ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Στους 350 οι νεκροί του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ

Η φτωχολογιά κυρίως με τις φτηνές κατασκευές «πληρώνει το μάρμαρο» των φυσικών καταστροφών
Η φτωχολογιά κυρίως με τις φτηνές κατασκευές «πληρώνει το μάρμαρο» των φυσικών καταστροφών
Τους 350 είχαν φτάσει έως χτες οι νεκροί από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τον Ισημερινό, το Σάββατο το απόγευμα τοπική ώρα (πρωινές ώρες της Κυριακής ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο την πόλη Πεδερνάλες στην περιοχή Μαναμπί στη βόρεια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σεισμός αυτός έγινε έντονα αισθητός και στη γειτονική Κολομβία. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 2.068, ενώ αρκετοί είναι και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ντιέγκο Φουέντες, και ο αντιπρόεδρος, Χόρχε Γκλας, εξέφρασαν φόβο για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, αφού πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι και αυτοί που αναζητούνται από τους συγγενείς του και θεωρούνται εγκλωβισμένοι σε κτίρια, αλλά και μια γέφυρα στην πόλη Πορτοβιέχο που έχει καταπλακώσει πολλά οχήματα. Ο κίνδυνος αυξάνεται και από τους ισχυρούς μετασεισμούς που έως χτες είχαν ξεπεράσει τους 300.

Ο σεισμός αυτός είναι, με βάση τα έως χτες στοιχεία, ο 6ος φονικότερος στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία 20 χρόνια, με το σεισμό στην Αϊτή στις 12 Γενάρη του 2010 να έχει τα «πρωτεία» με τον τραγικό απολογισμό των πάνω από 300.000 νεκρών.

Ο σεισμός στον Ισημερινό κατέστρεψε κτίρια, γέφυρες και δρόμους δοκιμάζοντας ό,τι αντισεισμικούς κανονισμούς υπήρχαν έως τώρα, κάνοντας βέβαιη την αναθεώρησή τους στο μέλλον. Οι χιλιάδες κάτοικοι από χαμηλά και μεσαία στρώματα στις περιοχές που επλήγησαν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία μέσα για την επιβίωσή τους καθώς έχασαν τα πάντα. Στη μάχη της διάσωσης των αγνοουμένων και της βοήθειας των πληγέντων έχουν διατεθεί από την Κυριακή 10.000 στρατιώτες και 4.005 αστυνομικοί.

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, επέστρεψε εσπευσμένα, διακόπτοντας την επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη και το Βατικανό. Φθάνοντας αργά το βράδυ της Κυριακής με το προεδρικό αεροσκάφος στην παράκτια πόλη της χώρας Μάντα, πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συνεργάτες του, προκειμένου να έχει από πρώτο χέρι μια γενικότερη εικόνα για τα θύματα και τις καταστροφές σε σπίτια και βασικές υποδομές.

Ηδη, η Κούβα και η Βολιβία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ομάδες διάσωσης και νοσηλευτικό προσωπικό για να βοηθήσουν στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει το Εκουαδόρ, ενώ και άλλες χώρες ανακοινώνουν αποστολή βοήθειας διάφορων μορφών.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Σε μήνυμά του, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Ισημερινού για τις συνέπειες του φονικού σεισμού, αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρακολουθούμε τις τρομακτικές συνέπειες του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα σας και το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Θέλουμε να εκφράσουμε στους εργαζομένους και το λαό του Ισημερινού την αλληλεγγύη μας και τα συλλυπητήριά μας για τα χιλιάδες θύματα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυκνώνουν οι διεργασίες για την οικονομική πλευρά μιας πιθανής «λύσης»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενταση επαφών γύρω από την οικονομική πλευρά μιας πιθανής «λύσης» του Κυπριακού καταγράφουν οι συναντήσεις που συνεχίζει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, με εκπροσώπους ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πριν μερικές μέρες, συνάντησε στο Παρίσι τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, με τον οποίο συζήτησαν την υποστήριξη που η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δώσει για τη χρηματοδότηση μιας «λύσης». Ακόμα, συμφώνησαν ότι οι δυο πλευρές πρέπει να ενθαρρυνθούν για να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό, ώστε «να μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία».

Επίσης, στα τέλη της περασμένης βδομάδας βρέθηκε στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να συνταχθεί μελέτη για την οικονομία της Κύπρου την «επόμενη μέρα» της λύσης, στο πλαίσιο της ανάγκης να μπουν προτεραιότητες για την «οικονομική σύγκλιση» των δύο πλευρών και να διασφαλιστούν όλες οι ευνοϊκές για τις επενδύσεις των μονοπωλίων συνθήκες.

Επίσης, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί έχουν καταθέσει κοινό έγγραφο στην Κομισιόν με «λίστα προτεραιοτήτων του κεκτημένου», ώστε - ουσιαστικά - να γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία για τη διαμόρφωση ενιαίας κυπριακής αγοράς χωρίς καθυστέρηση (π.χ. λειτουργία τελωνείων, ελεύθερη διακίνηση προϊόντων σε όλο το νησί κ.τ.λ.).

Σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Προβληματισμοί για την «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο διαμορφώθηκε νέα «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα, στην οποία δε συμμετέχει πια το σοσιαλδημοκρατικό CTP, αλλά συναποτελείται από τα «συντηρητικά» UBΡ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) και «Δημοκρατικό Κόμμα» (το κόμμα που ίδρυσε ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερνάρ).

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε ότι η επικράτηση κομματικών ομάδων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, «που δεν υποστηρίζουν τον επιδιωκόμενο στόχο στο Κυπριακό, όπως καθορίζεται μέσα από την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, αποτελεί εξέλιξη που δεν πρέπει να ικανοποιεί».

Στα Κατεχόμενα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε επαφές με το νέο «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, αλλά και το νέο «αντιπρόεδρο» της «κυβέρνησης», Σερντάρ Ντενκτάς.

  • Επικαλούμενος δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Star», ο «Φιλελεύθερος» έγραψε χτες ότι «επίλεκτη βρετανική στρατιωτική ομάδα δράσης, αποτελούμενη από κομάντος των Βασιλικών Πεζοναυτών και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του βρετανικού στρατού SAS» θα κάνει «μόνιμες περιπολίες στη Μεσόγειο, ορμώμενη από την Κύπρο, όπου θα είναι η βάση της».
Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στη «Χουριέτ»

Την αξία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που σήμερα επιβεβαιώνεται από τον τρόπο συνεργασίας και στο Προσφυγικό, ανέδειξε σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος σήμερα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Παπανδρέου βρέθηκε στην Τουρκία, στο πλαίσιο παρουσίασης εκδήλωσης για το «Βραβείο Ειρήνης Τζεμ - Παπανδρέου» (σ.σ. είχε θεσπιστεί τον καιρό που οι δυο τους ήταν υπουργοί Εξωτερικών).

Στη συνέντευξη, ο Παπανδρέου τονίζει πως χρειάζεται «να συνεχίσουμε το πνεύμα διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας: «Καθώς τα περιφερειακά προβλήματα - είτε πρόκειται για τη Συρία, είτε για την προσφυγική κρίση, είτε για θέματα όπως οι κλιματικές αλλαγές - έχουν δημιουργήσει ακόμα περισσότερη ένταση στην περιοχή, αυτό καθιστά τη συνεργασία μας ακόμα πιο σημαντική». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η λύση του «θα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία», αλλά και «συμβολικά σημαντική για όλη την περιοχή», συμπληρώνοντας πως βασικές του συμβουλές είναι «η αφοσίωση και η επιμονή», η προσπάθεια να βρεθεί «δημιουργική λύση που θα είναι αμοιβαίου οφέλους».

Με αφορμή την επίσκεψη και τη συνέντευξη Παπανδρέου, η «Χουριέτ» (μια από τις σημαντικότερες αστικές τουρκικές εφημερίδες) δημοσίευσε αρθρογραφία π.χ. με τίτλους όπως «μια τουρκο-ελληνική δέσμευση για ειρήνη σε καιρούς πολέμου». Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε πως «η τουρκο-ελληνική προσέγγιση έχει λειτουργήσει πολύ καλά μέχρι τώρα».

Νέος σεισμός στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, οι νεκροί από τους σεισμούς στο νησί Κιουσού στην περιφέρεια Κουμαμότο έχουν φτάσει τους 42 τουλάχιστον. Το Σάββατο έγινε νέα δόνηση μεγέθους 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ (μετά από τα 6,4 της περασμένης Πέμπτης). Οι τραυματίες από το δεύτερο σεισμό έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και τουλάχιστον 11 άτομα αγνοούνται. Πάνω από 250.000 έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, ενώ η παροχή ρεύματος και νερού έχει επηρεάσει μεγάλες περιοχές.

Οι δονήσεις έχουν επιδράσει σε μια σειρά εταιρείες, δεδομένου ότι η Κουμαμότο είναι σημαντική επιχειρηματική ζώνη. Η «Τoyota Motor Corp» ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παραγωγή σε διάφορα εργοστάσια σε όλη τη χώρα, επειδή έχει επηρεαστεί η αλυσίδα προμηθειών της. Η «Sony Corp» ανέστειλε επίσης τις εργασίες στο εργοστάσιό της στο Κουμαμότο, που κατασκευάζει αισθητήρες εικόνας. Ακόμα, η «Honda Motor Co» ανακοίνωσε αναστολή της παραγωγής στο εργοστάσιο μοτοσικλετών της στην περιοχή μέχρι την Παρασκευή. Ζημιές έχει υποστεί και το αεροδρόμιο του Κουμαμότο. Περίπου 62.700 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό, ενώ η υδροδότηση έχει διακοπεί σε πάνω από 300.000 σπίτια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφωνίες για την άρση της ασυλίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαφωνίες εμφανίζονται ενόψει της τελικής συζήτησης που θα γίνει στο Κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, στην Τουρκία. Αν και αρχικά το φιλοκουρδικό HDP είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει τη ρύθμιση, ο πρόεδρός του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε προχτές ότι μια τέτοια άρση «είναι μεγάλο λάθος. Καθώς αποτελεί τρόπο για (να λάβει κάποιος) πολιτική εκδίκηση». Σήμερα, κατά του Ντεμιρτάς εκκρεμούν 62 μηνύσεις, οι περισσότερες από κάθε άλλο βουλευτή. Ακόμα, 328 μηνύσεις εκκρεμούν και για άλλους 45 βουλευτές του HDP συνολικά.

Διαφωνίες διατυπώνονται όμως και εντός του σοσιαλδημοκρατικού CHP, όπου αν και η σημερινή ηγεσία έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης άρσης της ασυλίας, υπάρχουν βουλευτές που ανακοίνωσαν ότι θα την καταψηφίσουν.

Στο μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε σε νέες προσαγωγές ατόμων που φέρεται να συνδέονται με το «παράλληλο κράτος» (όπως έχει επικρατήσει να λέγονται οι συνεργάτες του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν και νυν αντιπάλου του, Φετουλάχ Γκιουλέν). Η νέα επιχείρηση που έγινε, είχε ως επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, αλλά επεκτάθηκε συνολικά σε εννιά επαρχίες. Ηδη συνελήφθησαν 88 άνθρωποι, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 140.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αργά προχτές το βράδυ άγνωστοι πέταξαν βομβιστικούς μηχανισμούς στο προαύλιο της έδρας του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ