ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Να συνεχιστεί η πάλη του λαού με ταξικό προσανατολισμό

Ανακοίνωση για το δημοψήφισμα και δηλώσεις του Κ. Οκουγιάν, Α' Γραμματέα της ΚΕ, στην ιστοσελίδα SOL

Τη μάχη για την οργάνωση του λαού ενάντια στο κεφάλαιο έδωσε το ΚΚ Τουρκίας
Τη μάχη για την οργάνωση του λαού ενάντια στο κεφάλαιο έδωσε το ΚΚ Τουρκίας
Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, σχετικά με το δημοψήφισμα, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που καθορίστηκαν από την τυραννία, την απάτη και την κλοπή, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση. Εκείνοι που επιχειρούν να γιορτάσουν αυτό το αποτέλεσμα κοροϊδεύουν τον λαό.

Καλούμε τον λαό μας, όσους δεν παραδίνονται, να ενωθούν, να δράσουν οργανωμένα και να μην αποδεχτούν "τετελεσμένα γεγονότα"».

Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αποδεχτεί ψηφοδέλτια που δεν ήταν σφραγισμένα και να τα συμπεριλάβει μεταξύ των έγκυρων, δεν ταιριάζει σε καμία έννομη ή αντικειμενική ιδέα.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν σταμάτησε πουθενά και άσκησε πιέσεις. Το αποτέλεσμα δείχνει σημαντική μείωση στις ψήφους του και έλαβε τις μισές με τη βοήθεια απεριόριστης χειραγώγησης και πλαστογραφίας.

Η ικανότητα του κυβερνητικού κόμματος να διοικήσει έχει καταστραφεί, αφού έχασε τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα, τα οποία για πολλά χρόνια είχε με το μέρος του.

Η προσπάθειά του να "γιορτάσει αυτή τη νίκη" παρά τα παραπάνω γεγονότα, δείχνει ένα μόνο πράγμα, πέραν του ότι κοροϊδεύει τον λαό: Υπολογίζουμε ότι αυτού του είδους η πίεση σημαίνει πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το τέλος. Ο εργαζόμενος λαός και οι διανοούμενοι της Τουρκίας, όλοι οι πολίτες που είναι αφοσιωμένοι στις αξίες της δημοκρατίας, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις αντιδραστικές δυνάμεις».

Και καταλήγει: «Το ΚΚΤ καλεί τον λαό να βρίσκεται σε επιφυλακή, να μην αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα και να οργανώσει την πάλη του παντού».

Η πάλη των εργατών πρέπει να κατευθύνεται προς τη σοσιαλιστική εξουσία

Επίσης, σε χτεσινή συνέντευξή του, ο Κεμάλ Οκουγιάν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, στην ιστοσελίδα SOL, αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ως «αποτέλεσμα νοθείας και κλοπής» και την τακτική της αστικής τάξης, σημειώνοντας ότι η χώρα και ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή από την ένταση της πάλης.

«Τα αποτελέσματα είναι προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και της πλειοψηφίας των διεθνών μονοπωλίων. Οι κορυφαίοι καπιταλιστές έχουν στρώσει το δρόμο για το προεδρικό σύστημα στη χώρα μας εδώ και χρόνια. Επίσης γνωρίζουμε ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα έσπρωχναν προς τη δημιουργία ενός συστήματος με πιο ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες. Η ανησυχία τους έγκειται στις ακρότητες του Ερντογάν και στο αυτάρεσκο εγωκεντρικό του στυλ. Μία νίκη του "ναι" σε μικρή απόσταση από το "όχι" θα έδενε τα χέρια του Ερντογάν, αναγκάζοντάς τον να ενεργοποιήσει ένα "πρόγραμμα" που θα έδινε αρκετό χώρο για μανούβρες στο κεφάλαιο. Κατάφεραν να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. Αυτή είναι η αποστολή και του Kιλιντσάρογλου (ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) εδώ και πολλά χρόνια».

Και προσθέτει: «Το ΚΚ Τουρκίας είχε πει ότι εάν το "όχι" είχε θριαμβεύσει, θα ήταν μία σημαντική επιτυχία με θετικές συνέπειες, όμως δεν θα αποτελούσε από μόνο του λύση. Δεν υπήρχε το αναγκαίο επίπεδο οργάνωσης για να προστατεύσει τις ψήφους του "όχι". Γνωρίζουμε ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους στην Τουρκία ψήφισαν "όχι". Ομως, η κυρίαρχη εξουσία έκλεψε το αποτέλεσμα και η αντίδραση ενάντια στη νοθεία είναι πολύ ασθενής, παρά το πλήθος των ψήφων υπέρ του "όχι". Ακόμη, είπαμε "εάν βγει ναι, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου". Καλέσαμε το λαό να ενισχύσει την οργανωμένη πάλη του. Υπερασπιζόμαστε την κοσμικότητα του κράτους, τη Δημοκρατία ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις. Ομως το αδιέξοδο στην Τουρκία δεν μπορεί να λυθεί διαμέσου της πόλωσης μεταξύ της κοσμικότητας και της αντίδρασης. Η κοσμικότητα από μόνη της δεν μπορεί να απωθήσει τις αντιδραστικές δυνάμεις, και το αντίθετο. Θέλουν να συμβιβάσουν τους δύο αυτούς πόλους, πράγμα που θα επέτρεπε στις αντιδραστικές δυνάμεις να θριαμβεύσουν. Οπως το "μετριοπαθές Ισλάμ" αποτελεί ένα ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα, έτσι μπορεί να υπάρξει και ο "μετριοπαθής Διαφωτισμός" ή η "μετριοπαθής κοσμικότητα". Ομως αυτό είναι το σχέδιο της αστικής τάξης, πράγμα που εάν γινόταν πράξη, θα αποτελούσε ήττα για την κοινωνία στην Τουρκία. Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο διαμέσου μίας ταξικού χαρακτήρα πόλωσης. Αυτό είναι ακριβώς και αυτό που χρειάζεται η κοσμικότητα. Πάνω απ' όλα, το ΚΚ Τουρκίας είναι ένα ταξικό κόμμα, που παλεύει για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και λέει ότι η χειραφέτηση της εργατικής τάξης θα αποτελέσει χειραφέτηση ολόκληρης της κοινωνίας. Εδώ δεν φέρνουμε σε αντιπαράθεση την κοσμικότητα με την πάλη της εργατικής τάξης ή με την πάλη για το σοσιαλισμό, όμως δηλώνουμε καθαρά: Κάτω από την εξουσία της αστικής τάξης, ξεχάστε την κοσμικότητα».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απεργία πείνας από χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επ' αόριστον απεργία πείνας ξεκίνησαν τη Δευτέρα πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, αντιδρώντας στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις ισραηλινές φυλακές και στο ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ που έχουν επιβάλει οι κατοχικές αρχές για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι χιλιάδες απεργοί διαμαρτύρονται για τις οικτρές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι περίπου 6.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους πολλές δεκάδες παιδιά και έφηβοι και πάνω από 300 άτομα που έχουν φυλακιστεί δίχως καν απαγγελία κατηγοριών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης». Καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη σοβαρής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και απαιτούν το άμεσο κλείσιμο της λεγόμενης «νοσοκομειακής φυλακής» Ράμλα. Απαιτούν να σταματήσουν οι τακτικές απομόνωσης πολλών κρατουμένων, η έλλειψη επικοινωνίας με τους συγγενείς, φίλους ή ακόμη και τους δικηγόρους τους. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση περίπου 700 κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες και καταγγέλλουν πως πολλές δεκάδες έχουν ήδη πεθάνει μέσα στα κελιά λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, επιβεβαίωσε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ότι ο αρχηγός της δεύτερης Ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι, τέθηκε σε απομόνωση λέγοντας πως τιμωρήθηκε επειδή «υποκίνησε ανταρσία μεταξύ κρατουμένων και ηγείται της απεργίας πείνας». Απέδωσε την κινητοποίηση των Παλαιστινίων σε «ενδοπαλαιστινιακή διαπάλη εξουσίας».

Με αφορμή τη Μέρα Παλαιστίνιου Κρατουμένου, αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το τελευταίο 48ωρο από σφαίρες καουτσούκ στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη.

Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας είπε στον τηλεοπτικό «Σκάι»: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να αναμειχθούμε στα εσωτερικά της Τουρκίας (...) Βεβαίως, θα τα παρακολουθήσουμε, ευχόμενοι να προσανατολιστεί η Τουρκία στη λύση των εσωτερικών της ζητημάτων, που είναι κεντρικά - με μια οικονομία η οποία δεν πάει καλά - και να αρχίσει να τα λύνει. Αυτό θέλει μια σταθερή και πολύ σώφρονα πολιτική, σε σχέση με τα προβλήματα που έχει με το σύνολο των γειτόνων της, γιατί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αναπτύξει μια ρητορική η οποία δεν βοηθάει τις εξωτερικές της σχέσεις (...) Αν η Τουρκία θεωρήσει ότι είναι "εθνική μαγκιά" το να πει ότι κόβει τις σχέσεις με την Ευρώπη ή ότι έχει μια μεγάλη αντιπαλότητα, αυτό δεν θα είναι προς το καλό της Τουρκίας και εξ αντανακλάσεως δεν θα είναι προς το καλό της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, είπε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πως «η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός (...) Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά είπε: «Ευχόμαστε τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο κ. Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες. Εμείς θέλουμε δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την «ελπίδα ότι η οριακή πλειοψηφία του κ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα θα τον οδηγήσει σε μεγαλύτερη συναίνεση και όχι σε περισσότερο αυταρχισμό».

Παραβιάσεις και εμπλοκή

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. 6 μαχητικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 10 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας στους χιλιάδες Παλαιστινίους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ και στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, την εργατική τάξη της Ελλάδας, που προετοιμάζουν την φετινή Πρωτομαγιά με σύνθημα "Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά" να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στους εποικισμούς, τις φυλακίσεις και κάθε είδους μέτρα καταστολής, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απελευθερωθούν άμεσα οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι

Την άμεση απελευθέρωση των χιλιάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές ζητά με ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα που ξεκίνησαν στις 17/4/2017 χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων.

Το ΚΚΕ εκφράζει γενικότερα την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής που διαρκεί για δεκαετίες, με ευθύνη των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες αφού, σε συνθήκες διαιώνισης της κατοχής και έντασης της ισραηλινής επιθετικότητας κατά του Παλαιστινιακού λαού, εφαρμόζει πολιτική εμβάθυνσης - ενίσχυσης των πολιτικο-στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να εντείνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στους εποικισμούς, στις φυλακίσεις και κάθε είδους μέτρων καταστολής, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, με το λαό κυρίαρχο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ