ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Διαταξικοί αγώνες» και «νέα περίοδος»...

Κάλεσμα σε «διαταξικό αγώνα» απευθύνει προς το λαό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας ως «κοινά» τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά του κεφαλαίου.

«Στην πολιτική του διχασμού», σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News, «εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, διαταξικό αγώνα, συμφωνία των γενεών. Εμείς επιδιώκουμε ο άνεργος, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους από την έξοδο από την κρίση είναι κοινό».

«Ντύνει», μάλιστα, το παραπάνω κάλεσμα και με τον όρο της «συμφωνίας αλήθειας»: «Εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις», λέει, «για μια "συμφωνία αλήθειας" όλων των Ελλήνων, για να πάμε την οικονομία και την κοινωνία μας μπροστά».

Στην ουσία δηλαδή, ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να στρατευτούν κάτω από την ξένη σημαία του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όταν αυτός ακριβώς ο στόχος του κεφαλαίου προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

***

Για το τι περιλαμβάνει αυτή η «συμφωνία αλήθειας» και αυτός ο «διαταξικός αγώνας», πέρα από τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι χαρακτηριστικά και όσα λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης για το από δω και πέρα...

Χαρακτηριστικά, καλεί το λαό να αποδεχτεί ως δεδομένο ότι «το τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να το εφαρμόσει», τον καλεί, δηλαδή, να αποδεχτεί μοιρολατρικά την κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ακόμα παραπέρα, αναφέρει ότι για να «αυξήσουμε με διατηρήσιμο τρόπο την πίτα της εθνικής οικονομίας», χρειάζεται «τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», «μείωση κρατικών δαπανών» και «σταθερή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος».

Σε απλή μετάφραση: Για να ανακάμψουν τα κέρδη του εγχώριου κεφαλαίου, χρειάζεται κλιμάκωση και επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, παραπέρα πετσόκομμα των όποιων κρατικών δαπανών έχουν απομείνει για την κάλυψη εργατικών - λαϊκών αναγκών και ακόμα μεγαλύτερη παραχώρηση προς το μεγάλο κεφάλαιο κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων, προνομίων, φοροαπαλλαγών, «κινήτρων», με παράλληλο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων...

***

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρωτοτυπεί, φυσικά, στο κάλεσμά του: Η «συμφωνία αλήθειας» δεν είναι παρά μια παραλλαγή των συνθημάτων που συνοδεύουν διαχρονικά την προσπάθεια του κεφαλαίου και όλων των επιτελείων του να στρατεύσουν το λαό σε... «διαταξικούς αγώνες» για τα δικά τους συμφέροντα. Αλλοτε, το σλόγκαν μιλούσε για «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», άλλοτε για «νέα κοινωνική συμφωνία», τώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά για «συμφωνία αλήθειας».

Αλλά και στο σήμερα, η προσπάθεια αυτή της ΝΔ και του προέδρου της δεν διεκδικεί δάφνες... μοναδικότητας. Παρά τις κατηγορίες που απευθύνει ο Κυρ. Μητσοτάκης περί «πολιτικής του διχασμού», την προσπάθεια υπαγωγής του λαού στους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου υπηρετεί στοχοπροσηλωμένα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μάλιστα η ΝΔ είναι ότι δυσκολεύεται ακόμα να πείσει το κεφάλαιο ότι «αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το κάνει», όπως ισχυρίζεται στη συνέντευξή του ο πρόεδρός της.

Ο πυρήνας της προπαγανδιστικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του συνίσταται στην προσπάθειά τους να λανσάρουν τις αγωνίες του κεφαλαίου ως αγωνίες του λαού, να συντηρήσουν την αυταπάτη ότι οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, γι' αυτό και θα πρέπει να «βάλουν πλάτη» για την επίτευξή της.

Χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του το Σάββατο στην ΕΡΤ1, ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας το λαό να υπομείνει τα νέα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μιλάει για έναν αγώνα δρόμου όπου έχει διανυθεί το 90% της απόστασης και έχει απομείνει ένα δύσκολο 10%, αλλά... «υπάρχει το τέρμα μπροστά».

«Η Ελλάδα είναι στο τέλος μιας δύσκολης προσαρμογής, οι δείκτες δείχνουν πορεία οικονομικής ανάπτυξης, σε όλους είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο», συνεχίζει, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι όπου να 'ναι τελειώνουν τα βάσανα του λαού και από κει και μετά η... «Ελλάδα» γενικώς, κεφάλαιο και εργαζόμενοι μαζί, θα απολαμβάνουν μια «νέα περίοδο»...

***

Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να εγκλωβίζει τους εργαζόμενους πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, όμως αυτό που έχει σημασία για το λαό είναι ότι και οι δυο τους, μαζί με όλα τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης και τα επιτελεία του συστήματος, πασχίζουν να συντηρήσουν την απάτη ότι ο λαός έχει να ωφεληθεί από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη.

Μαζί καλλιεργούν μια σειρά από κάλπικες θεωρίες ότι για τα δεινά του λαού φταίει η διαφθορά, η λάθος διαπραγματευτική τακτική κ.ο.κ., ότι για τα αντιλαϊκά μέτρα φταίει το «σκληρό» ΔΝΤ, ο «άκαμπτος» Σόιμπλε και πάει λέγοντας... Οτιδήποτε άλλο δηλαδή εκτός από το ίδιο το κεφάλαιο και το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ο λαός, όμως, έχει πια πείρα από πολλές παραλλαγές του παραμυθιού για το «φως στο βάθος του τούνελ» που μετά «θα ζήσουμε όλοι μας καλά». Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται όλο και ανάγλυφα ότι τα αντιλαϊκά μέτρα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης αποδεικνύονται «βαρέλι δίχως πάτο», επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι προσωρινά, αλλά έρχονται για να μείνουν, γιατί αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες των μονοπωλίων.

Γι' αυτό και ο λαός, κόντρα σε όσους του πασάρουν τις σημαίες των «διαταξικών αγώνων» και των «εθνικών στόχων» του κεφαλαίου, πρέπει να προτάξει στην πάλη του τα δικά του συμφέροντα, να σηκώσει τις δικές του σημαίες, ενάντια στον πραγματικό του αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις λυκοσυμμαχίες και την εξουσία του.


Γ. Ε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ