ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η ανθρωποθυσία των διανομέων στο βωμό της εργοδοσίας

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος για τους ντελιβεράδες

Από την απεργία εργαζόμενων διανομέων την προηγούμενη βδομάδα

INTIME NEWS

Από την απεργία εργαζόμενων διανομέων την προηγούμενη βδομάδα
Οι άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και η εκμετάλλευση που βιώνουν οι διανομείς (ντελίβερι), με αποτέλεσμα κάθε τόσο να μετρούν τραυματίες και νεκρούς, αναδείχθηκαν χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.

Οπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, το συνολικότερο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που διατηρεί και ενισχύει η σημερινή κυβέρνηση, φουσκώνει τα πανιά της επιθετικότητας των εργοδοτών, σε σημείο που να τίθενται ζωές σε κίνδυνο, να έχουμε συνεχείς ανθρωποθυσίες στους τόπους δουλειάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διανομείς, σε βάρος των οποίων οι εργοδότες έχουν επιβάλει παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας, ανασφάλιστη δουλειά, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απληρωσιά, 8ωρη δουλειά σε ένα μηχανάκι με βροχή και κρύο, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τούς χρονομετρούν κιόλας... Και όπως τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, «χρονομέτρηση σημαίνει θάνατος».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι περισσότεροι διανομείς εργάζονται ως εποχιακοί, χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση ή μισοασφαλισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι. Ενα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επιβαρύνονται με το σέρβις, τη βενζίνη και τα έξοδα σε περίπτωση ατυχήματος και βλάβης.

Το ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, απαιτεί: Να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πλήρη ασφάλιση, κατοχυρωμένα μέσα στη ΣΣΕ στον Επισιτισμό, η οποία πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους (ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι για τη ΣΣΕ στον Επισιτισμό υπάρχει διαιτητική απόφαση, που όμως δεν έχει γίνει υποχρεωτική και δεν εφαρμόζεται). Επαναφορά των απωλειών σε μισθούς. Σταθερό ωράριο, 5ήμερο, 7ωρο ή 8ωρο συνολικά για τους εργαζόμενους. Ενταξη των διανομέων στα βαριά και ανθυγιεινά. Να οριοθετηθεί η εμβέλεια της διανομής. Να υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς, όπως για παράδειγμα ειδικά κατασκευασμένα οχήματα για τη μεταφορά φορτίων, μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης που θα παρέχονται από την επιχείρηση. Επίδομα για την αγορά του οχήματος και την απαραίτητη αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί κ.ά.

Εξαγγελία μέτρων μακριά από μια ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων

Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, κάτω και από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ανακοίνωσε τη λήψη ορισμένων μέτρων για τους όρους δουλειάς και αμοιβής των διανομέων, τα οποία είναι ενταγμένα στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο απέχουν από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν: «Την υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον είναι ιδιοκτησίας του εργοδότη. Την υποχρέωση παροχής από τον εργοδότη μέσων ατομικής προστασίας: Κράνος, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία, γάντια, ανακλαστικό γιλέκο. Στην περίπτωση που το μηχανάκι είναι ιδιοκτησίας του εργαζόμενου, θεσπίζεται η υποχρέωση καταβολής μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού από τον εργοδότη στον εργαζόμενο».

Ακόμα, σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου «θα προβλέπουν οι ρυθμίσεις την υποχρεωτική εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας των μοτοσικλετών στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" για τον καλύτερο έλεγχό τους. Θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, θα καθορίζονται τα θέματα συντήρησης οχημάτων - εξοπλισμού, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αποθηκευτικού χώρου, η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου». Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για την ασφάλεια και την υγεία σε κλάδους όπως ο Επισιτισμός.

Ο Χρ. Κατσώτης απάντησε ότι καταρχάς «θα «περιμένουμε να δούμε» την τελική νομοθετική ρύθμιση, ενώ παρατήρησε ότι στα 6 μέτρα δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, τη ρητή εφαρμογή της ΣΣΕ, την απαγόρευση της χρονομέτρησης και την επιβολή βαριών προστίμων, επισημάνσεις τις οποίες η υπουργός προσπέρασε...

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες για τις ζημιές από το χαλάζι

Με ανέξοδες υποσχέσεις απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Με ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία μεταφέρθηκαν στη Βουλή τα αιτήματα των αγροτών του δήμου Τυρνάβου, που είδαν να χάνεται ο μόχθος τους από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στις 13 Απρίλη.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, από τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα της περασμένης βδομάδας καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών, στα χωριά Δαμάσι, Δένδρα, Πλατανούλια, Αμπελώνας κ.α., ενώ προχτές ήρθε νέο καιρικό χτύπημα για να «τελειώσει» ό,τι είχε απομείνει. Ανέφερε ότι υπάρχουν αγρότες που έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς σοδειά, χωρίς εισόδημα, ενώ «τρέχουν» οι ανάγκες της καθημερινότητας των οικογενειών τους και από πάνω καλούνται να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, δανείων, χαράτσια, καλλιεργητικά έξοδα.

Απαίτησε ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουν οι αγρότες, να τους αποζημιώσει άμεσα και στο 100% της καταστροφής. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας να καταβληθεί εδώ και τώρα κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες των αγροτών των χωριών του Τυρνάβου. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται πραγματικά και πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση στις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων για την πλήρη κάλυψη και προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής τους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης υποστήριξε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει κινητοποιηθεί και «από την άλλη βδομάδα θα αρχίσει η εξατομίκευση των ζημιών». Είπε ακόμα ότι «έχουμε προσωπικά απευθυνθεί και εγγράφως στην Τράπεζα Πειραιώς για αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των συγκεκριμένων αγροτών, στον πρόεδρο της ΔΕΗ» για διακανονισμό των οφειλών τους. Ομως... «τσιμουδιά» για την ταμπακιέρα, δηλαδή την 100% άμεση αποζημίωση των ζημιών και την έκτακτη κρατική επιχορήγηση.

Μάλιστα, ο ίδιος προκαλώντας τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, ενημέρωσε ότι «επιδοτείται το αντιχαλαζικό δίχτυ, στο οποίο είχαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η επιδότηση στο αντιχαλαζικό δίχτυ είναι στο 80%. Επίσης, επιδοτείται και η αντιβροχική μεμβράνη. Στην πρώτη πρόσκληση είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών και κατατέθηκαν φάκελοι ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ».

Αναδεικνύοντας την πρόκληση, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι αυτή η επιδότηση αφορά τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που μπορούν να ανταποκριθούν, τονίζοντας ότι το αντιχαλαζικό δίχτυ και η αντιβροχική μεμβράνη πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΣΜΕΔΕ
Επιτυχία των ταξικών δυνάμεων

Η «Πανεπιστημονική Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ» χαιρετίζει τους συνταξιούχους που στήριξαν την επίμονη και σκληρή προσπάθεια να αλλάξει προσανατολισμό η ΕΣΤΑΜΕΔΕ, στη χτεσινή Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή της, που ολοκληρώθηκε με τις αρχαιρεσίες. Στις αρχαιρεσίες, που διενεργήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, σύμφωνα με τον Ν. 1264/82, η «Πανεπιστημονική» έλαβε 163 ψήφους και 8 έδρες, ενώ το ψηφοδέλτιο των «Μάχιμων» έλαβε 21 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ.

Η «Πανεπιστημονική» καταγγέλλει τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που επιδίωξαν για πολλοστή φορά να παραβιάσουν καταστατικό και δημοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Αρχικά επιχείρησαν να μην ξεκινήσει καν η διαδικασία συζήτησης στη ΓΣ, προκειμένου να μην καταψηφιστεί ο αντισυνταξιουχικός διοικητικός και οικονομικός απολογισμός τους. Ωστόσο, όταν διαπίστωσαν την αποδοκιμασία του Σώματος της Συνέλευσης αποχώρησαν και δήλωσαν ότι θα κάνουν «δικές τους εκλογές».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Νέα απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο

Σε απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο προχωρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ.

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση στις 29/3, η ΕΣΚ ΟΤΕ υπογραμμίζει πως «το ζητούμενο και σ' αυτήν την απεργία είναι η μαζική συμμετοχή» των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο πρόγραμμα «εθελούσιων» αποχωρήσεων, το οποίο μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις ισοδυναμεί με συγκαλυμμένες ομαδικές απολύσεις καθώς και στην παράδοση τμημάτων - με πρώτο αυτό της φύλαξης - σε εργολάβους.

«Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν τρομοκρατούμαστε και ότι δεν δεχόμαστε ούτε την παραχώρηση έργου σε εργολάβους, ούτε φυσικά την απόλυση των εργαζομένων στη φύλαξη», τονίζει η ΕΣΚ. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους με την 48ωρη απεργία να στείλουν μήνυμα πως «δεν παλεύουμε για τίποτα λιγότερο από μία ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, με εξίσωση προς τα πάνω, που θα μας διασφαλίζει απέναντι σε όποια σχέδια δημιουργίας θυγατρικών μηχανεύεται η διοίκηση».

Σύσκεψη με διανομείς στον Πειραιά

Σε σύσκεψη καλεί τους διανομείς το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, την Κυριακή 21/4, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).

Το παράρτημα του Συνδικάτου χαιρετίζει τους διανομείς που συμμετείχαν στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση και τους καλεί να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για τα δικαιώματά τους, με οργάνωση και ενότητα μαζί με τους συναδέλφους τους στις Επισιτιστικές - Τουριστικές επιχειρήσεις.

«Απέναντί μας δεν έχουμε απλά έναν μεμονωμένο εργοδότη, έναν κακό υπεύθυνο, μια αλυσίδα που παρανομεί, αλλά το σύνολο των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου που δεν αρκούνται στους ήδη ψηφισμένους από τις κυβερνήσεις τους αντιλαϊκούς νόμους, φτάνοντας να δουλεύουμε με ακόμα χειρότερους όρους από όσα προβλέπει η νομοθεσία», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το Παράρτημα Πειραιά καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 24/4, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Κοινοί οι αντίπαλοι αγροτών και εποχικών εργατών γης

Με αφορμή την απεργία των εποχικών εργατών γης για τη διεκδίκηση καλύτερων μεροκάματων και τις διάφορες δηλώσεις και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που, με «πονηρό» τρόπο, θέτουν το ερώτημα «ποια θέση θα πάρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην περιοχή για τα αιτήματα των εργατών γης», ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής:

«Ο Αγροτικός Σύλλογος είναι το νόμιμα εκλεγμένο συνδικαλιστικό όργανο των αγροτών το οποίο παλεύει και μάχεται καθημερινά για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δεν είναι επαγγελματικό και εργοδοτικό σωματείο όπως ο ΣΕΒ, ώστε να καθορίζει το ύψος του μισθού των εργατών. Ποτέ δεν ήταν ενάντια στην εργατική τάξη και το έχει αποδείξει έμπρακτα. Οι εποχικοί εργάτες γης είναι αλληλένδετοι με την αγροτική παραγωγή, μια αγροτική παραγωγή η οποία δοκιμάζεται καθημερινά και από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και εξαιτίας των χαμηλών τιμών, οι οποίες είναι δυσανάλογες με το κόστος παραγωγής που παραμένει υψηλό. Οι αντίπαλοί μας είναι κοινοί, είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ και εκφράζονται μέσα από τα μνημόνια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ