ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σημαίνουν συναγερμό για τη 48ωρη γενική απεργία

Πικετοφορίες, μαζικές εξορμήσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού

Πορεία από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα έγινε το Σάββατο στην Αθήνα
Πορεία από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα έγινε το Σάββατο στην Αθήνα
Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές «ανεβάζουν στροφές» για την προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας, σημαίνοντας συναγερμό μπροστά στα χειρότερα που ετοιμάζονται να φέρουν κυβέρνηση και κουαρτέτο σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και άλλα μέτρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το πρωί του Σαββάτου έγιναν σε δεκάδες γειτονιές της Αττικής μαζικές εξορμήσεις και πικετοφορίες για την ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού και την προπαγάνδιση της 48ωρης απεργίας.

Στην Ομόνοια, συγκεντρώθηκαν οι Λαϊκές Επιτροπές από το κέντρο της Αθήνας, σωματεία εργαζομένων, δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές. Με το σύνθημα «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» πορεύτηκαν μέσω των οδών Αθηνάς και Ερμού μέχρι το Σύνταγμα. Μοίρασαν εκατοντάδες ανακοινώσεις και κάλεσαν το λαό σε ξεσηκωμό, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα άγρια φορολογία και τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Στον Πειραιά, έγιναν επίσης πικετοφορίες και εξορμήσεις στις γειτονιές από τις Λαϊκές Επιτροπές. Στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από την πλατεία Κοραή, η πικετοφορία κατευθύνθηκε προς το Πασαλιμάνι. Την ίδια ώρα στη Νίκαια, η Λαϊκή Επιτροπή πραγματοποιούσε μαζική εξόρμηση, καλώντας το λαό να κάνει υπόθεσή του την οργάνωση της 48ωρης απεργίας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήραν οι Λαϊκές Επιτροπές στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό, στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα.

Από την εξόρμηση στο Βύρωνα
Από την εξόρμηση στο Βύρωνα
Στην Καλλιθέα, η παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής βρήκε θετική ανταπόκριση από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Σε μεγάλο εμπορικό κατάστημα της περιοχής, η εργοδοσία προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να εμποδίσει συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην εξόρμηση να μιλήσουν με τους εργαζόμενους.

Με αφετηρία τα γραφεία της Ενωσης ΕΒΕ, έγινε η πορεία - εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ αντίστοιχες πικετοφορίες έγιναν στη Νέα Ιωνία, στο Βύρωνα, στους Αγίους Αναργύρους και αλλού. Τέλος, την περασμένη Πέμπτη οργανώθηκε μαζική συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό από το Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Νέες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες

Για την ενημέρωση, την οργάνωση και την κινητοποίηση του λαού μπροστά στη 48ωρη απεργία, προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, οι εξής δραστηριότητες:

  • Σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει πικετοφορίες με αφετηρία τα εξής σημεία: πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Σινάνη, πλατεία Αγίου Νικολάου και Δημαρχείο.
  • Στα Χανιά, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
  • Στη Λάρισα, συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στην Αθήνα, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος οργανώνει πικετοφορία την Παρασκευή 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ., με αφετηρία την πλατεία Αμερικής.

Πικετοφορία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας
Πικετοφορία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας
Επίσης, πρόγραμμα συσκέψεων στα παραρτήματά του έχει αποφασίσει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, σε Αμφιλοχία, Ναύπακτο και Μεσολόγγι, ενώ ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας οργανώνει σύσκεψη το Σάββατο 23/4, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚ Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος). Τέλος, η Επιτροπή Ανέργων Πατησίων - Κυψέλης καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

Σε θέση μάχης και οι ναυτεργάτες

Την προσπάθεια του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ να ακυρώσουν την απόφαση της Ομοσπονδίας για την κήρυξη 48ωρης απεργίας, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης έρθει στη Βουλή, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ. Στον αντίποδα των σχεδίων αυτών, οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ανέδειξαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με στόχο την καλλιέργεια κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού».

«Με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε με οργάνωση και αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ, ενάντια στο νόμο λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, Φορολογικό, προετοιμάζουμε τη 48ωρη απεργία με την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν σε οργανωτική σύσκεψη την Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, για τα επόμενα βήματα της πάλης των ναυτεργατών, ανάμεσα σε αυτά και ο αγωνιστικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε την 1η Μάη, τη μέρα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, επιθεωρώντας τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους, σχεδιάζουμε οργανωμένα, πιο αποφασιστικά τους αγώνες μας στο δρόμο της ταξικής πάλης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου», καταλήγουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους.


Νέα διαμαρτυρία για την απόλυση στην «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Εξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μισθωτοί τεχνικοί. Πρόκειται για τη δεύτερη κινητοποίηση που γίνεται στα γραφεία του ομίλου, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης στη θυγατρική «BIOSAR», επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την κατάπτυστη ατομική σύμβαση μίσθωσης υπηρεσιών την οποία της πρότεινε η εργοδοσία.

Στην κινητοποίηση, εκτός από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, συμμετείχε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Υπενθυμίζουμε πως η ατομική σύμβαση μίσθωσης υπηρεσιών που προωθεί η εταιρεία στους εργαζόμενους, υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο και περιέχει μια σειρά πρωτοφανείς όρους, ακόμα και για το άθλιο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων με «μπλοκάκι».

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με εκπροσώπους της εταιρείας, οι τελευταίοι αρνήθηκαν να ανακαλέσουν την απόλυση, ενώ την ίδια στάση κράτησαν και στη χτεσινή συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων.

Για το ζήτημα της απόλυσης και των πρωτοφανών όρων που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη σύμβαση, έχει οριστεί τριμερής στις 11 Μάη. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι απαιτούν να οριστεί συνάντηση άμεσα και παράλληλα οργανώνουν τις επόμενες μέρες παρεμβάσεις, συνδυάζοντας τον αγώνα για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και την απόσυρση της απαράδεκτης σύμβασης με την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας.


Κινητοποιήσεις σε ΟΤΑ - καθαρίστριες

Πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη βάρδιας) προκήρυξε για σήμερα Τρίτη η ΠΟΕ ΟΤΑ και οργανώνει συγκέντρωση στις 12 μ. έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Αίτημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι η μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η επέκτασή του σε άλλες ειδικότητες. Παράλληλα, διεκδικούν μισθολογικά και άλλα αιτήματα. Στην κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Χτες, εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι καθαριστές και καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του υπουργείου Παιδείας. Απαίτησαν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων τους πριν από το Πάσχα και να παρθεί πίσω η μείωση κατά 10% στους πενιχρούς μισθούς των 200 και 300 ευρώ το μήνα για τους συμβασιούχους καθαριστές και καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων της σχολικής περιόδου 2015-2016.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος δεσμεύτηκε προφορικά για καταβολή των δεδουλευμένων τη Μεγάλη Βδομάδα, ωστόσο η αντιπροσωπεία ζήτησε να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με συγκέντρωση την Πέμπτη 21/4, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών και με συνάντηση την ίδια μέρα (4 μ.μ.) με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο υπουργείο Παιδείας. Στις κινητοποιήσεις καλούν τα Σωματεία Καθαριστριών Πειραιά, Μαγνησίας, Λάρισας, Χαλκίδας, η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Σχολείων Αθήνας και το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας σε εργολαβικά συνεργεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ