ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παραπομπή Ρουσέφ από τη Βουλή, έπεται η Γερουσία

Κορυφώνεται η ενδοαστική φαγωμάρα

Από τους πανηγυρισμούς για την ψηφοφορία στη Βουλή κατά της Ρουσέφ όπου εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος, στην ...αναζήτηση καλύτερου σφαγέα των δικαιωμάτων του
Από τους πανηγυρισμούς για την ψηφοφορία στη Βουλή κατά της Ρουσέφ όπου εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος, στην ...αναζήτηση καλύτερου σφαγέα των δικαιωμάτων του
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Κλιμακώνεται η ενδοαστική φαγωμάρα στη Βραζιλία μετά την ψηφοφορία τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Η κάτω Βουλή της χώρας, με 367 υπέρ, 137 κατά, 7 αποχές και 2 που δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία, ενέκρινε την παραπομπή της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, σε δίκη για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, ειδικά σε σχέση με τον ενεργειακό κολοσσό «Πετρομπράς», όπου επίσης εξετάζεται η εμπλοκή του πρώην Προέδρου Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, που διορίστηκε πρόσφατα υπουργός Επικρατείας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την Κυριακή συγκεντρώσεις πολιτών υπέρ και κατά της κυβέρνησης, με τους πρώτους να μιλάνε για «συνταγματικό πραξικόπημα και φασισμό» και τους δεύτερους για «δημοκρατική αλλαγή και κάθαρση».

Εδώ και αρκετό καιρό, η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό αρχικά του φιλελεύθερου Κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), του Προοδευτικού Κόμματος (PP), του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (PRB) και του Εργατικού Κόμματος (PTB). Τον κυβερνητικό συνασπισμό που συγκροτήθηκε στις αρχές του χρόνου, στήριζαν έως τώρα (296 βουλευτές στο σύνολο των 513) το Κόμμα Εργατών (PT) της Ρουσέφ και ακόμα 11 αστικά κόμματα, αλλά και το ΚΚ της Βραζιλίας (PCdoB). Τώρα αμφισβητείται με το πρόσχημα της διαφθοράς και από τα μέσα και από την αντιπολίτευση, με κυρίαρχο το λεγόμενο δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDB). Στην πραγματικότητα, η αστική τάξη της Βραζιλίας φαίνεται να ποντάρει σε άλλο «άλογο» από αυτό της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης Λούλα και Ρουσέφ, που από το 2001 εξασφάλιζε τα συμφέροντά της με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Σήμερα, με δεδομένη την καπιταλιστική κρίση (πτώση στο ΑΕΠ γύρω στο 4% το 2015), επιδιώκεται να παρθούν νέα πιο δραστικά αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει και της επερχόμενης «γιορτής» για το κεφάλαιο, το καλοκαίρι, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Την ίδια ώρα, η διαφθορά, που είναι σύμφυτο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, περιλαμβάνει και τους διαπρίσιους οπαδούς της ...κάθαρσης, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια (PMDB), που επίσης αντιμετωπίζει διώξεις για «δωράκια» 40 εκα. δολαρίων από την «Πετρομπράς».

Η διαδικασία της παραπομπής της Ρουσέφ περνάει τώρα στη Γερουσία, που αναμένεται να συνεδριάσει το πρώτο 10ήμερο του Μάη, για να αποφασίσει εάν θα αποπέμψει τελικά την πρόεδρο. Εκεί απαιτούνται τα 2/3 των 81 γερουσιαστών, δηλαδή 53, που είναι πολύ πιθανόν να συμπληρωθούν με βάση τις αλλαγές στον κυβερνητικό συνασπισμό (έως τώρα είχε 52) και έτσι η Ρουσέφ απαλλάσσεται από τα καθήκοντά της για 180 μέρες, ώστε να γίνει η δίκη, και Πρόεδρος αναλαμβάνει ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μισέλ Τέμερ, πρόεδρος του PMDB.

Αναγκαιότητα το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής πάλης

Σε αυτό το νέο σκηνικό που δημιουργείται και τις ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, το Βραζιλιάνικο ΚΚ καλεί το λαό να μην εγκλωβιστεί στην υπεράσπιση της κυβέρνησης Ρουσέφ, που υπηρέτησε από άλλο δρόμο το κεφάλαιο, αλλά ούτε και στη δήθεν καμπάνια κατά της διαφθοράς που στήνει η αντιδραστική αντιπολίτευση. Απευθύνει έκκληση στο λαό να σκεφτεί τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται με όποια μορφή διαχείρισης και να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. Σε αυτή την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της πάλης, δηλώνει έτοιμο να συναντηθεί και με άλλες δυνάμεις και κινήματα, στον αγώνα για μέτρα υπέρ των άμεσων αναγκών του λαού, στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής.


Ολοκληρώνεται σήμερα το 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--

Με τη συμμετοχή 1.000 αντιπροσώπων και 280 παρατηρητών ολοκληρώνεται σήμερα το 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας. Από το περασμένο Σάββατο, έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε 4 επιτροπές των βασικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Αυτή περιλαμβάνει: 1. Την εκτίμηση της εξέλιξης της κουβανικής οικονομίας το διάστημα από το 2011 έως το '15 και την εξέταση των αποτελεσμάτων των κατευθύνσεων της επικαιροποίησης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου του σοσιαλισμού της Κούβας που αναφέρεται στις αποφάσεις του προηγούμενου Συνεδρίου, την εξέταση των βασικών ζητημάτων για το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα 5 χρόνια. 2. Τις βάσεις του Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής έως το 2030, τη βασική αντίληψη και τους βασικούς στρατηγικούς τομείς. 3. Την αντίληψη του κοινωνικοοικονομικού κουβανικού μοντέλου για τη σοσιαλιστική ανάπτυξη. 4. Τη δράση του Κόμματος με τις στρατηγικές κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν στην πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη.

Ο Ραούλ Κάστρο, πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, παρουσίασε το Σάββατο την εισήγηση της ΚΕ στο Συνέδριο όπου, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι «η κοινωνική ιδιοκτησία θα παραμείνει η βασική μορφή ιδιοκτησίας, προσδιορίζοντας το οικονομικό - κοινωνικό σύστημα της χώρας», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξει φροντίδα και για τον μη κρατικό τομέα, ο οποίος θα δρα με περιορισμούς» και όπως είπε «δεν θα επιτρέπεται να συγκεντρώνει ιδιοκτησία και πλούτο».

Απαντώντας στις «δικαιολογημένες», όπως είπε, «ανησυχίες σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, ότι μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για το πέρασμα στον καπιταλισμό», απάντησε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις και διορθώσεις, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. Συμπλήρωσε ότι ο μη κρατικός τομέας συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανέφερε πως σ' αυτόν εργάζονται ήδη 1,5 εκατομμύριο Κουβανοί, ωστόσο υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις παρανομιών και φοροδιαφυγής. Συμπλήρωσε ότι «η Κούβα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει την εφαρμογή των λεγόμενων θεραπειών σοκ, που συχνά εφαρμόζονται σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων τάξεων της κοινωνίας», συμπληρώνοντας ότι «οι νεοφιλελεύθερες συνταγές οι οποίες προωθούν την ταχεία ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και τομέων κοινής ωφέλειας, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ επί σοσιαλισμού στην Κούβα».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν είναι ενάντια στο σχέδιο της κουβανικής κυβέρνησης», μιλώντας για θετική εφαρμογή του σε Κίνα και Βιετνάμ.

Από την εισήγηση και από τους επικεφαλής των επιτροπών, μελών του ΠΓ, δηλώνεται ότι τα δύο ντοκουμέντα για το Σχέδιο και την αντίληψη του κοινωνικοοικονομικού κουβανικού μοντέλου για τη σοσιαλιστική ανάπτυξη θα συζητηθούν μετά το Συνέδριο στο Κόμμα και πλατιά στην κοινωνία. Μάλιστα, εξηγήθηκε ότι αυτό δεν έγινε πριν γιατί ήταν συνέχεια της προηγούμενης επεξεργασίας του 6ου Συνεδρίου αλλά τώρα με τα πρώτα αποτελέσματα είναι κάτι που θεωρείται ανοιχτό. Επίσης, εισηγητικά ειπώθηκε ότι από τα 313 μέτρα που είχαν αποφασιστεί για την «επικαιροποίηση του μοντέλου», το 21% έχει εφαρμοστεί, το 77% είναι σε διαδικασία εφαρμογής και το 2% δεν έχει αρχίσει ακόμη να εφαρμόζεται.


ΡΩΣΙΑ
Νέες επισημάνσεις για τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα

Θεωρείται ενισχυτική για την «ικανότητα ανάληψης ευθυνών σε διεθνή ζητήματα»

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Μετά τις πρόσφατες αναφορές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που χαρακτήρισε τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας ως «έναν από τους κύριους παράγοντες που επιτρέπει τη διατήρηση ισορροπιών», ήρθε η σειρά του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, να εξάρει τη μεγάλη σημασία που αποκτά η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν στο κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» και στην κινεζική τηλεόραση CCTV, ο Αντόνοφ εξήγησε ότι αυτή «αποσκοπεί στη διασφάλιση των εδαφών μας, αλλά επίσης στη βελτίωση της ικανότητάς μας να αναλάβουμε ευθύνη σε διεθνή ζητήματα». Πρόσθεσε ακόμα ότι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις βοηθούν στην αμοιβαία γνωριμία και κατανόηση, ενώ είναι «βοηθητικές για κάθε ειρηνευτική αποστολή στο μέλλον».

Τις επόμενες μέρες, η ρωσική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, με τη συμμετοχή 500 στρατιωτικών ανώτατων και ανώτερων αξιωματούχων από 80 χώρες. Οπως διευκρίνισε ο Αντόνοφ, η συνάντηση θα εστιάσει στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, αλλά ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η κατάσταση που αφορά την «ασφάλεια» σε Ασία - Ειρηνικό.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί για να δυναμώσουμε την ασφάλεια της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στην απειλή της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, την οποία τον τελευταίο καιρό η Ρωσία συνδέει όλο και περισσότερο με την κατάσταση στο Αφγανιστάν (όπου εκτιμά ότι διευρύνεται η δράση διαφόρων «εξτρεμιστών»).

O Αντόνοφ επέκρινε, μεταξύ άλλων, και τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν σε Ασία - Ειρηνικό το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο, εκτός από το να αποτελεί ευθεία απειλή για Κίνα και Ρωσία, έχει ευρύτερες συνέπειες στην υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας. Συγκεντρώνοντας πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και βομβαρδιστικά στην περιοχή, αλλά και δημιουργώντας διάφορα είδη στρατιωτικών βάσεων, οι ΗΠΑ δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, συμπλήρωσε ακόμα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε (χωρίς το σχετικό ρεπορτάζ να δώσει άλλες διευκρινίσεις) ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να λάβουν πρωτοβουλία και να κάνουν κοινές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ενός νέου και ευρύτερου συστήματος ασφάλειας.

Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο μεταξύ, την Κυριακή ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος (που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή) προσγειώθηκε στα νησιά Νάνσα («Νάνσα» για την Κίνα, «Σπράτλι» για άλλες χώρες όπως οι Φιλιππίνες) για να μεταφέρει σε νοσοκομείο τρεις εργάτες σε έργα υποδομής που το Πεκίνο συνεχίζει.

Τα «Νάνσα» και τις υποδομές που κατασκευάζονται εκεί επιθεώρησε πριν από κάποιες μέρες και ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Φαν Τσανγκλονγκ, συνοδευόμενος από στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το «Ρόιτερς», αντέδρασαν έντονα τόσο στην εμφάνιση του στρατιωτικού αεροσκάφους όσο και των στρατιωτικών αξιωματούχων, θεωρώντας τις εξελίξεις αυτές ενδεικτικές των προθέσεων του Πεκίνου να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org