ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΗΓΕΣΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Υπονομεύουν ανοιχτά την απεργία

Παραμονές της αυριανής μάχης δηλώνουν έτοιμες για νέο διάλογο - απάτη και ζητούν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων!

Σε ανοιχτή υπονόμευση της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων προχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, δηλώνοντας ότι ήδη είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση για το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Παναγόπουλος, δύο μόλις μέρες πριν την απεργία και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απεργήσουν, σπεύδει να στηρίξει την κυβέρνηση και προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση θα περάσει το νομοσχέδιο, ότι δηλαδή ο αγώνας των εργαζομένων είναι μάταιος.

Χωρίς καν να ερωτηθεί σχετικά και ενώ το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσπευσε να δηλώσει ότι η ΓΣΕΕ «θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τις θέσεις της» ότι «θα κάνει ειδικές προτάσεις» για να προσθέσει ότι «ως έχει αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό...». Προφανώς με μερικά μερεμέτια που θα βγάζει και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από τη δύσκολη θέση ο Γ. Παναγόπουλος δεν έχει αντίρρηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ενώ το σχέδιο νόμου τσακίζει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και το μνημόνιο καθορίζει με μαθηματική ακρίβεια τις εξελίξεις σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αυτός απλά δηλώνει ότι «είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να ξημερώσει...»

Με αυτά και με τ' άλλα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο πραγματικός ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, αποδεικνύεται ότι το σύνθημα που γράφουν στα χαρτιά «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση», δεν έχει την παραμικρή αξία. Αλλωστε, ο Γ. Παναγόπουλος δε σταμάτησε εδώ, αλλά ευθαρσώς υποστήριξε και τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα (3029) που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002 και με τον οποίο η κυβέρνηση «έβαλε μαχαίρι» στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των δημοσίων υπαλλήλων, αύξησε τα όρια ηλικίας και μείωσε δραστικά την κρατική χρηματοδότηση. Και ενώ ο Γ. Παναγόπουλος καταφέρεται κατά του νόμου 3655/2008 (της Πετραλιά) φαίνεται να ξεχνά ότι αυτός ο νόμος «έχτισε» τις αντιασφαλιστικές του διατάξεις πάνω στον νόμο Ρέππα.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «συρρικνώνει» όλη την απεργιακή της φιλολογία γύρω από το ασφαλιστικό, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η κυβέρνηση με το μνημόνιο έβαλε υποθήκη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υπονομεύει τα κατώτερα μεροκάματα και ακόμα και η επίσημη ανεργία χτυπάει «κόκκινο»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η στάση της ΑΔΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κριτική που κάνει στο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εξής σημείο: «Απουσιάζει οποιαδήποτε μελέτη τεκμηρίωσης της υποτιθέμενης αναγκαιότητας και αποτελέσματος».

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ
Ενορχηστρωμένη επίθεση στο ΠΑΜΕ

Μετά την πλειοψηφία σε ΟΤΟΕ και Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, χτες ήρθε η σειρά της ΠΟΕ ΟΤΑ

Με αποκλεισμούς και απειλές για καθαιρέσεις οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού συμμετέχουν στην ενορχηστρωμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικές του δυνάμεις ενάντια στο ΠΑΜΕ προκειμένου να βάλουν φραγμό στην οργάνωση των ταξικών αγώνων. Κι αυτό γιατί είναι ολοφάνερο πως η δράση των ταξικών δυνάμεων μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση.

Ετσι, μετά τα πρόσφατα περιστατικά της καθαίρεσης της εκπροσώπου των ταξικών δυνάμεων από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας και τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας - με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ) και άλλων εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων - ήρθε χτες η σειρά της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ η ΔΑΣ ΟΤΑ, στην κατεύθυνση της οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια και στο σχέδιο «Καλλικράτης», πρότεινε την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και την κήρυξη 48ωρης απεργίας. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - αντί άλλης απάντησης επέλεξαν «την ολομέτωπη επίθεση στο ΠΑΜΕ και στις δυνάμεις στον κλάδο», όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΑΣ ΟΤΑ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Περίσσεψαν οι παλικαροσύνες ενάντια στα στελέχη της ΔΑΣ στην ΕΕ, ότι θα τους καθαιρέσουν από το Προεδρείο, γιατί χρόνια τώρα στηρίζουν το ΠΑΜΕ, αφού το ΠΑΜΕ είναι αντίθετο με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ! Θαυμάστε τους!».

Οπως ακριβώς και τα κόμματα του κεφαλαίου, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του συμβιβασμού αδυνατούν να αντιπαρατεθούν πολιτικά και στοιχειοθετημένα στο ΠΑΜΕ.

«Θέλουν τους χώρους δουλειάς "καθαρούς"», όπως σημειώνουν και οι ταξικές δυνάμεις στην ΟΤΟΕ, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», σε ανακοίνωσή τους για την καθαίρεση της εκπροσώπου τους από το προεδρείο της Ομοσπονδίας. «Είναι πλέον φανερό ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία έχει επιλέξει να εξυπηρετήσει για άλλη μια φορά τα σχέδια των τραπεζιτών», συμπληρώνει. Σε απάντηση αυτής της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, για τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Για να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα, για να οργανωθεί η αντεπίθεση της εργατικής τάξης μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Αποφάσισαν «όχι» στην απεργία

Χτες οι ηγεσίες των δημοσιογραφικών Ενώσεων μεθόδευσαν τη μη συμμετοχή του κλάδου στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία. Στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλειοψηφία, στο όνομα δήθεν «της ενημέρωσης των πολιτών» ανέτρεψε την απόφαση της προηγούμενης βδομάδας για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και παρέπεμψε την απεργία των δημοσιογράφων σε «διαφορετική από τους άλλους μέρα», προσδιορίζοντάς την για την ημέρα που θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την επανάληψη της ψηφοφορίας ζήτησαν η προσκείμενη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «Συσπείρωση» και η «Αριστερή Οχθη». Την ίδια στιγμή, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε «να προτείνει στις Ενώσεις - μέλη της τη διεξαγωγή 24ωρης απεργίας την ερχόμενη βδομάδα», προβάλλοντας ως δικαιολογία «το αίτημα της ΓΣΕΕ για μη συμμετοχή των δημοσιογράφων» στην αυριανή απεργία!

Η συγκεκριμένη μεθόδευση εκτός ότι κάνει απαγορευτική τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στις απεργίες, φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο να μπορούν απρόσκοπτα οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ, που ανήκουν στην πλουτοκρατία, να «ενημερώνουν» για τις εργατικές κινητοποιήσεις με τον τρόπο που συμφέρει την κυβέρνηση και τα αφεντικά, να μη σταματούν ούτε λεπτό να παρεμβαίνουν στις λαϊκές συνειδήσεις, αποκρύπτοντας την αλήθεια, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, συκοφαντώντας τους αγώνες. Τη συγκεκριμένη μεθόδευση των ηγεσιών των Ενώσεων στήριξε και μια «πρωτοβουλία» που όμως εκδηλώθηκε ταυτόχρονα τις προηγούμενες μέρες σε εφημερίδες και σταθμούς για συλλογή υπογραφών κατά της απεργίας, επίσης στο όνομα της μη παρεμπόδισης της ενημέρωσης.

ΛΑΡΙΣΑ
Τραυματίστηκε αλλοδαπός εργάτης

Στο σοβαρό τραυματισμό αλλοδαπού εργάτη οδήγησε το εργατικό «ατύχημα» που έγινε χτες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στη Λάρισα. Ο εργάτης, ο οποίος μεταφέρθηκε με κρανιεγκεφαλικές κακώσεις στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο. Επεσε από τα 10 μέτρα ενώ εκτελούσε εργασίες στην οροφή κτιρίου της επιχείρησης, πάνω σε καλαθοφόρο. Στο χώρο του «ατυχήματος» έσπευσε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που διαπίστωσε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισήμανε η αντιπροσωπεία στον «Ρ», ότι ο εργάτης δεν ήταν καν δεμένος με ιμάντα! Ακόμα, η αντιπροσωπεία κατήγγειλε ότι οι υπεύθυνοι της εργολαβίας εξαφανίστηκαν. Μέχρι χτες το βράδυ, δεν είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία του εργάτη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Σήμερα η σύσκεψη

Σύσκεψη για την απεργία και το Ασφαλιστικό οργανώνει σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και συναφών επιχειρήσεων Αττικής, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του (πλ. Μητροπόλεως 10).

Κατρακύλα...

Δε γίνεται να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, να καταλήγουν οι ανακοινώσεις στο κάλεσμα «όλοι αύριο στην απεργία» και στο «όχι άδειες και ρεπό τη μέρα της απεργίας»..!

Αυτά βγήκε και είπε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένο μέλος στη διοίκηση της ΕΙΝΑΠ, ανοιχτά και ανερυθρίαστα! Σε τέτοιο σημείο εκφυλισμού φτάνουν. Υπονομεύουν την απεργία με κάθε τρόπο. Να γιατί οι εργάτες πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, να τους αφήσουν να «βουλιάξουν» στην κατρακύλα τους, που δεν έχει πάτο...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ