού τον Απρίλη σημειώθηκαν στη Λετονία (-2,8%), την Ιρλανδία (-2,5%) και τη Λιθουανία (0,2%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (5,7%), στην Ελλάδα (4,7%) και τη Ρουμανία (4,2%). Σε σχέση με το Μάρτη, ο πληθωρισμός τον Απρίλη αυξήθηκε σε 17 κράτη - μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε 3 κράτη - μέλη και μειώθηκε σε 6 κράτη - μέλη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

Τροχιοδεικτικές για την Ευρωζώνη

«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο αν υιοθετήσουμε μια νοοτροπία σταθερότητας, κάτι που σημαίνει σταθερή οικονομία και εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ» και «η συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ένωσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (...) στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουν μια μέρα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην γαλλική «Le Monde», στην ισπανική «El Pais» και στην ιταλική «Corriere della Serra».

Ακόμα, επανέλαβε ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στις εντάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης», κυρίως μέσω της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οπως είπε, «συμφωνώ με τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί ότι μια αναπτυξιακή πολιτική θα στείλει το μήνυμα, ότι πέρα από τη σταθερότητα, πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον», δείχνοντας το δρόμο στην υιοθέτηση νέων μέτρων προς όφελος των μονοπωλίων στη σύνοδο κορυφής του Ιούνη.

Οι «Financial Times Deutschland» καταγράφουν τα «θετικά του αδύναμου ευρώ», σημειώνοντας: «Οι πολιτικοί και η κοινή γνώμη έχουν την ισοτιμία του ευρώ σαν βαρόμετρο για τις κρίσεις, αλλά το αδύναμο ευρώ δεν έχει μόνον κακές πλευρές. Ασφαλώς ακριβαίνουν οι εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενδέχεται να αυξηθεί ο πληθωρισμός, αλλά αυτή τη στιγμή οι κίνδυνοι αυτοί είναι για την Ευρώπη αμελητέοι, διότι η τάση στα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφραζόμενα είναι ακόμη αποπληθωριστική.

Οι καταναλωτές είναι προσεκτικοί και τα συνδικάτα είναι πολύ μακριά από αιτήματα που "κοστίζουν". Γι' αυτό στη σημερινή συγκυρία και με τα προβλήματα που έχει η ΟΝΕ, το αδύναμο ευρώ έχει περισσότερα θετικά, παρά αρνητικά: π.χ. οι ελληνικές ή οι ισπανικές επιχειρήσεις, που λόγω του υψηλού μισθολογικού κόστους είχαν λιγότερες δυνατότητες επικράτησης, γίνονται τώρα πιο ανταγωνιστικές έναντι των μη Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους και έτσι η συγκυρία αυτή βοηθά την Ελλάδα και την Ισπανία να μειώσουν τα ελλείμματα της οικονομικής τους απόδοσης.

Επομένως, το αδύναμο ευρώ ενισχύει την ελπίδα ότι οι δραστικές περικοπές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και την Ισπανία ενδέχεται να μην πνίξουν εντελώς την οικονομία».

Αντίθετα, στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ, δηλώνει επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα των δανείων προς την Ελλάδα σημειώνοντας: «Ακόμη και αν οι Ελληνες κατορθώσουν να εφαρμόσουν το πακέτο των περικοπών, το 2012 τα χρέη τους θα έχουν φθάσει το 150% της ετήσιας οικονομικής απόδοσης της χώρας τους. Και αυτό θα μείνει έτσι για αρκετά χρόνια και θα επιβαρύνει σοβαρά την Ελλάδα, εφόσον με μέσο επιτόκιο της τάξης του 5% χρειάζεται 7,5% ετήσια οικονομική απόδοση μόνον για το επιτόκιο».

Ανησυχία για τις εξελίξεις

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να παραμένει υποτονική, άνιση και έχει ανάγκη πολιτικών στήριξης (...) Οπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα, σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, προσανατολίζοντας την Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης στη λήψη και εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας.

Αναφορικά με τις ρυθμιστικές αλλαγές, ο Τζ. Λίπσκι, υπογράμμισε ότι «κάποια μορφή τέλους ή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσε δυνητικά να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα στην ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και της εποπτείας των αγορών», θίγοντας ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση κορυφής των G20 τον Ιούνη, παρόλο που καταγράφονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τη Γερμανία να πιέζει για επιβολή τραπεζικού τέλους και τον Καναδά να αντιτίθεται σθεναρά σε παρόμοιες προτάσεις.

«Αν η ευρωζώνη ακολουθήσει καθοδική τροχιά, το γεγονός θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για εμάς», δήλωσε ο Ανταμ Πόουζεν, ανώτερο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Μεγ. Βρετανίας, στο αμερικάνικο ραδιοφωνικό δίκτυο «National Public Radio» και διευκρίνισε ότι «το 60% των εμπορικών συναλλαγών της Μεγ. Βρετανίας είναι με την ευρωζώνη.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην διοικητή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Πολ Βόλκερ, ο οποίος αμφισβήτησε το μέλλον του ευρώ, ο Α. Πόουζεν σημείωσε ότι «τα σχόλια του Βόλκερ εδράζονται στη χειρότερη δυνατή έκβαση, η οποία δεν νομίζω ότι είναι πιθανή, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι σήμερα είναι περισσότερο πιθανή παρά σε οποιοδήποτε σημείο των παρελθόντων 11 ετών της ζωής του ευρώ».

«Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τα νομίσματα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Το θεμελιώδες γεγονός σχετικά με την Ευρώπη είναι ότι η Ευρωζώνη θα αναπτύσσεται με αργό ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η μεγάλη είδηση και αυτό είναι το θλιβερό», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρήτρα που πέρασε την περασμένη Δευτέρα στη Γερουσία, οι ΗΠΑ θα αντιτίθενται στα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ προς όσες χώρες εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, βασικά σε χώρες με χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ (μερίδιο με 54 δισ. δολ.) και έχει ισχύ βέτο για το μπλοκάρισμα αποφάσεων, μολονότι ποτέ δεν το έχει χρησιμοποιήσει.

Την υποστήριξη της Κίνας στο πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ για δανειοδότηση της Ελλάδας διατύπωσε ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό πρόεδρο, Χορστ Κέλερ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα. Ο Κινέζος Πρόεδρος ενθάρρυνε όλες τις χώρες να εμμείνουν στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας τους και να αναπτύξουν στενή συνεργασία, σημειώνοντας ότι το υπόβαθρο της οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σταθερό. Υπογράμμισε ακόμα ότι «η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί στενά με τη Γερμανία - στο πλαίσιο και της G20 - και να ενισχύσει τη μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος και των θεσμών του».

Οι πρόεδροι Κίνας και Γερμανίας συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας, ανακύκλωσης και μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν κάθε μορφή προστατευτισμού, και για να οικοδομήσουν ένα νέο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Παρέμβαση ΕΚΤ για Ιρλανδία

Οτι η ΕΚΤ αγόρασε τις τελευταίες μέρες ιρλανδικά κρατικά ομόλογα, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αποδόσεις τους και να ανοίξει το δρόμο στη χτεσινή δημοπρασία 1,5 δισ. ευρώ κρατικού χρέους της χώρας, ισχυρίζονται ντίλερς ομολόγων και αναλυτές, ενώ η ΕΚΤ και η ιρλανδική κυβέρνηση αρνούνται να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα «UniCredit», εκτιμάται πως η ΕΚΤ αγόρασε 16,5 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών, ποσό το οποίο - εφόσον επιβεβαιωθεί - αντιστοιχεί στο 2% του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας και Ισπανίας.

Σύμφωνα με την Λούκα Κατζουλάνι, στρατηγική αναλύτρια της «UniCredit», «αυτό πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για περισσότερες αγορές ομολόγων οι οποίες θα είναι αναγκαίες αν επιδιώκεται η σταθεροποίηση της αγοράς», ενώ στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αγοράσει ακόμα 70 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων.

Πάντως, χτες η Ισπανία άντλησε περίπου 6,4 δισ. ευρώ από τις αγορές με έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 1,3 φορές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τα 12μηνα ομόλογα άντλησαν 4,36 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,69% και τα 18μηνα έντοκα γραμμάτια άντλησαν 2,08 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,05%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ