ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μάχη για το λαό θα κριθεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης

Παρέμβαση του Ελ. Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όπου αναδεικνύει τους λόγους της έντασης των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Real FM», το βράδυ της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Γ. Χουδαλάκη, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, σχολίασε τα πρώτα στοιχεία από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αποτέλεσμα, που δείχνει διχαστικό και με ταξικά, γεωγραφικά χαρακτηριστικά κ.λπ., τόνισε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε κάτι τέτοιο. Αν δούμε αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών, παρατηρείται μια τέτοια διαφοροποίηση γεωγραφική. Τώρα σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι χαρακτηριστικό το οριακό του αποτελέσματος και οι καταγγελίες που γίνονται ήδη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για νοθεία, το αίτημα για επανακαταμέτρηση και βέβαια υπάρχει το γεγονός ότι μιλάμε για μια πύρρειο νίκη, με την έννοια ότι τα κόμματα που στήριζαν το "ναι" δεν συγκέντρωσαν το ποσοστό τους σε αυτό το δημοψήφισμα».

Στη συνέχεια, απαντώντας αν με το δοσμένο αποτέλεσμα μπορούν να αναληφθούν οι εξουσίες που θέλει ο Ερντογάν, σημείωσε:

«Γενικά η ταξική αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια με μεγάλη ένταση από το κόμμα του Ερντογάν, θα συνεχιστεί με τον έναν ή άλλο τρόπο. Είτε δηλαδή καταφέρει να περάσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα, είτε όχι. Η μάχη δεν θα κριθεί στα δημοψηφίσματα και στις εκλογές, η μάχη θα κριθεί στους δρόμους από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Από την άποψη αυτή, εμείς ενστερνιζόμαστε την αντίληψη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, το οποίο σε όλους τους τόνους τόνιζε ότι το "όχι", όχι απλά δεν φτάνει, είναι ένα βήμα που έπρεπε να κάνει ο λαός στην Τουρκία, αλλά σαφώς δεν φτάνει. Απαιτείται η συνέχιση της πάλης στην Τουρκία απέναντι στην ταξική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων Ερντογάν και βέβαια της προσπάθειας που κάνει με εργαλείο τη θρησκεία να ενσωματώσει».

Για την επίδραση στην Ελλάδα και την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην ΕΕ, ξέρετε ότι εμείς εκτιμάμε για κάθε χώρα ότι αυτό δε βοηθάει τους λαούς. Θα φέρει καινούργια δεινά. Κι αυτό φαίνεται και από την πλευρά της Τουρκίας, διότι η Τουρκία, προσπαθώντας να ενσωματώσει μια σειρά κανονισμούς και νόρμες της ΕΕ - ξέρετε αυτά πάντα εφαρμόζονται προς τα κάτω και όχι προς όφελος των λαών. Η Τουρκία και η αστική τάξη της Τουρκίας έχει τα τελευταία χρόνια σηκώσει ψηλά τον πήχη των δικών της φιλοδοξιών. Είναι μια δύναμη, κάτι παραπάνω από περιφερειακή, όταν είναι στους G-20 και βάζει στόχο να πάει και παραπάνω στους G-10, όταν σχεδιάζει π.χ. αεροπλανοφόρα, επεμβάσεις, δημιουργεί ξένες στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, μακριά από τα σύνορα, θέλει να δείξει ακριβώς ότι ο ρόλος της φεύγει από την περιφέρεια, αυξάνει. Αρα, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, αυτό πέρασε σε δεύτερο πλάνο από τη στιγμή που έχει τέτοιες φιλοδοξίες.

Σε ό,τι αφορά εμάς. Είναι - να το πω λαϊκά - ένα παραμύθι το γεγονός ότι μπαίνοντας η Τουρκία στην ΕΕ θα σταματήσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Αυτό το έλεγαν το 1952, όταν έβαλαν τις δυο χώρες στο ΝΑΤΟ».

Σχετικά με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και ότι «ως χώρα δεν λέμε τίποτε», τόνισε με έμφαση: «Αυτό δεν ισχύει για το ΚΚΕ, το οποίο εδώ και καιρό αναδεικνύει τα ζητήματα της έντασης και του κινδύνου του πολέμου που υπάρχει στο Αιγαίο με τις αμφισβητήσεις που προβάλλει η τουρκική αστική τάξη, την ώρα που και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν καθησυχαστικές προς το λαό. Και έλεγαν "δεν τρέχει τίποτα" και με τα "κοινά επιχειρηματικά φόρουμ"...

Αυτό το σύστημα δημιουργεί κρίσεις και πολέμους. Οσο δεν συνειδητοποιείται αυτό το πράγμα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα. Η ουσία είναι ότι σήμερα από την περιοχή μας, που είναι μια περιοχή "μαγαζί γωνία", είναι να περάσουν μια σειρά αγωγοί. Είναι να "μπει στο χέρι" ο ενεργειακός πλούτος αυτής της περιοχής. Είναι να μοιραστούν τα μερίδια των αγορών. Κι αυτό προκαλεί εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Αυτό είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε».

Κλείνοντας επισήμανε: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι στοχεύσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας είναι σταθερές και διαχρονικές και εφαρμόζονται με μεγάλη συνέπεια τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση δεν θα επιδρούσε. Αυτό που είναι στα χέρια των λαών είναι να συγκρουστούν με όλη αυτή την πολιτική, να βάλουν ρότα σύγκρουσης με όλο αυτό το σύστημα που δημιουργεί τις εντάσεις, τις συγκρούσεις, τους πολέμους και βέβαια όλα αυτά γίνονται σε βάρος των λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ