ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες ισραηλινές προκλήσεις

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πιέσεις για την προώθηση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα καταδικάζει ρητά τη συνεχιζόμενη διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών και τη σκλήρυνση της ισραηλινής κατοχής στα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, άσκησε χτες στη Μόσχα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, στο πλαίσιο της οποίας συνάντησε και το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Μόσχα γίνεται σε συνέχεια εκείνης που έκανε το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, όπου συνάντησε το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να συγκαλέσει (πιθανώς τον Ιούνη) διεθνή ειρηνευτική συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό στο Παρίσι.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συνεχίζει τη 15ήμερη περιοδεία του σε ξένες πρωτεύουσες, έχοντας ως επόμενους σταθμούς το Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες μέρες με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και τη Ν.Υόρκη, έδρα του ΟΗΕ.

Προκλητική εμφάνιση Νετανιάχου στο Γκολάν!

Η περιοδεία του Προέδρου Αμπάς, συνοδεία άλλων Παλαιστινίων αξιωματούχων, γίνεται με φόντο την προκλητική απαίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για «διεθνή» και ντε γιούρε αναγνώριση της (από το 1967) κατοχής και (μονομερούς) προσάρτησης (από το 1981) των υψωμάτων του Γκολάν. Σε μία προσπάθεια να τονίσει τις απαιτήσεις του, μετέβη την Κυριακή στα κατεχόμενα του Γκολάν με όλο το υπουργικό συμβούλιο και συνεδρίασε απαιτώντας από τη «διεθνή κοινότητα να αποδεχτεί την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του Ισραήλ» στα καταπατημένα συριακά εδάφη. Η κίνηση αυτή συνάντησε την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, που μίλησε για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», χωρίς να απαιτεί «την άμεση επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών στη Συρία».

  • Τουλάχιστον 16 άτομα τραυματίστηκαν χτες το απόγευμα, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ενός άδειου λεωφορείου στη νότια συνοικία της Ιερουσαλήμ, Ταλπιότ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανοίγει γραφείο εκπροσώπησης στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αποστολή με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της Ενέργειας, των μεταφορών και του εκσυγχρονισμού καίριων υποδομών ολοκλήρωσε το Σάββατο στην Τεχεράνη η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδεία επτά επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ.

Η Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υποστήριξε ότι «γύρισε μια νέα σελίδα» στις σχέσεις ΕΕ - Ιράν, «που θα κάνει αισθητή τη διαφορά» στις ζωές Ευρωπαίων και Ιρανών. Ωστόσο, το σχετικά καλό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις της Μογκερίνι και των επιτρόπων κυρίως σε θέματα για τις μελλοντικές μπίζνες ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Ιράν, δεν επαναλήφθηκε και σε συναντήσεις που είχαν αφενός ως προσχηματικό αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν (για τα οποία η Μογκερίνι και οι επίτροποι εξέφρασαν «κάποιες ανησυχίες»...) και αφετέρου τις κόντρες των δύο πλευρών σε σχέση με τον πόλεμο που προκαλεί η επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία.

Επιπλέον, η Μογκερίνι ανήγγειλε το άνοιγμα μόνιμου γραφείου εκπροσώπησης της ΕΕ στην Τεχεράνη, το οποίο αρχικά θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας της Ολλανδίας, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, χαιρέτισε την υποστήριξη της ΕΕ για τις προσπάθειες ένταξης της χώρας του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ασκήσουν όση πίεση μπορούν στις ΗΠΑ, προκειμένου να «εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του Ιούνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να άρουν τα εμπόδια που έχουν σηκώσει ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα.

Η συνάντηση Ροχανί - Ερντογάν στην Αγκυρα

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το Σάββατο, ενώ η υψηλόβαθμη αποστολή της ΕΕ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Τεχεράνη, το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, είχε μεταβεί στην Αγκυρα.

Ο Χ. Ροχανί, συναντώντας τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως συμφώνησαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους στη Συρία, να συνεργαστούν και να ξεπεράσουν τα «προβλήματα σε σχέση με την τρομοκρατία, την έξαρση των εντάσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και τις ανθρωπιστικές κρίσεις που ταρακουνούν την περιοχή μας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Περίπου 400 Σομαλοί πρόσφυγες και μετανάστες φέρονται να αγνοούνται, σε μία ακόμα ναυτική τραγωδία, όταν προσπάθησαν να περάσουν με βάρκες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυστύχημα έγινε στα ανοικτά της Αιγύπτου όταν προσπάθησαν να φτάσουν στην Ιταλία και ενώ τις σορούς έξι ανθρώπων είχε περισυλλέξει το πλοίο «Αquarius». Πληροφορίες, επίσης, ανέφεραν πως πλοίο ΜΚΟ εντόπισε σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή 108 μετανάστες που διεσώθησαν.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από τα πυρά δυνάμεων «ασφαλείας» στη βόρεια πόλη του Μάλι, Κιντάλ, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της δράσης των Γάλλων στρατιωτών στη χώρα. Αφορμή έδωσε πρόσφατο μπαράζ δεκάδων συλλήψεων πολιτών από Γάλλους στρατιώτες.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Ενα επτάχρονο αγόρι σκοτώθηκε χτες στην πόλη Μολόκο του βόρειου Καμερούν, όταν πατήθηκε από τους τροχούς αυτοκινήτου που συνόδευε την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, κατά την έναρξη επίσημης επίσκεψης στην αφρικανική χώρα. Αφορμή για την εμφάνιση της Πάουερ στην περιοχή δίνουν οι επιχειρήσεις που γίνονται εδώ και καιρό από στρατούς χωρών της περιοχής, με πρόσχημα τη δράση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».

ΑΜΜΑΝ.-- Η Ιορδανία ανακάλεσε χτες τον πρεσβευτή της στο Ιράν για διαβουλεύσεις με αφορμή, όπως ανακοινώθηκε, «προσπάθειες ανάμειξης της Τεχεράνης σε αραβικές υποθέσεις».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Αναβολή δόθηκε στις προγραμματισμένες να αρχίσουν χτες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Υεμένης στην πόλη του Κουβέιτ, με φόντο τις εκατέρωθεν καταγγελίες για παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που άρχισε την περασμένη βδομάδα. Στο μεταξύ, στο Κουβέιτ η παραγωγή πετρελαίου έπεσε στο μισό, καθώς ξεκίνησε το Σάββατο η επ' αόριστον απεργία πάνω από 20.000 εργαζομένων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας με μισθολογικά αιτήματα.

Ασυμφωνία για το πετρέλαιο

ΝΤΟΧΑ.--

Την κατιούσα ακολούθησαν εκ νέου χτες οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, μετά την αποτυχία αξιωματούχων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών (18 μελών και μη του ΟΠΕΚ) την Κυριακή στη Ντόχα του Κατάρ να καταλήξουν σε συμφωνία για «πάγωμα» της πετρελαϊκής παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Γενάρη, προκειμένου να αμβλυνθούν οι έντονες δημοσιονομικές πιέσεις που υφίστανται χώρες που εξαρτούν το μεγαλύτερο μέρος πόρων χρηματοδότησης του προϋπολογισμού τους από την παραγωγή «μαύρου χρυσού», όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία. Σαουδική Αραβία και Ιράν (ειδικά μετά την άρση των σε βάρος του διεθνών κυρώσεων) είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που παζαρεύουν σκληρά. Ετσι ο εκρόσωπος του Κατάρ δήλωσε ότι τα μέρη θέλουν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις.

Η μείωση στις μέσες διεθνείς τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκε χτες μεταξύ 6 και 4,2%, με το αργό να υποχωρεί 4,53% στα 38,53 δολάρια το βαρέλι και το Brent 4,08% στα 41,34 δολάρια.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνίες για μπίζνες προς όφελος των μονοπωλίων

ΚΑΪΡΟ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΜΜΑΝ.--

Συμφωνίες - μποναμά για τα γαλλικά μονοπώλια και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της αστικής τάξης προωθεί από το Σάββατο σε Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συνοδεία δεκάδων Γάλλων επιχειρηματιών.

Στο Λίβανο διερεύνησε τις πιθανότητες εξεύρεσης νέων «πελατών» για τα γαλλικά μονοπώλια, μετά την προ μηνών απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλει στρατιωτική βοήθεια προς τη Βηρυτό ύψους 3 δισ. δολαρίων που είχε ανατεθεί αποκλειστικά στη Γαλλία. Απηύθυνε στη συνέχεια «εκκλήσεις» στα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου του Λιβάνου για άρση του αδιεξόδου στις μαραθώνιες προσπάθειες εκλογής νέου Προέδρου στη χώρα και έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για το πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες που ζουν στο Λίβανο, υποσχόμενος «βοήθεια» για τη στήριξή τους στο λιβανέζικο έδαφος ύψους 150.000.000 ευρώ έως το 2019.

Στην Αίγυπτο υπέγραψε, παρουσία του Αιγύπτιου ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, συμφωνίες νέου εξοπλιστικού πακέτου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων και έκλεισε δάνεια υπέρ των συμφερόντων γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών, της Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών άλλων 300.000.000 ευρώ.

Ο Ολάντ ολοκληρώνει την περιοδεία του σε χώρες της Μ. Ανατολής σήμερα στην Ιορδανία.

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ.--

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φουρνιο Κισίντα, έκανε λόγο για «πολύ προνοητική συνάντηση, για να αναζητηθεί μια πιθανή λύση για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, που αποτελεί τη μέγιστη ανησυχία των δύο πλευρών». Ο ίδιος μίλησε για μια «πολύ ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση» που είχε με τον Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει «θετική πρόοδος» σε πολλά επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβρη που ο ίδιος είχε βρεθεί στη Μόσχα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επηρεάστηκαν αρνητικά, όταν το 2014 η Ιαπωνία συντάχθηκε με τη Δύση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, στο φόντο της «ουκρανικής κρίσης». Αλλωστε, τυπικά, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης. «Αγκάθι» αποτελεί ακόμα και το θέμα των νήσων Νότιες Κουρίλες («Βόρεια Εδάφη» για την Ιαπωνία) τα οποία, μετά τον Πόλεμο, είχαν περάσει στην κυριαρχία της ΕΣΣΔ, όπου μάλιστα η Μόσχα σχεδιάζει να κατασκευάσει και στρατιωτική βάση.

Πάντως, για τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών, ο Λαβρόφ είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Ιούνη να γίνει συνάντηση μεταξύ του γενικού διευθυντή του ιαπωνικού ΥΠΕΞ, Τακέο Ακίμπα, και ανώτατο αξιωματούχο του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι ο Λαβρόφ επανέλαβε τις αναφορές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα καλωσόριζε μια επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στη Ρωσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ