ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Νέα περιοδεία Μογκερίνι με φόντο τα παζάρια της διεύρυνσης

Από τη χτεσινή επίσκεψη της Μογκερίνι στα Σκόπια

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη της Μογκερίνι στα Σκόπια
ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Τριήμερη περιοδεία για την προώθηση του σχεδίου διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού στην περιοχή με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, ξεκίνησε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η περιοδεία της Μογκερίνι στην περιοχή ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ που προτείνει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και ΠΓΔΜ, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται τα παζάρια των συγκεκριμένων χωρών με την Ελλάδα, με ανοιχτά διάφορα διμερή ζητήματα, η επίλυση των οποίων θεωρείται απαραίτητη για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα Τίρανα η Μογκερίνι συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, παρουσιάζοντάς του την έκθεση της Κομισιόν και ενθαρρύνοντας «περισσότερες μεταρρυθμίσεις». «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και θα γίνουν τμήμα της ΕΕ στο μέλλον. Αυτό είναι το καλύτερο για μας και τους πολίτες μας. Πέρυσι οι Βαλκάνιοι εταίροι μας έκαναν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι, πραγματοποιώντας στη συνέχεια συναντήσεις και με άλλους Αλβανούς αξιωματούχους, καθώς και με ανώτερα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο αρχηγός του, Λουλζίμ Μπασά, δεν είχε ακόμη επιστρέψει από το Βερολίνο, όπου είχε πλήθος επαφών με Γερμανούς αξιωματούχους για θέματα που αφορούν και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αργότερα χτες το βράδυ, η Μογκερίνι αναμενόταν στα Σκόπια, που είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας της. Εκεί βρισκόταν ήδη ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, που παρέδωσε την έκθεση της Κομισιόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εξήρε τις σχετικές προσπάθειες της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, μολονότι παρατήρησε πως «έχουν ακόμη να γίνουν πολλά».

Σε αυτό το μοτίβο, ο Χαν έλεγε χτες, μιλώντας στην DW: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες βδομάδες είναι εφικτή μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας. Νομίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο (...) Θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια κάνει καλή δουλειά. Χαιρετίζω επίσης ότι η αντιπολίτευση διαδραματίζει πλέον έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, επέστρεψε στη Βουλή και συμμετέχει πιο ενεργά στην πολιτική ζωή, κυρίως ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ».

Ερωτηθείς δε για το αν η ΕΕ έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν βρεθεί σύντομα λύση για το ζήτημα της διένεξης Σκοπίων - Αθήνας για το θέμα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε ότι «είναι καλύτερο οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τη σημερινή συγκυρία και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Σήμερα Πέμπτη, η Μογκερίνι αναμένεται να επισκεφθεί το Νίβοτ του Μαυροβουνίου και ακολούθως θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία αμφοτέρων χωρών.

Θυμίζουμε πως η Μογκερίνι είχε περιοδεύσει ξανά σε χώρες της περιοχής τον περασμένο Φλεβάρη, οπότε είχε επισκεφθεί τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν της ΕΕ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Παρέμβαση Μακρόν για Βαλκάνια

Στο μεταξύ, την πρόθεση του γαλλικού κεφαλαίου να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο και στις κόντρες που αφορούν τα Βαλκάνια αποτύπωσε και η προχτεσινή αναφορά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Μακρόν τάχτηκε μεν υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, αλλά υπό όρους, αναζητώντας φυσικά τρόπους υπεράσπισης των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων. «Ναι στην άφιξή τους (σ.σ. των χωρών των Βαλκανίων) στην ΕΕ και στο να μην αφεθούν να μετακινηθούν προς την Τουρκία και τη Ρωσία», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Δεν θα υπερασπιστώ μια επόμενη διεύρυνση (σ.σ. της ΕΕ) εφόσον δεν υπάρξει εμβάθυνση και βελτίωση της Ευρώπης μας».

Επιβεβαίωσε δηλαδή ο Γάλλος ηγέτης ότι η θέση της ΕΕ στα Βαλκάνια είναι κρίσιμη για τον ευρύτερο γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά ταυτόχρονα συνέδεσε την ένταξη νέων μελών με τη «μεταρρύθμιση της Ευρώπης», δηλαδή με το αποτέλεσμα ευρύτερων σχεδιασμών για την ενίσχυση της Ευρωένωσης στην αναμέτρησή της με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και για την εσωτερική «ισορροπία δυνάμεων» στη λυκοσυμμαχία, που επηρεάζει και τις προτεραιότητές στην ενταξιακή πορεία άλλων χωρών.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Σημαιοφόρος» στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Δ. Βαλκάνια

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο «σημαιοφόρου» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, αρχής γενομένης από τις διευθετήσεις με ΠΓΔΜ και Αλβανία, αναδείχτηκε ξανά χτες σε συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στο ρ/σ «24/7».

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς έβαλε το θέμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει «πλειοψηφία κυβερνητική στο ζήτημα της ονομασίας», για να περάσει δηλαδή μια συμφωνία στη Βουλή, αλλά «το παλεύει και διαμορφώνονται συνθήκες πλειοψηφίας».

Εβαλε αντίστοιχα θέμα στη σκοπιανή κυβέρνηση, που θέλει αυξημένη πλειοψηφία για να προχωρήσει αλλαγές στο Σύνταγμά τους, «να την παλέψει για να την αποκτήσει». «Αν λέει "επειδή δεν την έχω, δεν το κάνω", δεν πρόκειται να την παλέψει ποτέ και δεν πρόκειται να έρθουμε ποτέ σε μια ουσιαστική συμφωνία. Δεν πάμε να κάνουμε συμφωνία για τη συμφωνία».

Επιπλέον, βάφτισε για ακόμη μια φορά «εθνικό καθήκον» τις διευθετήσεις με ΠΓΔΜ και Αλβανία για να «τρέξουν» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ ενδεικτική ήταν και η αποστροφή του ότι «αν ήμουν ΝΔ θα ήμουν ευτυχής που υπάρχουν πολιτικοί σαν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, που δεν υπολογίζουν πολιτικό κόστος, αλλά υπολογίζουν μόνο εθνικό συμφέρον και λύνουν ένα πρόβλημα που αυτοί ήταν ανίκανοι να το λύσουν τα 25 τελευταία χρόνια, που έχει κακοφορμίσει και που αν συνεχίσει να υπάρχει, θα μας δημιουργεί προβλήματα».

Παραπέρα επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι η «δίψα» για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις αφορά πρώτα απ' όλα τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες της εγχώριας αστικής τάξης, υποστήριξε ότι ο «διεθνής παράγοντας» δεν ...πολυασχολείται με το θέμα, και ως εκ τούτου «είναι καλή φάση για τη διαπραγμάτευση γιατί οι Αμερικάνοι δεν πολυασχολούνταν με τα Δυτικά Βαλκάνια και οι Γερμανοί δεν είχαν κυβέρνηση». Στους ευνοϊκούς παράγοντες ενέταξε και το ότι στα Σκόπια υπάρχει «κυβέρνηση που έχει πιο πολλά περιθώρια να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τη βούλησή της θα την αποδείξει στο τέλος» και επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος και χρήση του ονόματος έναντι όλων («erga omnes», άρα και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ) δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

«Παράθυρο ένταξης το φθινόπωρο»

Συμπλήρωσε δε ότι, από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θέλει να κάνει δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, όπου για να λάβει πρόσκληση πρέπει πρώτα να έχει υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ταυτόχρονα, δείχνοντας τα εναλλακτικά σενάρια που δρομολογούνται, συμπλήρωσε πως δεν χρειάζεται η ένταξη να γίνει σε Σύνοδο Κορυφής: «Στο ΝΑΤΟ οι αποφάσεις λαμβάνονται ακόμη και από τους μόνιμους αντιπροσώπους, δηλαδή από τον κλάδο του υπουργείου Εξωτερικών», σημείωσε, προσθέτοντας πως στο ΝΑΤΟ «τις πολιτικές επιλογές τις κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Τα ζητήματα δηλαδή τα πολιτικά που έχουν να κάνουν με την FYROM περνάνε είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών είτε από τους μόνιμους αντιπροσώπους, δηλαδή τους πρέσβεις μας στο ΝΑΤΟ». Μια επισήμανση σχετικά με το ότι ο διαφωνών για το θέμα Π. Καμμένος, ως υπουργός Αμυνας, δεν έχει λόγο στο τι θα γίνει με το θέμα στο ΝΑΤΟ.

«Τρέχουν» και με την Αλβανία

Για τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με Αλβανία, ώστε να επιλυθούν προβλήματα, με κυριότερο τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των 2 χωρών, και να «τρέξουν» και εκεί τα σχέδια για ένταξη στην ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς είπε:

«Στις διαπραγματεύσεις θα έλεγα ότι έχουμε μείνει σε ένα τελευταίο θέμα. Αυτό το βλέπουμε, έχουμε συνεδριάσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα (...) Νομίζω μέχρι τα τέλη του Μάη θα έχουν κλείσει ουσιαστικά και τυπικά και τα τελευταία ανοιχτά θέματα». Αρνήθηκε, δε, ότι συζητάνε θέμα Τσάμηδων και περιουσιών Αλβανών που έφυγαν από την Ελλάδα με τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ως συνεργάτες των κατακτητών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ