ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
Σελ. /32
Το αίσχος των φασιστοειδών

Λάδι το εκμεταλλευτικό σύστημα που την γέννησε και το υποστηρίζει βγάζει η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή με αφορμή τα γεγονότα στη Μανωλάδα.

Σε ανακοίνωσή της από τη μια τάχα τα «καταδικάζει», όπως: «Καταδικάζει επίσης όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες». Καλεί μάλιστα να «μην παριστάνουν τους ευαίσθητους όλοι αυτοί που έφεραν τους ξένους παράνομα στη χώρα και ανέχονται μέχρι σήμερα τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευσή τους. Αριστεροί και δεξιοί πολιτικάντηδες, δήθεν ανθρωπιστές, είναι συνυπεύθυνοι και για το δουλεμπόριο των αλλοδαπών και για τα τεράστια προβλήματα που προξενούν οι λαθρομετανάστες στον ελληνικό λαό. Μόνο η Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα: Αμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών! Οριστικό τέλος στην παράνομη εργασία των αλλοδαπών!».

Παρακάτω απειλεί ότι «Αν έρθει στα πράγματα η Χρυσή Αυγή, όσοι κάνουν τις δουλίτσες τους και τα οικονομούν από τους λαθρομετανάστες θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σίγουρα θα χάσουν λεφτά και σίγουρα θα υποστούν ποινικές κυρώσεις για τη μαύρη εργασία που προωθούν». Στην πραγματικότητα, πίσω από τους υποκριτικούς λεονταρισμούς της, η φασιστική οργάνωση αποσιωπά το γεγονός ότι ντόπιοι και μετανάστες βιοπαλαιστές βιώνουν λίγο - πολύ τον ίδιο εργασιακό μεσαίωνα στον καπιταλιστικό παράδεισο της ΕΕ και των μονοπωλίων που μια σειρά κόμματα και μορφώματα των αστών, όπως και η Χρυσή Αυγή, υπερασπίζονται.

Χαρακτηριστικά, η μαύρη εργασία και η εκμετάλλευση που τάχα καταγγέλλει η Χρυσή Αυγή, ακριβώς αυτό υπηρετεί και η ίδια, ψάχνοντας για μια σειρά μεγαλοεργοδότες (τσιφλικάδες, εργολάβους, ξενοδόχους) πάμφθηνους εργάτες με 18 ευρώ μεροκάματο, δίχως ένσημο και ασφάλιση, ακριβώς όπως θέλουν κυβέρνηση, ΕΕ, τρόικα.

«Ανάσχεση της ανεργίας» όπως ... ενίσχυση των επιχειρηματιών

Η ενίσχυση των επιχειρηματιών με ζεστό χρήμα (επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών), προκειμένου να απασχολήσουν τζάμπα εργαζόμενους, τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και για διάστημα λίγων μηνών (που ήδη έχει βάλει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ), η άγρια εκμετάλλευση των νέων με το «μανδύα» της μαθητείας, είναι το πακέτο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τη δήθεν «ανάσχεση» της ανεργίας που επανέλαβε ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη «στήριξης» 500.000 υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, στην ανάγκη της δημιουργίας 200.000 θέσεων προσωρινής απασχόλησης στους Δήμους με την κοινωφελή εργασία και στους φορείς της λεγόμενης κοινωνικής εργασίας, καθώς και στην ανάγκη διεύρυνσης της μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο που οι παραπάνω προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τον υποτιθέμενο στόχο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τη δήθεν «ανάσχεση» της ανεργίας. Αντίθετα, ικανοποιεί πλήρως και για πολλοστή φορά τις ανάγκες των επιχειρηματιών για ενισχυμένες και πολλαπλές «ανάσες» κερδοφορίας με «γυμνούς» από δικαιώματα εργάτες και μεροκάματα πείνας.

Προσπάθεια συγκάλυψης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα γεγονότα της Μανωλάδας αναφέρθηκε χτες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοντογιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο (9.84). λέγοντας: «Πρόκειται για ακραίο αλλά μεμονωμένο γεγονός. Αφορά έναν μόνο παραγωγό (...) Μεμονωμένα περιστατικά υπάρχουν, όμως δεν μπορεί να "τσουβαλιάζουμε" μια υγιή παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή (...) Αυτός ο άνθρωπος είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία και στις αρχές για το ότι κάνει συστηματικά τέτοια πράγματα, όπως και οι επιστάτες του για διάφορα άλλα αδικήματα. Η δικαιοσύνη και οι αρχές οφείλουν να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά, διότι δεν μπορεί η έκνομη δραστηριότητα ενός να ρίχνει λάσπη στη δραστηριότητα όλων των άλλων»... Δηλαδή, σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ, ένας κακός επιχειρηματίας και η κακιά η ώρα φταίνε για το μακελειό σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, που -όπως είπε- δεν είναι αντιπροσωπευτικό των συνθηκών εργασίας και της συμπεριφοράς που δείχνουν οι καπιταλιστές φραουλάδες της περιοχής στους εργαζόμενους που απασχολούν. Λες και δεν έγιναν τα ίδια το 2008, όταν πάλι απεργούσαν οι εργάτες γης στη Μανωλάδα. Και συνέχισε λέγοντας ότι οι εργάτες πληρώνονται από 22 έως 25 ευρώ την ημέρα για εργασία από τις 7 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι». Δηλαδή, οι μετανάστες εργάτες όχι μόνο δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται, αλλά είναι και από τους ευνοημένους, αφού για 6 ώρες δουλειάς (!) πληρώνονται 20 - 25 ευρώ!

Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική και αυτή θέλει να κρύψει ο συγκεκριμένος βουλευτής, το κόμμα του και συνολικά η κυβέρνηση. Πρώτ' απ' όλα λέει ψέματα για τις ώρες δουλειάς. Οι μετανάστες εργάτες δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο. Από τα ξημερώματα μέχρι να βραδιάσει γι' αυτά τα 20-25 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες ζούνε και δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, παραμένουν συστηματικά απλήρωτοι από τους μεγαλοεργοδότες της περιοχής και πέφτουν θύματα εκβιασμών και τραμπουκισμού από τους επιστάτες τους. Αυτά υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης γι' αυτό και η αγωνιώδης προσπάθεια συγκάλυψης των επιχειρηματιών που τα κέρδη τους είναι βουτηγμένα στο αίμα.


Η κυριακάτικη αργία

Γρηγοριάδης Κώστας

Οτι το ψέμα συγκαταλέγεται στα βασικά επικοινωνιακά όπλα της κυβέρνησης, το ξέρουν οι πάντες και αφορά σχεδόν όλους τους τομείς που η συγκυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα που παίρνει. Αυτό όμως που συμβαίνει με τις μεθοδεύσεις γύρω από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, φαίνεται να μην έχει προηγούμενο.

Το κύριο επιχείρημα, λοιπόν, που προβάλλει για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι, άκουσον - άκουσον, η τόνωση της αγοραστικής κίνησης και η στήριξη του εισοδήματος που έχουν τα μικρά καταστήματα. Εκεί φτάσαμε. Να θεωρούμε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά είναι η έλλειψη χρόνου εκ μέρους των καταναλωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν κάποια στιγμή μέσα στη βδομάδα για να κάνουν τα ψώνια τους και η μόνη λύση που τους απομένει είναι η Κυριακή.

Με δυο λόγια η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζει - και δείχνει ότι το υποστηρίζει στα σοβαρά - ότι ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, θέλει να κάνει αγορές, θέλει να καλύψει τις υπαρκτές του ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το δικαίωμα, επειδή τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές.

Αλλά και από τη σκοπιά των καταστηματαρχών να το δει κανείς, και μάλιστα από τη σκοπιά των μικροκαταστηματαρχών, το μόνο που δε ζητάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου, είναι η αύξηση των ωρών λειτουργίας των μαγαζιών τους. Οπως, μάλιστα, εξηγούν σε περιόδους που περιμένουν πως και πως να κάνουν σεφτέ, μία ακόμα μέρα εργασίας σημαίνει επιπλέον σωματική κούραση και αντοχή, σημαίνει μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας. Γι' αυτό, άλλωστε, και σε πρόσφατη έρευνα το 90% των εμπόρων δήλωσε κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Αλλωστε, το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτό του ανταγωνισμού με τα μεγαθήρια που τους ξεκληρίζει, ιδιαίτερα μαζικά σε συνθήκες κρίσης.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με αφορμή το θάνατο του 8χρονου στο γήπεδο

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός 8χρονου παιδιού σε ποδοσφαιρικό γήπεδο 5Χ5 και μάλιστα μπροστά στα μάτια του πατέρα του, όταν χτυπήθηκε από το δοκάρι του τέρματος, έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά αυτό που όσο και να προσπαθούν οι εκάστοτε αρμόδιοι να κρύψουν δε γίνεται να κρυφτεί. Την επικινδυνότητα του μοντέλου του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά το μέσο για το κέρδος κάποιων. Αυτού του αθλητισμού που μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει ούτε καν τις ανθρώπινες ζωές, αφού τα πάντα κινούνται μόνο γύρω από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση της ανάγκης για άθληση. Αυτού του αθλητισμού που λειτουργεί ως μέσο αφαίμαξης και των τελευταίων χρημάτων από τα έσοδα της λαϊκής οικογένειας προκειμένου τα μέλη της να μπορούν να αθληθούν. Του αθλητισμού που δεν μπορεί να παρέχει στους αθλούμενους ούτε την παραμικρή εγγύηση για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Τα όσα ακολούθησαν της συγκεκριμένης τραγωδίας μαρτυρούν άλλωστε την προχειρότητα με την οποία στήνεται όλο το παιχνίδι του κέρδους. Αθλητικοί χώροι που μοιάζουν με παγίδες θανάτου για όσους τους χρησιμοποιούν, έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέσων ασφαλείας, ανυπαρξία γιατρού ή και σε κάποιες περιπτώσεις απουσία δυνατότητας για παροχή πρώτων βοηθειών. Κοντά σ' όλα αυτά και το δαιδαλώδες τοπίο για το ποιος έχει την ευθύνη των συγκεκριμένων χώρων κτλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο γήπεδο δεν υπήρχε καν στον κατάλογο του Δήμου Ηλιούπολης προκειμένου να ελέγχεται, αφού, μετά τη δημιουργία του, το 2006, παραχωρήθηκε στην ΠΑΕ της περιοχής η οποία το έδωσε πίσω στο Δήμο, ο οποίος όμως δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος συντήρησης και το έδωσε για χρήση σε 4 σωματεία της περιοχής. Εκατοντάδες τέτοιοι χώροι υπάρχουν σε όλη τη χώρα...

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και οι περικοπές σε προσωπικό, έχουν οδηγήσει σε τραγικά φαινόμενα, όπως αυτό στην Ηλιούπολη. Ετσι, οι δήμοι δεν μπορούν να τα λειτουργήσουν και είτε τα παραχωρούν σε ποδοσφαιρικές εταιρείες και σε επιχειρηματίες είτε βάζουν λουκέτο είτε λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια των παιδιών και των αθλητών. Από την άλλη υπάρχουν τα ιδιωτικά γήπεδα που μετατρέπονται σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο τις αθλητικές υποδομές και δραστηριότητες. Αφορά όλο το φάσμα της ζωής της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Πρόνοια, Υγεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Αναψυχή, είναι δράσεις των δήμων που περιορίζονται ή διακόπτονται οριστικά εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μοιραία, φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε ένα ακόμα μικρό παιδί που έχασε τη ζωή του, μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Σήμερα πλέον, γίνεται ξεκάθαρη η ανάγκη ενός κινήματος από τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία προκειμένου να απαιτήσουν να γίνει πράξη το δικαίωμα στην άθληση με κρατική ευθύνη, που θα μεριμνά για μια σειρά σημαντικά ζητήματα όπως για την υγεία των αθλουμένων, την ποιότητα της υλικοτεχνικής υποδομής, την επιστημονική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό κλπ.


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ